Family Diary Persoonlijk

Het eerste trimester op de middelbare school verliep anders

20 december 2018
Waarom het eerste trimester op de middelbare school andere liep dan gepland

Miss G’s eerste trimester op de middelbare school zit er op. Vorige week had ik samen met haar vader en mentor mijn eerste echte gesprek. Deze verliep anders dan ik verwacht had.

In de afgelopen maanden, raakte ik langzaam maar zeker steeds meer gewend aan het hebben van een kind op de middelbare school. Ik hoef haar niet (meer) naar school te brengen. Heb geen idee wie haar docenten zijn. En ik ken amper namen van klasgenootjes. Ook heb ik steeds meer mijn weg gevonden in de nieuwe co-ouderschapsregeling.

Ik was geen fan

Voor Miss G stond het al snel vast: ze wilde naar het plaatselijke gymnasium. Natuurlijk is het leuk dat ze goed leren kan, maar zelf was ik niet meteen fan. Dat had overigens niks met de school te maken. Het plaatselijke gymnasium is klein en persoonlijk. Ook de sfeer op de school is prettig. Ik had een aantal andere redenen.

 1. Ik maakte me vooral zorgen over de studiebelasting. 12 vakken in het eerste jaar vind ik heftig. Veel kinderen moeten toch wennen als ze van de basisschool af komen. Alle nieuwe indrukken kosten nou eenmaal energie. Ik zag er als een berg tegenop dat we echt elke middag in discussie moesten over huiswerk maken.
 2. De weinige ervaringen met huiswerk maken op de basisschool hadden me geleerd dat dochter soms nogal last minute is. Ook heb ik wel eens huiswerk bij haar vader opgehaald omdat ze het vergeten was en de overhoring al morgen was. Terwijl ik altijd beweert heb dat ze dan maar op de blaren moet zitten. Maar ja het blijft je kind.
 3. Naast nieuwe school zou ze ook moeten wennen aan een nieuwe ouderschapsregeling. In principe is mijn oudste dochter veel gevoeliger dan haar zusje dus ik wist niet precies hoe dit zou uitpakken.
 4. Als laatste speelde mee dat ik scholengemeenschap gewoon een prettiger idee vond dan klassiek gymnasium. Mocht ze dan een niveau terug moeten (wat het eerste jaar gebeuren kan) dan kan ze tenminste op dezelfde school blijven. De hele zoektocht naar de perfecte middelbare school wilde ik liever niet overnieuw doen.

Kortom genoeg redenen voor mij om niet meteen een gat in de lucht te springen.

Huiswerk maken en proefwerken

Als ik nu terugkijk, blijken veel van de hierboven genoemde redenen in de praktijk mee te vallen. Het grootste gedeelte van het huiswerk maken vindt niet bij mij thuis plaats maar bij haar vader. Dochter heeft daarin zelf haar weg gevonden. Waar ze het op de basisschool nog wel eens vergat, is ze er nu heel stipt in. Elke dag maakt ze gedisciplineerd haar huiswerk. Vaak samen met haar beste vriendin. Zo houden ze elkaar scherp. Deze vorm lijkt voor haar goed te werken.

In trimester 2 wordt er aandacht besteed aan ‘leren leren’. Ook kinderen die zo op het eerste gezicht door de lesstof heen vliegen hebben namelijk de nodige uitdagingen. Plannen is er daar bijvoorbeeld een van. Tot nu toe werden er op alle proefwerken goede cijfers gehaald. Ook is het leuk om te zien dat ze door dingen anders aan te pakken daar nu al de vruchten van plukt. Zo haalde ze voor haar eerste Latijn proefwerk een  6,8 en voor wiskunde een 6,5. Inmiddels heb ik voor wiskunde ook al een 8 voorbij zien komen en voor Latijn haalde ze vorige week een 9,4.

Meer dan goede cijfers

Toen ik vorige week met haar vader bij haar mentor aan tafel zat was ik verrast. Dochter hield haar eigen presentatie over wie zij als persoon is en wat haar leerdoelen voor het komende jaar zijn. Verbeterpunten had ze niet. Beter nog: haar leraar ook niet. Ze doet het uitstekend op school en heeft echt haar plek gevonden. Als extra vakken heeft ze inmiddels een module Spaans gekozen, stijldansen en hardlopen. Om haar creatieve ei kwijt te kunnen is ze lid geworden van het schoolorkest (dat moedigt haar viool juffrouw ook erg aan).

Eerste trimester op middelbare school verliep anders

Ik ben ook gegroeid. Eerst voelde ik me ongemakkelijk bij alle vooroordelen die kleven aan een kind dat op het gymnasium zit. Maar inmiddels ben ik heel trots op mijn dochter. En dat heeft niks met uitstekende cijfers te maken. Maar terwijl ze haar presentatie hield, besefte ik dat ze gegroeid is. Wie Miss G een beetje kent, weet dat ze rustig en verlegen is. Dat is ze eigenlijk altijd al geweest. Toen ze nog een kind was stak ik veel energie in weerbaarheid en zelfvertrouwen vergroten. Maar nog steeds: ze is bescheiden. Basisschooldocenten die het genoegen hadden haar les te geven, omschreven haar allemaal als lief.

Maar lief zijn, kan ook een valkuil zijn. Ik heb er op mijn blog nooit over verteld. Miss G had als schooladvies VWO en kon dus moeiteloos naar het gymnasium. Toch wilde haar leraar dat niet meteen adviseren. Waarom niet? Omdat ze heel verlegen is en hij eraan twijfelde of ze het zou redden. Haar cijfers zouden het probleem niet zijn. Maar zou ze zich staande kunnen houden tussen al die kritische leergierige kinderen. Genoeg voor zichzelf op kunnen komen? Tijdens haar presentatie besefte ik dat al die zorgen voor niks waren. Daarmee is het eerste trimester op de middelbare school totaal anders gelopen dan ik verwacht had. Gelukkig maar! Het is ontzettend fijn om te zien dat je kind zich op haar plek voelt en zich kan ontwikkelen.

Ook leuk om te lezen”

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Deborah Hamar
  30 december 2018 at 18:45

  Oh wat fijn dat het zo goed gaat. Ik vind het altijd heel knap wanneer (puberende) kids zelf heel bewust kiezen voor een bepaald doel of richting en zich daar ook een weg in weten te vinden. Deze dame komt er wel 🙂
  En als moeder is het zeker terecht dat je trots bent op zo’n kanjer!!

  • Reply
   Josan
   2 januari 2019 at 20:43

   Ja, dat had ik ook niet verwacht. Maar het is echt mooi als ze op den duur hun eigen pad gaan stippelen en je als ouder er naast mag lopen en verbaasd mag zijn.

 • Reply
  Martje
  21 december 2018 at 20:07

  Wat fijn voor jullie, een dochter om trots op te zijn als ik het zo lees! ??

  • Reply
   Josan
   2 januari 2019 at 20:42

   Ja, klopt. Het is raar maar tegelijkertijd ook heel mooi om te zien dat ze zo volwassen wordt.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!