Baby Kraamtijd Moeder & Kind

De eerste keer consultatiebureau | wat neem je mee en kan je verwachten?

13 maart 2015
eerste keer consultatiebureau

Op de eerste keer consultatiebureau met je nieuwe baby wil je je goed voorbereiden. Vaak zit je boordevol vragen zoals: wat doet het consultatiebureau? Welke taken hebben ze? Welke spullen neem je mee tijdens een bezoek? En hoe verloopt een controle? En als laatste: hoe ziet het vaccinatieschema eruit?

In je kraamweek maak je kennis met het consultatiebureau. Meestal is het de wijkverpleegkundige die de hielprik of gehoortest afneemt. Vanaf vlak na de geboorte tot aan het vierde levensjaar houden zij de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind in de gaten. Je zal regelmatig een bezoek brengen aan het consultatiebureau. Ook omdat zij verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het Rijksvaccinatie programma van het RIVM.

De eerste keer Consultatiebureau

Vroeger heette het consultatiebureau. Inmiddels wordt deze instantie al weer een tijdje Centrum Jeugd en Gezin (CJG) genoemd. Desondanks blijven de taken hetzelfde: ze houden de ontwikkeling van je kindje in de gaten.

Zodra je je baby hebt aangegeven bij de burgerlijke stand, kom je vanzelf in de CJG-molen terecht. De gemeente geeft deze gegevens weer door en dan neemt het Consultatiebureau vanzelf contact met je op. In de week na de geboorte komt de wijkverpleegkundige vaak al langs voor de hielprik en gehoortest. Tijdens dit huisbezoek kan ze meteen even kijken hoe je de bevalling hebt doorstaan. Daarbij vertelt ze vaak ook kort waar het consultatiebureau voor is. Je eerste echte officiële bezoek volgt vaak 4 weken later. Voor veel moeders is de eerste keer consultatiebureau behoorlijk spannen. Mijn tip: zorg dat je er op tijd bent zodat je niet hoef te stressen. En lees onderstaande punten.

Wat neem je mee?

Wanneer je naar het consultatiebureau gaat, moet je een aantal dingen meenemen.

  • Allereerst de Groeigids of het groeiboekje. Deze heb je tijdens het huisbezoek gekregen.
  • De vaccinatiekaarten (steek ze in de plastic flap van de Groeigids om te zorgen dat je ze niet kwijtraakt.
  • Een luier +l uierdoekjes (tip: neem je verzorgingstas mee met reservespullen)
  • Een badcape of omslagdoek. Enerzijds om je baby in warm te houden. Tijdens het meten en wegen mag je kind vaak geen luier dragen. Zo blijft ze lekker warm. Anderzijds heb je dan iets om onder je baby te leggen op het aankleedkussen. Die worden namelijk echt niet na elk kind met een doekje afgenomen.
  • Als laatste: bij de eerste keer consultatiebureau is het ook handig om de overdacht van verloskundige en papieren van de bevalling mee te nemen.

Wat doet het consultatiebureau: taken consultatiebureau

Wat doet het consultatiebureau? De taken van het consultatiebureau zijn wettelijk vastgesteld.

  • Ze volgende gezondheid en ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 t/m 4 jaar
  • Ze signaleren problemen en risico’s
  • Uitvoeren inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma
  • Ze geven voorlichting en advies over de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kind
  • Doorverwijzing naar hulpverleners en specialisten indien nodig

Deze vragen stel je op het consultatiebureau

Maar je kan ook bij ze terecht met opvoedkundige vragen. Zoals vragen over:

  • De voeding. Kies je voor flesvoeding? Zo ja welke? Ga je voor borstvoeding? Dan geven ze ook extra advies. Hoe weet je of je baby genoeg gedronken heeft? Wanneer geef je bijvoeding? En wat is een goed voedingsschema.
  • Het slaapschema van je baby. Welk slaapritme heeft je kind ’s nachts en overdag? Hoe kan je haar veilig laten slapen? En kun ja al meteen verwachten dat je baby gaat doorslapen?
  • Verzorging van je baby. Welke verzorgingsproducten kan je het beste gebruiken?
  • Ouderschap: een kind opvoeden is best wel een uitdaging. Het vraagt ook het nodige van jou als nieuwe moeder. Bespreek je onzekerheden, twijfels en vragen. Is het normaal dat je niet op een roze wolk zit?
  • Door allerlei simpele testjes, bekijkt het consultatiebureau of je kind zich normaal ontwikkelt. Gaat het goed met de ogen, oren, kennis, spraak, motoriek en verdere ontwikkeling van je kind?

Wie doet wat?

Op het consultatiebureau werken 3 mensen:

  • Wijkverpleegkundige
  • Jeugdarts
  • en de assistente.

Meestal bezoek je de wijkverpleegkundige en jeugdarts om en om. Bijvoorbeeld: ben je tijdens een bezoek bij de arts geweest? Dan ga je de volgende keer naar de verpleegkundige. En andersom. Meestal wordt dit door de assistente in je Groeigids aangegeven. Zij maakt de afspraken en doet het lichamelijk onderzoek en ontwikkelingsonderzoek. Dat bestaat meestal uit het meten van de hoofdomtrek en het gewicht van je kindje. Als je van tevoren een vragenlijst hebt ontvangen, neemt ze die in en informeert naar bijzonderheden.

De jeugdarts of consultatie-arts houdt zich vooral bezig met de medische kant. Zij heeft een basisopleiding gehad of zo nu en dan zelfs een specialisatie richting kinderen. De jeugdverpleegkundige heeft een HBO opleiding verpleegkunde gevolgd met eventueel een vervolgstudie jeugdgezondheidszorg. Met haar bespreek je de opvoedkundige (pedagogische) dingen. Zoals voeding en eetpatroon van je baby, de ontwikkeling van spraak en (fijne) motoriek.

Controle en Vaccinatieschema.

De meesten bezoeken aan het consultatiebureau worden gekoppeld aan het vaccinatieschema. Zo zal je in het eerste levensjaar van je baby bijna elke maand wel naar het consultatiebureau gaan. In het onderstaande schema heb ik de controlemomenten gecombineerd met het vaccinatieschema. Tot dat je kind 4 jaar is zal je dus 13 keer het consultatiebureau bezoeken.

WanneerThema dat er besproken wordt / Vaccinatie 1Vaccinatie 2
4 wekenEerste bezoek
2 maandenDKTP-Hib-HepBPneumokokken
3 maandenDKTP-Hib-HepBPneumokokken
4 maandenDKTP-Hib-HepBPneumokokken
6 maandenBijvoeden + veiligheid in huis
7- 8 maanden(Doorkomende) tandjes + tanden poetsen
9 maandenTaalontwikkeling van je baby
11 maandenDKTP-Hib-HepBPneumokokken
14 maandenBMRMeningokokken ACWY
18 maandenFijne motoriek en kennis
2 jaar(Taal) ontwikkeling van je kind
3 jaarOgentest
4 jaarDKTP

Is het consultatiebureau verplicht?

Nee, het consultatiebureau is niet verplicht. Maar zeker als het je eerste kind is, kan het handig zijn als er af en toe even iemand meekijkt over je schouder. Waaraan je je vragen kan stellen. Onzekerheden en twijfels delen. Aan de andere kant, als het je derde is, kan het best zijn dat je het riedeltje nu wel weet. Lees onze tips als wilt stoppen met het consultatiebureau (dat deed ik ook).

Ook leuk om te lezen:

eerste keer consultatiebureau

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]