Zwangerschap

Een kinderwens? Ga eerst langs de huisarts!

30 mei 2017
Eerst_naar_de_huisarts_bij_een_kinderwens_GoodGirlsCompany

Eerst naar de huisarts bij een kinderwens? Meestal schakelen we die alleen in als zwanger worden niet vanzelf lukt. Maar uit onderzoek is gebleken dat stellen beter eerst naar de huisarts kunnen bij een kinderwens. Wie weet is het over een aantal jaar wel gewoon dat huisarts eerder weet dat jullie bezig zijn dan familie.

Als ik op mijn zwangerschappen terugkijk, deed ik dat redelijk zoals de rest van Nederland. Ik liet het de omgeving pas weten na de eerste echo. Zo omstreeks 12 weken dus. Dat wil niet zeggen dat enkelen het niet eerder door hadden. Maar ik bleef redelijk onder de medische radar totdat ik in het systeem van reguliere controles bij de verloskundige kwam. Inmiddels weet ik dat zwangerschappen door mijn sikkelcelziekte altijd meer medische aandacht zullen vragen. Al was het alleen maar omdat de meeste artsen er vrij onbekend mee zijn. De laatste zwangerschap heb ik mij er dan ook erg over verbaasd dat mijn huisarts opperde om bij een volgende zwangerschap eerst bij haar langs te gaan.

Eerst naar de huisarts bij een kinderwens? Mag ik dat misschien zelf bepalen?

Waarschijnlijk waren het de hormonen. Misschien ook wel dat ik vier weken na mijn bevalling sowieso niet na wilde denken over een eventueel volgende kind. Of het betuttelende toontje stond mij niet aan. Nadat ik 3 gezonde dochters op de wereld had gezet en zelf ervaren had hoeveel geduld je moet hebben zodra een zwangerschap iets medisch is geworden, zag ik de meerwaarde niet. Bij alledrie de zwangerschappen had ik medische interventie zelden als positief ervaren. Het was een hoop gedoe. Getest, gezucht en elkaar tegenspreken. Uiteindelijk werd ik er niet beter van.

Schreef de een me medicijnen voor, verklaarde de ander hier sceptisch tegenover te staan. En dan had je ook nog altijd de onwetenden. Voor mij persoonlijk voelde het alsof ik was overgeleverd aan de kennis en kunde van degene die ik nu toevallig aantrof tijdens de standaardcontrole, die periode, of die dag in het ziekenhuis. Em het was mij niet duidelijk of de verloskundige, de huisarts of de gynaecoloog nu aan het kortste eind trok. En of dit gebaseerd was op ervaring en kennis of omdat de persoon nu net een moeilijkere titel voor de naam had staan. Vandaar dat ik uiterts sceptisch ben.

“Voor een zwangerschap is een topconditie nodig!”

Eerst naar de huisarts bij een kinderwens, waarom?

Marjolein Poels, pré-conceptie-onderzoeker bij het UMC Utrecht promoveert donderdag af op haar onderzoek naar het effect van leefstijl voorafgaand aan de zwangerschap. ” Voor een zwangerschap is een topconditie nodig! Er wordt dan heel veel van het vrouwenlichaam gevraagd. Die optimale vorm geldt overigens ook voor de man, nog vóór de bevruchting. Dat roken en drinken tijdens de zwangerschap niet goed is voor het ongeboren kind, weten de meesten wel. Maar dat roken vóór de zwangerschap een spontane vroeggeboorte bijna twee keer zo waarschijnlijk maakt, of dat het gebruik van ibuprofen voor de zwangerschap schadelijk kan zijn, is veel minder bekend. Van dit soort risico’s zijn mensen zich amper bewust”,

Poels pleit er voor dat stellen  zich  vanaf het moment dat ze nadenken over het krijgen van een kind, moeten melden bij een huisarts, gynaecoloog of verloskundige. Tijdens zo’n eerste gesprek kan dan worden besproken hoe een gezondere levenswijze de kans op allerlei zwangerschapscomplicaties verkleint. “We zien vaak dat vrouwen pas een eerste gesprek met een verloskundige plannen als zij tussen de acht en tien weken zwanger zijn. Maar juist die eerste weken zijn heel belangrijk”.

Ik blijf sceptisch

Natuurlijk ken ik wel mensen die eerst naar de huisarts bij een kinderwens gaan , maar dat komt meestal omdat ze zelf een medische aandoening hebben, er iets in de familie bepaalde aandoening of ziektes voorkomen, of eerdere zwangerschappen bepaalde complicaties aan het ligt hebben gebracht. Laat ik zo zeggen dat mijn eerdere zwangerschappen alleen maar aan het licht brachten hoe schokkend incapabel medici nog steeds zijn als het gaat om goed afgestemde geboortezorg in Nederland.  (Deze mening baseer ik mijn ervaringen met 3 zwangerschappen over 8 jaar tijd  in 2 verschillende plaatsen, met 3  verschillende verloskundigenpraktijken, 3 verschillende huisartsen en 2 verschillende ziekenhuizen).

En wat vind jij? Moeten stellen eerst naar de huisarts bij een kinderwens? Is het wenselijk dat het eerder een medisch traject wordt?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

bron: NOS

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Anja
  30 mei 2017 at 15:36

  Als je een medische achtergrond hebt is het misschien raadzaam, maar anders vind ik het te overdreven. Het is nog steeds een natuurlijk iets.

 • Reply
  Nicole Orriëns
  30 mei 2017 at 11:29

  Allemachtig, wordt een zwangerschap nu zelfs al voor de conceptie gemedicaliseerd? Ik snap de gedachte wel, maar het spreekt mij niet aan.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]