Lifestyle

Een opgeruimde keuken| 7 tips voor meer structuur en efficiëntie

3 januari 2024
10-Tips-voor-een-opgeruimde-keuken-themillennialmom

Geschatte leestijd: 7 minuten

Een opgeruimde keuken ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar het bevordert ook een efficiënte kookervaring. En tot slot maakt het het voorbereiden van dagelijkse maaltijden zoals ontbijt, lunch en avondeten een stuk gemakkelijker. Er voor zorgen dat je keuken op orde is, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Vooral in de drukte van het dagelijks leven. Ik geef je zeven praktische tips om je keuken opgeruimd te houden en de chaos tot een minimum te beperken.

Voor mij was het behoorlijk wennen. Van een spiksplinternieuwe keuken die ik helemaal had aangepast aan mijn behoeften en wensen, ging ik naar een keuken die een stuk ouder was. En kleiner. En minder efficiënt ingedeeld.  Neem daarbij nog mijn kleine lengte en je begrijpt wel dat het inrichten van de keuken een behoorlijke uitdaging was. In eerste instantie wilde ik alles in 1 keer aanpakken. Maar nu na een jaar heb ik de inrichting opnieuw aangepakt. Zijn voorraadpotten, borden en keukenapparatuur verplaatst. En beter afgestemd op ons dagelijks gebruik.

7 tips voor een opgeruimde keuken


Minimaliseer je keukenapparatuur en gadgets.

Als het om gadgets gaat, geldt er voor mij maar 1 ding: hebben. Van een keukenmachine tot pastamachine of een keukenrol die papieren handdoekjes afscheurt zonder dat je het aan hoeft te raken. I’m hooked. Vaak verzamelen we in de loop van de tijd heel wat keukenapparaten die we zelden gebruiken. Om je keuken opgeruimd te houden, is het belangrijk om regelmatig  even stil te staan bij de apparaten die je hebt. Gebruik je ze nog? Mis je onderdelen? Neem de tijd om je keukenkasten en laden te doorzoeken en ontdoe je van items die je niet nodig hebt. Door overbodige gadgets weg te doen, creëer je niet alleen meer ruimte, maar wordt het ook makkelijker om je keukenkastjes opgeruimd en schoon te houden.

Gebruik slimme opslagoplossingen

Opgeruimde-keuken-tips-themillennialmom

Wil je een opgeruimde keuken?Investeer in slimme organizers om de beschikbare ruimte in je keuken optimaal te benutten. Manden, voorraadpotten, uittrekbare lades, draaiplateau en rekken kunnen helpen om keukengerei en voorraad overzichtelijk te houden. Maar ook om je koelkast opgeruimd en overzichtelijk te houden. Door gebruik te maken van opslagoplossingen die je ook makkelijk verticaal kunt stapelen, kun je elke centimeter van je keuken optimaal benutten. Natuurlijk hoef je niet meteen allerlei dure koelkast organizers aan te schaffen. Ik begon met de doorzichtige opruimbakken van de Action. Zo kon ik eraan wennen een een systeem ontwikkelen dat werkt voor mij. Nu na een aantal maanden ben ik zover dat ik een duidelijk systeem heb en begin ik me er aan te irriteren dat je deze koelkast organizers niet kunt opstapelen. Dus nu vind ik een duurder systeem gerechtvaardigd.

Organiseer keukenlades en kasten

Zorg ervoor dat keukengerei en kookgerei een vaste plaats hebben. Gebruik lade-organizers om keukengereedschap te scheiden en te ordenen, waardoor je snel kunt vinden wat je nodig hebt. Door lades en kasten te labelen wordt het voor alle gezinsleden gemakkelijker om spullen op de juiste plek terug te zetten. Waardoor je met je huisgenoten kunt samenwerken om je keuken opgeruimd te houden.

Een leeg aanrecht is een opgeruimde keuken

Het aanrecht is het hart van de keuken en heeft de neiging om snel vol te raken met allerlei items. Van vaatdoekjes, vieze borden, een verdwaald glas of een item wat je er snel even neerlegt. In mijn ervaring is het zo dat als ik een item neerleg er vanzelf meer bij komen. Dus probeer het aanrecht zo leeg mogelijk te houden. Alleen de essentiële keukenspullen zoals pompje met handzeep, een brooddoos, messenblok of andere gebruiksvoorwerpen moeten permanent op het aanrecht staan. Door deze ruimte vrij te houden, creëer je een opgeruimde uitstraling en een functionele werkruimte.

regelmatig onderhoud

koelkast-organizer-ervaringen-themillemmialmom

Plan regelmatig momenten in om je keuken op te ruimen. Dit kan dagelijks zijn na het koken of wekelijks als een diepere reiniging. Zo heb ik elke maand een non negotiable reset weekend. In het eerste weekend van de maand als alle kinderen bij hun vaders zijn, vul ik alle voorraden aan, maak ik mijn keuken en koelkast uitgebreid schoon. Zorg ik ervoor dat alle deksels en bakjes, bekers en doppen weer compleet zijn. Uiteindelijk is dit weekend bedoeld om ervoor te zorgen dat alles zo schoon, opgeruimd en efficiënt ingericht is dat ik hierdoor de rest van de maand een voorsprong heb. Dus neem de tijd om je koelkast op te ruimen, voedsel weg te gooien dat over datum is en het aanrecht en de kookplaat schoon te maken. Regelmatig onderhoud voorkomt ophoping van rommel en maakt het gemakkelijker om overzicht en controle te behouden. Uiteindelijk is het ook hanig voor je budget. Ik heb veel meer zicht op wat ik nog in huis heb waardoor ik minder snel dezelfde of dubbele producten koop.

Organiseer de voorraadkast

Een goed georganiseerde voorraadkast is essentieel voor een opgeruimde keuken. Groepeer vergelijkbare items, gebruik transparante containers voor voorraad en label planken om snel te vinden wat je zoekt. Door de voorraad periodiek te controleren en bijtte vullen voorkom je dat producten verloren gaan of vergeten worden.

Creëer een kookroutine

opgeruimde-keukenkastjes-tips-themillennialmom

Een gestructureerde kookroutine kan helpen bij het handhaven van orde in de keuken. Plan maaltijden, bereid ingrediënten voor en ruim op terwijl je kookt. Door een routine te volgen, wordt het gemakkelijker om de keuken georganiseerd te houden en voorkom je dat de rommel zich opstapelt. Vind je het lastig om meerdere dingen tegelijk te doen? Zorg dan dat je de keuken na de maaltijd opruimt. Eventueel kunnen je tieners of kinderen daar ook mee helpen. Bij mij is het zo dat degene die de tafel dekt, na afloop van de maaltijd niet de spullen in de vaatwasser hoeft te stoppen.

Een opgeruimde keuken is niet alleen een lust voor het oog, maar maakt ook de dagelijkse kookervaring aangenamer. Door bewust te zijn van je keukenindeling, slimme opslagoplossingen te gebruiken en regelmatig op te ruimen, kun je de chaos verminderen en een georganiseerde keuken behouden. Neem de tijd om te investeren in het organiseren van je keuken, en je zult de vruchten plukken elke keer dat je een heerlijke maaltijd bereidt.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]