Family Diary Persoonlijk

Een ongepland kind, is een ongewenst kind?!

24 januari 2016
Een ongepland kind is een ongewenst kind-GoodGirslCompany-ongewenst zwanger

Als je mijn blog al wat langer volgt, weet dat 2 van mijn 3 dochters verrassingen waren. Het gelukzalige gevoel dat aanstaande moeders ervaren bij een positieve zwangerschapstest, had ik niet. In plaats daarvan keek ik vol ongeloof naar het streepje, las nog eens goed de gebruiksaanwijzing en zag mijn plannen in duigen vallen. Tenminste zo keek ik er destijds tegenaan. Maar nu ik achteraf terugkijk, kan ik het alleen maar voorzienigheid noemen. Al mijn meiden passen gewoon zo perfect in mijn leven. Ik had het zelf niet beter kunnen bedenken. Vaak heb ik nagedacht over de vraag of een ongepland kind een ongewenst kind is.

Een ongepland kind, is een ongewenst kind-ongepland zwanger-ongewenst zwanger

De eerste keer dat ik eerlijk van een stel hoorde dat hun kind ongepland was, was ik zelf denk ik nog een student. Het was in de kerk tijdens een opdrachtceremonie. Ik vond dat wel wat. Dat je zo open en bloot maar ook kwetsbaar durft toe te geven dat het hummeltje dat je in je armen houdt, toch als verrassing kwam. Als tiener die het allemaal wel wist, kon ik het mij gewoon niet voorstellen. “Daar ben je toch zelf bij?!”, had ik altijd voor ongeloof verkondigd. Tegenwoordig kan ik er alleen maar om lachen dat ik die boemerang keihard in mijn gezicht terug heb gekregen.

Ongewenst zwanger, wat nu?

Mijn studententijd sleet ik op een christelijke school. Jong trouwen en kinderen krijgen, was daar eerder de norm dan uitzondering. De eerste keer dat ik een studerende moeder met kind in kinderwagen even vlug iets van school zag halen, was ik verbaasd. Maar je went er aan. Ook waren er stellen die voor ze getrouwd waren in verwachting raakten. Die trouwden dan verplicht waarna moeder vaak zonder diploma van school verdween. Voor mijzelf gold dat allemaal niet. Ik had duidelijke doelen: eerst een baan, dan trouwen, dan eventueel wel een kind.
Voor mij was zwangerschap een ver-van-mijn-bedshow. De enige keer dat ik er mee te maken kreeg, was toen ik model mocht staan voor de reclame van het tegenwoordige Siriz. Ongewenst zwanger wat nu? , stond er in koeienletters boven mijn hoofd. Dat vond ik uiterst hilarisch. Vooral toen ik een aantal jaren later (gepland) zwanger was van Miss G en in de bus tegen mijn eigen hoofd zat aan te kijken.

Is een ongepland kind, een ongewenst kind?!

Ik had nooit verwacht dat dit voor mij ook zou gaan spelen. Dat ook wanneer je getrouwd bent, huisje en een baantje hebt, een baby ongepland kan zijn.
Voor de omstanders niet. Die vragen je zodra je kind 1 jaar is meteen wanneer er een tweede komt. Maar er kunnen verschillende redenen in je leven zijn waardoor de geboorte van een kindje niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Ook al schrok ik destijds een beetje, achteraf ben ik gewoon ontzettend blij dat ik het niet zelf heb hoeven plannen. Van mijzelf ben ik nogal een twijfelkont, zo eentje die liever op safe speelt dan een risico te nemen. Als het aan mij had gelegen dan had ik vast en zeker nooit de knoop kunnen doorhakken of ik mogelijk misschien wel een tweede of derde kind zou willen.

Toch ben ik er op mijn blog graag open over. Bewust. Ooit kreeg ik de reactie dat ik dit niet kon doen omdat ongepland voor een kind hetzelfde is als ongewenst. Nu ben ik geen kinderpsycholoog. Alleen een moeder van 3 dochters met wie ik elk afzonderlijk een bijzondere band heb. Ze weten hoe ik over hun denk. Wat ik dacht nadat ze geboren waren. Hoe ik de zwangerschap heb ervaren. Daar ben ik eerlijk over. De een is nog te jong om het te begrijpen en de ander weet het. We praten er over en lachen erom. Liefkozend noem ik ze mijn ‘surprise baby’ of ‘cadeau baby’.

Gepland of niet, het past gewoon zo perfect dat ik het zelf niet beter had kunnen bedenken. Soms schiet de gedachte wel eens door mijn hoofd. Dan lig ik te kijken en genieten van mijn meiden en denk “Als het aan jou had gelegen dan…” En die zin wil ik niet eens afmaken. Want wat zijn mijn ongeplande kinderen toch ontzettend gewenst, geliefd en gewild. En wat zou mijn leven saai zijn zonder ze.

Wat vind jij? Is een ongepland kind ook een gewenst kind? Heb jij je kind(eren) gepland?

Liefs Josan

 

 

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube

 • Reply
  Gender dissapointment | teleurstelling over het geslacht van je baby
  18 januari 2018 at 23:30

  […] Een ongepland kind is geen ongewenst kind […]

 • Reply
  Was het gepland, over vragen naar een kinderwens - GoodGirlsCompany
  20 maart 2017 at 06:00

  […] wel een verrassing. Daar ben ik ook heel open over geweest. Ik heb gelukkig ook allang ervaren dat ongepland niet hetzelfde is al ongewenst. Maar een groot leeftijdsverschil wil niet automatisch zeggen dat het niet gepland is. Voor stellen […]

 • Reply
  Leestips: Januari 2016 - Mamaliefde
  15 oktober 2016 at 00:08

  […] dat ongewenst? Mocht je al het geluk hebben het te kunnen plannen. Ik ben het dan ook helemaal met Josan eens dat het één het ander absoluut niet uitsluit. Onze tweede was zeker gewenst en in gedachten […]

 • Reply
  Alleen domme mensen krijgen kinderen, hogeropgeleiden niet.
  9 september 2016 at 06:46

  […] Maar in de afgelopen jaren kreeg ik 1 toen 2 en alsnog 3 kinderen. En ook al waren enkelen dan niet helemaal gepland, ik kreeg ze wel. Dus misschien zegt dat uiteindelijk ook wel alles over mijn intelligentie […]

 • Reply
  Chantal
  26 januari 2016 at 15:28

  Mijn tweede zoon was niet gepland. We wilden wel graag een tweede kindje, maar eigenlijk wilde ik nog een jaar langer wachten. Ik schrok ook behoorlijk toen ik erachter kwam dat ik zwanger was. Voor mijn gevoel was ik er nog niet aan toe. Maar al heel snel zet je je hier overheen en ben je vooral erg dankbaar dat je weer zwanger bent, wat natuurlijk niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Mijn zoon is inmiddels 3 maanden oud en we genieten elke dag van hem. Echt een cadeautje inderdaad. En ook vind ik het nu heel leuk dat er niet zoveel leeftijdsverschil zit tussen de twee jongens. Dus inderdaad ongepland is heel iets anders dan ongewenst!

 • Reply
  Whitney
  26 januari 2016 at 00:07

  Beiden kindjes hebben wij niet gepland. Dat wij kinderen wilden wisten we wel. Onze tweede is echt een verrassing, in het begin moest ik er erg aan wennen en ik me erg druk gemaakt over hoe ik het zou handelen. Ja het was aanpoten maar had het voor geen goud willen missen. Zo lief hoe broer en zus met elkaar omgaan. Ongepland is zeker niet ongewenst hier.

 • Reply
  Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla
  25 januari 2016 at 16:49

  Je hebt drie prachtige meiden. Ik snap het gevoel, ik keek ook vol ongeloof naar het streepje maar ongepland of ongewenst was het zeker niet. Ik was gewoon niet zo huisje, boompje, beestje vrouw.
  Het scheelde bij mij ook een hoop dat ik een christelijke school zat 😉

 • Reply
  wilmaaablog
  25 januari 2016 at 08:39

  Ongepland hoeft idd zeker niet ongewenst te zijn. Mocht ik nu zwanger worden, komt dit niet goed uit met mijn gezondheid, maar het zou zo gewenst zijn!

 • Reply
  Volgmama
  25 januari 2016 at 04:50

  Ik heb er afgelopen week over geschreven. Ik was 21 en wij hadden het ook echt niet verwacht. Kregen zelfs een opmerking dat we het maar beter weg konden laten halen omdat we nog zo jong waren, geen vaste baan hadden en nog op studenkamers woonden.. gelukkig hebben we dat natuurlijk niet gedaan! Het heeft gewoon zo moeten zijn en ik kan me ook geen leven meer zonder ze voorstellen.

 • Reply
  Proud mum..
  25 januari 2016 at 00:09

  Ik heb ook 3 dochters waarvan de eerste en de laatste als verrassing kwamen. Maar van begin af aan waren ze zo gewenst. Ongepland is voor ons dus zeker niet ongewenst.

 • Reply
  Ingelise
  24 januari 2016 at 23:34

  Een vriendin van me was ongepland. Ze kreeg ‘Joyce’ als tweede naam mee. Dat zegt volgens mij wel genoeg over hoe gewenst ze was (en is)!

 • Reply
  Astrid
  24 januari 2016 at 22:28

  Cadeautjes zijn het, zowel mijn vijfde als zesde kind kwamen ondanks de pil: dwars er doorheen. Zeker de laatste was even schrikken. Het is allemaal goed gekomen en ze zijn nu volwassen. Nu was ik natuurlijk getrouwd en had al kinderen, dat maakt het wel makkelijker. Ik heb mijn kinderen ook altijd voorgehouden dat als een kindje zich ongepland zou aankondigen het wel groot zou komen en wij zouden helpen.
  Dat doen we dan nu ook, een van onze dochters studeerde nog toen ze zwanger werd en onze kleindochter is nu vier en het mooiste cadeau dat we ooit gekregen hebben. We hebben inmiddels drie kleinkinderen maar zij blijft ons speciale cadeau!

 • Reply
  Marlieke van der Willik
  24 januari 2016 at 22:28

  Hier ook twee dames die niet gepland waren (oh men wat was het een shock twee keer), maar o zo welkom! Ik zeg altijd: de sterren stonden gewoon goed.

 • Reply
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  24 januari 2016 at 22:26

  Ons zoontje was heel erg gepland, dus ik kan hier niet over meepraten! Maar ik zou het wel een shock vinden om ongepland zwanger te zijn. Toch zou ik het zeker houden en met heel veel liefde opvoeden! Dus ongepland hoeft zeker niet ongewenst te zijn inderdaad!

 • Reply
  aylayannina
  24 januari 2016 at 22:13

  Ik noem mijn ongeplande dochtertje ook altijd mijn cadeautje, ze is het beste wat me ooit is overkomen (en eigenlijk, achteraf, perfecte timing 🙂 )

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!