Mama Opvoeding Persoonlijk Zwangerschap

Als je een gezond kind hebt, mag je je in je handjes knijpen

12 juli 2017
Als je een gezond kind hebt, mag je je in je handjes knijpen_GoodGirlsCompany

Soms kijk ik naar ze. Verstild en verwonderd. Die drie zijn toch maar mooi van mij. Ik heb drie dochters. Maar ik besef steeds meer: “Als je een gezond kind hebt, mag je je in je handjes knijpen” .

“Voor sommige mensen is het hebben van een gezond kind al hun grootste handicap”, sprak ze nadenkend. Ik begreep wat ze bedoelde. Zij was aan een rolstoel gekluisterd zolang als ze het zich herinneren kon. Zij hoefde in principe niks, want in Nederland zijn overal wel regeltjes voor. Als het om uitkeringen en voorzieningen ging, viel ze zogezegd met haar neus in de boter. Maar zoals ze zelf zei, mijn lichaam kan dan wel amper wat, mijn hersens werken nog en ik ben meer dan mijn lichaam. Wat erop neerkwam dat ze al jaren de verwachtingen van mensen en instanties op de proef stelde. Ze deed wat ze wilde doen. Werkte omdat ze geen uitkeringen wilde accepteren. Streed voor mensen zoals zij. Maar bovenal wilde ze leven en er alles uithalen wat er in zat. Ongeacht in welk lichaam ze geboren was.

Een gezond kind

Eigenlijk is het raar hoe we in het leven veel dingen vaak voor vanzelfsprekend aannemen. Pas bij het ontbreken ervan of als er verandering in onze situatie komt, beseffen we des te meer hoe weinig we het allemaal zelf in de hand hebben. Ook ik. maak mij daar regelmatig schuldig aan. Hoe erg ik ook mijn best doe om elke dag wel even stil te staan bij alles wat ik heb en God daarvoor te danken. Soms baal ik er enorm van, dat het af en toe gewoon niet binnen lijkt te komen. Alsof je verdooft raakt wanneer alles ‘gewoon’ zo zijn gangetje gaat en je het goed hebt.

Datzelfde geldt voor mijn kinderen. Een gezond kind is een zegen. Dat weet ik, maar dat ervaar ik heel sterk wanneer ik andere moeders zie worstelen met kinderen die ziek zijn, een labeltje hebben of wat anders. Het relativeert mijn huis-tuin-en-keuken-opvoedergernissen ook weer een beetje.

Hoe overleef ik de vakantie met kinderen

Nu het voor ons bijna vakantie is, zitten we weer dagelijks bij elkaar op de lip. Ze gaan zich misschien wel vervelen. Of nog beter; elkaar in de haren vliegen. Er zal vast wel een moment komen waarop ik weer naar de dagelijkse sleur van het schoolseizoen uitkijk. Maar tussen al die weken, dagen, uren en voorbijkruipende minuten door, ben ik van plan om intens van mijn kinderen te gaan genieten. Herinneringen te maken die ze zich volgend jaar nog steeds voor de geest kunnen halen. Tradities neer te zetten die hopelijk met veel trots door de generaties na mij in ere gehouden worden.

Als ik knutseltips, dagjes uit of iets anders met je deel, is dat vooral om ook het beste in jezelf en je kinderen naar boven te halen. Het is geen handboek om je deze periode te laten overleven. Geloof me; dat doe je wel…

Hoe probeer jij invulling te geven aan waardevolle momenten? Sta jij regelmatig stil bij de rijkdom die je hebt?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Romy
  13 juli 2017 at 07:31

  Mooi geschreven! Ik probeer er meer bij stil te staan dat wij het zo goed hebben. Het enige dat wij ervaren is een soort chronisch gebrek aan tijd. Ach, als dat alles is. We gaan er nu meer op uit en doen bewust leuke dingen met elkaar en ik merk echt dat dit helpt om me meer bewust te zijn van elkaar.

 • Reply
  Annemiek Visser
  12 juli 2017 at 21:44

  Zeker dat ik stil sta bij hoe wij het hebben en hoe goed het nu gaat. Ja nu want dat was vorig jaar wel anders. Onze zoon paste niet op een reguliere peuterspeelzaal. Nu na bijna 1 jaar weten we hoe dat komt. Na een stuk of wat video home trainingssessie en een paar daarvan speciaal gericht op autisme zie ik hoe goed het eigenlijk gaat en hoe gelukkig onze zoon is. Je kunt geen handboek geven over hoe je een vakantie overleeft want elk kind is anders en vindt andere dingen leuk. Niet elk kind kan lang iets achter elkaar doen. Ik ben blij dat wij een redelijke collecties dvd’s hebben die onze zoon leuk vindt. (Hierdoor leerde hij ook praten, hoe gek het ook klinkt.) Die zal ik dus gewoon opzetten in zijn vakantie. Ik ben dan ook eigenlijk blij dat zijn huidige “peuterspeelzaal” geen echte vakantie kent. Hij gaat gewoon de dagen (2 hele) dat hij mag daar naar toe en na de vakantie mag hij 4 hele dagen. Je hoeft je niet schuldig te voelen dat je niet zo vaak stil staat bij het feit dat jij gezonde kinderen hebt. Dat zou niet echt eerlijk zijn denk ik. Geniet gewoon van je kids en besteed daar je tijd aan. Je kunt niet al onze zorgen op je schouders nemen daardoor krijgen wij het echt niet anders 😉 . Denk alleen af en toe als je een kind anders ziet doen dan je verwacht van oké dat gaat dus zo. Soms is een aardig woordje net even dat ding wat je dag wat fijner maakt. Liefs van een moeder met een bijzonder kind 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]