Mama Persoonlijk

Wie bepaalt hoe een echt moederlichaam eruit ziet?

26 januari 2017
Wie bepaalt hoe een echt moederlichaam eruit ziet

Real women have curves. Een moederlichaam heeft striae, putjes in haar bovenbenen een paar kilootjes te veel zodat haar kinderen haar goed vast kunnen houden. Alles wat daarvan afwijkt is niet realistisch…toch?

Gisteren las ik een enigszins zurig artikel. Hier werd gesteld dat zolang je na je bevalling geen blubberbuikje hebt of striae van hier tot Toyko je niet mag spreken van een echt moederlichaam. Moeders die zoiets op Instagram delen om zogenaamd andere vrouwen te laten zien hoe een lijf er na een bevalling uitziet, zijn alleen maar naar complimentjes aan het hengelen. Foei, schaamteloos!

Een echt moederlichaam

Nu bezit ik geen encyclopedie waarin staat aan welke kenmerken een echt moederlichaam moet voldoen. Dus ik ben niet zo vertrouwd met alle definities, mitsen maren en disclaimers. Ik ben het simpele soort die gewoon zo naïef denkt dat zodra je als vrouw een baby op de wereld hebt gezet (of dat nu langs de natuurlijke weg gebeurt of anders) je een moederlichaam hebt. Wellicht dat het proces dat hier aan voorafgaat bij de een leidt tot striae, aambeien, vetrolletjes, putjes, lekkende borsten een inknip, litteken, scheurtje of andere ongemakken maar volgens mij is dat toch geen harde vereiste om lid te zijn van de club der moederlichamen, toch? Net zo min als dat een kort pittig kapsel je tot moeder maakt. Het zijn maar uiterlijkheden. Dus waarom hechten anderen er dan zo’n waarde aan?

Wat is een realistisch moederlichaam?

Volgens mij was het Chrissy Teigen die opmerkte dat het lichaam van menig pas bevallen celebrity niet realistisch is. Zij hebben namelijk elke hulp voor handen om weer in vorm te komen. Personal trainers, voedingsdeskundigen en nanny’s. Yep, it takes a vilage to raise a child. Ik heb dat dus niet. Maar ik heb wel Instagram. Ook daar zie ik regelmatig foto’s van fitgirls (wie anders) die fitmama’s worden. Eerlijk is eerlijk, als ik dan zo’n strak buikje zie kan ik best een beetje (ja ik geef het toe) jaloers worden. Sporten tijdens de zwangerschap is vanwege mijn sikkelcel voor mij niet weggelegd. Als je dan ook nog 20 kilo aankomt zoals ik, dan heb je op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Maar toch als puntje bij paaltje komt, slaat mijn jaloezie niet om in afgunst. Ik weet dat zo’n moederlichaam voor mij niet realistisch is.

Skinny shaming

Waar vroeger de gezette vrouw het onderspit moest delven, lijkt het tegenwoordig een trend te zijn om alles wat slank is dan maar af te fakkelen. Dunne vrouwen zijn bitchy omdat ze honger hebben. Vollere vrouwen zijn gezellig. Echte vrouwen hebben rondingen. Mannen houden van vrouwen met vorm want alleen honden houden van botten. Het zijn maar wat dingen die ik dan zie. En echt, ergens snap ik het wel. De tijd waarin het dikste meisje van de klas ook vaak het pispaaltje was,  ligt nog niet zover achter ons. In tekenfilmpjes worden dikkere mensen maar zelden positief geportretteerd en in films ook. Dus ik snap die emancipatie op zich wel. En zoals bij alles waarvan we ons bevrijden of tegen af zetten, gaat dat op een heftige manier. Voor menig vollere vrouw duurde het waarschijnlijk best wel een tijdje voordat ze haar lichaam kon zien zoals het is: mooi omdat het de behuizing is van je ziel.

Body positivisme

Die 20 kilo die ik aankwam? Die verloor ik in 2 weken. Blijkbaar heb ik een enorme snelle spijsvertering. Ik ben namelijk altijd extreem slank geweest. Of tenger als je het zo wilt noemen. Mijn dochters ook. Maar omdat ik goede genen heb, wil dat niet zeggen dat ik minder opmerkingen over mijn lichaam krijg. Moeders van jeugdvriendinnetjes die gewoon zeiden “Je moet wel beter eten, hoor”, “ Neem nog maar wat je kan het wel gebruiken” “ Het lijkt wel alsof je anorexia hebt”  “ Ben je nog meer afgevallen?!”

Nu na 3 kinderen pas ik EIN-DE-LIJK in maatje 36 en bij lange na ook nog niet eens altijd. Ook dat heb ik geaccepteerd. Net zoals dat ik klein ben. Hoe ouder ik word, hoe minder me dat bezighoudt. Alleen soms vind ik het zo jammer dat er zulke harde tegenstellingen gedaan worden. Waarschijnlijk heb ik net zoveel negatieve opmerkingen over mijn lichaam gehad als iemand die het tegenovergestelde figuur heeft als ik. Maar misschien weten we dat wel helemaal niet van elkaar omdat we door opmerkingen leren om over elkaar te praten in plaats van met elkaar.

Body positivisme dankzij dreumes

Ook ik worstelde na mijn laatste zwangerschap wel enigszins met de acceptatie van mijn nieuwe lichaam. Ik weet het, sommige vrouwen zullen er een moord voor doen. Maar toch… Body positivisme komt als wij als vrouwen leren om met respect over elkaars lichaam te praten. Oh en in mijn geval kwam het door een dreumesje die elke keer als ik naar het toilet ga vol enthousiasme in mijn huid knijpt en het uitgiert van de pret. Voor mij is het een vetrolletje…voor haar is het mama en die is lief.

Ook leuk om te lezen:

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Morgen ga ik beginnen met sporten. Nee, maar echt!
  23 maart 2018 at 20:30

  […] Wie bepaalt hoe een echt moederlichaam eruit ziet? […]

 • Reply
  Hanneke
  28 januari 2017 at 17:46

  Dat je een dikke kont hebt met striae en putten moet je lekker zelf weten, maar ik verbaas me er in toenemende mate over hoe lelijkheid, zwakte en non-talent steeds vaker gepromoot wordt. Het is een beweging die zich afzet tegen succesvolle mensen die heel erg hard hun best voor iets doen en daarvoor beloond worden. Met een strak lijf, met een berg geld of met bekendheid. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, want er wordt gezegd: je hoeft helemaal niet je best te doen, ergens voor af te zien of ergens helemaal voor te gaan: alles wat je doet is net zo geweldig als de mensen die wel gedisciplineerd en talentvol zijn. Dit wekt degeneratie en debilisering in de hand. Ja, op termijn kan het zelfs leiden tot gruwelijkheden: kijk maar naar communistische regimes waar uitblinken een letterlijke doodzonde werd.

 • Reply
  Maartje
  27 januari 2017 at 08:02

  Mooi, leuk stukje! Ik vind dat er veel te veel negatieve aandacht aan uiterlijk besteed word. Vooral voor jonge meiden. Maar net wat je zegt, als je heel dun bent en kritiek krijgt is het net zo stom dan als je kritiek krijgt als je wat meer gezet bent. Wat maakt het allemaal uit? Zolang je gelukkig en gezond bent is het toch goed? Zou saai zijn als iedereen er hetzelfde uitzag. Maar modellen die zich uithongeren om dun te blijven, tegen anorexia aan, daar kan ik niet tegen. Evenals mensen die zich maar volvreten en er niet omgeven dat ze zo ongezond leven en hun risico’s op allerlei ziektes verhogen. Goed stukje!

 • Reply
  Jeroen
  26 januari 2017 at 20:15

  “Mannen houden van vorm want alleen honden houden van botten”… en dan noemen ze “ons mannen” seksistisch, lol…

  Ieder houdt van iets anders, ieder is anders. Mooi toch? Leve je nieuwe lichaamspositivisme!

  • Reply
   Josan
   26 januari 2017 at 20:46

   Dat klopt Jeroen 🙂 Helemaal met je eens. Dank je wel voor je leuke reactie

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

Dit zijn wij!