Biologisch Lifestyle

Duurzaam leven met kinderen | leuk boekje Ontplastic

26 februari 2019
Duurzaam leven met kinderen zonder plastic

We eten, leven en ademenen plastic. En daar beginnen we steeds meer de negatieve gevolgen van in te zien. Veel mensen willen er wel iets aan doen, maar hoe dan? Het boekje Ontplastic geeft je handige tips zodat je kleine stapjes kan zetten naar een plasticvrij leven. Niet omdat duurzaam leven in is, maar omdat we de aarde willen doorgeven aan de volgende generatie en het op deze manier zo niet verder kan.

Ontplastic begint met een aantal interessante wetenswaardigheden. Wist je dat een plastic tasje gemiddeld 15 minuten gebruik wordt? Maar het kan er over 300 jaar nog steeds zijn. Het waterflesje waaruit je drinkt tijdens de lunch is er over 450 jaar misschien nog. In de oceaan dwarrelen 51 biljoen deeltjes microplastics rond, die uiteindelijk weer in onze voedselketen terecht komen.

Plastic vrij leven

Leven zonder plastic

Hoogste tijd dus om de plasticvervuiling een halt toe te roepen. Heb je nog geen verpakkingsvrije supermarkt bij je om de hoek? Geen paniek! Ontplastic heeft maar liefst 101 simpele tips om je plastic gebruik onder controle te krijgen. Het boekje is geen hoogdravende epos van milieugekkies, maar gewoon een boekje voor iedereen die wel wat wil doen maar niet weet waar te beginnen.

Het boekje staat boordevol tips en alternatieven waarmee je dagelijkse plastic producten kunt vervangen. Want soms weet je best wel dat het niet goed is, maar ja wat moet je anders? Zo kende ik het alternatief voor huishoudfolie bijvoorbeeld helemaal niet. Maar wil ik er nu best serieuzer naar gaan kijken en het te proberen.

Ontplastic boekje

Ontplastic

Als het om duurzaam leven gaat, vind ik persoonlijk een aantal factoren belangrijk:

 • verandering moet makkelijk toe te passen zijn
 • duurzaamheid moet niet heel duur zijn
 • het duidelijke alternatieven bieden voor huidige gewoontes

Zonder dat wordt duurzaam leven een beetje de speelbal van de eco-elite. En dat niet alleen, een onderwerp van betweters. En niemand vind betweters aardig. Het leuke van ontplastic is dat het juist erg laagdrempelig is. De hoofdstukjes zijn kort, maar een halve bladzijde waarin herkenbare situaties staan. Het aanpassen van gewoontes is ook geen hogere wiskunde. Met Ontplastic in de hand pak je snel een en ander aan.

duurzaam boekje Ontplastic

Win het boekje Ontplastic

Ik mag maar liefst 3x een exemplaar weggeven van het boekje Ontplastic. Leuk voor moeders maar ook als je je kinderen of gezien actief wilt betrekken bij een duurzame levensstijl. Wat moet je daar voor doen?

Voorwaarden

Extra kans maken?

Let op: Om kans te maken op deze leuke prijs moet je lid zijn van de GoodGirlsCompany Facebookpagina. Niet-leden zijn uitgesloten van deelname. Deze actie loopt tot en met 5 maart 2019. Wanneer ik je een e-mail stuurt, verplicht je jezelf om binnen 48 uur na ontvangst van e-mail te reageren. Doe je dit niet, dan kom je te vervallen als winnaar en kies ik een andere. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Winnaars worden getrokken door middel van random loting dus zielige verhalen hebben geen zin.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Tineke
  5 maart 2019 at 20:59

  Ik was hier eergisteren nog over aan het googelen, simpele manieren om te minderen met plastic. Ik ben erg benieuwd of dit boek mij tips kan geven. Ik wil mijn voetafdruk zo klein mogelijk maken.

 • Reply
  Maaike Manheim
  5 maart 2019 at 20:33

  Ik doe heel erg graag mee! Maak al gebruik van van die herbruikbare gaaszakjes voor groente enzo, maar meer eenvoudige tips zijn zeker welkom! <3

 • Reply
  Anita te Gussinklo
  5 maart 2019 at 14:53

  Ja, helemaal mee eens met al dat plastic moeten we iets doen.
  Ik denk dat het een zeer interessant boekje is.

 • Reply
  Sylvia
  4 maart 2019 at 07:52

  Wat een leuk boekje. Ik probeer zowel in NL als in Spanje ook te minderen met plastic. Want in spanje gingen er elke dag wel een aantal plastic water flessen doorheen nu dus een dopper. (Bij de grote waterflessen, ontkom je er niet aan, aangezien je niet uit de kraan kan drinken). De plasticzakjes voor groente/fruit gebruik ik niet meer heb nu van die meshzakjes. Alle kleine beetjes helpen. Ik doe dus ook graag mee. Zullen vast hele handige tips instaan..

 • Reply
  Lutske
  2 maart 2019 at 03:19

  Ik doe graag mee! Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar alternatieven voor plastic, maar kom er vaak nog niet helemaal uit. Daarnaast is het natuurlijk ook hartstikke leuk om samen met mijn dochters hier mee bezig te zijn! Ik probeer met de oudste al echt te kijken naar wat plastic doet en of er alternatieven zijn.

 • Reply
  Daphne
  1 maart 2019 at 20:45

  Ik doe graag mee! Hopelijk gaat de wereld nog iets langer mee als we allemaal wat bewuster gaan leven!

 • Reply
  SophiaG
  28 februari 2019 at 22:00

  Ik maak graag kans.

 • Reply
  Tamara
  27 februari 2019 at 22:49

  Ik doe graag mee, ik kan nog wel wat hulp gebruiken!

 • Reply
  Annemiek
  27 februari 2019 at 15:40

  Ik probeer mijn best te doen. Helaas is er veel voorverpakt maar eigenlijk is het een mentaliteit die ik moet veranderen. Brood kun je ook in een eigen broodzak doen wanneer je het bij de bakker haalt. Groente los kopen, zonder verpakking. Ik moet mijzelf aanleren om anders te gaan winkelen en anders te gaan denken hiermee. Ook ik wil de aarde doorgeven aan mijn zoon en ook ik wil eigenlijk van al dat plastic af. We kunnen wel wachten op de supermarkten maar dan zijn we lang bezig denk ik. Dan dus zelf maar aan de gang.

 • Reply
  Sabine de Raaf
  27 februari 2019 at 07:03

  Dit ziet er behapbaar uit!! Zeer benieuwd 🙂

 • Reply
  Inge van den Berg
  26 februari 2019 at 23:03

  Okee dit vind ik echt een hele toffe winactie! Nadat ik gisteren na het doen van de weekboodschappen weer de container met plastic afval stond aan te drukken vroeg ik mij serieus af of die hoeveelheid plastic niet op zn minst gehalveerd zou moeten kunnen worden. Ik doe graag mee!! Ben benieuwd wat dit boekje ons kan bieden!

 • Reply
  Lotte
  26 februari 2019 at 23:01

  Ik ben erg nieuwsgierig naar dit boek: wat doe ik al goed en waar kan ik nog beter op letten…

 • Reply
  Anna wienen
  26 februari 2019 at 22:44

  Ik doe graag mee

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!