Food

De beste drinkpakjes zonder suiker

2 september 2017
verplicht water op school drinken-kraanwaterschool-voordelen waterdrinken voor kinderen-GoodGirlsCompany

Mogen jouw kinderen alleen nog maar water op school drinken en lusten ze dat niet? Geen paniek hier zijn de beste drinkpakjes zonder suiker.

De Tilburgse basisschool Don Sarto, is niet de enige school die zoete drankjes weert. Steeds meer scholen maken de overstap naar kraanwaterschool. Tijd om een aantal drinkpakjes zonder suiker voor jullie op een rijtje te zetten. Dat er veel suiker in pakjes drinken zit is al jaren bekend. Per jaar krijgen kinderen zo ongeveer hun eigen lichaamsgewicht aan suiker binnen. Dat komt echt niet alleen maar door snoepjes, koekjes en ander lekkers. Wie in de afgelopen weken vaak gebarbecued heeft met sausjes heeft er vast niet bij stilgestaan dat de meeste sauzen voor een kwart uit suiker bestaan. In veel van onze levensmiddelen zitten verborgen suikers. Ook in kindvriendelijke drankjes en sapjes die ze dagelijks mee naar school krijgen.

alleen water op school-kraanwaterschool-GoodGirlsCompany

Voordelen van water drinken voor kinderen

Als een school besluit om op water over te stappen, denken mensen vaak dat dit vooral te maken heeft met de kans verkleinen op overgewicht. Als je kind niet in deze risicogroep valt, trek je al snel de conclusie dat er geen enkele reden voor is. Maar waterdrinken heeft meer voordelen voor kinderen:

Het voorkomt tandbederf

Steeds meer kinderen hebben last van tandbederf zoals gaatjes en tanderosie. Vaak al op jonge leeftijd. Baby’s en peuters krijgen zuigflescariës doordat ze overdag en ’s nachts flesjes met zoete sap krijgen. Laat tanden poetsen bij kleine kinderen nou niet altijd het meest makkelijke zijn. Oudere kinderen krijgen het vanwege drinkpakjes met veel suiker. Maar je kan natuurlijk ook tot een risicogroep horen doordat je veel antibiotica hebt gekregen of het in de familie voorkomt.

Het verhoogt de concentratie

Zijn al die kinderen van tegenwoordig nu echt zo druk? Of bewegen ze te weinig en krijgen ze te veel suikers binnen. Je lichaam bestaat voor 2/3 uit water en je hersenen zelfs voor 90%! Je lichaam heeft water nodig. Kinderen moeten 1 tot 1,5 liter vocht per dag binnenkrijgen. Verschillende onderzoeken rond het invoeren van kraanwater op scholen, hebben laten zien dat het concentratievermogen van leerlingen toenam. Het houdt kinderen alert waardoor ze beter de lesstof kunnen opnemen, ze onthouden beter en het heeft een positief effect op de leerprestaties.

Het verkleint de kans op diabetes

Of je kind nu wel of niet een gezond gewicht heeft, een te grote suikerinname verhoogt de kans op diabetes.

Drinkpakjes zonder suiker

Gelukkig gaan steeds meer fabrikanten inzien dat goede eetgewoontes al op jonge leeftijd beginnen. En beginnen ze hun verantwoordelijkheid te nemen door het ontwikkelen van drinkpakjes zonder suiker. Toch is het dan nog steeds goed om even op het etiket te kijken. In veel zero drankjes wordt suiker namelijk vervangen door andere zoetstoffen. Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, cyclamaat, Ace-K, Sacharine, Sucralose of zorgen er voor dat de producten alsnog zoet smaken. Het is dan wel geen suiker, maar vele van deze zoetstoffen zijn soms tientallen keren tot honderd keer zoeter dan suiker. Kortom; dan is het gezonde effect alsnog verwaarloosbaar.

Als het om zoetstoffen gaat, geef ik dan ook de voorkeur aan het natuurlijke stevia. Deze zoetstof helpt namelijk tegen tandbederf en gaatjes. Maar daarbij is het wel belangrijk om zuivere stevia te hebben die niet aangevuld is met steviolglycosiden.

drinkpakjes zonder suiker-GoodGirlsCompany

De beste drinkpakjes zonder suiker

Coolbear

 • Zoetstoffen: stevia
 • Smaakstoffen: alleen natuurlijk aroma uit het concentraat van biologische vruchten
 • Suiker: alleen natuurlijke uit eventuele vruchten (verschilt per pakje)
 • Prijs: 3 pakjes 200 ml € 1,49

Ik heb vorig jaar al eens geschreven over de limonades van Coolbear. Deze zijn verkrijgbaar bij de Albert Heijn (check regelmatig de bonusaanbiedingen). De limonades en pakjes drinken bevatten geen suiker. Alle ingrediënten van Cool Bear zijn van Biologische oorsprong. De vruchtenconcentraten in Cool Bear zijn van 100% biologische afkomst. Als zoetstof is er gebruik gemaakt van stevia, maar zoals ik hierboven al beschreef heeft dit juist een positieve werking. Daarom vind ik het niet negatief. Bovendien heeft deze stevia een zuiverheid van 97% en dat is zeer hoog. Het assortiment bestaat uit aanmaaklimonade, drinkpakjes of shots. Dit laatste product is een knijpflesje met geconcentreerde Coolbear limonade die je aan een waterflesje of bidon kan toevoegen. Dat spaart het milieu weer.

Wicky water met fruit

 • Zoetstoffen: geen
 • Smaakstoffen: alleen natuurlijk aroma uit het concentraat van vruchten
 • Suiker: alleen natuurlijke uit eventuele vruchten (verschilt per pakje)
 • Prijs: 6 pakjes 200 ml € 1,25

Wicky water met fruit bevat geen kunstmatige toevoegingen of conserveermiddelen en is 100% natuurlijk. Zoals de naam aangeeft, is het water maar dan met een smaakje van fruit. Het bevat slechts 2 gram van nature aanwezige suiker – uit fruitsap. Verkrijgbaar in de smaken: Peer/Appel, Rode Druif/Aardbei, Perzik/Witte Druif

Sourcy water met een fruitsmaakje

 • Zoetstoffen: geen
 • Smaakstoffen: alleen natuurlijk aroma uit het concentraat van vruchten
 • Suiker: alleen natuurlijke uit eventuele vruchten (verschilt per pakje)
 • Prijs: 6 pakjes 200 ml voor € 1,59

Sourcy is natuurlijk al langer bekend van hun bronwater. De overstap naar water met een smaakje voor kinderen is dan ook logisch. Wederom een pakje zonder suikers waar niks op aan te merken is wat ingrediënten betreft.

Conclusie drinkpakjes zonder suiker

Als je je kinderen van jongs af aan aanleert om water te drinken, hoef je het ze het drinken van mierzoete drankjes niet af te leren. Bovendien wennen zij zich daardoor niet aan de zoete smaak van allerlei sapjes en vruchtendrankjes. En dat heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Ik merk het bijvoorbeeld aan mijn jongste dochter die alleen sapjes zonder suiker krijgt of water. Ze is nog niet anders gewend.

Lust je kind geen water? Ook dan zijn er tegenwoordig verschillende drinkpakjes en limonades zonder suiker. Let wel op dat je je producten neemt zonder kunstmatige zoetstoffen. Maar mochten ze dit te zuur of bitter vinden, kies dan voor de natuurlijke zoete eigenschappen van stevia. En let erop dat deze zo zuiver mogelijk is. Persoonlijk vind ik de meeste drinkpakjes niet lekker en mijn oudere dochters ook niet. De limonades en shots van Coolbear lust ik dan weer wel en neem ik ook graag gewoon. Mijn jongste dochter die niet anders weet, lust zowel water als drinkpakjes zonder suiker.

Om het milieu te sparen en je budget, kan je er natuurlijk ook zelf voor kiezen om water met een smaakje te maken. Voeg munt, komkommer, een schijfje citroen if iets anders aan de bidon of Dopper toe en maak zo je eigen combinaties.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Kranenburg
  20 maart 2019 at 14:10

  Beetje jammer dat Wicky ineens zonder vermelding het recept aanpast waardoor er nu toch stevia zit in Wicky water! En niet eens pure stevia maar stevioglycosiden (niet goed voor de tanden)

  • Reply
   Josan
   24 maart 2019 at 07:48

   He bah! Dat is inderdaad erg jammer. Dank je wel voor het melden. Had het zelf nog niet gezien.

 • Reply
  Nathalie
  3 september 2017 at 07:50

  Ik blijf het raar vinden dat kinderen geen water lusten hahaha. Maar het kan natuurlijk. Ik ben niet zo voor al die pakjes op school. Thuis krijgt Vince wel 1 drankje per dag als hij wil. Maar eerlijk gezegd vind ik dat ook al best veel… hihihi. Ik ben eerder zo voor water met vers fruit. Infused water ;-))) Maar hey, ik maak me er ook schuldig aan. Ik ben er wel van overtuigd dat het een gewoonte is. Als je van kleins af aan water geeft dan gaan ze het wel lusten denk ik dan.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]