Opvoeding

Dag middagslaapje, het was leuk je gekend te hebben

5 februari 2017
Dreumes-doet-geen-middagslaapje-meer-GoodGirlsCompany

Degene die bedacht heeft om kleine kinderen overdag een paar uur uit te schakelen met een middagslaapje mogen ze en lintje geven. Middagslaapjes zijn de bubbels in je champagne en de cheat meal tijdens je dieet. Tuurlijk je kan wel zonder, maar toch het maakt het leven zoveel aangenamer.

Als het om slapen gaat, mag ik niet klagen. Laatste kind had 10 maanden nodig voordat het doorslapen een goede gewoonte was. Maar uiteindelijk ging ze voor de bijl. Sliep zij ‘s nachts, maakten wij weer gewoon nachten van 8 uur en leefden wij nog lang en gelukkig. Maar zodra als ik geen nachtouder meer ben, loop ik haast direct tegen het volgende probleem aan: middagslaapjes die alsmaar korter worden.

Het middagslaapje tot 1 jaar

Vaak ben ik voor het eerste levensjaar al aan het schipperen. Doet ze een ochtendslaapje dan slaapt ze in de middag niet. Doet ze geen ochtendslaapje grote kans dat ze tegen de middag zo opgedraaid is dat er van slapen ook weinig terecht komt. Tegen het avondeten verliest ze dan vaak het gevecht tegen de slaap. Dan laat ik haar toch maar even een uurtje liggen. Echt zorgen maak ik me dan niet. Het herstelt zich vanzelf tegen de tijd dat ze gaat lopen. Dat babyvet gaat eraf en dat slaapje komt er gewoon weer bij. Voor een in elk geval een aantal maanden. Totdat ze anderhalf zijn. Dat is namelijk het moment waarop we echt afscheid nemen van het middagslaapje.

Toen is zwanger was van Miss B moest ik echt wel even slikken. Zo’n tweede zwangerschap is al zwaar zat wanneer je een dreumes hebt rondlopen die je in de ochtend ook al niet gespaard heeft. Wat snakte ik destijds even naar een paar uur rust tussen de middag. Gewoon om ook zelf even in bed te kruipen. Maar het was me niet gegund. Mijn truc om oudste dochter bij mij in bed te nemen, werkte enkele weken. Toen trapte ze er niet meer in. Tijdens die zwangerschap heb ik heel wat kilometers achter d kinderwagen gelopen. Ze sliep namelijk wel als ze in de kinderwagen lag. En vanaf huis was het maar 20 minuten lopen naar het dichtstbijzijnde terras met lounge banken. Kind sliep tegen de tijd dat we er aankwamen en ik had even een uur rust.

Bye Bye middagslaapje

Miss C is wat dat alles betreft een modelkind. Bij haar zijn we de anderhalf al gepasseerd zonder dat dit al te veel problemen gaf. Ik zat er al op te wachten, maar als het dan niet gebeurt, ga je gewoon verder. ‘Misschien hebben we deze keer geluk’, dacht ik naïef. Dat had ik te vroeg gedacht. Sinds een week zitten we in een slaapritme wat ik herken van mijn andere twee dochters. Ze weigert te slapen en slaat ook dagen over. Leg ik haar wel in bed? Dan is het me een kwartiertje bekeken. In een kwartier kan ik niet eten, de was wegwerken en voorbereidingen treffen voor het avondeten. Ik heb dit eerder meegemaakt; het is een aflopende zaak.

Voorlopig verkeer in nog even in de ontkenningsfase. Ik klamp me aan de laatste restjes middagslaap vast zoals aan mijn deken wanneer er weer eens een kind bij mij in bed ligt dat de deken jat.

Wanneer waren jouw kinderen van hun middagslaapje af?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Cassandra
  6 februari 2017 at 12:20

  Hier gaan de middagslaapjes ook steeds “slechter”. Mevrouw gaat lekker keten en spelen en meestal laat ik haar gewoon even. Uiteraard check ik wel, en soms vind ik haar dan opgerold bij de deur en anders gewoon in een bed vol knuffels, druk aan het snurken haha. De slaapjes duren meestal iets van drie kwartier.

 • Reply
  Mila
  6 februari 2017 at 07:27

  Dochterlief is ruim 2,5 en doet nog steeds een dutje ruim 2 uur. Wordt op de opvang gestimuleerd( ook met name op ons verzoek) en wij plukken er tevens ook de vruchten van op andere dagen. zit in haar systeem. Nu zwanger van nr2. Komt t helemaal goed uit.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]