Persoonlijk Verzorging

Dove #LoveYourCurls

22 januari 2015

Krulhaar, je houdt er van of je haat het. Wanneer het op haar aankomt, lijkt het vaak alsof Moeder Natuur ons niet gaf waar we om vroegen. De een heeft super stijl futloos haar waar niks mee te beginnen is. De ander heeft een weelderige bos krullen die niet te temmen valt. Wist je dat maar 4 van de 10 meisjes met krullenbollen blij is met haar krullen? Dat meisjes met krullen niet denken dat hun haar mooi is? Dit inspireerde Beauty merk Dove om een hartverwarmende reclamefilm te maken: Dove #LoveYourCurls. De beste manier om je dochter te leren haar haar te waarderen is door zelf te tonen dat je blij bent met je krullen.

Dove_ Loveyourvurls_ Love your curls_ Loveyourhair_Dove Campaign_Dove Usa_Dove redefine beauty

Zelf kan ik heel goed mee praten over niet blij zijn met mijn krullen. Als klein meisje dat opgroeide in een blanke omgeving was ik mij er al heel jong bewust van dat mijn haar anders was. Mijn klasgenoten hadden lang haar met staartjes en strikken ( ja het waren de jaren ’80, dat was toen hip). En ik had een heel kort koppie waardoor men mij regelmatig vroeg of ik een jongetje was. Op vierjarige leeftijd was ik dit zo zat dat ik besloot gaatjes in mijn oren te laten schieten. Dan kon iedereen zien dat ik een meisje was. Maar nog was ik niet happy met mijn haar. Kammen deed zeer zen ik heb heel wat tranen gelaten. Al vrij jong haatte ik het spreekwoord “Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden”. Mijn mooi willen zijn, kwam niet voort uit ijdelheid, ik wilde dat men gewoon normaal mijn haar kon kammen en stylen zonder dat dit pijn deed. Mijn moeder had geen idee hoe ze het moest verzorgen. Pas na ingrijpen van een Surinaamse vrouw leerde ze vlechten. Er ging een wereld voor haar open aan vlechten, kraaltjes en Afro verzorgingsartikelen en wat ik voor onmogelijk hield gebeurde; mijn haar begon te groeien.

Dove_ Love your Curls_Love you hair_positive hair commercial for curly girls_curly top_Dove United States

De jaren daarna had ik verschillende haarstylen. Experimenteerde ik met curly, weaves en extensions. Ik houd er van hoe divers mijn haar is en wat ik er allemaal mee kan. Blanke mensen snappen er vaak weinig van als ik weer met een totaal nieuw uiterlijk aan kom zetten. En ik probeer het ook niet meer uit te leggen. I am not my hair.

Ook Miss B en Miss G hebben een weelderige bos krullen van mij geërfd. Geweldig vind ik het. Als moeder en voorbeeld voor hen besef ik des te meer dat we mate waarin zij hun haar waarderen, afhankelijk is van hoe ik er mee om ga. Ik probeer ze ‘hair pride’ bij te brengen door regelmatige nieuwe kapsels te proberen, vrolijke kraaltjes in hun haar te bevestigen en poppen voor hen te kopen die ook krullen hebben. Wat kan ik trots zijn op het haar van Miss G dat halverwege haar middel is, wanneer het nat is en nog nooit ontkroest. Maar nog trotser ben ik op het feit dat ze inmiddels happy is met haar krullen. Miss B zit in de fase dat ze zich heel bewust is van haar haar en dat het anders is dan van haar vriendinnetjes. Soms vindt ze het leuk en soms ook totaal niet dan schaamt ze zich. Dat breekt mijn moederhart. Positieve reacties van anderen kunnen helaas niet altijd veranderen dat ze zeer zelfbewust is en hierin nog haar eigen weg moet gaan.

Lupita Nyongo_Lancome_lipstick

Om het goede voorbeeld te geven, besloot ik mei 2014 het roer drastisch om te gooien. Ik wilde een jaar zonder extensions proberen en knipte mijn af. Heel kort: een big chop. Het is echt een ontdekkingstocht om mijn eigen haar te leren kennen. Wie ben ik zonder extensions en hoe ontwikkelt en groeit mijn haar van nature. Ik leerde sindsdien hoe ik een flat twist voor de nacht maak, twists of coils voor meerdere dagen en hoe goed een twist out mij staat. Ik maak mijn eigen moisturizers en haarmaskers. Ik vind het erg leuk en kreeg er veel positieve reacties over. Ook mijn man was erg positief. Het was heerlijk te weten dat zijn waardering van mijn uiterlijk niet afhankelijk is van hoe ik er uit zie. Het werkt bevrijdend. Sommige dingen vallen mij mee en anderen vallen mij tegen. Maar ik leer om mijn gekrulde haren te omarmen. Ik ben er trots op omdat ze staan voor een persoonlijke groei die ik heb doorgemaakt. Of ik het ooit lang laat groeien, weet ik niet. Lupita Nyong’o toont ook aan dat schoonheid niet afhankelijk is van lang haar. Voorlopig is mijn levensmotto: “Short hair don’t care”.

Ik hoop dat elke andere vrouw leert haar krullen te waarderen en van haar haren te houden #LoveYourCurls

  • Reply
    Mengelmoez - GoodgirlsCompany
    6 maart 2015 at 11:09

    […] Over het haar van Miss B. wil ik het helemaal al niet hebben.Zij heeft vanaf het begin af aan krullend haar gehad. Gelukkig werd ik door een lezer op Mengelmoez […]

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!