Persoonlijk Tags

Domestic Godess Tag

3 mei 2015

Dat ik niet werk betekent voor anderen blijkbaar dat ik een huisvrouw ben. Daar moet ik nog steeds aan wennen. Het is niet eens dat ik hier bewust voor gekozen heb, het is gewoon gebeurd. In principe zie ik mijzelf niet als huisvrouw. Ik zie mijzelf als een fulltime moeder. Dat is mijn eerste prioriteit: een goede moeder zijn voor mijn kinderen. Het huishouden komt daarna pas. Ik vind het belangrijker dat ze zich kunnen herinneren dat ze genoeg liefde en aandacht van mij kregen dan dat ze zich later herinneren dat het huis altijd opgeruimd was.

Eerlijk gezegd heb ik een broertje dood aan huishouden. Het zit helemaal niet in mijn karakter dat ik repeterende taken leuk vind . Het geeft mij zelden positieve energie, daarom probeer ik dit noodzakelijk kwaad zo praktisch en pragmatisch mogelijk te benaderen. Het moet gedaan worden. Maar ik bepaal wanneer en hoe. Op het blog van Dochterlief vond ik de Domestic Godess Tag.  Deze vulde ik in. Benieuwd naar mijn boeiende antwoorden op de zin van strijken, wassen en bedden opmaken? Lees dan verder.

Droger of aan de waslijn?
Droger, ik heb niet eens een waslijn. In principe gooi ik het grootste deel van de kleren gewoon in de droger. Daarbij kijk ik wel naar de waslabels of het kan. Maar bij kleding en textiel kopen, houd ik er al rekening mee dat ik het in de droger wil kunnen stoppen. Een aantal merkkledingstukken kunnen niet in de droger. Deze hang ik dan aan het droogrek op zolder. Het voordeel van een droger vind ik dat het vrij vlot klaar is. Als ik mijzelf dan gemotiveerd heb de berg was te doen, vind ik het handig als ik ook in één keer door kan.

Sorteren of alles bij elkaar?
Ik sorteer de was. Donkere was, witte was, kookwas zoals handdoeken, ondergoed en vieze doekjes. Ik heb zelfs een aparte berg roze/rode was. Daar moet ik altijd om lachen. In een huishouden met veel vrouwen is dit toch een beetje de kleur die de was domineert.

Een soort wasmiddel of verschillende soorten wasmiddel?
Ik ben niet echt merkentrouw. Zolang een waspoeder uit de stal van Henkel komt, vind ik het wel goed. Of het beestje nu Persil, Fleuril, Dixan of Witte Reus heet, maakt me niet zoveel uit. Wel heb ik nog steeds de voorkeur voor waspoeders. Ooit las ik dat waspoeder beter voor je wasmachine is dan vloeibaar wasmiddel. Was die je met waspoeder wast, ruikt ook langer fris. Om die reden was ik nog steeds met waspoeder. Dat is wel lastig want in steeds meer winkels verdwijnt het uit de schappen. Meestal als ik ergens een aanbieding zie, bij Big Bazar, Action of Kruidvat sla ik meteen een aantal pakken in. Dan kan ik weer een jaar vooruit.
Voor wasverzachters kies ik meestal Robijn. Nou ja niet ik, de kinderen. Die vinden Beertje Robijn erg schattig. Zodra zij zien dat deze wasverzachter in de aanbieding is, vullen ze er meteen mijn karretje mee. Ze hebben ook al voorkeur voor bepaalde geuren. Ach ja, de ene moeder heeft kinderen die snoep in haar boodschappenkarretje stoppen, die van mijn stoppen Beertje Robijn in mijn karretje.

Kleding strijken: ja/nee.
Strijken doe ik niet aan. De enige die hier in huis kleding draagt die echt gestreken moet worden, is mijn man. Hij strijkt dan ook zelf zijn overhemden of wat hij gestreken wil hebben. Heel af en toe strijk ik wel eens een broek. En van de babyuitzet strijk ik de eerste keer hydrofielluiers en rompertjes. Het ziet er dan zo lekker strak uit. Maar ik weet ook dat als onze wasstapel op den duur de wasmand uitrijst, de slapeloze nachten ons opbreken en ik mijn spaarzame tijd en energie moet verdelen, het strijken van hydrofiel luiers niet mijn hoogste prioriteit heeft.

Inhoud van dit blog

Koken

Weekboodschappen/meerdere keren per week
Ik haal op een vast moment in de week boodschappen. Dat is de dinsdag. Dan probeer ik het overgrote deel te halen. Nu ik hoogzwanger ben, gaat het wat lastiger maar ik ben nog steeds niet van het online bestellen van boodschappen. Daar heb ik gewoon geen gevoel bij. Op zaterdag haalt  mijn man vaak nog wat boodschappen omdat hij in het weekend kookt.

Vaak hetzelfde eten per week of veel nieuwe dingen proberen?
We eten door de week afwisselend. We zijn niet het gezin dat elke dag van de week aardappels eet behalve op zondag dan eten we soep. Ik houd rekening met wat de kinderen lusten omdat ik het belangrijker vind om ze liefde voor voedsel bij te brengen dan dat ze hun bord moeten leeg eten. Gelukkig lusten ze veel en zijn er met die ingrediënten voldoende afwisselende maaltijden te maken. We kijken regelmatig 24 kitchen om inspiratie op te doen voor makkelijke, gezonde en lekkere gerechten.

Eten bewaren of weggooien?
Ik kook vaak teveel dus bewaar ik regelmatig wat. Een deel gaat naar de koelkast een deel vries ik in. Weggooien vind ik zonde.

Aan tafel eten of op de bank eten?
Eigenlijk eten we altijd aan de eettafel in de woonkamer. Ergens vind ik toch dat ik daarin een goed voorbeeld moet geven. Meestal is de woensdag ons rommeldagje. Dan race ik van vioolles naar balletles en breng ik de kinderen aan het einde van hun dag naar hun vader. Op die dag eet de een vooruit en neem ik het niet zo nauw.

Poetsen

Stofzuiger of swiffer?
Stofzuigen. Ik vind een Swiffer duur omdat je die doekjes moet aanvullen. Bovendien krijg ik niet de indruk dat het nu heel goed schoon maakt. We stofzuigen meerdere keren per week en dan wordt er op den duur gedweild. Meestal met schoonmaakmiddel maar eens per maand met Dettol. Dettol  desinfecteert vandaar dat de badkamer, keuken, hal en toilet beneden daar mee gedaaan worden. Het heeft een specifieke geur, maar ik weet dat alles dan heel klinisch schoon is.

Kant-en-klare natte doekjes of zelf sopje maken?
Zelfde verhaal als hierboven. Ik vind die doekjes duur en milieuonvriendelijk. Ik maak gewoon een sopje.

Zelf ramen lappen/door de glazenwasser
Als ik ramen lap, doe ik het zelf. Ik ben niet het type huisvrouw die dit regelmatig doet. Zie daar totaal het nut niet van in. Zolang ik door het raam naar buiten kan kijken, hoor je mij niet klagen. Mijn man ziet dat anders. Die heeft recent 2 keer de ramen gelapt terwijl ik heel meewarig stond te kijken. Er verscheen een grote glimlach op mijn gezicht toen bij alle twee de keren de dag er na al weer vogelpoep op de ramen zat. Volgens mij snapt hij nu waarom ik er geen obsessie mee heb.

Overig!

Iedere ochtend je bed opmaken of laten voor wat het is?
Meestal sla ik het dekbed ’s ochtends terug zodat het kan luchten. Als ik ’s avonds naar bed ga, kan het zo zijn dat ik mijn bed aantref zoals ik het die ochtend heb achter gelaten. Ach er is geen man overboord als ik het niet opmaak dus ik vind het wel prima zo.
Met de hand afwassen of in de vaatwasser?
Vaatwasser. Ik ruim met alle liefde de vaatwasser in. Vind ook dat ik dat best wel goed kan. Toen ik nog een single moeder was, had ik geen vaatwasser. Elke maaltijd levert dan al snel een berg afwas op die ik als enige volwassene in het huishouden mocht weg werken. Toen nam ik mij voor dat ik later nooit meer een punt zou maken om van het in- en uitruimen van de vaatwasser. Tot nu toe houd ik mij daar goed aan.

Opgeruimd huis of een rommelig huis?
Ik zeg altijd dat ik een huis heb om in te leven, het is geen woonmagazine. Ik kan er totaal niet wakker van liggen als er veel rommel op de vloer licht. Daar word ik niet onrustig van en het heeft ook geen invloed op mijn humeur. Het gezegde een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd gaat dan ook niet voor mij op. Ik kan mij prima concentreren terwijl het om mij heen chaotisch is van de kinderspeelgoed, glitters en Duplo. ’s Avonds ruim ik alles wel op. Ook vind ik niet dat mijn dochters dagelijks hun kamers moeten opruimen. Ik ben daar heel relaxed in. Ik ken niemand  die een leuker persoon is omdat hij/zij dat wel moest. Maar als ik zeg dat ze hem moeten opruimen, dan moeten ze hem ook  opruimen.

Wie doet het huishouden: jij of je partner?
Ik ben meer thuis dus ik doe er meer aan, maar mijn partner helpt wel mee. Hij is opgeruimder. Dat wil niet zeggen dat hij daarmee schoner is.

Ik vind dat er een verschil zit tussen opruimen. Dat is het terugzetten van voorwerpen op een vaste plek. Die kunst verstaat hij heel goed. Hij kan er slecht tegen als iets slordig is. Ik ben meer van het poetsen. Als de oven vies is, moet deze schoon gemaakt worden. Kruimels in de broodla? Ik pak de stofzuiger omdat het mij irriteert. Zelfde geldt voor stofjes op de badkamervloer, haren in het doucheputje of een wasbak met tandpastavlekken. Het blijft mij verbazen dat hij daar minder moeite mee heeft, terwijl dat voor mij juist bepaalt of een huis opgeruimd of slordig is.

Vertel, zijn jullie wel een Domestic Goddess? Voel je vrij om deze Tag over te nemen!

 • Reply
  De Loedermoeder Tag - GoodGirlsCompany
  9 augustus 2015 at 06:02

  […] style en nee we delen het nooit op ons blog. Daar gaat vanaf nu verandering in komen. Als je mijn domestic goddess tag al had gelezen, weet je hoe ik ben. Voor de anderen: lees, lach en huiver… […]

 • Reply
  Romy
  3 mei 2015 at 07:30

  Leuk om je antwoorden te lezen. Ik lees dat we veel gemeen hebben, grappig!

  • Reply
   Josan
   3 mei 2015 at 09:25

   Klopt, ik zag het al toen ik jouw antwoorden las. Heerlijk nuchter 🙂

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Een kijkje in ons leven