Sinterklaas

Moet ik school vertellen dat mijn dochter niet in Sinterklaas gelooft?

10 november 2019
Moet ik school vertellen dat mijn dochter niet in Sinterklaas gelooft

Vele jaren geleden maakte ik de keuze om mijn kinderen niet op te voeden met het geloof in Sinterklaas. Simpel gezegd: we doen er niet aan. Maar nu Chloé op school zit sta ik voor verschillende dilemma’s. Moet ik haar juffrouw vertellen dat mijn kind er niet in gelooft?  En dat we daarom ook niet van plan zijn om naar de extra activiteiten te komen?

Wie mijn blog al wat langer volgt, weet dat ik geen Sinterklaas vier. Al jaren niet. Ruim voordat de zwarte Pietendiscussie hip werd. Nu de oudste kinderen tieners zijn, merk ik dat het kinderfeest steeds meer naar de achtergrond raakt. We kijken geen Sinterklaasjournaal. Vergeten om onze schoen te zetten. De voorraad strooigoed die ze in december eten, wordt met het jaar kleiner. 

Mamablogger en geen Sinterklaas vieren

En toch ben ik er op mijn manier wel mee bezig. Als mamablogger ontkom ik er ook niet aan. Vaak zie ik in september al wat de nieuwste speelgoedtrends voor Sinterklaas zijn. Test ik voorafgaand aan Pakjesavond heel wat speelgoed. En zijn er de nodige speelgoed winacties rond deze tijd van het jaar.

In bepaald opzicht verschilt mijn blog rond deze tijd van het jaar niet zo veel van die van anderen. En toch, wat jullie niet zien is dat ik hierin ook bepaalde keuzes maak. Toen ik voor ons YouTube kanaal werd uitgenodigd om in het huis van Sinterklaas te kijken, sloeg ik het af. Ik heb er niks mee dus zou niet weten wat ik daar moet doen. Hetzelfde gold voor de ijsshow Sint on ice. In eerste instantie waren wij daar voor uitgenodigd. Maar ook hiervan weet ik niet wat ik daar te zoeken heb. Om die reden maak ik dan liever mijn lezers er blij mee. Inmiddels heb ik redelijk mijn weg gevonden in waar we aan mee doen en wat we wel of niet bezoeken.

Feestdagen stress

In het leven van ouders met schoolgaande kinderen zijn er twee jaarlijkse piekmomenten. Allereerst zijn dat de paar drukke weken voor de zomervakantie. Deze hangen aan elkaar van schoolreisjes, schoolgesprekken, sportdagen en meester- en juffenverjaardagen. Hetzelfde geldt voor de weken voor Kerst die in mijn huishouden aan elkaar hangen van surprises maken, oudergesprekken op 3 verschillende scholen, kerstdiners, kerstkerkdiensten en speciale uitvoeringen op de verschillende scholen.

Met andere woorden: mijn tijd is beperkt. Naast dat ik de kinderen zo goed mogelijk door deze periode wil loodsen, vind ik het ook belangrijk dat we thuis de rust bewaren. En als het kan: kinderen op tijd in bed liggen. Want 2 weken kerstvakantie met zieke, doorgedraaide kinderen is gewoon niet zo mijn ding.

Sinterklaas dilemma

Nu Chloé dit jaar naar school gaat, merk ik dat ik opnieuw voor dilemma’s kom te staan. Zo organiseren ze op haar school een speciale Sinterklaasavond. Wat ik zo uit het bericht begreep, word ik geacht hierbij aanwezig te zijn. Alleen: ik heb hier totaal niks mee. En mijn kind ook niet. Ergens irriteert het me ook dat ik semi verplicht wordt ergens bij aanwezig te zijn. Vooral als het buiten schooltijd valt. Bovendien als het om Chloé gaat ben ik momenteel ook heel makkelijk: mijn kind is niet leerplichtig

Het idee dat ik met hyperactieve kleuters in een sportzaal moet gaan zitten iets te vieren waar mijn eigen kleuter de lol niet van inziet, spreekt mij totaal niet aan.

Een dochter die niet in Sinterklaas gelooft

Als het voor mijn blog was, zou ik vriendelijk bedanken. Chloé is heel nuchter in die dingen. Voor haar bestaat Sinterklaas niet, maar de Tandenfee en Kerstman ook niet. En ze draait vermoeid met haar ogen als je er als volwassene over begint. Daarnaast komt het me niet uit omdat het onder etenstijd is. En als laatste ben ik nu ik 25 weken zwanger waardoor ik vaak ook gewoon geen zin meer heb in allerlei kinderactiviteiten. 

Kortom: er zit niks anders op dan haar juffrouw binnenkort uit te leggen dat Chloé niet in Sinterklaas gelooft. Wij dit niet vieren en ze dus ook niet aanwezig zal zijn op deze speciale avond. Maar ja, hoe vlieg ik dat het meest tactisch aan?

Heb jij een idee wat handig is?

Afbeelding van Aline Dassel

 • Reply
  Linda
  11 november 2019 at 22:18

  Er zal vast een oplossing zijn, gezien Jehova-kinderen ook niet mee mogen doen aan feesten. Gewoon even voorleggen op school.

 • Reply
  Malons7628
  10 november 2019 at 22:22

  Ik zou het gewoon vertellen, hoe je het net geformuleerd hebt voor ons. Je dochter hi d het geen leuk feest en geloofd er niet in….. En by the way het hoort niet verplicht te zijn buiten schooltijd vind ik. Succes ermee

 • Reply
  Marjo
  10 november 2019 at 21:35

  Nou tact niet nodig toch? Je mag dit gewoon aangeven neem ik aan. Ben blij dat dat bij ons op school niet is. Alleen op 5 dec komt hij in de onderbouw langs en dan klaar. Prima!

  • Reply
   Josan
   10 november 2019 at 21:43

   Ja, maar juist omdat het tegenwoordig zo beladen is vind ik het een beetje lastig. Ik snap dat ze het doen. Ik hoef er alleen zelf niet bij aanwezig te zijn.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!