Persoonlijk

Als je meerderjarig bent, mag je geen relatie met mijn minderjarige dochter

1 februari 2019
trouwen met oudere man

Facebook is een beetje het afvoerputje van het internet. Dat vind ik mooi, want tussen al dat afval ontdek je soms hele mooie pareltjes. Zoals van de week. Op een of andere pagina vroeg een moeder advies. Haar 14 jarige dochter had een relatie met een man van 10 jaar ouder. Hij was 24 en ik mocht advies geven over wat te doen…

Nu ben ik meestal geneigd om overal aan voorbij te scrollen. Tenzij ik me aangesproken voel. En als moeder met 3 dochters vond ik dat ik best wel wat opvoedkundig advies mocht geven. Uiteraard beschaafd en niet nodeloos kwetsend. Dus typte ik onder het bericht: aangeven

Liefde kent geen leeftijd

We kunnen het natuurlijk heel ingewikkeld maken. Spreken over dat liefde geen leeftijd kent. Voorbeelden opdissen van relaties waarbij iedereen de slagingskans laag inschatte en die nog steeds bij elkaar zijn. Mijn man en ik schelen ook ruim 13 jaar qua leeftijd. Maar als ik naar de feiten kijk, is de één minderjarig en de ander meerderjarig. Als hij 18 was en zij 14, zou ik heel anders aankijken tegen die meerderjarigheid. Maar in het eerder geschetste geval vind ik het echt niet okay.

Vanaf wanneer mag jouw kind verkering?

Sommige ouders hebben moeite met kinderverkeringen. Zelf behoor ik niet tot die groep. Ik kan me nu nog levendig herinneren hoe ik als vierjarige zei dat ik met mijn toenmalige vriendje zou trouwen. Dat soort herinneringen gun ik mijn eigen kinderen ook. Sterker nog: ik weet ook dat mijn oudste al zulke ervaringen heeft. Iets waar ze zich nu als tiener kapot voor schaamt. Maar toch; ooit zal er een tijd komen dat ze er op terugkijkt en er om lacht.

Gelijkwaardigheid

Ook nu ze een tiener is, mag ze van mij best verkering hebben. Ik doe daar niet moeilijk over. Liever praat ik met haar over naar welke kwaliteiten ze moet zoeken in een eventuele partner. Zo weet ze hoe belangrijk gelijkwaardigheid is. Stellen die al sinds de middelbare school bij elkaar zijn? Ik weet dat ze bestaan. Als ik eerlijk ben, vind ik het iets heel romantisch hebben. Maar het zijn de uitzondering op de regel. Vandaar dat ik er niet meteen vanuit ga dat mijn eigen bloedjes deze eer te beurt valt. Op dit moment hebben ze nog miljoenen andere bezigheden die hun aandacht vragen. School bijvoorbeeld. Misschien daarna nog wel een opleiding zodat ze een mooie basis heeft om op terug te vallen als het nodig is.

Wat is daar nu leuk aan?

In elk geval is ze de komende jaren nog wel bezig met haar opleiding. Om die reden zie ik een relatie met iemand die 10 jaar ouder is dan ook niet gebeuren. Die is in een hele andere levensfase dan zij. Ik zou me oprecht afvragen wat hij in mijn dochter ziet. Waarom kan hij geen meisje van zijn eigen leeftijd vinden? Want laten we wel wezen over het krantenwijkje, babysit baantje, unicorn high lighter, eerste menstruatie of verzameling Beanie Boo’s van mijn dochter ben je best snel uitgepraat. Op die leeftijd kan ze niet stappen en mag ze niet drinken dus zo interessant is het gewoon niet.

Hij meerderjarig? Zolang ze geen seks hebben, is er niks aan de hand

Of mijn dochter nu wel of niet interessant voor hem is op die leeftijd natuurlijk niet mijn grootste zorg. Maar het voelt gewoon niet goed. Sommige moeders hadden er geen probleem mee want als ze er geen seks hadden, was er niks aan de hand. En dan denk ik aan dat 16 jarige meisje dat recent op school werd doodgeschoten. Er waren veel boze reacties op social media over wat een kind van die leeftijd met zo’n man moet. Victim shaming, daar zijn we goed in. Maar we vragen ons niet af wat een man van die leeftijd met zo’n kind moet.

Ik kan er dus gevoelsmatig niet bij dat als je weet dat iemand die meerderjarig is het met je kind aan legt dat je dan als ouder dat wel okay vindt. Noem me ouderwets maar ik heb mijn dochter hoger zitten dan dat. Voor mij is ze meer waard. En hoe aardig je ook bent, als je al meent dat ze de ware is, dan wacht je maar een paar jaar. En anders ben ik het soort schoonmoeder dat je gewoon netjes gaat aangeven.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Josan
  1 februari 2019 at 22:51

  Ja, omgekeerd is dat natuurlijk ook. Het is gewoon niet natuurlijk ik denk dat we daar als ouders wel over eens kunnen zijn. De hele basis is zo ongelijk.

 • Reply
  Marjo
  1 februari 2019 at 21:53

  Ben het volledig met je eens, maar ik heb ook een zoon en als hij 24 is en met zn jong meisje thuis komt denk ik dat er ook wel een gesprek plaats moet vinden!

 • Reply
  Josan
  24 oktober 2018 at 19:49

  Graag gedaan!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]