Opvoeding Schoolkind

Mijn dochter is de enige in haar klas zonder smartphone

11 januari 2017
dochter-enige-zonder-smartphone-GoodGirlsCompany

Als je dochter de enige in haar klas is zonder smartphone vraagt dat natuurlijk om problemen. Dat deed het ook. Niet bij mijn dochter maar bij andere ouders… .

Het is lastig om een goede moeder te zijn als je afgaat op alle meningen en het ongevraagd advies van derden. Vandaar dat ik er mee gestopt ben om er veel waarde aan te hechten. Uiteindelijk gaat het om mijn kind en moeten wij het samen zien te rooien. We hebben onze gewoontes en onze regels en dat werkt prima voor ons.

Mijn kinderen mijn regels

Een van die regels is dat ze pas een smartphone krijgt als ze in groep 8 zit. Dat staat al 2 jaar vast dus ze weet waar ze aan toe is. Ook heeft ze geen Facebook account want daarvoor moet je officieel 13 zijn. En de laatste keer dat ik checkte was ze dat nog niet. Nu houd ik mij niet altijd krampachtig aan het leeftijdsadvies. Voor films en games maak ik nog wel eens een uitzondering. Maar voor drank, roken en ook social media heeft ze de pech dat ik daar wel streng in ben. Geen smartphone voor het einde van het schooljaar dus.

Als ik eerlijk ben, heeft het nooit problemen gegeven of tot discussies geleid. Ze heeft het geaccepteerd en hier thuis is het geen dagelijks gespreksonderwerp. Ze mag regelmatig op mijn telefoon kijken. De meeste hypes, memes en andere internet gekkigheid krijgt ze feilloos mee. Bovendien heb ik zo’n vermoeden dat die tablet op school ook niet altijd voor de meest nuttige dingen gebruikt wordt. En mits het niet al te schadelijk is, heb ik er geen moeite mee. Ik ben het type moeder dat geen blad voor de mond neemt dus mijn kroost weet redelijk wat er allemaal online verkrijgbaar is.

Waarom heeft ze geen smartphone?

Tja, waarom heeft mijn dochter (nog) geen smartphone? Als ik een beetje bijdehand ben, zou ik zeggen waarom wel? Maar goed, daarmee geef ik natuurlijk geen antwoord op de vraag. Bovendien ben ik ook niet het type moeder die dan gelijk denkt dat ouders die hun kind met 7 jaar er een in de hand duwen daar minder goed over nadenken. We zullen allemaal onze redenen hebben en ik ook. Ik zie er het nut niet van in dat mijn 10 jarige altijd en overal bereikbaar moet zijn. Ik zie steeds meer dat volwassenen de nadelen beginnen in te zien van altijd maar bereikbaar zijn. Social media is een van de grootste afleiders. Het berooft ons van in het hier en nu leven, nachtrust, echte aandacht geven aan de mensen en dingen om ons heen. En misschien nog wel het meeste van een stukje gemoedsrust. Zodra mensen gaan smartphone detoxen lees je vaak dat ze rustiger worden, minder gestresst en opgejaagd.

Zwichten voor groepsdruk

Soms vraag ik me af of we als ouders die wijsheid en inzichten met onze kinderen delen. Natuurlijk is het logisch dat ze niet met vreemden moeten bellen of appen. Maar er is zoveel meer dan dat als het om het gebruik gaat. Voordat mijn dochter een smartphone krijgt, wil ik eerst dat ze geleerd heeft om te gaan met groepsdruk. Zij is de baas over haar telefoon en bepaalt wanneer ze er op kijkt. Niet anderen.

Geen smartphone? Maar dat is zielig!

Blijkbaar was het andere ouders opgevallen dat mijn dochter als enige in de klas nog niet zo’n telefoontje heeft. De horror! Nu is ze niet bereikbaar om bijna real time alle juicy details te horen wanneer er weer een relatie van een klasgenootje uitgaat. En natuurlijk alle andere belangrijke dingen die kinderen van 9,10 en 11 jaar elkaar doorsturen. Scoor je geen mommy punten mee. Misschien moesten we deze kerstvakantie maar even een telefoontje voor haar kopen zodat ze gezellig mee kan doen. Anders is ze een uitzondering dat is ook zo zielig.

Nu ben ik nooit te beroerd om op basis van goede argumentatie en nieuwe inzichten het gesprek aan te gaan met mijn dochters. Voor mij was het geen enorm zwaar standpunt. Als mijn dochter het verschrikkelijk had gevonden, had ik het echt wel willen herzien. Maar zoiets wil ik alleen doen, omdat zij er moeite mee heeft. Niet vanwege andere ouders. Die waren er immers ook niet bij toen ze verwekt werd. Maar wat bleek? Dochter vind het wel prima zo. Natuurlijk was ze zich er zelf allang bewust van dat ze de enige in de klas is. Maar ze heeft er geen problemen mee. Ze kijkt uit naar de zomervakantie als ze op het door ons afgesproken moment haar eigen telefoon krijgt. Juist dat ze het uit wil stellen, maakt het nog specialer.

Goed bezig

Als moeder heb ik ook wel eens momenten waarop ik me afvraag of ik het allemaal wel goed doe. Maar als ik dan door dit soort momenten zie dat ik mijn dochter voldoende bagage heb mee gegeven om een uitzondering te willen zijn, maakt me dat toch een beetje trots. Zolang we met elkaar praten komen we er wel.

Heeft jouw kind een smartphone? Waarom wel of waarom niet? Wat vind jij een goed moment?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 

  • Reply
    Jikke
    15 januari 2017 at 21:31

    Ook hier nog geen smartphone. Mister N zou wel willen. Maar hij krijgt er pas 1 als hij naar de middelbare school gaat over anderhalf jaar. En fb mag ook hier pas vanaf 13 jaar, zoals het ook in de regels staat. Ook mister M mocht pas op fb toen hij 13 was. Dat vond hij niet leuk. Maar ja regels zijn regels. En een smartphone heeft hij ook pas 9 maanden. Hij was bijna 15 toen hij die kreeg.
    Op de school van N hebben in gr 7 misschien 1 of 2 kinderen een smartphone, dus hij is geen uitzondering. Ik ben ook echt verbaasd om te horen dat G de enige uit haar klas ia die geen telefoon heeft. Ben wel benieuwd op welke school ze zit.

  • Reply
    Merel
    13 januari 2017 at 17:13

    Poeh haha ik dacht even dat wij de laatsten waren die er zo over dachten. Bij onze oudste dochter in de klas zagen we ook de één na de ander een smartphone krijgen. Kinderen van 8 jaar met de nieuwste Samsung. Behalve dat we het zelf onverantwoord vonden om onze (soms wat chaotische en slordige) oudste een apparaat van een paar honderd euro in handen te geven waarmee ze toegang heeft tot werkelijk alles (van geweld tot seks – wat we haar overigens inderdaad ook hebben verteld), vonden we het nog veel belangrijker dat ze onbezorgd zou kunnen buitenspelen.

    In eerste instantie had ze het daar erg moeilijk mee. Ze wilde kunnen app’en met vriendinnetjes en alles meekrijgen in de groepsapp. Inmiddels staat ze daar anders in. Een klasgenootje schepte er veel plezier in om haar het gevoel te geven dat ze iets miste, maar door bij een vriendinnetje mee te kijken, zag ze dat dat allemaal wel meeviel. Wel merken we zelf dat we het soms lastig vinden dat ze onbereikbaar is. Haar leefgebied begint steeds groter te worden, soms fietst ze een paar kilometer in haar eentje of gaat spontaan bij een vriendinnetje spelen. Daarom gaan we haar mijn oude mobiel geven. Wel met strikte regels (vooral nu ik zelf aan de detox ben haha).

    Hoe dan ook vind ik dit een heel moeilijk punt, omdat je niet goed weet waar je nu eigenlijk goed aan doet. En hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk hadden we deze keus misschien minder snel gemaakt als al die andere kinderen geen telefoon hadden.

    (Heel verhaal haha, sorry)

  • Reply
    Chantal
    13 januari 2017 at 16:10

    Mijn zoon heeft ook pas sinds groep 8 een telefoon, dit omdat hij bij deze nieuw
    school 25 min moest fietsen om daar te komen ipv 3 min lopen. Daarvoor vond ik dat gewoon niet nodig een smartphone al had hij wel zo’n goedkoop €10 toestelletje die hij, als hij ergens heen ging in noodgevallen kon bellen. Facebook heeft hij nu sinds een jaar, hij wordt begin maart 14. Dus ik denk dat we hier wel de zelfde regels hanteren als jij. Ook qua films of games zijn we een stuk minder streng.

  • Reply
    Van Gaans
    13 januari 2017 at 09:32

    Ik vind het heel raar dat het tegenwoordig zo “normaal” is dat kleine kinderen rondlopen met (de duurste) telefoons.
    Het is bijna vreemd als je kind met speelgoed speelt.
    Ik kreeg ook een telefoon aan het eind van groep 8. En dat wil ik ook aanhouden voor mijn kinderen. Mochten ze ooit eerder een telefoon nodig hebben dan krijgen ze alsnog geen smartphone. Maar gewoon eentje waarmee ze kunnen bellen als dat noodzakelijk is.
    Ik vind dat een smartphone iets voor volwassenen is, het is geen speelgoed en dus ook niet bedoelt voor kinderen.
    Iedere ouder moet doen waarvan hij/zij denkt dat het beste is voor zijn/haar kind. Maar je mag niet verwachten dat andere ouders hetzelfde doen.

  • Reply
    Maartje
    13 januari 2017 at 07:50

    Mijn zoontje is nog maar 3, maar ik heb wel een heel uitgesproken mening over dit onderwerp. Ik vind het ronduit belachelijk als kinderen op de basisschool al een telefoon hebben. (Tenzij ze een ziekte hebben ofzo en er in noodgevallen gebeld moet worden of iets dergelijks.) Doe even normaal! Heel veel kinderen kunnen inderdaad niet meer normaal spelen en hangen de ganse dag achter een tv, tablet of telefoon. Zelfs normaal communiceren kunnen ze niet eens meer omdat hun aandacht alleen maar bij telefoon ofzo is. Ze worden veel te vroeg wijs en het heerlijke kind zijn is al vroeg ver te zoeken. Snap noet dat ouders dot toelaten en niet inzien dat ze vaak hun eigen kind verpesten. Mijn zoontje kijkt nooit tv of films, (heeeel af en toe op m’n telefoon), mag niet op een tablet en dat gaat heel lang zo blijven ook. Hij weet zich ook goed te vermaken zonder. Er zijn genoeg ander dingen om hem bezig te houden of af te leiden als hij vervelerig is. Goed artikel! En goed dat je duidelijke regels hebt afgesproken!

  • Reply
    Sjoukje - meergeldminderstress
    13 januari 2017 at 06:16

    Mijn zoontje van 7 is de enige uit zijn klas die geen Pokémon go mocht spelen op zijn telefoon. Daar kregen we van andere ouders en kinderen ook commentaar op. Toen we echter met vrienden naar een pretpark waren en hun even oude kind alleen maar op jacht was met zijn eigen telefoon, snapte mijn zoontje ons punt. Wij vonden het echt bizar!
    Toen we het met een buurvrouw bespraken vertelde zij dat in de klas van haar zoontje al een WhatsApp groep was voor de meisjes. Ook groep 4 he! Dat vonden de ouders van die meisjes schattig. We waren er allebei zo verbaasd over! Dat is op onze school gelukkig niet zo. Een ding is zeker, ze krijgen hier echt geen smartphone voor ze 11 of 12 zijn. Laat ze nog lekker even kind zijn!

  • Reply
    Linda
    12 januari 2017 at 21:55

    Mijn oudste dochter heeft een telefoon sinds ze op de fiets naar school gaat. Dat was vanaf groep zes. Wij wonen een twintig minuten fietsen van school en ik vond dat wel zo goed voor mijn gemoedsrust. Als er dan wat is, kan ze bellen. Nu ze in groep 8 zit heeft ze een smartfoon gekregen met duidelijke afspraken. Op school is het ook gewoon een regel dat de telefoons ingeleverd moeten worden. Telefoon gaat niet mee naar boven wanneer ze naar bed gaat, maar je wilt niet weten hoe vaak er berichtjes binnen komen. Soms zelfs na twaalf uur in de avond! Kijk…dat snap ik dan dus niet.

    • Reply
      Josan
      12 januari 2017 at 22:13

      Kijk, ik snap best dat je in zo’n geval je kind een telefoon geeft. Dat vin dik meer dan logisch. Maar de meeste kids uit har klas wonen op nog geen 10 minuten lopen van school. En na 24:00 uur appen zou bij mij uit den boze zijn.

  • Reply
    Wendy
    12 januari 2017 at 17:01

    Super interesant dit! Mijn kleine is net pas 1 jaar geworden dus wij zitten nog helemaal niet met dit in ons hoofd. Wel begint het al met het gebruik van de tablet! Moet je dat toestaan en hoevaak?

    Ik denk dat ik als de tijd daar is. Ik inderdaad hetzelfde standpunt heb. Zelf kreeg ik ook pas in groep 8 mijn mobiel (bijna 20 jaar geleden). Ik denk als je goed communiceert met je kind ze ook snappen waarom. Niet alleen de Daarom!

    Ik denk dat je heel trots kan zijn op je dochter en op jezelf en dat ‘ongevraagde advies van andere ouders’ dat heb je al vanaf het moment dat je zwanger bent en dat zal hopelijk als ze uit huis gaan mee gaan.

    • Reply
      Josan
      12 januari 2017 at 19:58

      Oh heerlijk dan heb je nog een paar jaar voordat je je er druk over hoeft te maken. Ik ben echt blij dat meer ouders dezelfde mening aangedaan zijn. Heb soms echt het idee alsof ik hopeloos ouderwets daarin ben.

  • Reply
    Mickeymom
    12 januari 2017 at 10:44

    Als ik kijk naar de kinderen in groep 8 waar mijn kinderen op school zitten dan is een gsm meer uitzondering dan regel. Mijn zoon van 7 heeft nu een walkie talkie gekregen voor als hij buiten gaat spelen. We wonen in een heerlijk ruim buiten gebied, zo hoef ik niet op de fiets te stappen om hem te zoeken maar roep ik m op de walkie talkie op. Ideaal ook op vakantie, 10 km bereik en geen gesprekskosten haha! Zolang de kinderen niet naar de middelbare school gaan denk ik niet dat ze een telefoon krijgen. Bij ons zit het gewoon nog steeds niet ingebakken, ik “vergeet” mijn mobiel ook 9 van de 10 keer mee te nemen, ik ben heerlijk onbereikbaar als ik dat wil en dat gun ik mijn kinderen ook. Onbezorgd buiten spelen zonder op de telefoon te letten.

    • Reply
      Josan
      12 januari 2017 at 20:00

      Ja het is denk ik ook echt de omgeving. Er zijn meisjes die al aan hun 3de toestel toe zijn. Ehhhhm ja daar sta ik dan echt van te kijken hoor.

  • Reply
    Sabine
    12 januari 2017 at 03:32

    Wat goed dat je dit deelt zeg! Ik verbaas me erover dat zoveel jonge kinderen al smartphones hebben, en nog meer hoe erg sommige andere ouders “doen omdat andere ouders het ook doen”. Aan de andere kant snap ik het wel, ik kreeg zelf op mijn 12e mijn eerste mobieltje (geen smartphone, alleen bellen en smsen) maar toen bestond de smartphone ook nog niet. Maar toen deed ik volop aan Hyves, Habbohotel en andere sociale platformen op de pc. Dat is tegenwoordig ook niet meer. Dus elke generatie heeft wel wat, en deze generatie heeft de smartphone. Dus ik vind dat het wel moet kunnen (als ze het willen, als ze er geen behoefte aan hebben des te beter) maar dan wel met mate, en met controle van de ouders. Net zoals ik vroeger maar een beperkte tijd per dag op de computer mocht zitten, ook maar een beperkte tijd op de smartphone (zijn ze later blij mee dat ze niet hun hele jeugd op de smartphone hebben gezeten maar ook lekker kinderdingen hebben gedaan. Smartphone kan altijd nog, buitenspelen minder). Het is ook wel een beetje met de tijd meegaan, zo gaan die dingen. Maar ik vind dat jij het echt uitstekend hebt opgelost: duidelijke afspraak en dochter heeft het geaccepteerd. Ik kan me voorstellen dat als ze echt graag een smartphone wilde net als iedereen (zo had het goed kunnen gaan, want kinderen willen wel vaker iets omdat iedereen het heeft) je wel overwogen had om een compromis te sluiten ofzo, tussen jouw principes en haar behoeftes. Dat staat ook helemaal los van wat andere ouders doen, en dat vind ik echt goed!

    • Reply
      Josan
      12 januari 2017 at 20:04

      Dank je wel Sabine. Ik ben ook niet met alles heel strikt. Ze kijkt soms wel films vanaf 12 jaar en ze mag ook gamen wanneer ze daar zin in heeft. Maar ze is er niet verslaafd aan en ik wil gewoon op dit moment dat ze de baas is over haar eigen tijd en optimaal geniet van heer kindertijd.

  • Reply
    Fardou | fartravels.nl
    12 januari 2017 at 02:33

    Goed bezig! Zelf kreeg ik mijn mobiel toen ik 13 was, in de eerste klas van de middelbare school. Ik was de enige zonder en ik vond het eigenlijk wel prima. Waar moet ik eigenlijk bereikbaar voor zijn. Ik weet de weg naar huis heus zelf wel. Hartstikke goed dat zij het ook wel prima vind zo! Sterk hoor ;). En goed bezig! Sterk standpunt en goed dat jullie er bij blijven. En wat andere ouders vinden dat moeten ze lekker zelf weten, ik vind dat je goed bezig bent 😉

  • Reply
    Ester
    11 januari 2017 at 21:41

    Wow, ik verschiet er echt van dat iedere leerling is haar klas een smartphone (of zelfs klassieke gsm) heeft!
    Mijn kinderen zitten op kleuterleeftijd, dus het is nog even wachten tot wij tot dit punt van discussie komen.
    Ik volg je mening volledig. Zelf kreeg ik een GSM toen ik 12 was. Dat was toen een simpel modelletje (de welgekende Nokia 3310, weetwel.). Ik zou zelf ook nog geen een GSM meegeven met mijn kind op die leeftijd.

    Zoals hierboven reeds wordt aangehaald. Laat ze nog even kind zijn. Smartphone lijkt mooi en handig, maar inderdaad. ‘T is pure stress die constante bereikbaarheid.

  • Reply
    Ilse van Kreanimo
    11 januari 2017 at 20:58

    Good for you…. laat een kind nog kind zijn. Daar hebben ze die smartphone niet voor nodig en zij vindt het prima…

    • Reply
      Josan
      12 januari 2017 at 20:06

      Klopt helemaal Ilse. Kind ben je maar 1x je kan nog 60 jaar met een smartphone door het leven.

  • Reply
    Melanie
    11 januari 2017 at 18:10

    Mijn oudste heeft er 1zins hij 8 is. Ik wilde het niet. Maar zijn school ging verbouwen en hij moest naar een noodgebouw. Ineens kon ik hem niet meer naar school brengen. Meerdere kinderen op verschillende scholen. Tja niet altijd handig. Maar hij was de oudste en moest dus wel. Het was ook nog eens winter. Lang donker dus. Ik voelde me er beter bij. Bellen als hij aangekomen was en bellen als hij daar weer weg ging. Ook heb ik duidelijke regels. Niet in de ochtend pas als je naar school gaat. Uit school gaat het uit. In de weekend max een uur. Tot nu toe gaat het meestal goed. Uitproberen doen ze toch wel. Ook heb ik een goed gesprek gehad over sociale media. Niet iedereen is wie hij zegt te zijn. Pesten enz. Mijn jongste zoon nu ook een telefoon. Maar die zit recht tegen over huis op school. Niet echt nodig.

  • Reply
    Frederique
    11 januari 2017 at 16:39

    Mijn kinderen (de twee oudsten dus) hebben op hun 12e gekregen. Voor beiden betekent dit dat ze het tijdens de zomervakantie kregen voordat ze naar de brugklas gingen. Ik vind namelijk dat ze het in de brugklas nodig hebben. Er wordt op hun twee scholen ook verwacht dat de kids een smartphone hebben en er wordt dus ook vanuit school informatie gedeeld via apps e.d Mijn jongste van 9 heeft geen smartphone en de meerderheid van de kinderen in zijn klas heeft dat niet, slechts een stuk of 3 of misschien 4 kinderen in zijn klas.

    Ook voor FB geldt overigens hier in huis ook niet voor de 13e. Mijn dochter van 15 zit er wel op maar mijn zoons van 9 en 13 mogen beiden nog niet. Overigens vragen ze er ook niet om, des te beter.

  • Reply
    Lore| cestlore.wordpress.com
    11 januari 2017 at 15:42

    Ik kreeg een smartphone bij men vormsel. Dat zeiden ze al zo lang ik me kan herinneren. Ook Facebook mocht ik pas toen ik 13 was. Eigenlijk heb ik er nooit echt last van gehad. Maar omdat ik in juli verjaar was het eerste middelbaar daardoor niet gemakkelijker! Ik ben blij dat er nog ouders zijn zoals de mijne met deze regels! Liefs Lore

  • Reply
    Sanne
    11 januari 2017 at 15:35

    Ik ben dan wel geen moeder maar nog gewoon een studente. Maar ik ben het er eigenlijk wel mee eens:D Zelf kreeg ik mijn eerst smartphone pas toen ik 12 was (4jaar geleden). Natuurlik veranderd de wereld altijd maar het heeft volgens mij aleen maar voordelen. Zo kun je nog even gewoon lekker kind zijn! Vooral heel goed dat u dochter het gewoon prima vind en speciaal wacht op het moment dat vind ik echt super mooi!

    • Reply
      Josan
      11 januari 2017 at 19:56

      Hallo Sanne, ook als je geen moeder bent, is je mening waardevol hoor. Dank je wel voor je leuke reactie en dat je deze zo open wilde delen. Wat jij zegt, het heeft ook zijn voordelen om nog even kind te zijn. Die kindertijd gaat snel genoeg voorbij.

  • Reply
    marleen@burgertrutjes
    11 januari 2017 at 14:19

    Ik heb geen kindjes maar ik snap je héél goed! Mijn nichtje van 12 mag ook nog geen Facebookaccount en heeft inderdaad toen ze naar groep 8 ging een telefoontje gekregen. Prima toch? “Vroeger” hadden we helemaal niks van dat en dat was ook helemaal prima. Ik snap wel dat tijden veranderen maar om kinderen nu al continu achter die schermpjes te laten?

    • Reply
      Josan
      11 januari 2017 at 14:27

      Een aantal jaren geleden was ik bij kennissen en hun jongste van destijds 9 speelde al helemaal niet meer met speelgoed maar zat de hele tijd achter een telefoon. Destijds werd mij dit gepresenteerd alsof dat mijn toekomst is. En eerlijk gezegd was ik daar best een beetje van ontdaan. Je bent dan nog zo jong. Chatten en appen kan je altijd nog maar als op 9 jarige leeftijd de magie van spelen al weg is dat krijg je nooit meer terug. Nu weet ik dat kinderen van 9 best nog wel kunnen spelen en niet vergroeid hoeven zijn met smartphone.

  • Reply
    Lieke van Veen
    11 januari 2017 at 14:04

    Je moet toch doen wat voor jou het beste voelt. Het is goed dat je je kind beschermt tegen de wereld van smartphones en social media. Zolang ze er zelf geen last van heeft en er niet mee gepest wordt dat ze de enige is zonder smartphone dan is het goed toch?

    • Reply
      Josan
      11 januari 2017 at 14:21

      Klopt helemaal. Alhoewel ik het persoonlijk best verontrustend zou vinden wanneer kinderen elkaar ook al treiteren omdat ze geen social media hebben.

  • Reply
    Anja Laemers
    11 januari 2017 at 13:26

    Waarom bemoeien andere ouders zich toch met jouw beslissingen? Als je dochter er zelf geen moeite mee heeft is het toch goed? Mijn dochter kreeg pas op haar 13e een eigen smartphone (daarvoor had ze alleen een oud toestel om bereikbaar te zijn als ze zonder ons onderweg was). Facebook idem dito: op haar 13e verjaardag mocht ze een account aanmaken. Al heeft ze er vaak om gevraagd. Lekker doen waar jij je goed bij voelt en zolang je dochter het prima vindt weet je dat je het als moeder goed doet. Niet gek laten maken door andere ouders 🙂

    • Reply
      Josan
      11 januari 2017 at 13:56

      Dank je wel voor je reactie Anja, ik vind het echt verfrissend hoor om ook eens van andere moeder te lezen dat ze er zo instaan. Soms heb ik echt het idee dat ik een uitstervend ras of zo ben.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]