Machtige Meisjes Moeder & Kind Opvoeding

Dit zijn de opvoedtrends voor 2020

17 december 2019
Dit zijn de opvoedtrends voor 2020_The millenialmom

Het is de tijd van het jaar waarin weer allerlei verschillende lijstjes hun opwachting maken. Dus daar doe ik ook vrolijk aan mee. Niet door in dit geval terug te kijken, maar vooruit. Met de opvoedtrends voor 2020 zodat je een beetje weet wat je verwachten kunt op het gebied van geboorte, opvoeding, zwangerschap en alles wat met het moederschap te maken heeft.

Elk jaar wordt er op basis van zoekopdrachten van ouders- ja Google is je beste vriend- voorspelt wat de nieuwste opvoedingstrends voor het komende jaar zijn. Ons zoekgedrag vertelt namelijk veel over onze interesses, maar ook trends en ontwikkelingen. 

Opvoedtrends voor 2020

Abonnementservice voor kinderproducten

duurzame wegwerpluiers_the millennial mom

In 2018 werd al voorspelt dat we steeds meer abonnementen voor kinderproducten gaan afsluiten. Dat klinkt misschien raar, maar er blijken steeds meer producten te zijn waarbij dit kan. Denk aan een abonnement op duurzame wegwerpluiers van Lillydoo en Little Big Change. Maaltijdservice boxen van Spruit en Madaga. Maar ook de kinderkledingbox zit in de lift. Waar Hulaloop, Bundleboon en Minibox handig op inspelen. Voeg er nog een speelgoedabonnement van Bingbox aan toe en je zit de eerste levensjaren gebakken. Abonnementservices geven ons het gemak dat we zoeken zonder concessies te doen aan kwaliteit.

Beperkte schermtijd

schermtijd beperken kinderen_The millennialmom

Hoeveel Schermtijd je je kind moet geven? Het blijft een dingetje. De afgelopen jaren worstelden we als ouders met de hoeveelheid. Maar inmiddels zijn we daar wel uit. Je kind oeverloos parkeren voor een schermpje is op zijn retour. Waarom? Vanwege slaapproblemen, concentratiestoornissen, moeite hebben met face to face communiceren en laten we eerlijk zijn, we zijn het gewoon zat dat je tegen iemand praat die met zijn kop in een scherm zit. Op vakantie ervaren we allemaal de heilzame werking van even niet online zijn. En dat gaan we in 2020 doorvoeren. Ik merk dat ik hier zelf in 2019 ook strenger in ben geworden.

Een uur op de telefoontjes en na 19:00 uur gaat hij uit. Bovendien heb ik bij overtreding van de regels ook absoluut geen moeite om de telefoontjes van mijn tieners af te pakken. Wat ik er voor terug krijg? Ze gaan weer gewoon ouderwets een boek lezen. Of naar bed als ze zich vervelen. Grace is zelfs begonnen met breien. Bailey knutselt en speelt weer met Playmobil. Chloé ligt uren zoet op de grond te spelen met Duplo. Heerlijk!

Ook leuk om te lezen:12 dingen die je tienerdochter van jou moet horen 

Kids trackers

Klinkt stalkerig, toch vinden we het als ouders maar wat fijn om te weten waar ons kroost uithangt. En als ik eerlijk ben verbaast dit me niet zo. Ik zag het ook terug in de zoekresultaten op mijn blog. Veel bezoekers wilden het afgelopen jaar weten wat de beste ouderlijk toezicht apps op de telefoon zijn, met welke apps je je kind kan volgen en ook de verkoop van GPS trackers zit nog steeds in de lift. We beseffen dat we onze kinderen los moeten laten. Niet moeten beperken in buiten spelen en de wereld ontdekken, maar we blijven wel graag meekijken over hun schouder. Het is namelijk een grote wereld.

Thuisonderwijs

voordelen thuisonderwijs

Thuisonderwijs was altijd een beetje het domein voor de alternatievelingen. Streng religieuze ouders die bang waren dat hun kinderen besmet werden met wereldlijke denkbeelden. Natuurminnende ouders die de pure kern van hun kind zolang mogelijk wilden bewaren.

Maar nu we in de afgelopen twee jaar de ene lerarenstaking na de andere zagen, overvolle klassen, kinderen naar huis gestuurd worden vanwege het lerarentekort en passend onderwijs een onrealistisch gedrocht is, klinkt thuisonderwijs een stuk aantrekkelijker. Met een beetje inzet, start je met andere geïnteresseerde ouders een kleinschalig thuisonderwijssysteem. Kun je elkaar aanvullen.

Terug naar de natuur

Opvoedtrends voor 2020

Als je alles al hebt, ga je het kleine weer waarderen. Onze drukke levens zuigen ons zo los van de werkelijkheid. Daar kan een cursusje mindfullness of stilte retraite in een klooster niet tegenop. We willen weer echt contact maken. Met onszelf, mensen om ons heen maar ook met de natuur. Want we beseffen steeds meer dat we daar lief voor moeten zijn. Daarom gaan we weer terug naar de natuur. Re-wilding heet dat. Lekker met je gezin in de zomervakantie kamperen in Frankrijk was natuurlijk altijd al populair. Maar het mag ook dichterbij. En wie zegt dat kamperen is voorbehouden aan het zomerseizoen? Winterkamperen is namelijk helemaal hot en happening. Steenkoud, maar daardoor voel je wel dat je leeft.

Miliebewuste lifestyle keuzes

Mijn favoriete natuurlijke verzorgingsproducten voor babys en kinderen-GoodGirlsCompany-biologische producten voor kinderen

Je bent een millennial of je bent het niet. Onze generatie hecht minder waarde aan het verzamelen van bezittingen. Wat we wel doen? We verzamelen herinneringen. En aangezien een familievakantie een van de beste middelen is om een herinneringen te maken, doen we dat graag en veel.

Je hoeft geen last te hebben van vliegschaamte om verantwoordelijkere keuzes te maken als het gaat om vakantiebestemmingen. Waarom voor elk wissewasje het vliegtuig pakken als je er ook met de auto of trein kan komen? Wellicht duurt het wat langer maar daardoor onthaasten we ook weer meer. En voor de kinderen is het ook leuk die zien onderweg ook nog eens wat wat. Super leerzaam. Daarnaast kijken we bewuster naar de plekken waar we verblijven. Eco-tourisme wordt interessanter.

Maar ook op andere vlakken maken we milieubewuste keuzes. In de biologische babyproducten, maandverband  en kraampakket die we gebruiken. Misschien ben je er nog niet helemaal overtuigd van dat wasbare luiers jouw ding zijn, maar dan kies je voor duurzame wegwerpluiers. En waarom zou je een hele babyuitzet kopen of van Marktplaats halen als je het ook kan huren voor die paar maanden dat je het echt nodig hebt?

Maak je eigen binnentuin

IKEA hydrocultuur kweeksets-moestuintjes van ikea-goodgirlscompany-

Nu de woningnood hoog is en een tuin niet voor iedereen weggelegd, gaan we binnen tuinieren meer waarderen. Sla een gemiddeld interieurtijdschrift open en je ziet dat planten in huis een grote rol spelen. En terecht. Ze zuiveren lucht, zorgen voor minder stress, verbeteren akoestiek, voorkomen allergieën. Kortom: groen doet je goed. En met veel hedendaagse planten hoef je niet eens meer echt groene vingers te hebben. Iedereen kan een kruidentuintje kweken op zijn aanrecht. Daarnaast vinden we het maar wat handig om onze eigen groentes en fruit te kweken voor zelfgemaakte babyvoeding en besparing op kosten. 

To the moon and back

opvoedtrends 2020_The millennialmom

Wat is de plek waar we allemaal nog niet geweest zijn? Juist! De ruimte. Eenhoorn en zeemeermin verjaardagsfeestjes waren leuk en aardig. Maar wil je in 2020 een trendsetter zijn, dan kies je voor een kinderverjaardagsfeestje met als thema de ruimte. Lekker unisex en je kan er alle kanten mee op.

De ruimte, planeten en sterren zijn niet alleen leuk voor onze verjaardagsfeestjes. Maar je kan er ook alle kanten mee op wat betreft make-up en tattoo’s. Inspireert voor prachtige geboorteposters en kinderkamers. En als laatste is een inspiratiebron voor creatieve babynamen zoals Aurora, Orion, Stellan, Alya, Esther, Celeste en Juno.

5 verschillende familieregels die belangrijk zijn voor elk gezin

Genderneutraal

genderneutraal gedoe

Ach ja wat kan ik over genderneutraal nog zeggen? We hebben het hier niet alleen over ouders die graag gendercreatief bezig willen zijn. Maar je ziet dat ouders ook behoefte hebben aan genderneutrale kinderkleding, speelgoed, thema’s voor verjaardagsfeestjes en kindernamen die voor zowel jongens als meisjes kunnen. Het extreme is er denk ik wel een beetje af. We zijn meer op zoek naar een levensstijl waarin we een kind kunnen opvoeden zonder allerlei stereotypen. Kijken wie je kind is, zonder dat je het daarmee classificeert of in een hokje drukt.

Vraag naar gezonde kindermenu’s

gezond kindermenu_The millennialmom

De tijd dat een kindermenu is een restaurant bestond uit patat, pannenkoeken, pizza of poffertjes willen we steeds meer achter ons laten. Als je met je kind uit eten gaat, mag kindvriendelijk ook best betekenen dat je iets meer keuze hebt dan dit. Misschien wel hetzelfde als volwassenen alleen dan in een kleinere portie. Er zijn immers genoeg kinderen die best wel wat meer lusten dan een knakworst en frietjes.

Met het besef dat de voedselindustrie niet altijd het beste met ons voor heeft qua gezondheid, stellen we ook andere eisen aan wat onze kinderen binnenkrijgen. Thuis maar ook uit.

Mini-me kleding

moeder en dochter kledingmerken

Twinnen, kun je daar ooit genoeg van krijgen? Mommy & me mode is al jaren in want het staat zo leuk op foto’s. Maar het laat ook duidelijk zien: wij horen bij elkaar. Natuurlijk kun je gaan voor precies matchy matchy moeder en dochter kleding. Maar je ziet ook steeds meer dat millennial moms kiezen voor kleding in eenzelfde kleur of die er qua look ongeveer hetzelfde uitziet. Altijd leuk voor die blije familiefoto’s

Alternatieve straffen

alternatieven voor straffen_The Millenialmom

De pedagogische tik is natuurlijk al jaren op zijn retour. En ook je kind op de trap, in de hoek zetten of op het strafstoeltje is inmiddels grotendeels verdwenen. We zoeken met zijn allen naar hoe we onze kinderen de consequenties van hun daden kunnen te laten ervaren maar wel zodat ze er iets van leren.

Ook leuk om te lezen: 8 dingen die dochters van hun moeder moeten leren

Multi generatie of Skip Generation vakanties

skip generation vakantie_The millenialmom

De manier waarop we onze vakantie willen doorbrengen verandert ook. We beseffen juist dat deze tijd kostbaar is. Vandaar dat we dan ook graag in gezelschap zijn van de mensen die we het meest belangrijk vinden: familie. Je ziet een stijging in vakanties waarbij opa en oma ook mee gaan. Zij vinden het geweldig om extra tijd te hebben met de kleinkinderen. En als drukke ouder heb je even je handen vrij omdat ze ook nog eens gratis oppassen.

Zijn je kinderen al een stuk ouder en zelfstandiger? Dan kies je voor de Skip Generation vakantie. Je kinderen gaan gezellig met opa en oma mee op vakantie. Voor grootouders is dit een uitgelezen kans om veel tijd door te brengen met hun kleinkinderen. Ze iets mee te geven van hun levenswijsheid en kijk op de wereld. Bovendien zorgt het voor een ijzersterke band tussen twee verschillende generaties. En als ouders? Jij blijft thuis of kiest voor een adults only vakantieresort.

Ook leuk om te lezen:

Bron: Pinterest

Opvoedtrends 2020

Afbeelding  1, 2, 3, 4

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]