Mama Moederschap Opvoeding Peuter Schoolkind Tiener

8 dingen die dochters van hun moeder moeten leren

10 oktober 2019
8 dingen die dochters van hun moeder nodig hebben

Dat de vader-dochter band bijzonder is, daar kun je niet omheen. Maar waar deze meestal in positieve bewoordingen wordt beschreven, lees ik te vaak negatieve dingen over de moeder-dochter band. Terwijl wij moeders ook een belangrijke en positieve rol in het leven van onze dochters spelen. Er zijn dingen die onze dochters van ons nodig hebben.

Maar al te vaak wordt de relatie tussen moeders en dochters beschreven als ingewikkeld. Wat ik jammer vind. Vanuit mijn eigen ervaring al meisjesmama kan ik namelijk zeggen dat deze band een van de meest bijzondere relaties is die je je hele leven zult aangaan. Een dochter opvoeden is soms enorm uitdagend, een verantwoordelijkheid, maar geeft ook heel veel vreugde.

Als je moeder bent van meerdere kinderen, weet je dat elk van je kinderen uniek is. Ze hebben allemaal andere karakters en behoeftes. En ook andere manieren waarop ze liefde ervaren, of tonen is anders zoals ik in dit blog als eens beschreef. Je daar van bewust zijn en niet al je kinderen over een kam scheren is een goede basis voor een stabiele ouder-kind relatie. Terwijl de heilige vader-dochterband meestal lovende kritiek oogst blijft die van moeders met hun dochters achter. Terwijl wij kleine meisjes die opgroeiden tot moeders onze dochters zoveel leren kunnen.

8 dingen die dochters van hun moeder moeten leren

Geloof in haar!

Je dochters grootste fan zijn, geeft haar zelfvertrouwen een enorme boost. Vooral wanneer je dochter nog jong is. Voor haar is het belangrijk dat ze weet dat mama aan haar kant staat zodat ze we wereld en alle uitdagingen die daar liggen de baas kan.

Hoe sneller je het tussen haar oortjes kan krijgen dat je ondanks en door alles in haar gelooft hoe jonger ze zal leren om ook in zichzelf te geloven.

Benadruk dat haar eigenwaarde komt door wie ze is: niet door hoe ze eruit ziet, wat ze kan of hoe succesvol ze is

Wat meisjes van hun moeder nodig hebben_The millenialmom

Het is niet makkelijk om als meisje op te groeien. Dat was het vroeger niet en tegenwoordig met al die social media al helemaal niet. Nog meer dan bij jongens zijn we ons al op jonge leeftijd ervan bewust of we ‘knap’ zijn. Worden ze geconfronteerd met onrealistische schoonheidsidealen en is er een stigma in voor wat vrouwelijk is. Voeg daar pesten aan toe via social media, onderlinge haat en nijd tussen meisjes, moeders die eeuwig ontevreden zijn over hun lichaam en uiterlijk en de cocktail is compleet.

Als moeders hebben we fouten gemaakt en dat zullen onze dochters ook doen. Leer je dochter dat ongeacht hoeveel fouten ze maakt of hoe groot ze ook zijn ze het waard is om vergeven te worden en liefde te ontvangen. Of ze nu een 10 of een 4 halen op school, leer ze dat we nog steeds van ze houden en ze nog steeds onze liefde waard zijn. Leer ze om ruzie te maken zonder dat de ruzie bepaalt hoe zij zichzelf zien.

Ze heeft het nodig dat je tijd met haar doorbrengt

Zoals ik wel eens vaker gezegd heb, is tijd geen geld maar tijd is liefde. Alles wat we belangrijk vinden, geven we prioriteit. En tijd met onze kinderen doorbrengen is een van de meest waardevolle manieren. Leer je dochter kennen. Wat zijn haar dromen en leeft er diep binnen in haar hart? Neem tijd om met haar te praten van hart tot hart. Leer haar belangrijke vaardigheden die ze later nodig heeft wanneer ze op zichzelf woont. Zoals wassen, strijken, eten koken. Zelfs dagelijkse klusjes kunnen waardevolle momenten worden.

Tradities zijn een geweldige manier om een diepere band met je dochter op te bouwen. Tradities die belangrijk zijn voor jou en je dochter. Zo had ik toen ik nog alleenstaand was, de traditie dat mijn dochters altijd 1 nacht bij mij mochten logeren. Tegenwoordig heb ik de tradities dat ik op donderdagavond gezellig met mijn oudste dochter tv kijk in mijn bed. Om alvast het weekend in te luiden mag ze dan iets langer opblijven dan normaal. Heerlijk vind ik dat en zij ook. Zelfs als ik na 15 minuten in slaap sukkel omdat ik kapot ben, kijkt zij gezellig in mijn bed de aflevering af en praat ze me de volgende dag bij. Dat is ons momentje.

Leer haar dat zelfzorg belangrijk is

Je dochter voorleven dat zelfbewustzijn en  zelfzorg belangrijk is, zorgt er voor dat ze zowel lichamelijk als geestelijk goed in haar vel zit. Zo is het belangrijk dat je vanaf een jonge leeftijd haar leert om zich bewust te zijn van haar emoties en hoe ze zich voelt. Maar ook eerlijk te zijn over die van jezelf. Grote kans dat je dochter deze namelijk toch wel oppikt.

Terwijl dit vroeger not-done was en generaties moeders ze moesten verstoppen met alle gevolgen van dien, is het belangrijk hier eerlijk over te zijn. Je dochter moet leren om haar emoties te identificeren en hier op een gezonde manier over te communiceren. Door je dochter al vanaf jongs af aan te helpen haar emoties te verwoorden leert ze dat. En al moeder geef je daarin het goede voorbeeld.. Ook als je niet weet waardoor je je zo voelt. Vertel haar dan “ Ik voel me vandaag erg gespannen, maar ik heb geen idee waarom” Dan leert ze dat die dagen er ook zijn en dat dit okay is. Mijn dochters zien mij me-time momentjes pakken en nu ik zwanger ben power-naps nemen. Die time-outs zijn belangrijk en ik hoop door dit actief te doen dat ze dat zelf later ook zal doen.

Toon haar zelfrespect en zelfvertrouwen

Zonder dat je het door hebt, houd je dochter je in de gaten. Ze zal kijken hoe je je gedraagt, hoe je anderen behandelt en jezelf. Ben jij aardig voor jezelf of je eigen grootste criticus? Wat zeg je tegen jezelf in de spiegel? Of hardop over jezelf als iets niet lukt. Dat alles zal allemaal bijdragen aan haar innerlijke stem.

Geef haar de ruimte om fouten te maken

Dit is een van de moeilijkste aspecten van het moederschap. Tegelijkertijd heb ik ook heel veel relaties zien breken op dit punt of onherstelbaar beschadigd zien worden. Het is enorm moeilijk om je kind een pad te zien inslaan waarvan je op je klompen kan aanvoelen dat ze er niet beter van worden en gekwetst zullen worden. Maar de waarheid is dat we het leven onze dochters niet kunnen bepalen en we kunnen niet voorkomen dat ze fouten maken. Sterker nog: dat moeten we niet een willen.

Natuurlijk is het belangrijk dat onze dochters goede keuze maken en een verantwoordelijk leven zullen leiden. Maar dat kan niet zonder dat we ze de ruimte geven om fouten te maken.

Wat we als moeder het beste kunnen die is er voor onze dochters te zijn. Het is belangrijk dat onze dochters leren dat ze niet perfect hoeven te zijn. En heus nog wel meer fouten zullen maken in hun leven. Maar dat ze deze kunnen overwinnen, ervan kunnen leren en door wat ze ervan geleerd hebben zelf beter kunnen worden.

Eén van de grootste fouten die je als ouders kunt maken is door de lat zo hoog te leggen dat je kind het idee heeft dat het perfect moet zijn en fouten niet mogen.

Geloofsopvoeding

Als het om de geloofsopvoeding van mijn kinderen gaat, heb ik zeker wel bepaalde dingen die ik belangrijk vind. Die we doen en die we niet doen als gezin. Aan de andere kant wil ik haar ook de ruimte geven om zelf dingen te ontdekken en niet mijn manier van geloven aan haar opdringen. Ik weet dat ze de ruimte nodig heeft om haar eigen keuze hierin te maken. Zoals ik dat destijds ook deed en me er bewust van ben dat mijn manier van geloofsopvoeding anders is dan die van mijn ouders. Maar anders is niet per definitie slechter.

Lees ook 16 manieren om het geloof van je kinderen te laten groeien

Ik weet dat ik veel meer bereik door het haar voor te leven. Dus we lezen samen Bijbel, bidden samen, ik doe gezamenlijke meditaties maar ik sleur ze niet elke zondag mee naar de kerk en ze mag zelf beslissen of ze naar jeugdgroep in de kerk gaat.

Leer haar om de waarheid over zichzelf uit te spreken

Wat dochters van hun moeder nodig hebben_The millennialmom

Een negatieve innerlijke dialoog kan verwoestend zijn. Of het nu de kritische stem is van anderen die je herhaalt of je eigen stem. En het probleem is dat we dit vaak al jong ook aan onze dochters meegeven. Met het risico dat het bepaalt hoe ze zichzelf zien en daardoor ook verkeerde keuzes maken.

Het breekt mijn moederhart wanneer mijn middelste dochter kritisch over zichzelf is en dingen tegen zichzelf zegt die absoluut niet waar zijn. Als ik het hoor, probeer ik haar altijd minimaal 3 positieve eigenschappen er tegenover te stellen. Op die manier wordt haar denken over zichzelf verandert en leert ze om ook haar positieve eigenschappen te zien. Want de negatieve zien we vaak veel sneller. Er zit zoveel kracht in positieve woorden en positieve affirmaties. En wij als moeders hebben de mogelijkheid om onze dochters met totaal nieuwe ogen naar zichzelf te laten kijken.

Ze heeft het nodig dat je haar ‘nee’ respecteert

Dit is iets anders dan ongehoorzaam of onrespectvol zijn. Maar als we onze dochters leren om voor zichzelf op te komen is het belangrijk dat we ze “NEE” leren zeggen en dat hun “NEE” er toe doet. Of dit nu gaat om wie ze wel of niet een kus willen geven. Voor zichzelf op moeten komen. Grenzen stellen (in contact met anderen).

Als we als ouders onze dochter niet het gevoel geven dat haar nee er toe doet, zal ze nooit het zelfvertrouwen ontwikkelen wat er nodig is om nee te zeggen tegen anderen. Met alle gevolgen van dien. Genoeg verhalen over tienermeisjes, verkeerde vriendjes, grensoverschrijdend seksueel gedrag dat ze accepteerden omdat ze geen nee durfden te zeggen. Zeker naarmate dochters tieners worden moeten we ze de ruimte geven om hun onafhankelijkheid ontwikkelen. Het slechtste wat we kunnen doen is ze die vrijheid ontnemen. Jouw dochter moet namelijk leren om verantwoordelijkheid te nemen voor haar zelfbescherming. Of dat nu lichamelijk of geestelijk is. Zonder manipulerende ouders.

Een dochter opvoeden is niet alleen maar strijd. Ik vind het een voorrecht dat ik haar iets mee kan geven uit mijn jeugd. De valkuilen en fouten die ik maakte met haar bespreken kan in de hoop dat ze het anders doet. Ik vind het prachtig om ze te zien opgroeien tot jonge vrouwen vol zelfvertrouwen die hun eigen keuzes durven maken. Die grenzen stellen om zichzelf en hun eigen mentale gezondheid te beschermen. Die hun eigen normen en waarden ontwikkelen.

De tijd dat ik als autoritaire ouder (voor zover ik dat überhaupt ooit was) boven hen hing heb ik allang vaarwel gezegd. Ik sta naast ze, kijk toe hoe ze voorzichtig stappen zetten richting hun eigen toekomst. En voel me bevoorrecht dat ik ze daar in mag begeleiden. Soms hun hand mag vasthouden. Maar vaker nog ontdekken mag dat ze prima zelf kunnen lopen.

Ook leuk om te lezen:

Dingen die dochters van moeders leren

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]