Opvoeding

Digitale kinderen deel 2

16 maart 2015

Gisteren las je hier op GoodGirlsCompany in het blog Digitale kinderen deel 1 de reacties van Ella, Dennis en Astrid. Deze bloggende ouders maken de keuze om hun kinderen niet herkenbaar in beeld te brengen en niet met naam op hun blog te vermelden. Weloverwogen keuzes die ik als moeder begrijp. Uiteindelijk hebben mijn kinderen er ook niet voor gekozen om een bloggende moeder te hebben. Net zoals Astrid, wil ik ook mijn dochters de ruimte geven om hun eigen online keuzes te maken. Toch heb ik geen consequent fotobeleid. In dit blog ‘Digitale kinderen deel 2’ spreek ik met voorstanders. Desirée, Debbie, Joyce en Meilan zijn moeders die er geen moeite mee hebben om hun kinderen duidelijk in beeld te brengen of met naam en toenaam te noemen op hun blog of social mediakanalen. Zoals je zal lezen hebben ook zij er heel goed over nagedacht.

Noem het delen van kinderfoto’s op internet voyeuristisch of dat ouders hun kinderen gebruiken. Maar uit Brits onderzoek blijkt dat bijna 50 procent van de ouders van 60 jaar en ouder het jammer vindt dat er vroeger minder mogelijkheden waren om opgroeiende kinderen te fotograferen of filmen. Zo’n 60 procent van hen vindt het jammer dat ze niet meer foto’s en filmpjes van hun opgroeiende kinderen hebben.

3 redenen om foto’s van kinderen online delen

 1. vrienden op de hoogte houden. In deze reden herken ik mij wel. Mijn familie woont niet in Nederland. Een digitaal fotoalbum op Flickr was de oplossing om de diverse baby milestones te delen. Voor sommige foto’s moesten familieleden inloggen met een bepaald wachtwoord. De overigen konden ze gewoon bekijken.
 2. het uiten van liefde voor het kind. Als ouders ben je natuurlijk trots op je kind. Dat mag de hele wereld weten. We delen dat graag. Misschien niet openbaar op een blog of Facebookgroep, maar wel op onze persoonlijke Facebook.
 3. een herinneringen opslaan. De kinderjaren vliegen voorbij. Voor mijn gevoel ben ik geen dag ouder geworden maar over 3 jaar gaat mijn oudste al naar de middelbare school! Juist daarom wil ik foto’s maken, herinneringen opslaan. Grappige uitspraken opschrijven zodat ik het met ze kan delen en het mij bijblijft.

Via social media vroeg ik andere bloggende moeders naar hun motivatie en keuzes. Hieronder stellen zij zich voor en lees je hun antwoorden.

De Voorstanders

Debbie (33 jaar, samenwonend) blogt op Day-Dreamer.nl “Ik ben mama van Daan onze mooie zoon. Hij is geboren met een hartafwijking, klompvoetjes en het syndroom van down. Het is echt een prachtkind en zou hem voor geen goud meer willen missen.”

Meilan, (32 jaar, getrouwd met een Schot en moeder van een dochter van 5.) blogt op Meilans.be. “Ik ben een reisblogger. Ik schrijf over onze reiservaring met en zonder kinderen. De focus ligt uiteraard wel op gezinnen die iets anders reizen dan naar campings en all in resorts.”

Desirée (getrouwd met Paul en moeder van dochter Shae (net 1 jaar)). “Mijn website, Curvacious bestaat nu zo’n 5 jaar en is een persoonlijke feel good blog over beauty, lifestyle, plussize fashion en het leven van mij als ondernemende moeder.”

Joyce, (26 jaar, moeder van Luuk). “Ik blog op MamaKletst over mijn leven als mama. En over de ontwikkelingen van mijn zoon.”

Ik ben een mama van een overleden kindje, en ik ben heel open in het delen over mijn zoon.”

Is jouw kind duidelijk herkenbaar in beeld op je blog of social media-kanalen

Debbie “Ik ben een mama van een overleden kindje, en ik ben heel open in het delen over mijn zoon.”

Joyce “Ja hij is herkenbaar in beeld. Soms lijkt het misschien of ik er niet zo over nadenk, maar dat doe ik wel degelijk. Ik ben van mening dat het Luuk niet in de weg zal staan later dat ik foto’s en verhaaltjes over hem deel. Ik plaats geen foto’s online die schadelijk of verkeerd zijn. Ze zijn niet te bloot, geslachtsdelen en billen komen sowieso niet in beeld. Ik ben mega trots op mijn zoon en vind dat iedereen hem mag zien. Mocht hij ouder zijn en het niet meer willen, dan heb ik daar natuurlijk alle respect voor.”

Meilan “Mijn dochter is duidelijk herkenbaar. Daar ik onder andere blog over reizen met kinderen lijkt het me meer dan normaal dat het ook duidelijk is dat mijn dochter deze ervaringen meemaakt. Ikzelf vind het zeer raar om dergelijke blogs te lezen zonder dat je ook maar een kind ergens kan bespeuren.”

Desirée “Ik neem Shae heel bewust mee in artikelen en op social media. Mensen die mij volgen weten haar naam en hoe ze eruit ziet. Wel denk ik er natuurlijk bij na dat het geen overkill wordt en dat het geen beschamende foto’s zijn waar ik later spijt van zal krijgen of die Shae als ze ouder is echt niet terug zou willen zien op internet. Ik denk bij de foto’s altijd “Zou ik het erg vinden als zo’n foto of filmpje van mìj geplaatst zou worden?”. Is het ‘ja’ of ‘mwah’ dan plaats ik het al niet meer.”

Ik gebruik zijn naam en zijn foto’s want ik wil hem  graag levend houden hierdoor.”

Noem je je kind wel eens op je blog of social media-kanalen?

Meilan “Ik noem ons kind enkel met haar initiaal Z. Nergens staat haar volledige naam, of waar ze naar school gaat of wat haar hobby’s zijn. Enkel de reisrelevante zaken verschijnen op de blog.”

Debbie “Ik gebruik zijn naam en zijn foto’s. Er is maar van een korte tijd aan hem te delen, maar omdat ik zo trots ben op hem dat hij mij mama maakte wil ik zijn naam altijd blijven noemen. Dus ja heel vaak komt zijn naam voorbij op mijn blog. En nog altijd komen er foto’s van hem voorbij. Wil hem graag levend houden hierdoor.”

Joyce “Ja ik noem hem bij zijn voornaam. Maar als mensen een beetje zoeken denk ik dat ze ook al heel snel zijn achternaam zullen weten. We vinden zijn naam mooi en ik zou eigenlijk niet weten waarom we het niet zouden delen. Het is vast niet zo dat er bij een sollicitatie later wordt gezegd; “Nee, jou nemen we niet in dienst, want jouw moeder heeft vroeger geschreven over hoe jij was als baby”. Het kan in mijn ogen absoluut geen kwaad.”

“Ik heb nooit ongewenste reacties gehad. Dat komt denk ik omdat ik niet de hele dag door foto’s van hem deel.”

Heeft vermelding van je kind op je blog of social media-kanalen wel eens tot ongewenste reacties geleid van anderen?

Joyce “Nee, ik heb nooit ongewenste reacties gehad. Dat komt denk ik omdat ik niet de hele dag door foto’s van hem deel. “

Desirée “Ik heb nog nooit een ongewenste reactie gehad op het plaatsen van Shae op mijn site of social media, eigenlijk juist erg positieve reacties!”

Meilan “Tot nu toe heb ik nog geen goede of slechte reacties hierop gehad, dus hierover kan ik geen ervaringen delen.”

“Ikzelf vind het zeer raar om reisblogs over reizen met kinderen te lezen zonder dat je ook maar een kind ergens kan bespeuren.”

Mijn 6 social sharing rules met kids

Of (bloggende) ouders nu wel of niet foto’s van hun kinderen online delen ze denken er allemaal over na. Het is niet zo dat ouders hun kinderen spammen omdat ze het over niks anders kunnen hebben. We zijn trots op onze kinderen, willen herinneringen levend houden en delen graag mijlpalen met familie en vrienden. Mijn zoektocht gaf mij ook meer inzicht in mijn eigen keuzes. Van in mijn ogen inconsequent beleid, besef ik nu dat ik wel degelijk regels heb. Ze stonden misschien niet zwart op wit, maar toen ik het lijstje van Noah Jade las besefte ik dat ik mij best in veel van deze regels kan vinden. Mijn 6 social sharing rules met kids zijn als volgt:

 1. Ik noem mijn kinderen niet met hun roepnaam op mijn blog of openbare social mediakanalen. Beide dochters zullen door het leven gaan als miss G en Miss B.
 2. Ik plaats alleen foto’s van mijn kinderen als het een toegevoegde waarde heeft. Dat kan zijn tijdens reviews, modefoto’s of eventueel persoonlijke blogs.
 3. Mijn kinderen zijn alleen duidelijk in beeld wanneer foto’s voorzien zijn van een watermerk of tekstje over de foto’s heen.
 4. Ik plaats geen beschamende of ongemakkelijke foto’s van mijn kinderen. Nu misschien schattig, straks denken zij daar anders over
 5. Ik vraag ze vooraf of ik een foto mag plaatsen op mijn blog of social mediakanaal. Daarin respecteer ik hun mening. En ook als ze bepaalde foto’s in de toekomst toch verwijderd willen hebben.
 6. Ik deel geen foto’s van derden online. Dus niet van vriendjes, vriendinnetjes, neefjes of nichtjes tenzij de ouders mij hier toestemming voor geven. Omgekeerd hoop ik ook dat anderen dit naar mij toe respecteren.
 • Reply
  Moeders de bak in voor delen foto's kinderen op social media
  7 maart 2016 at 22:30

  […] woord waarbij hun kinderen anoniem in beeld worden gebracht of zonder duidelijke voornaam. In het tweede blog kwamen ouders aan het woord die er wel bewust voor kozen om de naam of herkenbare foto van hun kind […]

 • Reply
  Debbie
  24 maart 2015 at 10:19

  Wat mooi om te lezen. Ook hoe anderen hierover denken. Heb het eerste deel ook gelezen en kan me ook zeker vinden in hun.

  Een wow gevoel als je mijn citaten tussendoor leest.

  • Reply
   Josan
   28 maart 2015 at 09:35

   Dank je voor het meewerken. Ik vond jouw verhaal ook heel mooi er tussen.

 • Reply
  Digitale kinderen deel 1 - GoodgirlsCompany
  16 maart 2015 at 07:01

  […] Digitale kinderen deel 2 […]

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!