Biologisch Lifestyle Verzorging

Derma Zonnebrandcrème SPF 30 Baby

18 juli 2016
Derma Zonnebrandcrème SPF 30 Baby-GoodGirlsCompany-zonnebrand

Vanaf woensdag barst dan eindelijk de zomer los. Tijd om jullie kennis te laten maken met Derma Zonnebrandcrème SPF 30 Baby. Een tijdje geleden vroeg een lezer mij: “Weet jij nog een zonnebrandcrème zonder rommel?” Nou misschien heb ik daar vandaag wel het antwoord op… .

Derma Zonnebrand-Verschil tussen zonnebrandcrème voor volwassen en kinderen-GoodGirlsCompany

Jullie weten mij al te vinden als het gaat over mijn ervaringen met natuurlijke huidverzorgingsproducten voor baby’s en kinderen. Op het gebied van zonnebrandcrème bleef het een beetje stil. Met reden. Zo mooi was het weer de afgelopen tijd niet. Nu men voorspelt dat de zomer EIN-DE-LIJK echt gaat beginnen, vind ik het tijd om hier eens serieus aandacht aan te besteden.

Een zonnebrandcrème zonder rommel, waar let je op?

Het uitkiezen van een zonnebrandcrème is lastig. Je moet rekening houden met een de ingrediënten en filters die het product gebruikt. Houd jij meer van natuurlijke of biologische ingrediënten? Dan vind je een product met voornamelijk chemische ingrediënten waarschijnlijk eerder ‘rommel’. Terwijl chemisch niet automatisch betekent dat het slecht of schadelijk is.

Cosmetica ingrediënten om te vermijden

Volgens dokter Jetske Ultee (Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie) moet je bij de aanschaf van cosmeticaproducten de volgende ingrediënten mijden: Parfum – Alle soorten alcohol (tenzij helemaal onderaan de ingrediëntenlijst/ behalve die met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin) – Balsam of Peru – Bergamot – Cinnamic acid – Mintachtige stoffen – Eucalyptus – Kamfer – Citrusachtige stoffen – Lavendel – Geranium – Methylisothiazolinone – Tea tree olie – Witch hazel – Ylang ylang – Oxybenzone – PABA – Propylene glycol – Sodium lauryl sulfaat – Methyl nicotinate – Synthetische kleurstoffen – Aceton (bron)

Van bovenstaande ingrediënten is vastgesteld dat ze irriterend kunnen werken. En ook dat is persoonlijk. Van mint, eucalyptus, lavendel, kamperfoelie of citrusachtige stoffen heb ikzelf nog nooit huidirritatie of een allergische reactie gekregen. En om het ingewikkelder te maken: deze ingrediënten zijn vaak ook nog eens gewoon ‘natuurlijk’ omdat ze van planten afkomstig zijn.

zonnebrandcrème met veilige filters-GoodGirlsCompany

Chemische of fysische filters

Naast de ingrediëntenlijst is het ook belangrijk om te kijken naar het soort filter dat je zonnebrandmelk gebruikt. Je hebt chemische of fysische filters. De eerstgenoemde trekt in de huid en absorbeert zo de UV-straling. Van sommige chemische filters is het bekend dat ze te goed worden opgenomen in de huid waardoor ze in het bloed terecht komen. Of als reactie op zonlicht vrije radicalen afscheiden waardoor huidirritatie of celbeschadiging optreedt. Chemische filters zijn onder andere: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Van Oxybenzone is bekend dat kinderen en zwangere vrouwen deze niet moeten gebruiken. De overige filters zijn de meningen verdeeld over, maar persoonlijk probeer ik ze te vermijden bij mijn kinderen.

Fysische filters

Fysische filters leggen als het ware een wit laagje op de huid. Hierdoor weerkaatst het zonlicht. Je herkent ze op een verpakking aan de termen: titaniumoxide en zinkoxide.

Niet alle chemische filters mogen in Nederland gebruikt worden. Maar soms mag dat wel in Amerika of andere landen. Let daarop bij aanschaf van ene zonproduct in het buitenland. Het is te kort door de bocht om alle chemische filters over een kam te scheren als zijnde schadelijk. De meesten trekken helemaal niet de huid binnen want dan zou het een medicijn zijn in plaats van een cosmeticaproduct. Bovendien is een chemische filter altijd nog minder schadelijk dan helemaal geen zonnebrandcrème gebruiken.

Wat zit er in Derma Zonnebrandcrème SPF 30 Baby?

Tot zover even de theorie over waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een zonnebrandcrème. Nu terug naar het product waar deze review eigenlijk echt over gaat: Derma Zonnebrandcrème SPF 30 BabyDeze bevat de volgende ingrediënten

Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin**, Aloe Barbadensis Leaf Extract*, Titanium Dioxide (nano free), Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Magnesium Sulfate, Tocopherol, Polyhydroxystearic Acid, Stearic Acid, Alumina

De glycerine is gemaakt met biologische producten en de aloë vera is afkomstig uit biologische landbouw.

Derma Zonnebrandcrème SPF 30 Baby-GoodGirlsCompany-zonnebrand zonder rommel

Pluspunten Derma Zonnebrandcrème SPF 30 Baby

  • bevat naast UVB ook UVA filters
  • bevat geen parfum en is daardoor geurloos
  • bevat geen kleurstoffen
  • bevat geen parabenen
  • bevat geen octrocylene of oxybenzone (hier heb ik al eens geschreven waarom je deze laatste moet vermijden)
  • voelt niet vet aan
  • niet getest op dieren
  • is gecertificeerd volgens eisen van het Nordic Ecolabel en de Astma en Allergie Associatie van Denemarken ( daardoor ook heel erg geschikt voor kindjes met eczeem)

Verschil tussen zonnebrandcrème voor volwassen en kinderen?

Recent vroeg ik aan Garnier wat is het verschil tussen zonnebrandcrème voor volwassen en kinderen? Wanneer het om precies dezelfde zonbeschermingsfactor gaat, is het verschil vaak verwaarloosbaar. En niet meer dan een ordinaire marketingstunt om ouders het gevoel te geven dat ze hiermee iets speciaals voor hun kroost hebben. Persoonlijk doe ik er dan ook niet aan. Toch vond ik het interessant om te kijken of Derma Zonnebrandcrème SPF 30 Baby hetzelfde is als Derma Zonnebrandcrème SPF 30. Laatstgenoemde bevat de volgende ingrediënten:

Aqua, Dibutyl Adipate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone, Glyceryl Stearate, Glycerin, Diethylhexyl Butamido Triazone, Ceteareth-20, Saccharide Isomerate, Tocopheryl Acetate, Ceteareth-12, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Caprylyl Glycol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Hydroxide, Citric Acid, Sodium Citrate, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid

Als zonnefilters gebruikt dit product het de volgende: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone en Diethylhexyl Butamido Triazone.

En wat doen ze?

Derma Zonnebrandcrème SPF 30 maar ook  Derma Kids SPF 30 maakt gebruik van chemische filters. Dus filters die UVA en UVB straling absorberen. Ik vond het een grappige ontdekking om te zien dat ze bewust kiezen voor andere ingrediènten in producten voor de allerkleinsten. Logisch want officieel mag een baby namelijk ook niet in de zon. Maar ook in Derma’s producten waarbij ze chemische filters gebruiken, gaat het om filters die veilig zijn.

Diethylhexyl butamido triazone

Diethylhexyl butamido triazone is een in olie oplosbare chemische zonnefilter die wordt gebruikt om UVB-straling te absorberen. Het wordt slechts in zeer beperkte mate opgenomen door de huid. En leidt niet tot huidirritatie, veroorzaakt geen allergische reacties maar is zelfs hypoallergeen. Verder is er niet bewezen dat deze stof giftig of kankerverwekkend is.

Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate

Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate is een chemische zonnefilter die gebruikt wordt om UVA-straling te absorberen. De maximale toegestane concentratie van deze stof is 10% in cosmeticaproducten.

Octyltriazon of ethylhexyltriazon

Octyltriazon of ethylhexyltriazon is een effectieve UV-B-filter die zonlicht gemakkelijk absorbeert. Het mag gebruikt worden als ultravioletfilter in zonnebrandcrème met een maximale concentratie van 5%, en als UV-absorber in andere cosmetica. De stof veroorzaakt geen allergische of overgevoelige reacties.

Verschil tussen zonnebrandcrème voor volwassen en kinderen-GoodGirlsCompany

Review Derma Zonnebrandcrème SPF 30 Baby?

Samen met mijn dochters testte ik Derma Zonnebrandcrème 30 SPF. Bij het aanbrengen zag ik duidelijk een witte waas. Voor mij was het meteen duidelijk: dit is een fysische filter. Vooral bij mijn middelste dochter Miss B veroorzaken zonnebrandcrèmes snel huidirritatie. De combinatie van zweet en zonnebrand is vaak geen goede voor haar huid. Het gevolg is dat ze onder de ruwe pukkeltjes zit. En ook voor Miss G moet ik uitkijken omdat haar huid vanwege eczeem juist extra gevoelig op sommige producten reageert. Maar beide dames hadden nergens last van tijdens het testen.

Bescherming tegen UVA en UVB

Bovendien vind ik het goed dat dit product zowel bescherming tegen UVA als UVB straling biedt. De meeste producten zijn gericht op de laatste. Omdat deze huidverbranding veroorzaakt. Maar een goede zonnebrandcrème biedt ook bescherming tegen UVA. Dit gaat dwars door wolken, glas en kleding heen en ringt veel dieper de huid in. Waardoor het huidveroudering veroorzaakt en huidkanker kan veroorzaken.

Volgens de verpakking trekt het snel in. Dit vond ik in de praktijk niet zo. Ik bleef bij al mijn kinderen een waas zien. Mogelijk komt dat ook door hun huidskleur. Persoonlijk vind ik dat niet erg. Normaliter gebruiken wij factor 50. Hoog? Allicht, maar een zonnebrandcrème werkt maar zo goed als dat jij het aanbrengt. De meeste ouders brengen het niet dik genoeg aan. En al helemaal niet vaak genoeg. Vandaar mijn devies: hoe hoger hoe beter. Juist omdat deze crème best op de huid blijft liggen, vond ik het geen probleem om een lagere factor te proberen. Het is daardoor duidelijk zichtbaar welke stukjes huid je eventueel gemist hebt.

Derma zonnebrandcrème SPF 30 Baby is verkrijgbaar als 200 ml voor € 16,95 bij Beautystuff. Verder heb je ook nog de volgende versies:Derma SPF30, Derma SPF 30 kind, Derma SPF 50.

Tot zover mijn erg uitgebreide review. Ik ben benieuwd naar wat jullie belangrijk vinden bij een zonnebrandcrème voor je kind(je).

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog bevat een opgestuurd product.

  • Reply
    Natasja
    18 juli 2016 at 21:02

    En toch snap ik niet goed dat er alleen titanium dioxide als zonnefilter wordt gebruikt. Dit zie ik in meer producten. Maar titanium dioxide beschermt goed tegen uvb maar minder goed tegen uva. In tegenstelling tot zink oxide…ik snap niet waarom er producten zijn die niet beide filters naast elkaar gebruiken, want er zijn genoeg merken die dit wel doen.
    Bron: http://www.minkbc.nl/files/files/Zonbescherming%20Visita14_zonne-energie.pdf

    • Reply
      Josan
      18 juli 2016 at 21:14

      Waarschijnlijk is dit niet gebruikt omdat dit een product voor baby’s is. Baby’s moeten sowieso uit de directe zon wegblijven. Volgens mij wordt het zelfs aangeraden om baby’s tot een maand uit de zon te laten.
      Kijk je naar de producten voor kinderen dan worden hier heel bewust andere filters in gebruikt. En bovendien ook filters waarvan duidelijk is vastgesteld welke straling ze tegen beschermen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]