Denemarken Europa Travel

Den tilsandede kirke | verzande kerk Skagen bezoeken met kinderen

10 augustus 2018
Den tilsandede kirke verzande kerk Skagen

In Noord Jutland, vlakbij Skagen staat een wel heel bijzondere kerk: Den tilsandede kirke. De verzande kerk is eigenlijk nog alleen een kerktoren. Het bewijs van vele jaren vechten tegen het stuifzand van onder andere de Rabjerg Mile.

De kusten van Noord Denemarken zijn prachtig. De witte zandstranden lijken eindeloos en zijn bovendien nagenoeg uitgestorven. Hier vind je water, lucht en aarde maar ook wind. Veel wind. Heerlijk als je een dagje wilt uitwaaien op het strand. De strook land wordt aan beide zijden omgeven door water. Waardoor de wind vrij spel heeft.  Deze harde wind zorgde voor het ontstaan van Skagens Klitplantage (Skagens Duinplantage). En het stuifzand, blies een hele kerk onder.

Den tilsandede kirke

Wat is Den tilsandede kirke?

Den tilsandede kirke is een van de oudste kerken van Denemarken. Voor die tijd waarin de Gotische stenen kerk gebouwd werd, had het een aanzienlijk formaat. Voor de bouw van dit godshuis werden stenen geïmporteerd uit Nederland en Duitsland.

De kerk ligt op ongeveer 1 kilometer ten zuidoosten van het Noordelijkste puntje van Denemarken: Skagen . De Sint Laurentius kerk werd tussen 1355 en 1387 gebouwd. De Nederlandse Wikipedia heeft het hier over 1500. Maar op 31 maart 1387 strandde er een schip bij Skagen. De dag er na werden uit dit schip 861 lappen stof geborgen. Waarvan Koningin Margaretha I van Denemarken er 400 ontving. Doordat deze belangrijke gebeurtenis werd opgetekend, kunnen we er van uit gaan dat de kerk al eerder bestond.

Den tilsandede kirke Skagen

Hoe Den tilsandede kirke werd opgeslokt door zand

In het duingebied Skagen Odde ligt de Kirkelit duin. Het zand van deze duin vormde eeuwenlang een bedreiging voor de kerk. Ook van de ten westen liggende Rabjerg Mille had de kerk het nodige te vrezen. In 1600 begon zand van deze laatste duin richting het kerkje te waaien. Tegen 1775 bereikte het zand eindelijk de kerk. Toen moest de kerkdeur door de parochianen voor het eerst worden uitgegraven.

Maar de gelovigen lieten zich niet tegenhouden door een beetje zand. De komende 20 jaar (over toewijding gesproken) bleven zij hun kerk uitgraven. Ook omdat er geen toestemming was om de kerk te sluiten. In 1795 werd er eindelijk per koninklijk decreet die toestemming verleend. Toen werd besloten om het bijltje erbij neer te gooien. Verschillende items uit de kerk waren al verkocht en de rest van het gebouw werd afgebroken. Aan het einde van de 19de eeuw werd de omgeving rondom de verzande kerk onderzocht door de National Museum of Denmark. Er werden kleine opgravingen gedaan. Naar het schijnt liggen het altaar en het doopvont nog onder het zand leggen.Wat vandaag de dag nog overeind staat, is de witte toren. Als teken van wat ooit eens was… .

De verzande kerk bezoeken met kinderen

De verzande kerk bezoeken met kinderen

De verzande kerk is een leuke bezienswaardigheid om met kinderen te bezoeken. Vanaf de parkeerplaats is het maximaal 10 minuutjes lopen door een bosje op weg naar de kerk. Overal staan informatiebordjes dus verdwalen kan niet. Als je de parkeerplaats afkomt, heb je meteen een informatieshop en souvenirwinkeltje. Hier vind je ook gratis toiletten, waar je bij de kraan je waterfles kan vullen.

bezienswaardigheden Skagen

Den tilsandede kirke Skagen bezoeken met kinderen

Achter het winkeltje is een speeltuin. Prominent aanwezig is de glijbaan waarvan het gebouw een replica is van den tilsandede kirke.

speeltuin verzande kerk

verzandde kerk

verzande kerk speeltuin

Eenmaal bij de toren zelf kan je kiezen om buiten te blijven of naar binnen te gaan. Voor 20 kronen mag je de toren beklimmen. (Kinderen zijn overigens gratis). In de toren is een kleine shop. Hier kan je ansichtkaarten kopen waarop Den tilsandede kirke prominent staat. Ook zijn en postkaarten van het liefelijke plaatsje Skagen te koop. Thuishaven voor kunstenaars.

in de verzande kerk

bezienswaardigheden Denemarken

Via een smal trappenstelsel kom je op de eerste verdieping boven de koepel van de toren. Hier zie je duidelijk uit welke stenen de toren is opgebouwd. Vanaf het platform van deze verdieping gaat er nog een trap omhoog naar de nok van de toren. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het uitgestrektste wandelgebied en de duinen en kan je in de verte Skagen al zien liggen.

Laurentius Kerk Skagen

 

Tips voor een bezoekje

  • Op weg naar de verzande kerk toe en rondom de toren waait het. Neem dus een zonnebril mee. Daarmee bescherm je je ogen en voorkom je dat je de tocht halverwege moet afbreken omdat je kind zand in haar ogen heeft gekregen. Moet huilen en het niet meer leuk vindt.
  • In de toren is het koud en waait het ook. Trek je kinderen dus een trui of jasje aan als ze de toren willen beklimmen.
  • Als je binnenin de toren wilt kijken, neem dan je portemonnee mee. Je kan contant betalen of met pinpas.
  • bij de kerktoren zelf kan je niet naar de wc dus maak van tevoren een stop bij het toiletgebouw in de souvenirwinkel. Deze is bovendien gratis.Klitplantage Skagen

Meer top attracties in (Noord) Denemarken

Verzande kerk Skagen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]