In Openluchtmuseum Den Gamle By kunnen kinderen meer leren over de Deense geschiedenis. Het is een van de top bezienswaardigheden in Aarhus.
In het Deens betekent Den Gamle By ‘oude stad’. (Je spreekt het laatste woord trouwens uit als ‘bu’). En dat is precies wat het is. Een klein dorpje waar je je 100 jaar terug in de tijd waant. Terwijl je door authentieke straatjes loopt, kleine winkeltjes passeert en mensen in klederdracht je passeren. Deze topattractie ligt vlakbij de botanische tuinen van van Aarhus. Hierdoor kan je een bezoek aan dit openluchtmuseum perfect combineren met een bezoek aan de Botanisk have Aarhus.
Inhoud van dit blog
Video Den Gamle By
Klik hier als je de video niet goed kan zien
Geschiedenis Den Gamle By
Den Gamle By ligt in het centrum van Aarhus. Het oude stadje is een afspiegeling van hoe Denemarken er enkele eeuwen geleden uit zag. Er zijn meer dan 75 verschillende huizen uit wel 20 Deense gemeenten. Het openluchtmuseum werd in 1914 geopend en behoort daarmee tot een van de eersten in de hele wereld. Initiatiefnemer is Peter Holm. Hij wilde voorkomen dat een oude burgemeesterswoning gesloopt werd. Het pand werd niet meer gebruikt en dreigde tegen de vlakte te gaan. Door het als tentoonstelling te gebruiken waar mensen iets konden leren over het verleden, werd het pand gered. (Meer over de geschiedenis vind je hier).
Door toevoeging van 8 koopmanshuizen uit Aalborg ontstond het huidige park. In de jaren daarna werden verschillende oude gebouwen die dreigden gesloopt te worden naar het stadje overgebracht. Uit maar liefst 20 verschillende regio’s. Het leuke is dat je de verschillende bouwstijlen ook terug ziet. De jaartallen, 1900, 1920 en 1970 zijn vertegenwoordigd in het park.
De bewoners en kinderen van Den Gamle By
Met kinderen een bezoek brengen aan De Gamle By is leuk. Allereerst omdat je zodra je door de poorten loopt, je compleet in een andere wereld bent. Dit is een wereld waar handwerk de boventoon voert. Computers niet bestaan maar er gelukkig wel wifi is om instagram waardige plaatjes te maken. Bijna alle bezoekers beginnen vanaf de kassa en entree gezien aan de linkerkant. Wie hier start, begint in het oudste gedeelte van het park.Namelijk rond 1900.
In de oude arbeidershuisjes is het krap en donker. Je vraagt je je af hoe mensen hier hebben kunnen wonen. Kinderen sliepen vaak met zijn allen in de laden van een bedbank. Lekker dicht op elkaar waardoor kinderziektes zich snel verspreiden. In de grotere woningen (waaronder de burgemeesterswoning) is er meer luxe. Hier spelen verschillende kinderen (in klederdracht) buiten. Zodra een juffrouw op haar fluitje blaast, gaan ze snel in een nette rij staan. Even worden ze geïnspecteerd door de burgemeester. Her en der wordt een standje gegeven en een kinderkraagje glad gestreken. Na nog een fluitsignaal marcheren ze netjes achter elkaar de poort uit.
Ook het groepje soldaatjes dat rond marcheert is aandoenlijk. Het verbaast mij hoe de kinderen ondanks de warmte goed in hun rol blijven. Hun leeftijdsgenootjes enkele eeuwen terug zullen waarschijnlijk niet veel ouder geweest zijn. En in hun was het maar de vraag in hoeverre soldaat worden een vrijwillige keuze was. Net zoals in de rest van Europa was het leven hard en moest er gewoon worden gewerkt. De inwoners zijn aanwezig in het hoofdseizoen. Van april tot en met oktober.
Wat er is te doen?
Kinderen leren in openluchtmuseum Den Gamle By van alles over verschillende oude ambachten. Dit leren gebeurt spelenderwijs en interactief. Zo vermaakten mijn oudste meiden zich prima terwijl ze leerden een kozijn in elkaar te zetten zonder spijkers. En leerden hoe men vroeger verf maakte van lijnzaadolie en andere natuurlijke ingrediënten.
Miss C (3 jaar) vond het geweldig om een bakje omhoog te hijsen met een katrol en moest even een doodskist uit proberen.
Op een pleintje staan ouderwetse speeltoestellen van vroeger. Hier kunnen kinderen steltlopen en hoepelen. Miss C geniet (bijna) in haar eentje van de zweefmolen. En het ouderwetse draaiorgel doet denken aan Nederland. Maar hier kan je ook kegelen met houten kegels en ballen. De koekjes en andere lekkernijen van de ambachtelijke gaan er in als koek. En bij de ouderwetse snoepwinkel wordt een lolly gekocht. En als laatste worden in de oude Ford bedachten de meiden plannen voor hun eigen rondreis.
Jule butik & Museum: Deense Kerstwinkel
De kerstwinkel in Den Gamle By moet ik toch wel even apart vermelden. Niet alleen omdat ik daar super blij van werd. Het maakt mij niet uit dat het nog maar augustus is. Ik word ALTIJD blij van kerst. Dus bij het zien van de Jule butik en Museum maakte mijn hart een sprongetje. Hier kan je nader kennis maken mat Scandinavische kersttradities en kerstdecoratie kopen. Ik maakte meteen van de gelegenheid gebruik om alvast onze eerste kerstinkopen te doen. Yep, inderdaad in hartje zomer!
Verder is er een klein kerstmuseum gehuisvest. Allemaal in het Deens, dus je begrijpt er weinig van maar kerstsfeer heeft geen vertaling nodig. Dat is een gevoel dat je gewoon begrijpt zonder woorden.
Tentoontstellingen
In Den Gamle By zijn vijf permanente tentoonstellingen. Zo kun je kijken naar het speelgoedmuseum, uurwerkmuseum, textielmuseum, en zilver- en aardewerk. Daarnaast zijn er ook nog wisselende tentoonstellingen. Zo konden wij tijdens ons bezoek (augustus 2018) enkele kledingstukken uit de garderobe van de koningin Margrethe II bewonderen. Je ziet ook kledingstukken van haar kinderen. Zoals een doopjurk. Uit de collectie spraken vooral de galajurken tot de verbeelding van mijn oudste meiden.
Praktische informatie
Kinderwagen- en rolstoeltoegankelijk
De pittoreske straatjes zijn gemaakt van kinderkopjes. Het park heeft verschillende maatregelen getroffen om het rolstoelvriendelijk te maken. Zo zijn er speciale toiletten en kunnen mensen in rolstoel van tevoren een scootmobiel reserveren. Maar met een kinderwagen is het dus ook een uitdaging om er overheen te lopen. Het scheelt dat de meeste weggetjes niet zo steil zijn als in Clovelly. Naar beneden lopen hobbelt, maar gaat wel. De wegen zijn breed genoeg. Maar op de terugweg naar boven loop ik wel tegen obstakels aan. Letterlijk. De short cut die ik voor ogen had blijkt een trap te hebben. Dus toch maar de kinderwagen in de brandende zon naar boven trekken.
Je kan vooraf een bolderwagen reserveren. Wellicht gaat het beter met deze luchtbanden. Maar een draagdoek of draagzak is zeker aan te raden. Vooral met kleine baby’s. Waarschijnlijk ligt dat een stuk rustiger.
Eten en drinken
Bij Den Gamle By kan je op verschillende plekken eten en drinken kopen zoals Simonsen’s Tea garden (Traktørstedet Simonsens Have) en Café Bonnich. Maar je kan ook je eigen lunch pakketje meenemen. Er zijn verschillende picknick plekken. Zowel binnen als buiten. Wij aten ons middag eten op terwijl we uitkeken over de mooie speeltuin.
Parkeren bij Den Gamle By
Door zijn liggen is Den Gamle By goed te bereiken met en auto. Het ligt in een parkeerzone. Bij het openluchtmuseum zijn 100 parkeerplekken waar je 5 uur gratis mag parkeren. Mits je de parkeerschijf zichtbaar neerlegt achter de voorruit van je auto. Bij de ingang word je gewaarschuwd voor boetes, dus vergeet dit niet. Het park opent om 10.00 uur. Wij waren er rond 12:00 uur. Dan zijn de meeste parkeerplaatsen wel weg. Gelukkig mag je in de zijstraten ook parkeren. Ook dan je parkeerschijf gebruiken.
Verder zijn er bij de Botanische tuin ook 100 parkeerplekken. Bekijk hier waar je het beste parkeren kan als je het openluchtmuseum van Aarhus bezoeken wilt.
Prijzen en openingstijden
Den Gamle By is in het hoogseizoen open van 10:00- 18:00 uur. In de wintermaanden heeft het andere openingstijden. Het schijnt dat het kerstspektakel in dit openluchtmuseum prachtig is.
- Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis
- Volwassenen 110 DKK (€15,18)
Adres
Viborgvej 2
8000 Aarhus C
Tel: (+ 45) 86 12 31 88
Meer attracties in Oost Jutland:
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
No Comments