Opvoeding Sinterklaas

De voordelen van geen Sinterklaas vieren

11 november 2015

Toen ik vertelde dat mijn kinderen geen Sinterklaas vieren, waren omstanders daar zeer verontwaardigd over. Dat kon ik niet maken. Dat is zielig. Ja, de verwijten vlogen mij om de oren. Inmiddels hebben beide oudste dochters de leeftijd bereikt waarop voor veel kinderen het geloven in de Goedheiligman stopt. Noemenswaardige afwijkingen hebben ze er niet aan over gehouden. Ze zijn in elk geval een stuk normaler dan de rest van Nederland die al in augustus er over begint. Welke voordelen ik verder ervaar, aan geen Sinterklaas vieren, deel ik in dit blog.

Nog voordat de Zwarte Pieten discussie hip was of ouders klaagden over doodsbange kinderen omdat het Sinterklaasjournaal zo nodig de Witte Wieven moet introduceren bij het jonge publiek, stond het al voor mij vast. Sinterklaasje kom bij ons vooral niet binnen met je knecht. Ik vond het lastig te verkopen hoe ik mijn kinderen jarenlang voor zou moeten houden dat hij bestaat en dan op een dag zomaar ineens….SURPRISE….toch weer niet. Leuk hoor die boekjes om het geheim van Sinterklaas op een pedagogisch correcte manier te vertellen, maar toch…geen Sinterklaas vieren is bij ons de norm

Waarom wij geen Sinterklaas vieren

Toch is dat niet de voornaamste reden dat wij geen Sinterklaas vieren. De echte reden is er een van praktische aard. Miss G is eind november jarig. Ik begin december en Miss B midden december. Binnen een termijn van 3 weken hebben wij 3 verjaardagen en 2 feestdagen. Ik houd best van een feestje, maar dit vind ik iets te veel van het goede.

Op de verjaardagen van de kinderen, wil ik niet bezuinigen. Dat moet hun meest magische dag van het hele jaar zijn. Kerst vind ik gewoon super gezellig. Dus was de keuze vrij snel gemaakt. Sinterklaas zouden we niet vieren. Dit doen wij nu al een aantal jaar niet en het bevalt goed.

Geen Sinterklaas vieren? Hoe vinden mijn kinderen dat?

Zoals elke moeder, heb ik ook wel eens momenten waarop ik mijn keuzes eens kritisch bekijk. Doe ik er wel goed aan of niet? Mijn oudste dochters zijn op een leeftijd waarop ze ook zelf zonder blikken of blozen vertellen wat ze van iets vinden. Ik heb ze dan ook al regelmatig gevraagd wat ze er van vinden. Maar ze lijken het niet erg te vinden. Ze weten dat ze met hun verjaardagen en Kerst cadeaus krijgen. Dat vinden ze super leuk. Ook omdat de rest van hun klas dit uitpak-moment dan al achter de rug heeft. Ze vinden het heerlijk om in de kerstvakantie lekker veel tijd te hebben om met hun nieuwe aanwinsten te spelen.

Ook al hebben ze van mijn duidelijk te horen gekregen dat hij niet bestaat, toch is er ook een periode geweest waarop ze allebei toch wel soort van geloofden. Tja als de hele wereld om je heen er wel in gelooft en al die ouders zeggen dat het waar is, wie is dan jouw moeder? Misschien heeft zij wel geen gelijk….

Voordelen van geen Sinterklaas vieren?

 1. Rust. Dat is voor mij toch echt wel het grootste voordeel. Veel kinderen zijn voorafgaand aan de periode voor Pakjesavond onrustig.Wat voor cadeautjes zal je krijgen? Hoe zou het gaan met de Pieten van het Sinterklaas journaal die er weer een zooitje van maken? Er is genoeg spanning en sensatie. Al die verschillende indrukken nemen ze mee. Slecht slapen, ongeconcentreerd het zijn zomaar een paar symptomen voorafgaan aan Sinterklaas. Iets wat bij ons dus volledig overwaait. Nou ja volledig…sinds een aantal jaren vieren mijn dochters het wel bij hun vader. Ik merk overduidelijk een verschil in gedrag. Van rustig, relaxed naar gespannen en druk. Ik heb dus duidelijk vergelijkingsmateriaal.
 2. Extra tijd. Ik hoef niet van midden november tot begin december koortsachtig op zoek te gaan naar de perfecte cadeaus. Ik heb namelijk nog een paar weken extra tot aan kerst. Dat geeft mijzelf ook rust.
 3. Vertrouwen. Ik probeer om eerlijk te zijn naar mijn kinderen. Dat vind ik namelijk een belangrijke waarde. Kinderen leren deze waarde door dit voor te leven. Ik vind het dus makkelijker om iets niet te zeggen, dan actief bij te dragen aan iets waarvan ik weet dat het niet waar is. Maar mijn kinderen weten dus ook dat ik niet iets zou zeggen wat niet waar is. Dat geeft vertrouwen.
 4. Geduld. Kinderen en geduld is vaak een lastige combinatie. Het liefst willen ze alles tegelijkertijd en wel meteen. Door net iets langer te moeten wachten dan de rest van hun klasgenootjes leren ze geduld te hebben. Het gaat mijn meiden inmiddels erg goed af en zonder mokken, wachten ze nog een paar weekjes langer op hun pakketjes.
 5. Eigen mening ontwikkelen. Alhoewel mijn kinderen natuurlijk niet zelf deze keuze gemaakt hebben, is het wel iets waar zij inmiddels ook mee leven. Ze weten dat ook al viert hun hele school Sinterklaas; wij niet. Daar hebben ze inmiddels ook een eigen mening over waar ze voor vooruit durven komen. Dat vind ik stoer.

Wat doen wij dan wel?

Omdat Sinterklaas in Nederland massaal gevierd wordt, krijgen mijn kinderen er sowieso wel iets van mee. Dat vind ik niet erg. Het is niet zo dat ik er tegen ben. Wij vieren het alleen niet. Maar mijn dochters eten ook pepernoten, strooigoed en chocoladeletters. Soms omdat ze die krijgen, een andere keer omdat ik het voor ze koop. Ook mogen ze van mij hun schoen zetten en krijgen ze daar iets in. Maar ze weten heel duidelijk wie de cadeautjes erin stopt en bedanken mij daar ook voor. Als ze met Kerst cadeaus krijgen, weten ze ook wie ze gekocht heeft. Niet de Kerstman maar mama.

Geen Sinterklaas vieren, is nog een beetje een taboe? Vier jij bewust wel/geen Sinterklaas?

Foto’s: Pixabay

 • Reply
  Wat is the Elf on the shelf de kersttraditie uit Amerika - GoodGirlsCompany
  29 november 2017 at 07:30

  […] ik al ooit eens beschreven heb, vieren wij geen Sinterklaas. Om het aftellen tot Kerst leuker te maken, gaf ik mijn dochters altijd al een Adventskalender. […]

 • Reply
  lisa
  20 november 2017 at 12:45

  Ik snap het met al die feesten achter elkaar. Zou ook voor de rust kiezen.Het heeft ook te maken met de magische belevenis van een kind. Sinterklaas en kerst bracht mij als kind veel fantasie en nog steeds heb ik er een ” hogere macht power” aan overgehouden! Ja iedere zo zn eigen opvoedingen! Liefs

 • Reply
  Schoencadeautje hoeft helemaal niet klein te zijn - GoodGirlsCompany
  18 november 2017 at 09:44

  […] Het voordeel van geen Sinterklaas vieren […]

 • Reply
  Speelgoed trends voor Sinterklaas 2017 - GoodGirlsCompany
  12 september 2017 at 07:30

  […] ik al eens verteld heb, vieren wij geen Sinterklaas maar Kerst. Ik heb dus nog een paar weekjes extra. Toch ben ik ook al druk bezig om een beter beeld te krijgen […]

 • Reply
  Marieke
  21 november 2016 at 16:42

  Wat goed dat je die keuze kon maken. We vieren het wel, omdat ik het zelf een leuke tijd vind. En ik merk hier niet veel qua drukte. Enige wat ze vragen of ze hun schoen mogen zeggen. Pakjesmiddag/avond zegt ze gelukkig nog niet veel. Wel vind ik het lastig om dat onze oudste precies tussen Sinterklaas en Kerst jarig is. Wil hem inderdaad niet tekort doen met zijn verjaardag. Wat door ons ook niet gebeurt (wel door opa’s en oma’s want al verwend met sinterklaas) kerst vieren we ook, want van huis uit altijd meegekregen. Dus pakken we met Sinterklaas wat meer uit voor de kinderen tot een bepaald budget en met Kerst wat meer voor ons zelf.

 • Reply
  Marjo
  21 november 2016 at 08:50

  Ik snap waarom je niet meedoet. Wij vieren de Sint en met kerst vieren wij de geboorte van Jezus, dus geen cadeaus! Ieder zijn keuze en dat kunnen kinderen allemaal aan! Ik maak het Sint feest niet extra spannend door te zeggen als je niet lef ben dat je dan niks krijgt, iedereen krijgt wat! En niet te duur!

 • Reply
  Merel
  21 november 2016 at 06:36

  Begrijpelijk, misschien zou ik dit ook doen als we zoveel verjaardagen hebben in november en december. Wij vieren het wel,met de oudste doen we surprises en de jongste twee krijgen cadeaus. Maar niet te gek veel, anders is die overgang naar het ‘normale leven’ zo groot.

  • Reply
   Josan
   21 november 2016 at 09:11

   Leuk om te lezen hoe jij dat doet. Ja die overgang…hahaha voor eeuwig verpest 😉

 • Reply
  Ineke
  20 november 2016 at 23:55

  Hier vieren we het bewust wel. Maar ik heb wel al gelezen dat in Nederland het veel meer gevierd wordt dan in België. Hier zetten ze éénmaal op 5 december ‘s avonds hun schoen en 6 december ‘s ochtends krijgen ze pakjes. Enkel onze kinderen en niemand anders van de familie :).
  Ik vind het leuke traditie maar maak er ook niet echt veel tralalala rond. Wel maakt ze tekening rond sinterklaas en haar lijstje..

 • Reply
  Nieuwe cadeautjes van SES Creative voor Sinterklaas
  24 september 2016 at 14:03

  […] deur zijn kinderen alweer druk bezig om hun verlanglijstje samen te stellen. Mijn dochters. Ook we doen niet aan Sinterklaas, maar dat betekent niet dat ze minder druk zijn. Ze zijn allebei jarig en ook moet er een pakje […]

 • Reply
  Wat te doen met vervelende reageerders? - GoodGirlsCompany
  10 februari 2016 at 22:07

  […] waar ik het zoeken moest. Gelukkig hoefde ik niet lang in onzekerheid te verkeren. Toen ik dit blog publiceerde, was het mij duidelijk. Dit is een blog met meer dan 900 woorden en ‘toevallig’ […]

 • Reply
  Schoencadeautjes onder 5 euro #1 - GoodGirlsCompany
  15 november 2015 at 11:23

  […] de Sint gisteren in Meppel is aangekomen is het weer tijd om je schoen te zetten. Ook al vieren wij niet echt Sinterklaas, we hebben we de traditie dat de meiden elk weekend hun schoen mogen zetten. Gisteravond vielen ze […]

 • Reply
  Whitney
  11 november 2015 at 20:28

  Wij vieren ook geen Sinterklaas. Allereerst zijn ze te jong. Eind november is onze oudste jarig en heb ik meer met kerst. Schoen zetten is voor een keer wel leuk en pepernoten lekker. Maar het hele Sinterklaas gebeuren nooit wat mee gehad. Ik vond het als kind niet leuk en mijn vriend kent het niet ( kwam hier als kind van 7).

 • Reply
  Maaike
  11 november 2015 at 19:44

  Klinkt logisch, Sinterklaas bij hun papa vieren en Kerst met hun mama. Wel vind ik je stelling dat jouw kinderen een ‘stuk normaler’ zijn dan mensen die er vanaf augustus naartoe leven flink arrogant, jammer!
  Ook met je argumentatie over zaken als geduld en eigen mening sla je de plank wat mij betreft mis. Als ze het bij hun vader vieren, hoeven ze dus geen geduld te hebben, want ze hebben dubbelop, Sint én Kerst. Fijn, want leven als kind van gescheiden ouders met bijbehorend verschil over onbenullige standpunten zoals wel of niet cadeautjes met Sinterklaas is al moeilijk genoeg. En die spanning en drukdoenerij vooraf, ach, ik heb in elk geval nog nooit gehoord van kinderen met Sinterklaas PTSS.

  • Reply
   Josan
   14 november 2015 at 06:14

   Beste Maaike, met je druk maken over Sinterklaas in augustus bedoel ik niet het naar toe leven. Wel de discussies over wel of niet zwarte Piet, en dat er dan al pepernoten verkrijgbaar zijn. Dat vind ik inderdaad belachelijk. En volgens mij velen met mij. En wat betreft de plank misslaan… Laat ik zo zeggen dat mijn dochters tot aan de scheiding geen Sinterklaas vierden. Inmiddels is het ingevoerd en weet ik dat ze Kerst leuker vinden en ze het niet erg zouden vinden als het werd overgeslagen.

   • Reply
    Maaike
    19 november 2015 at 09:38

    Ach, tegenwoordig liggen de kerstballen in augustus naast de pepernoten in het schap, zag ik bij de Action bijvoorbeeld. Volgens mij storen mensen zich vooral aan wat ze zelf niet leuk vinden. Sinterklaasliefhebbers vinden het weer storend dat Halloween hun voorpret verstoort en dat Kerst niet even kan wachten met intreden tot Sint is weggevaren.
    Volgens mij is het een kwestie van tollerantie. Leven en laten leven en je druk maken om dingen die er écht toe doen. Je kinderen krijgen er vast en zeker geen trauma van dat ze bij jpu geen Sinterklaas vieren, maar de schade van het feit dat ze het bij je ex wel doen zal echt ook wel beperkt zijn. Ik heb zelf ook een samengesteld gezin en ik merk dat het de kinderen help als ik waardering laat zien voor wat hun vader in zorgzaamheid en met liefde voor ze organiseert. Ook als ik het anders zou doen. Ik vind het belangrijk dat ze die geliefdheid ervaren en ook dat de andere ouder geliefd wordt en mag worden in alle goede dingen, niet alleen degene die ik zelf leuk vind. Tegenstellingen worden al genoeg gecreëerd. Ik zou zeggen, blijf bij wat je zelf leuk vindt, houd je ex buiten beeld in het verhaal en houd hem en zijn goede bedoelingen in ere bij je kinderen. Dat is pas chique, en als dat geen kerstgedachte is…..

    • Reply
     Josan
     19 november 2015 at 11:29

     Hallo Maaike, Dank je wel voor je reactie.
     Van mij hoeven kerstballen ook niet in augustus in de winkel te liggen. En Halloween is alleen maar overgewaaid vanwege de commercialisering. Het lijkt me sterk dat we op den duur Thanksgiving gaan vieren maar daar valt marketing technisch ook niet zoveel eer aan de behalen. In mijn regio viert men Sint Maarten. Trouwens ook niet iedereen. In het zuidelijke gedeelte van de stad wel en in het noordelijke deel niet.
     Op mijn blog heb ik het zelden over mijn ex. Dit vinden enkele lezers soms best raar. Maar daar heb ik zo mijn redenen voor; dit is altijd MIJN blog geweest ook toen wij nog samen waren. Toevallig heb ik het hier terloops over hun vader omdat dit het blog ten goede komt. Het kunnen vergelijken. In het hele verhaal is dit totaal 1 zinnetje. Zeer feitelijk niet meer en niet minder. Hierbij ga ik voornamelijk in op wat het wel vieren doet met het gedrag van mijn kinderen doet. Dat is namelijk ook de insteek van het blog. Of ik het wel/niet waardeer dat hun vader hier voor kiest, blijkt niet uit het blog. We dit wel/niet samen besproken hebben idem. Of ik het wel/niet steun, laat ik ook in het midden. Maar om je vraag te beantwoorden ben ik er best tevreden mee dat ze deze traditie bij hem hebben. Persoonlijk houd ik mij graag bezig met de dingen in mijn gezin. Ik heb niet zoveel zin om mij met het gezin van hun vader te mengen.
     Wel vind ik dat mijn kinderen aan mogen geven wat hun voorkeuren zijn. Zo heb ik ook regelmatig gevraagd of ze het missen om Sinterklaas te vieren. Als dat wel het geval was, zou ik het ook online gemeld hebben. Zo ben ik namelijk ook wel weer. Verder is mijn oudste dochter inmiddels al weer enkele jaren op de leeftijd waarop jezelf surprises maakt. En de ander hangt er tegenaan. Bij mijn weten, wordt de hele beleving van Sinterklaas en de waarde die je er aan hecht, dan sowieso anders.

 • Reply
  Nathalie
  11 november 2015 at 18:54

  Ik vier het bewust wel. Ik hou van tradities en eerlijk gezegd vind ik het best jammer dat die teniet worden gedaan soor zulke domme discussies over pieten. Maar ik heb alle begrip voor jouw keuze, zeker als er al veel op de planning staat. Cadeaus kunnen ook heel klein zijn. Ik vond het net leuk om erin te geloven en heb er geen slechte gevoelens aan over gehouden toen ik wist dat hij niet bestond. Kinderen vinden die fantasie best leuk denk ik 🙂 of niet? I dunno hihi

  • Reply
   Josan
   14 november 2015 at 06:15

   Ik speel wel graag het grote Sinterklaasspel. Maar zoiets is leuk vanaf een bepaalde leeftijd

 • Reply
  Julia
  11 november 2015 at 15:51

  Logische keuze! Zoveel feest in een korte tijd… je kinderen komen heus niets te kort! Mijn ouders hebben me nooit voorgelogen en vanaf het begin af aan verteld dat het nep is, maar we hebben het wel gewoon gevierd altijd en het was echt niet minder leuk! Ik weet wel dat vriendinnetjes doodsbang waren voor sinterklaas en het een stressvolle periode was. Het feest wordt niet minder leuk als je niet gelooft (of andere dingen viert) ik zou het precies zo doen bij mijn kinderen.

 • Reply
  Nicky
  11 november 2015 at 13:27

  Heel begrijpelijk jouw keuze om sinterklaas niet te vieren, 3 verjaardagen en kerst in die periode is toch wel meer dan genoeg vieringen.
  Wij vieren sinterklaas ook niet, lekkers krijgen de kids wel en schoenen zetten ook maar daar blijft het ook gewoon bij. En zij weten ook wie de lekkers in hun schoentjes gooit.

 • Reply
  Priscilla
  11 november 2015 at 09:45

  Wat goed dat jullie het zo doen! Ik wilde het ook nooit vieren maar voelde me een soort van gedwongen om mee te gaan met de stroom op school.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Volg mij op Instagram!