Opvoeding

De voor- en nadelen van Rapley

20 februari 2016
voordelen Rapley-GoodGirlsCompany-nadelen Rapley

Was het niet vorige week dat ik aankondigde de voor- en nadelen van de Rapley methode te beschrijven? Nou het werd iets later maar hierbij als nog. Zoals ik in een eerder blig schreef, zijn we sinds Miss C vast voedsel mag eten voorzichtig aan begonnen met Rapley. Nu haar baby seat is verruild voor een babyzet, zijn we helemaal niet te houden.

 

voor- en nadelen Rapley-GoodGirlsCompany-eten volgens de Rapley methode

Zoals ik eerder vertelde, begon ik vrij blanco aan Rapley. Tijdens de zwangerschap had ik enkele weken in zo’n Facebook groepje doorgebracht. Is leuk, dacht ik. Leer ik van, dacht ik. Boy, was I wrong. Het fanatisme van enkele moeders maakte al snel dat ik vrijwillig opstapte. Foto’s van kinderen die onder de yoghurt zitten (hoe leuk ook) waren nu niet het middel om mij over de streep te trekken. Ieder zijn ding.

Voor mijzelf vond ik het toch wel belangrijk om enkele grenzen te hanteren. Dat heeft ook met ons eet-moment te maken. Dit is vaak ‘s avonds na een drukke dag. Ik kon me prima voorstellen dat baby dan misschien niet happy hour had. Dus als het nodig zou zijn om haar de stukken te voeren, zou ik er niet moeilijk over doen. Ook yoghurt wordt in huishouden GoodGirlsCompany gewoon met een lepeltje gegeten omdat ik er echt niet vrolijk van word als ik de yoghurt uit haar haren of van mijn vloer moet wassen na een lange werkdag.

Voordelen Rapley

 • Zelluf doen. Het is heerlijk om hier geen strijd over te hebben
 • Samen tegelijkertijd eten. Bye bye ouderwetse manier van eten geven waarbij je kindje of vooruit eet of dat jij later eet zodat je onder het eten je kindje kan voeren
 • experimenteren met groentes. Om te voorkomen dat Miss C elke week dezelfde groentes eet, koop ik veel verschillende nieuwe groentes. Dat is voor haar ook leuk om te proeven en ervaren.
 • Duidelijke zicht op wat je kind niet lust of allergisch voor is. Doordat ik haar eten niet door elkaar pureer zie ik ook heel duidelijk hoe ze op haar voedsel reageert. Zo weet ik nu al dat ze niet echt dol is op zoete aardappel en pompoen. Maar mocht ze allergisch zijn voor een ingrediënt dan kan ik het er ook makkelijker aanwijzen

Nadelen Rapley

 • Kokhalzen. Je moet daar wel tegen kunnen en je kalmte bewaren.
 • Het geeft een knoeiboel. Ook zo iets waar je tegen moet kunnen. Sommige mensen hebben de neiging om heel erg te gaan poetsen.
 • Creatief met koken. Dit heeft niet alleen met de Rapley methode te maken, maar zelf koken voor je kindje vraagt sowieso wat meer creativiteit en maakt ook wel weer zichtbaar hoe erg wij gewend zijn om bijvoorbeeld zout, saus of kruiden door ons eten te doen.

voor- en nadelen Rapley-GoodGirlsCompany-eten volgens Rapley- ervaringen Rapley

Handige must haves

 • een stevige kinderstoel met tafelblad. Het is belangrijk dat je baby rechtop kan zitten
 • een tafelblad met opstaande rand. Baby’s snappen zwaartekracht nog niet. Het is zo jammer wanneer creatief heb gekookt en de maaltijd ligt op de vloer.
 • een schort/slabber tegen het knoeien
 • kookboekjes. Ik heb het boek Opperdepop al in de boekenkast staan en nog een kookboek die ik bij de Swap kreeg. Door hier wat meer mee bezig te zijn hoop ik meer inspiratie te krijgen en creativiteit om de maaltijden gevarieerd te maken
 • diepvriesgroentes. Dit zijn echt mijn life savers. Snel te bereiden en makkelijk in kleine porties te ontdooien.
 • Een positieve houding. Als jij relaxed bent, is je kind dat waarschijnlijk ook.
 • Een realistische relativerend instelling. Voor mij is Rapley geen doel. Daardoor ben ik ook niet bloedfanatiek. Het gaat prima bij ons, maar ik heb ook al ontdekt dat er gerechten zijn (lees spaghetti) waarbij het zelf met de handen eten tot grote irritatie bij Miss C leidt. Dan heb ik er ook geen moeite mee om haar te helpen en gaat voedsel gewoon via een lepel naar binnen.

Wat mij persoonlijk handig lijkt is een Baby Cook. Als ik voor ons kook, heb ik vaak verschillende platen van het fornuis bezet. Als ik haar maaltijd kan maken zonder ook nog eens een plaat te gebruiken zou dat ideaal zijn. Maar ik twijfel nog wel met de aanschaf van een.

Dus tot zover een blog over de voor-en nadelen van Rapley. Zou de Rapley methode iets voor jou zijn?Liefs Josan

 

 

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Is de HelloFresh Familybox geschikt voor een Rapley dreumes?
  4 november 2016 at 13:51

  […] voor haar open trek? Omdat wij die weg ruim 9 maanden geleden niet zijn in geslagen. Wij kozen voor Rapley. Dit betekent dat ze geen gepureerd voedsel krijgt maar al vanaf vrij jonge leeftijd eet wat wij […]

 • Reply
  irisdonkersloot
  21 februari 2016 at 19:47

  Wij doen ook Rapley en die troep, whaaaaah! Van de muren tot het plafond tot zelfs in de keuken en aan de overkant van de tafel op de stoelen en de grond, grrrrr……. Maar apart koken voor ons heertje doe ik echt niet hoor, gewoon eten wat de pot schaft. Het scheelt daarbij wel dat wij al zoutloos eten denk ik.

 • Reply
  Mary-Lou
  20 februari 2016 at 22:02

  Ik ben er nog over aan het nadenken. Bas is bijna 5 maanden en is oud genoeg voor hapjes maar te jong voor Rapley gok ik, aangezien hij nog niet kan zitten. Hij lijkt wel toe aan meer dan melk. Dus twijfel twijfel.

 • Reply
  Jess
  20 februari 2016 at 12:38

  Voor ons komt het ook dichter en dichter bij. Goed om eens te lezen. die diepvries groenten zijn wel een goede tip, want ook wij hebben dagen dat we niet zo gezond eten of geen zin hebben in koken.

 • Reply
  Elisabeth
  20 februari 2016 at 12:08

  Wij hebben geen Rapley gedaan. Wij deden gewoon wat Jim zelf aangaf. Met drie maanden keek hij ons eten al uit onze mond, dus zodra het mocht hebben we hem gepureerde groente gegeven. Vond hij meteen leuk. En met een maand of 7 wilde hij geen puree meer maar stukjes. Makkelijk dus…

 • Reply
  Jojanneke
  20 februari 2016 at 08:27

  Oh ik herken het helemaal. Moet wel zeggen dat wij het behoorlijk fanatiek doen, maar dat we ook wel ons eigen weg er in zoeken. Bijvoorbeeld het yoghurt probleem hadden wij zo goed als opgelost door Griekse yoghurt te nemen (die is vrij dik) en die ook nog is uit te hangen waardoor je hangop krijgt. Onze ervaring is dan dat Linde niet zo vies werd. Ik kijk stiekem al uit naar over 2 maanden.. Merel is dan aan de beurt.???? Oh en slabbetjes van silly billyz! Ideaal!

  • Reply
   Josan
   20 februari 2016 at 21:41

   Oh maar ik vind het niet erg als mensen zelf fanatiek zijn. Ik ging alleen bij dat groepje voor tips. Uiteindelijk viel het mij erg tegen hoe veel kritiek men op elkaar had of over andere onderwerpen.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Volg mij op Instagram!