Opvoeding

De tide pod challenge | wascapsules in je mond stoppen hype onder tieners

16 januari 2018
Tide pod challenge -wascapsules-gevaarlijk-GoodGirlsCompany

Er is een nieuwe rage onder tieners: de tide pod challenge. Tieners dagen elkaar uit om, om wascapsules te eten. Niet zonder gevaar want deze dingen zijn natuurlijk hartstikke giftig.

Gevaarlijke challenges onder tieners

Tiener rages komen en gaan. In de afgelopen jaren heb ik er heel wat voor bij zien trekken. Zo had je 5 jaar geleden de Cinnamon challenge. Toen daagden tieners elkaar uit om een lepel kaneel door te slikken zonder water te drinken. Maar meestal lukte dat doorslikken niet en belandde het goedje in je longen. Met ademhalingsproblemen, astma-aanvallen, verstikking, longontsteking of zelfs een klaplong tot gevolg. Sommigen jongeren belanden in coma anderen hielden er serieuze littekens op hun longen aan over.

Vorig jaar werden we opgeschrikt door de blue whale challenge. Een spel dat op internet circuleerde en jongeren uitdaagde om 50 dagen lang verschillende opdrachten uit te voeren. Wat begint met onschuldige opdrachten, wordt uiteindelijk steeds heftiger. Zoals met je benen over de reling van een gebouw bungelen of jezelf snijden. Totdat je bij de laatste opdracht kwam: jezelf van het leven beroven door zelfmoord. Logisch dat hulpverleners massaal alarm sloegen. Jongeren hebben vaak niet zo’n groot zetje nodig.

Wat is de tide pod challenge?

De tide pod challenge moet het ook hebben van zijn gewaagde karakter. Deelnemers filmen hoe zij een wascapsule kapot bijten. De vloeibare substantie laat je in je mond lopen en eet je op. Ook zijn er jongeren die er mee koken. Niet zonder gevaar want deze capsules zijn zeer giftig. In de afgelopen weken werden er dan ook verschillende tieners opgenomen met vergiftigingsverschijnselen. Maar dat weerhoudt tieners er niet van om elkaar na te apen. In de hoop een nog spectaculairder filmpje te maken, meer views en meer likes binnen te harken.

Groepsdruk 2.0

Eerlijk is eerlijk. Toen ik jong was, deed ik ook wel stomme dingen. Okay ik had niet de behoefte om giftige schoonmaakproducten in mijn mond te stoppen. Maar toch…we zijn allemaal jong geweest en hebben domme dingen gedaan. Maar het verschil met de jeugd van tegenwoordig is social media. En op deze plek moet je tot veel extremere maatregelen overgaan om op te vallen. De relatieve anonimiteit van ons internettijdperk gecombineerd met groepsdruk 2.0 maken dat veel tieners zich laten meesleuren.

Zoals we weten is het tienerbrein pas met 25 jaar volgroeid. Vandaar dat je bij dit soort gevaarlijke challenge niet altijd uit kan gaan van het ‘gezond verstand’. Tieners overzien veel minder goed de consequenties. En die horrorverhalen over doodzieke kinderen die opgenomen worden in het ziekenhuis met een vergiftiging? Dat gebeurt alleen bij anderen. Toch?

Het blijft belangrijk om met je kind over de gevaren van de tide pod challenge te spreken. Had jij er al van gehoord?
Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  • Reply
    Nathalie
    19 januari 2018 at 13:42

    Nog niet van gehoord maar man… wat ben ik bang voor later….

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]