Opvoeding

De tide pod challenge | wascapsules in je mond stoppen hype onder tieners

16 januari 2018
Tide pod challenge -wascapsules-gevaarlijk-GoodGirlsCompany

Er is een nieuwe rage onder tieners: de tide pod challenge. Tieners dagen elkaar uit om, om wascapsules te eten. Niet zonder gevaar want deze dingen zijn natuurlijk hartstikke giftig.

Gevaarlijke challenges onder tieners

Tiener rages komen en gaan. In de afgelopen jaren heb ik er heel wat voor bij zien trekken. Zo had je 5 jaar geleden de Cinnamon challenge. Toen daagden tieners elkaar uit om een lepel kaneel door te slikken zonder water te drinken. Maar meestal lukte dat doorslikken niet en belandde het goedje in je longen. Met ademhalingsproblemen, astma-aanvallen, verstikking, longontsteking of zelfs een klaplong tot gevolg. Sommigen jongeren belanden in coma anderen hielden er serieuze littekens op hun longen aan over.

Vorig jaar werden we opgeschrikt door de blue whale challenge. Een spel dat op internet circuleerde en jongeren uitdaagde om 50 dagen lang verschillende opdrachten uit te voeren. Wat begint met onschuldige opdrachten, wordt uiteindelijk steeds heftiger. Zoals met je benen over de reling van een gebouw bungelen of jezelf snijden. Totdat je bij de laatste opdracht kwam: jezelf van het leven beroven door zelfmoord. Logisch dat hulpverleners massaal alarm sloegen. Jongeren hebben vaak niet zo’n groot zetje nodig.

Wat is de tide pod challenge?

De tide pod challenge moet het ook hebben van zijn gewaagde karakter. Deelnemers filmen hoe zij een wascapsule kapot bijten. De vloeibare substantie laat je in je mond lopen en eet je op. Ook zijn er jongeren die er mee koken. Niet zonder gevaar want deze capsules zijn zeer giftig. In de afgelopen weken werden er dan ook verschillende tieners opgenomen met vergiftigingsverschijnselen. Maar dat weerhoudt tieners er niet van om elkaar na te apen. In de hoop een nog spectaculairder filmpje te maken, meer views en meer likes binnen te harken.

Groepsdruk 2.0

Eerlijk is eerlijk. Toen ik jong was, deed ik ook wel stomme dingen. Okay ik had niet de behoefte om giftige schoonmaakproducten in mijn mond te stoppen. Maar toch…we zijn allemaal jong geweest en hebben domme dingen gedaan. Maar het verschil met de jeugd van tegenwoordig is social media. En op deze plek moet je tot veel extremere maatregelen overgaan om op te vallen. De relatieve anonimiteit van ons internettijdperk gecombineerd met groepsdruk 2.0 maken dat veel tieners zich laten meesleuren.

Zoals we weten is het tienerbrein pas met 25 jaar volgroeid. Vandaar dat je bij dit soort gevaarlijke challenge niet altijd uit kan gaan van het ‘gezond verstand’. Tieners overzien veel minder goed de consequenties. En die horrorverhalen over doodzieke kinderen die opgenomen worden in het ziekenhuis met een vergiftiging? Dat gebeurt alleen bij anderen. Toch?

Het blijft belangrijk om met je kind over de gevaren van de tide pod challenge te spreken. Had jij er al van gehoord?
Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

Dit zijn wij!