Family Diary Persoonlijk

De naam Chloé

24 mei 2015
GoodGirlsCompany-Droomwieg-Geboorte derde dochter

Onze derde dochter heet Chloé. Tot nu toe krijgen we veel leuke reacties op haar naam. In dit blog vertel ik je wat er allemaal aan vooraf ging tijdens de zoektocht naar de naam voor dochter nummer 3.

Het vinden van een babynaam is voor veel ouders toch een serieuze zaak. Je kind moet er haar hele leven mee doen. Bovendien is een naam niet zomaar een naam maar volgens het boek Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?, ook meteen een diagnose. Pas dan wordt duidelijk hoeveel associaties je bij bij bepaalde namen hebt. Hoeveel namen je drie keer niks vindt omdat je een vervelend persoon met die naam kent.

Daarnaast heb je ook allebei je persoonlijke smaak. Tijdens het proces kwam ik er al snel achter dat mijn man een voorkeur had voor jaren ’80 namen. Toen hip tegenwoordig hopeloos gedateerd. In de Babynamen Tag onthulde ik al een beetje mijn voorkeur.

oodGirlsCompany-geboorte derde dochter-Tsjip geboortekaartjes-naam

Ik ben best wel een naamaddict. Al sinds ik een tiener ben, houdt de oorsprong en betekenis van voornamen mij bezig. Heb ik dagboeken met lijstjes van hoe ik mijn kinderen later ga noemen. Grappig detail is dat hoewel ik voor Engelstalige namen kies mijn voorkeur steeds verandert. Tegenwoordig hoef ik geen lijstjes meer te maken, maar geniet ik stiekem van de naamkunstcapriolen van andere ouders op een website als Vernoeming.

Naam als eerbetoon

Bij mijn eerste dochter wist ik gewoon hoe ze moest heten. Haar naam stond vast na een studiereis naar New York. Moe em koud zat ik op een bankje te wachten in Central Station. Op een gegeven moment kwam er een zwerver op mij af die mij om geld vroeg. Ik gaf hem wat kleingeld en toevallig zat daar een kwartje tussen met portret van de koningin. Zo doende raakten we aan de praat. Wat bleek? Hij was geen zwerver maar een voormalig docent. Door een auto-ongeluk en verwondingen aam zijn benen kon hij niet maar zijn beroep uitoefenen. Daar kennen ze geen sociaal systeem zoals wij. Niet werken betekent geen inkomen dus hij raakte alles kwijt en leefde sindsdien op straat of in opvanghuizen. Maar hij zei “God is goed, over 2 weken kan ik ergens terecht voor een eigen huisje”. Op dat moment was het -10 buiten en bivakkeerde hij onder bruggen of in opvangcentra. Zijn vrouw was tijdens het ongeluk overleden en zij heette Grace. Dat je nog zo positief en dankbaar ingesteld kan zijn als je zo weinig hebt, maakte zo’n diepe indruk op mij dat ik als eerbetoon aan onze ontmoeting mijn dochter naar haar vernoemd heb.

The Sisterhood of the Traveling Pants

Maar voor dochter nummer 2 moest ik wat langer zoeken. Ik was er nooit vanuit gegaan dat ik 2 dochters zou krijgen. Maar bij het zien van de film The Sisterhood of the Traveling pants, wist ik het. In die film zit een levenslustig, bijdehand en wijs meisje; Bailey Graffman die uiteindelijk sterft aan leukemie. Ik was meteen verkocht door de naam en de betekenis. Achteraf bizar dat ook mijn dochter doodziek werd. Gelukkig overleefde ze het.

Deze keer mocht ik voor de derde keer een naam verzinnen. Wederom voor een meisje. En niet 1 maar 4. Net zoals bij haar zussen. Uiteindelijk stippel je toch een bepaalde lijn uit. De lat lag hoog. Na 2 kinderen met 4 bijzondere namen heb ik een reputatie. Mensen verwachten ook geen huis-tuin-en-keukennaam. Dus ik pakte het serieus aan met een schema en duidelijk regels en instructies voor man.

GoodGirlsCompany-Tsjip geboortekaartjes-Chloé

Sneak peek van geboortekaartje

Chloé

Tijdens het filosoferen was de naam Chloé al eens voorbij gekomen. Een naam die ik, in tegenstelling tot de meeste namen waar man mee kwam aandragen, niet lelijk vond. Maar van de betekenis was ik niet meteen onder de indruk. Daarom stond hij op mijn lijst met potentiële namen.
Ik had de voorkeur voor de naam Adalynn. Zul je net zien dat ik 3 1/2 maand voor haar geboorte, tante werd van een nichtje genaamd Jaylinn. Ook al vond ik het een schattig idee twee nichtjes met een zelfde soort naam ik houd er wel van om een beetje uniek te blijven. Dus viel hij af.
Na maanden zoeken en speuren hadden we nog niks anders dan Chloé. Deze naam vonden we allebei wel aanvaardbaar. Dus hakte ik de knoop door. Chloé was okay mits de andere namen wel iets meer inhoud hadden.

Kelijah

Maar met een christelijke naam op het lijstje moest dat wel lukken. Het mocht geen top 10 naam worden. Dus Mirjam, Esther, Judith, Jedidja, Hannah, Maria, Noah, Loïs en Eva vielen af. Ezra en Saint waren mijn favoriet. Maar vlak voor ik mijn keuze moest doorgeven viel mijn oog op de naam Elijah. Mijn favoriete christelijke jongensnaam. Nu ik nooit een zoon zal hebben zou ik die naam ook nooit gebruiken. Jammer want de betekenis de Here is mijn God,  vind ik prachtig.
Nu ben ik er niet vies van mijn dochters jongensnamen te geven. Miss B. heeft voornamelijk uniseks of jongensnamen. Namen met een -a klank op het eind vind ik sowieso meisjesnamen. Vandaar dat ik Ezra een meisjesnaam vind. Speurwerk leerde dat Elijah ook aan steeds meer meisjes word gegeven. Toch kon ik mij voorstellen dat mijn omgeving er nog niet klaar voor was als ik deze jongensnaam voor een meisje zou claimen. Toen Blake Lively onthulde dat haar pasgeboren dochter James heette, viel iedereen daar over. Terwijl ik het probleem niet zie. Maar met de -k ervoor is het toch echt een meisjesnaam. Dus wel deze betekenis niet helemaal de naam.

Penelope

Normaliter krijgen al mijn dochters een Franse naam. Chloé kan je op vele manieren schrijven maar wij kozen voor de Franse spelling omdat ik die net iets geraffineerder vind. In elk geval hadden we dus al een Franse naam. Hierdoor moesten we nog 1 moderne naam verzinnen. In eerste instantie konden we niet kiezen tussen Avonlea en Penelope. Eerstgenoemde is de fictieve plaats uit Anne of Green Gables. Een van mijn favoriete boeken. Penelope is een sprookjesfilm. Het gaat over een vervloekt meisje dat leert dat het niet de vloek zelf is die je leven beheerst maar het gaat erom hoeveel ruimte je het geeft om je leven te beheersen. Man vond Penelope leuk dus ik ging akkoord.

Aoife

Vervolgens moest ik nog een buitenlandse naam hebben. Hoewel ik Imani en Arabella leuk vond, vind ik ze ook wel weer standaard. Ik wilde iets waarbij men eerst even een frons trekt en zich afvraagt “Eh, hoe spreek je dat uit?!”. Gelukkig bestaan er Ierse namen! Altijd leuk en je spreekt ze zelden uit zoals je ze schrijft. Dus favorieten als Saoirse, Aoibhe, Eabha stonden hoog op mijn lijstje samen met Isla. Uiteindelijk koos ik voor de iets voor de hand liggende Aoife. Altijd leuk een naam met zoveel klinkers. Past in het rijtje van Ava en Eva maar Aoife spreek je fonetisch uit als Ee-fa.

Vol uit heet ze: Chloé Kelijah Penelope Aoife. En heeft ze een Friese achternaam. Maar net zoals bij haar zusjes noem ik haar alleen bij al haar namen als ik echt boos ben en ze even goed moet luisteren 😉

 • Reply
  Maarten van der Meer
  27 mei 2015 at 22:54

  Nogmaals gefeliciteerd, Josan. Erg leuk om te lezen 🙂

  • Reply
   Josan
   1 juni 2015 at 21:17

   Dank je wel 🙂

 • Reply
  saskia
  25 mei 2015 at 18:21

  Heel mooi om verhalen achter namen te lezen. Ik vind de betekenis achter de naam Grace heel erg mooi en bijzonder. Elijah en Ezra zijn namen die ik zelf ook altijd heel mooi heb gevonden. Mijn man vindt dit alleen iets minder. Ik heb ook altijd iets met bijbelnamen gehad, mijn zoontje heeft als tweede naam Josiah.

 • Reply
  Eline
  24 mei 2015 at 19:42

  Mooi om het verhaal achter de naam Chloé te lezen. Het is echt een hele mooie naam <3

  • Reply
   Josan
   24 mei 2015 at 19:55

   Dank je wel

 • Reply
  Tamara
  24 mei 2015 at 16:28

  Prachtige naam! En ook leuk om te betekenis erachter te lezen! Vooral het verhaal over hoe je aan de naam van je eerste dochter komt vind ik heel mooi!

  • Reply
   Josan
   24 mei 2015 at 16:34

   Dank je 🙂

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!