Persoonlijk Tags

De kinderopvang Tag

27 september 2015
De kinderopvang Tag-Tag kinderopvang

Op het blog van Bibian en Manon kwam ik de Kinderopvang Tag tegen. Een tag die ook op mijn kinderen van toepassing is. Zoals jullie weten, ben ik anderhalf maand geleden weer begonnen met werken. Ik werk 4 dagen. Op de dagen dat ik werk, gaan mijn dochters na de opvang. De oudste missen 2 dagen omdat ze ook nog bij hun vader zijn. Het jongste meisje gaat 4 dagen in de week naar het kinderdagverblijf. Daar wordt ze vertroeteld en geknuffeld. Ze zit op een horizontale groep met liefhebbende leidsters. Meestal breng ik haar weg, maar ook haar vader vind het erg leuk om haar op te halen en weg te brengen. Benieuwd hoe het er verder aan toe gaat? In deze Kinderopvang Tag licht ik een tipje van de sluier op.
De Kinderopvang Tag-Tag kinderdagverblijf

1. Gaat je kindje naar een kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Miss G en B gaan naar de voorschoolse en buitenschoolse opvang. Miss C naar het kinderdagverblijf.

2. Hoeveel dagen per week?
Miss G en B gaan denk ik allebei zo’n 13 uur per week. Miss C gaat maximaal zo’n 32 uur per week naar het kinderdagverblijf. Hoewel zo strikt zal het niet zijn.

3. Waarom heb je gekozen voor deze vorm van opvang?
In principe omdat ik uit het verleden al hele goede ervaringen met de kinderopvangorganisatie had. Ze kenden mij nog want ik stond ergens nog wel in de dossiers. Die ervaringen uit het verleden speelden zeker wel mee. Ten tijde van dat gedoe in Amsterdam hebben ze ons als ouders altijd heel proactief geïnformeerd over de rechtszaak, gang van zaken en hoe zij probeerden zoiets te voorkomen. Dat vond ik netjes. Ook wist ik dat ze speciale sessies hielden met mannelijke leiders. Die werden toen toch met argwaan bekeken.
Ook blijkt nu dat ze de inrichting in hun gebouwen er op aangepast hebben. Dat wist ik niet, maar zag ik toen ik dit jaar verschillende locaties bekeek. Het viel me op dat alles zo open was en veel ruimtes alleen glas hadden. Toen legden ze uit dat dit was zodat iedereen altijd alles van mekaar kon zien en men elkaar in de gaten kon houden. Een pedagogisch medewerker is daardoor nooit echt alleen met een kind.

In het geval van een gastouder ligt dat toch anders. Dan ben je toch voornamelijk alleen met kinderen. Tijdens een intake met een bemiddelingsbureau had ik daar toen toch kritische vragen over. Stel dat mijn gastouder overdag iemand over de vloer krijgt…hoe weet ik dan wie dat is? Moet ze dat melden. Ik kan me uit een krant herinneren dat ooit iemand zo’n opvang aan huis had en een mannelijk gezinslid boven de kinderen misbruikte… . Omdat het antwoord onduidelijk bleef, zag ik toen toch maar af van inschrijving.

Ook speelde bij ons natuurlijk de snelheid mee. Zoals ik aangaf bij het blog over Miss C’s eerste dagje wennen, moest ik binnen de termijn van 3 weken opvang hebben. Een gastouder wordt dan lastig, omdat die en snel beschikbaar moet zijn voor ook nog eens 3 kinderen. Mijn ervaring leert, dat zo’n gastouderbemiddelingsbureau niet zo snel kan schakelen. Dus was dit de beste optie.
Momenteel werk ik hier tijdelijk. Mocht ik in de toekomst willen gaan werken, dan vind ik een schatouder wel een optie. Ook omdat je dan per uur betaald en niet per dagdeel.

4. Hoe verliep de eerste keer bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Daar schreef ik een blogje over dus dat kun je hier lezen. Het verliep over het algemeen heel goed. En nu na een maand is Miss C echt wel gewend. Miss B en G kenden hun buitenschoolse opvang nog van 2 jaar geleden en vonden het ook leuk om weer met dezelfde vriendjes en vriendinnetje erop te zitten.

5. Ben je tevreden over hoe het is geregeld in combinatie met je werk of studie?
Ja, dat ben ik zeker. Hier in Arnhem is het echt goed geregeld. Je kan de kinderen om half 8 ’s ochtends al brengen en wanneer nodig om 18:30 uur ’s avonds ophalen. Om 16:00 uur al vertrekken van je werk omdat de crèche vroeg sluit is niet nodig. Zeker nu ik maar een half uur hoef te rijden.

6. Noem een positief punt van jullie kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Er zijn veel verschillende dingen die ik er goed aan vind. Zo wordt mijn kinds ontwikkeling nauwkeurig in de gaten gehouden. Een of twee keer per jaar vindt er een welbevindengesprek plaats. Dan hoor je over bepaalde ontwikkelingen die leidsters zijn opgevallen. Miss B is vanuit het kdv naar de basisschool gegaan. Dat welbevindingsdossier hadden ze al gekregen. Zo wisten haar nieuwe juffrouwen ook meteen wat mijn dochter al kon en wat voor een persoontje ze is. Dat schakelt dus een stuk prettiger.
Ook heb ik een voorkeur voor kinderdagverblijven met verticale groepen. Dat wil zeggen dat mijn baby ook bij peuters of kleuters in het groepje zit en niet alleen maar baby’s. Nu is ze de jongste in haar groepje dus ze leert veel van de oudere kinderen.

7. Noem één ding wat je zou willen veranderen aan jullie kinderdagverblijf , gastouder of nanny?
Ik heb eigenlijk geen verbeterpunten. Alhoewel…de prijs natuurlijk! Met een uurprijs van iets meer dan 7 euro is het natuurlijke en duur geintje. Maar ik heb begrepen dat de kinderopvangtoeslag volgend jaar weer iets omhoog gaat. Zelf ben ik daar niet zo van de indruk. Eerst zien,dan geloven. In de afgelopen 8 jaar heb ik regelmatig gebruik gemaakt van opvang en de toeslag zien dalen en stijgen. Het zou mooi zijn wanneer ze daar gewoon op een structurele manier mee omgaan. Dus niet: economie daalt dus gaat de toeslag naar beneden, economie stijgt dan kan hij wel weer omhoog. Er wordt altijd geklaagd over de kwaliteit maar dan moet men in Den Haag ook durven investeren.

8. Beschrijf het voedingsschema van je kindje bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny.
Miss C krijgt eigenlijk alleen nog borstvoeding uit de fles. Zo’n 3 keer per dag. Dat ligt eraan hoeveel ze slaapt en wanneer ik haar weer ophaal. Soms heeft ze veel geslapen en wanneer ik haar weer kom ophalen, moet ze nog haar laatste flesje hebben. Die geef ik dan thuis. Tegenwoordig drinkt ze weer wat meer dan enkele weken geleden dus heeft ze een ander ritme.

9. Rond welke tijden slaapt je kind bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Ze heeft geen vaste tijden. Over het algemeen slaapt ze wel goed. Maar afgelopen week waren het korte hazenslaapjes. Meestal slaapt ze 2 keer per dag een goed lang slaapje.

10. Wat doet je kind graag bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Miss C houdt het bij spelen, lachen, knuffelen en slapen. Mijn oudere dochters spelen met vriendinnen binnen of buiten, gamen, kijken gezamenlijk een film of lezen.

11. Vertel iets over zijn favoriete pedagogisch medewerker, de gastouder op nanny?
Ik weet niet of ze een favoriete medewerker hebben. Voor Miss C zeker niet want die kan nog niet praten. Wel merk ik dat er een groot verschil zit tussen degene die haar boekjes schrijft. De een schrijft een uitgebreid verslag versierd met stickers. De ander heeft het alleen over de praktische informatie zoals voeding en slaapjes. Ook merk je dat in de gesprekken die je hebt als ouder wanneer je ze ’s ochtends aflevert en ’s avonds ophaalt. Over het algemeen zijn ze allemaal aardig hoor haar leidsters maar met de een kan je net iets makkelijker praten dan met de ander. En dat is okay.

12. Heeft je kindje bij de kinderdagverblijf, gastouder of oppas een mijlpaal (denk aan kruipen of lopen) voor het eerst bereikt?
Nee, nog niet. Ze kan haar hoofd ophouden, dan heb ik thuis vaak geoefend en gestimuleerd. Ik weet dta ze veel lacht, maar toen ik haar het eerst met geluid hoorde lachen, ging ik er eigenlijk ook vanuit dat ik deze mijlpaal als eerste had. Ze doet dat namelijk ook niet bij iedereen.

13. Op welke moment vind je het lastig je kindje weg te brengen?
Tot op heden nog niet gehad. Mara ik zou het denk ik lastig vinden als ze zich niet zo lekker voelen, maar ook nog niet echt ziek zijn. Overigens ben ik best flexibel als ouder. Van de week hadden beide meiden op maandag een studiedag. Daar kwam ik zondagavond achter. Voor de een had ik misschien wat geregeld en voor de ander dus niks. Ze zouden sowieso gaan maar niet de extra uren. Ik had beide meiden al verteld dat ze in het uiterst geval gewoon mee moesten naar mijn werk. Ik heb een eigen kantoortje dus dat kan. Nu reden we eerst naar de buitenschoolse opvang. Daar bleken ze gewoon mee te kunnen doen. Maar beide meiden hadden zich zo verheugd op het feit dat ze bij mij op het werk mochten kijken. Miss G wilde nog wel blijven, maar Miss B niet en barstte in tranen uit. Kijk dan ga ik zo’n kind ook niet achterlaten. Uiteindelijk heb ik ze in de auto geladen en zijn ze met mij mee naar het werk gegaan.

Wel gaf ik als waarschuwing dat ze zich dan rustig moesten gedragen. Dat deden ze. De rest van de week hoorde ik van verschillende collega’s over dat ze zo verbaasd waren dat mijn dochters zo rustig waren geweest de hele dag.
En beide meiden zagen in dat een werkdag best heel lang is en ze in het vervolg eigenlijk liever naar de opvang gingen. Kortom: een mooi leermoment.

14. Hoe regel je het met werk of school als je kind ziek is?
Eh, waarom moet ik iets regelen? Mijn kind heeft een vader en moeder. Kijk voor de oudere meiden geldt gewoon: dan blijf ik thuis. Dat is gewoon simpel omdat ze mama net iets liever thuis hebben op dat moment dan hun stiefvader. In het verleden is het eigenlijk nooit nodig geweest omdat ze dan ziek waren op de dagen dat ze bij hun vader zaten. Maar voor Miss C hangt dat echt van de agenda van ons beiden af hoor. Wie kan makkelijker een dag missen? Als ik dat ben, dan blijf ik thuis. Is het andersom dan blijft hij thuis. Gekolfde melk is aanwezig dus dat is niet het probleem.

15. Wat neemt je kindje mee naar kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Alleen een rugtasje waarin een crècheboekje en 3 potjes met borstvoeding zitten. Ze heeft een eigen mandje waar reservekleding (rompeers, kleding, sokken) in zit en haar eigen Dream Swaddle. Deze laatste krijg ik zo nu en dan mee naar huis om zelf te wassen. Men wil niet op het geweten hebben dat ze het verkeerd hebben gewassen waardoor hij gekrompen is.

16. Welke verzorgingsproducten gebruiken ze bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Volgens mij Zwitsal en Sudocreme. Maar ik zie eigenlijk nooit sporen van een van deze verzorgingsproducten op de huid van Miss C. Ook gebruiken ze Kruidvat luiers. Daar ben ik zelf iets minder blij mee. Thuis gebruiken we Pampers en dat heeft een reden. Ik heb nu al verschillende luiers geprobeerd en vindt ze het beste. Ze halen met gemak 12 uur ’s nachts. Van de crèche krijgen we helaas toch wel eens een zakje met vieze kleding mee omdat ze is doorgelekt. Dat vind ik voor ene luier niet kunnen. Die is overdag maximaal maar 4 uur om tussen voedingen, slaapjes en verschonen. Naar mijn mening moet dat gewoon gaan. Tenzij je kindje aan de diaree is of zo iets maar dat is niet het geval. Dus wat mij betreft zie ik graag Pampers gebruikt worden.

17. Pas je ook weleens op andere kindjes?
Nee, eigenlijk nooit. Vriendinnen weten meestal wel te regelen dat iemand anders op hun kinderen past. Maar mocht het nodig zijn, dan draai ik mijn hand daar niet voor om.

18. Heb je al een basisschool op het oog?
De beide oudste dochters zitten op een basisschool aan de andere kant van de stad. Dit in verband met co-ouderschap. Voor Miss C wil ik iets dichterbij een school uitzoeken. Wij wonen in een nieuwbouwwijk waar nu eindelijk twee grote multifunctionele gebouwen zijn waarin meerdere scholen zitten. Ik weet dat een schoolgebouw ook een vrije school heeft, iets van Dalton of zo. Daar gaat een buurkindje ook heen dus dat lijkt me wel wat.

19. Gaat je kindje tijdens de basisschool periode naar een naschoolse opvang, gastouder, nanny of anders?
Geen idee. Mijn oudste dochters gaan naar een naschoolse opvang die in hun schoolgebouw is. Ik weet dat de multifunctionele scholen in mijn wijk ook die mogelijkheid hebben. Maar Miss B en G zijn ze afgelopen jaren ook niet naar de opvang geweest omdat ik niet werkte. Zolang als ik moeder ben, heb ik altijd perioden gehad waarin ik niet werkte. Ik denk dat dit in de toekomst ook wel zo is. Dus dan zie ik het wel hoe ik een en ander regel.

20. Heb je nog een leuke cadeautip om aan de leidsters, gastouder of oppas te geven als bedankje voor de goede zorg?
Ik ben altijd heel slecht in dat soort dingen. Bij Miss B gaf ik haar favoriete leidster een fotocollage van haar als baby tot aan haar leeftijd van 4 jaar. En daar schreef ik wat op.

Zo dit waren mijn antwoorden op de Kinderopvang Tag.

Maakt jouw kindje ook gebruik van Kinderopvang?

 • Reply
  Nina
  27 september 2015 at 20:17

  Wat leuk én leerzaam om te lezen hoe je het geregeld hebt voor je meisjes! En ja, ik ben ook wel benieuwd of je iets in je portemonnee zult merken van de verhoogde kinderopvangtoeslag, ik word in februari moeder, dus het zal mij allemaal benieuwen.

 • Reply
  Bibiane
  27 september 2015 at 11:31

  Aangezien ik alleenstaand ben moet ik wel of er komt geen geld binnen. Ik voel me daardoor geen slechte moeder en vind dat niemand zich er slecht om moet voelen. Kinderopvang betekent vaak dat je moet gaan werken en daar is niks mis mee. Thuis blijven ook niet. Is zo’n beetje de wel/geen borstvoeding discussie…. Alles heeft voor en nadelen en iedereen kiest zelf wat voor hem/haar het beste is 🙂

  • Reply
   Josan
   27 september 2015 at 11:51

   Dank je wel voor je antwoord bibiane. Ik ben ook 3 jaar alleenstaand geweest toen moest ik ook gewoon werken. Thuisblijven is dan vaak ook geen optie

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Een kijkje in ons leven