Persoonlijk

De grote voorjaarsschoonmaak

31 maart 2017
De-grote-voorjaarsschoonmaak-GoodGirlsCompany

Zodra het lenteweer zich laat zien, slaan wij Nederlanders massaal aan het schoonmaken. De grote voorjaarsschoonmaak leeft nog steeds. Bij mij ook en dat is best uniek want over het algemeen is het niet aan mij besteed. Ik geloof niet in mantra’s als: Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Ook geeft het mij geen voldoening, hoogstens hoofdpijn.

Eergisteren vertelde ik over dat ik beter in autorijden ben dan mijn man. Als het op schoonmaken aankomt dan is het andersom. Mijn man kan niet tegen troep. Wordt hij onrustig van. Ik heb dat dus niet. Ik zie geen troep. Nou ja, ik zie het wel maar mits ik erover heen kan stappen, stoor ik mij er niet aan. Hij wel. Persoonlijk lijkt mij dat heel vermoeiend. Ben je eerst gestresst omdat het een troep is, ben je daarna gestresst omdat het opgeruimd is en je weet dat het niet zo blijft. Want daar kun je met kinderen namelijk vergif op innemen.

Observaties van een sloddervos

Er was een lange tijd waarop ik dacht dat ik een sloddervos was. Totdat ik na bestudering van zijn opruimwoede tot de conclusie kwam dat er een wereld van verschil is tussen schoonmaken en opruimen. Mijn man is heel goed in opruimen. Dat wil zeggen bij hem heeft alles een vaste plaats. Opruimen houdt in dat je de spullen terug zet op hun vaste plek. Ik heb dat niet. Vandaar dat het slordiger oogt. Toch zit er echt wel een systeem in. In plaats van 1 vaste plek voor mijn sleutels heb ik bijvoorbeeld 3 plekken waar ik ze meestal vanuit automatisme neerleg. Vind ik ze daar niet (komt meestal omdat hij er dan aangezeten heeft) dan ben ik ze inderdaad kwijt. Hetzelfde geldt voor andere spullen. Ik heb het altijd over ‘strategisch rondslingeren’. Yup, er is  over nagedacht. Dat gaat goed. Tot in het voorjaar. Dan moet ik opeens poetsen zomaar uit het niets . Krijg ik lentekriebels en begin ik aan de grote voorjaarsschoonmaak.

De grote voorjaarsschoonmaak

Deze week moest de woonkamer  er aan geloven. Er staan weer overal bloemen in huis. Heerlijk vind ik het. En voor het eerst vind ik het wel leuk. Daarin ben ik niet de enige. Lenteweer laat Nederlanders poetsen. Bijna zeventig procent (67%) van de Nederlanders houdt niet van schoonmaken, maar 88 procent vindt zichzelf hier wel goed in. Toch plant meer dan de helft (58%) een grondige voorjaarschoonmaak in nu de lente voor de deur staat. Als we het schoonmaken uitbesteden, geven zes op de tien Nederlanders aan zich geregeld te ergeren. Plekken die worden overgeslagen (28%) en spullen die verkeerd worden teruggezet (20%) zijn de grootste irritaties. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder ruim 1.000 respondenten in opdracht van Blokker, die Nederlanders aanmoedigt de lente te starten met een fris en schoon huis.

Ik maak schoon dus ik besta

Tweederde (67%) van de Nederlanders vindt schoonmaken niet leuk en bijna de helft van de respondenten (43%) wil daarom ook graag een schoonmaker inzetten om deze klus te klaren. Opvallend is dat 33 procent van de Nederlanders aangeeft zelf beter schoon te kunnen maken dan een schoonmaker. Eenmaal in de weer met de poetslap, geeft het schoonmaken bij 80% van de vrouwen wel een trots gevoel. Ook bij 69 procent van de mannen geeft schoonmaken voldoening. Van een schoon huis worden we al met al dus best gelukkig. Een kwart (24%) heeft zelfs liever een brandschoon huis dan een goede vrijpartij. Ook heeft 32 procent liever een schoonmaker dan een leuk avondje uit.

Lang leve de schoonmaker

Maar het schoon maken uit besteden is ook niet altijd de oplossing. Zestig procent (62%) van de Nederlanders ergert zich weleens aan hun schoonmaker.

Top 5 ergernissen bij schoonmakers

  1. Plekken worden overslagen. (28%)
  2. Er wordt niet schoongemaakt op niet zichtbare plekken zoals onder bank of bed. (21%)
  3. Spullen worden niet op dezelfde plek teruggezet. (20%)
  4. Een aantal handelingen moeten alsnog zelf uitgevoerd worden. (14%)
  5. Het schoonmaken wordt afgeraffeld. (13%)

Houd jij van schoonmaken? Of is de grote voorjaarsschoonmaak ook jouw enige bevlieging op dat vlak?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Schoonmaakspullen via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]