Europa Nederland

De gezondheidsvoordelen van familievakanties

9 augustus 2017
gezondheidsvoordelen-familievakanties-GoodGirlsCompany

Ze maakte de tongen los. Een moeder die weigerde € 4000,- euro voor een vakantie te betalen. Zonde van het geld. Maar de gezondheidsvoordelen van familievakanties zijn niet in geld uit te drukken. Moeders: “Ga op vakantie met je kinderen!” De wetenschap staat aan jouw kant: het maakt je kind slimmer!

Het genoemde bedrag is ongeveer wat wij er dit jaar in een weekje Kroatië doorheen bliezen. Moet ik wel vertellen dat we laat waren met boeken. Bovendien zijn we met 5 man en gingen we vliegen. Voor hetzelfde bedrag hadden we vorig jaar namelijk 2 weekjes Turkije. Maar toen profiteerden we van vroegboekkortingen. Dus ja, aan de ene kant wel zonde. Maar aan de andere kant had ik alle ervaringen en onvergetelijke herinneringen voor geen goud willen missen. Dus kniesoor die let op het prijskaartje. Volgend jaar alles gewoon eerder regelen. De gezondheidsvoordelen van familievakanties mogen best wat kosten.

Familievakanties-goed-voor-gezondheid-maken-kinderen-slimmer-GoodGirlsCompany

Op vakantie gaan zonde van het geld?

Maar in alle eerlijkheid vond ik het betoog een beetje zwak. Zeg dan gewoon dat je dit jaar geen geld hebt om op vakantie te gaan omdat het schilderwerk al jullie vakantiegeld heeft opgeslokt. Schilderwerk, verhuizing of een nieuwe auto, het zijn dure uitgaven. Niet iedereen heeft de financiële ruimte om daar voor te sparen. Dat snap ik. Maar ga dan niet zitten ranten op iedereen die het wel kan betalen.

Daarnaast vond ik de vergelijking vreemd. Vakanties zorgen voor mooie herinneringen. Het doen van het schilderwerk weliswaar voor wooncomfort. Toch denk ik niet dat een kind over 5 jaar terugkijkt en zegt: “Mama, weet je nog hoe mooi wij in de zomer van 2017 de buitenkant van het huis lieten verven?” Terwijl ik en ook mijn kinderen nog wel hele levendige herinneringen hebben van onze voormalige vakanties.

Onbetaalbare herinneringen

Tot een jaar of zes kon Miss G feilloos herinneren dat toen zij 2 jaar was er een supergrote sprinkhaan tegen haar aan vloog op Rhodos. Ze weet ook wie het beest liet schrikken zodat hij opvloog. Dit verhaal is nu al 8 jaar lang een anekdote. Vorig jaar beleefden we samen hilarische momenten toen opdringerige verkopers ons nep Adidasjes aansmeerden. Ik hoef maar te grinniken “Special price for you” en ze snapt me. Ook afgelopen vakantie heeft weer voldoende nieuwe anekdotes en inside humor opgeleverd om een jaar op te teren. Heerlijk vind ik dat, het is onbetaalbaar en schept een ijzersterke band.

“Family holidays are valued by children, both in the moment and for long afterward in their memory”

vakanties-maken-kinderen-slimmer-GoodGirlsCompany

Ga op vakantie met je kinderen!

Dit wordt ook bevestigd door schrijver en psycholoog Oliver James. In de Telegraph zegt hij het volgende “Family holidays are valued by children, both in the moment and for long afterward in their memory. It’s all about talking nonsense with your parents, sharing an ice cream and moments of time in which your interests are genuinely taken into account. So if you’re going to spend money on something, it’s pretty clear which option makes more sense.” De herinneringen die je kinderen op vakantie maken, zullen langer bijblijven dan met welk speelgoed ze speelden. Die van mij hebben kisten vol speelgoed maar nooit iets om mee te spelen. Als we op vakantie zijn, kijk ik altijd verbaasd hoe ze zich uren uitstekend kunnen vermaken met steentjes, schelpen, drinkflesdopjes of stokjes. Thuis krijg ik dit niet voor elkaar.

Voordelen-vakantie-voor-kinderen-GoodGirlsCompany

De gezondheidsvoordelen van familievakanties

Met je kind reizen, heeft ook weer gezondheidsvoordelen voor de ontwikkeling van hun hersenen. Het stimuleert die twee gebieden die thuis meestal in slaapstand staan; spelen en ontdekken. Dat zegt kinderpsycholoog Margot Sonderland. Elke keer wanneer je als ouder met je kind zandkastelen bouwt, voeten ingraaft, spelletjes in het zwembad speelt of iets anders wordt dit gebied in de hersenen gestimuleerd. Dat zelfde geldt voor ontdekken. Ga de paden op, de lanen in, verdwaal met die onduidelijke kaart in een stadje terwijl je op zoek bent naar dat ene restaurantje. Laat ze ontdekken dat de Mac Donalds in het buitenland niet dezelfde saus heeft als in Nederland. Doorbreek de sleur en het eentonige ritme van thuis.

Hoe meer deze twee eerdergenoemde gebieden worden gestimuleerd hoe meer ze onderdeel uit gaan maken van je kinds karakter. Zodra deze gebieden worden geactiveerd zorgen ze voor anti-stress hormonen zoals ocytocine, en dopamine. En het mooie is: dit is helemaal gratis en natuurlijk. Het helpt je kind te ontladen en ontstressen na een jaar in de schoolbanken, presteren op sportverenigingen en een drukke sociale agenda bijhouden.

Bovendien leef je op vakantie veel meer buiten dan thuis. Het is bewezen dat 20 minuten buiten al een positief effect op het concentratievermogen van een kind heeft. Wandelen kan de bloeddruk en het stress niveau verlagen. Niet gek toch in een maatschappij waarin menig kind tegenwoordig ADHD heeft en aan de medicijnen zit.

Familievakanties maken kinderen slimmer

Maar het beste gezondheidsvoordeel: familievakanties maken kinderen slimmer. “Enriched environments turn on the genetic expression of key “brain fertilisers” in the frontal lobes, enhancing executive functions such as stress regulation, attention, concentration, good planning and ability to learn, also improving physical and mental health. The brain fertilisers triggered in enriched environments are also associated with higher IQ in children (Gunnell 2005).”

gezondheidsvoordelen-van-familievakanties-kinderen-GoodGirlsCompany

Een familievakantie is een goede investering

Toen ik met mijn tweejarige dochter bij de tempel op de heuvel in Lindos stond, besefte ik dat ik een onuitwisbare herinnering had gemaakt. Nog nooit was ik mij zo bewust van mijn sterfelijkheid als toen. En ik besefte dat ik haar de wereld wilde laten zien. Voordat bepaalde dingen niet meer bestaan of ik er niet meer ben. Ik wil dingen doorgeven. Dat is mijn grootste drive. Eigenlijk altijd. Maar op vakantie ervaar, voel en besef ik dat het meeste. Maak ik de belofte om vaker er op uit te trekken en plan ik onze volgende trip al weer. Wij hebben de traditie om op vakantie objecten van de Werelderfgoed lijst te bekijken zodat we ze kunnen afstrepen

Ik ben nu op een punt in mijn leven waarop ik mijn droomhuis heb. Ik ben gezegend want ik woon prachtig en hoef niet groter te wonen. Maar ik wil wel meer reizen. Samen met mijn man en gezin, alleen, maar ook als moeder met haar dochters. Het komt niet zo aan op het bedrag dat je uitgeeft. Ook al geef ik toe dat er bestemmingen op mijn wensenlijstje staan die meer dan € 4000 euro kosten. Maar ik ben ook tevreden als ik die nooit zal zien.

Kinderen worden snel groot. Tijd vliegt. Investeer in magische herinneringen want dat is alles wat we zullen meenemen… .

Was jij op de hoogte van de gezondheidsvoordelen van familievakanties? Vind jij dat sommige dingen onbetaalbaar zijn?

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Jolanda
  7 januari 2019 at 14:17

  Ik kan dus ook makkelijk geld uitgeven aan een vakantie zonder dit zonde te vinden. Het is een ervaring voor je leven en dat geldt ook voor kinderen. Mijn dochter van vier heeft het nu nog steeds over de vakantie naar Mallorca vorig jaar. Zo leuk!!

  • Reply
   Josan
   20 januari 2019 at 21:22

   Helemaal mee eens. Fantastisch toch dat die herinneringen aan Mallorca haar zijn bij gebleven? Dat maakt een vakantie echt onbetaalbaar. In de goede zin.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]