back to school Eerste schooldag Schoolkind

De eerste schooldag na de zomervakantie

29 augustus 2017
eerste schooldag na de zomervakantie

De eerste schooldag na de zomervakantie is anders dan de overige dagen van het hele schooljaar. 6 weken zomervakantie hebben je routine geen goed gedaan en daarom verloopt deze dag vaak anders.

voor regio Zuid- waar wij dus wonen- zit er op! In zes weken tijd, zou je bijna vergeten hoe het er op school ook al weer aan toe ging. Gelukkig ben je na 1 dag weer helemaal terug. Komen deze herkenbare situaties op de eerste schooldag na de zomervakantie jou ook bekend voor?

Herkenbare situaties voor de eerste schooldag na de zomervakantie

Verslapen

Mijn kinderen zijn ochtendmensen. Wat betekent dat – als ik geluk heb- ze tot 8 uur in bed blijven liggen. Maar meestal is de nachtrust tegen 6 uur al voorbij. Dat gaat zo een aantal vakantieweken door. In het begin verzet ik mij er tegen, maar uiteindelijk verlies ik het genadeloos. Zo zijn ze nu eenmaal. Behalve op de eerste schooldag als ze weer verplicht vroeg op moeten. Je kan er de klok op gelijk zetten, dat hun perfecte bioritme de eerste schooldag meteen veranderd is. Spontaan zijn ze niet uit bed te branden.

Wat er nou toch uit die schooltas komt

Wil je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan, dan is het verstandig om voordat de vakantie begint, te checken of er geen (half) volle bekers, lunchtrommels of andere etensresten in de schooltas zijn achtergebleven. Dat lukt nog wel. Maar hier rollen er ook nog wel eens uitnodigingen, of informatie van onderwijzers uit. Sorry, het gaat weg. Als het belangrijk is, hoor ik het wel weer. Goed?

Dit jaar ga ik het anders aanpakken

Als ik een beetje over de vermoeidheid van de laatste paar schoolweken heen ben, beloof ik mijzelf altijd dat ik het dit jaar anders ga aanpakken. Maar nee, echt dus he. Ik ga super creatieve lunchboxjes maken. Op tijd opstaan zodat we in alle rust gezellig samen kunnen ontbijten. Op tijd vertrekken om de kinderen uit school te halen. De werkelijkheid is meestal een dikke middelvinger naar de ideeën van mijn goedbedoelde ik. Ook heb de fratsen en kuren van mijn peuterpuber over het hoofd gezien. Dat bepaalt namelijk ook of dingen zo vlekkeloos verlopen. Lang verhaal kort; ik was op de eerste schooldag al weer te laat met ophalen. Okay er was een weg afgezet maar toch…het voelt al weer alsof ik op 1-0 achterstand sta in mijn missie het dit jaar anders te doen.

Schoolpleingekonkel met andere ouders

Je hebt andere ouders 6 weken lang kunnen ontlopen. En nu moet je weer. Je hebt natuurlijk de small talk over de vakanties. De verschillende statusupdates over relaties. Wat voor de vakantie nog bij elkaar was, kan in 6 weken tijd ten einde zijn. En de algemene beschouwingen over de onderwijzer die voor de klas staat. Zo boeiend, yep, we zijn er weer!

Mogen we spelen?

Oh wat houd ik van schoolvakanties. Zes weken lang geen speelafspraakjes over de vloer. HEERLIJK! In principe spreek ik in de vakanties ook niets af met klasgenootjes. Hoewel, met sommige leuke ouders maak ik een uitzondering. En dat gaat goed, mijn kinderen herontdekken elkaar weer als zusjes en hoe leuk dat is. Ik heb geen kind aan ze. Maar zodra de tonen van de schoolbel op de eerste schooldag zijn uitgestorven klinkt het al weer “Mogen we spelen?” Nee, de eerste schooldag niet. Maar vanaf dag 2 gaan we er weer in volle vaart tegen aan. En dat een heel schooljaar lang.

Luizen

 Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar zo vlak na de vakantie word je altijd weer alert gemaakt op luizen. Nu moet ik zeggen dat luizen vooral iets zijn wat andere kinderen hebben en die van mij (tot nu toe) nooit. (heb ik hier al eens uitgelegd waarom er in kroeshaar bijna nooit luizen zit). Maar toch, elke keer als ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt word, krijg ik spontaan jeuk. Het is dat school voor goede sociale contacten zorgt en ik mijzelf geen thuisonderwijs zie geven, maar anders… .

Zijn jullie ook al weer back to school en welke dingen viel jou op tijdens de eerste schooldag?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte foto via Shutterstock

 • Reply
  Nathalie
  29 augustus 2017 at 17:24

  Hahahah idd… maar terug structuur HALLELUJAAA

 • Reply
  nicole orriens
  29 augustus 2017 at 14:15

  Op de middelbare scholen lopen ze niet zo hard. Daar begint de schoolweek eerst al eens met een… vrije dag. Daarna beginnen ze voorzichtig op dinsdag met een paar uurtjes. En pas op woensdag gaan ze echt aan de slag.

 • Reply
  Jascha
  29 augustus 2017 at 10:32

  Haha, heerlijk geschreven, daar ben ik lekker vanaf! Ik geniet van een leeg huis! 😉

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]