Mama Mindset Moederschap

Zit je in een dipje? Gebruik de DIP-knop!

6 november 2023
DIP-Knop-Duidelijkheid-Inspiratie-en-Positieve-Acties-themillenialmom

Geschatte leestijd: 6 minuten

In de moed van imperfectie introduceert Brene Brown de DIP-knop. Een krachtige tool die je als moeder kunt toepassen in zowel je persoonlijke ontwikkeling als in de opvoeding van je kinderen. In dit blog ga ik er dieper op in en vertel ik hoe dit mij helpt om mijn leven betekenis te geven.

In een dip

Na mijn vakantie in september, keerde ik opgewekt huiswaarts. Ik had energie voor tien. De verandering van omgeving en gewoon alleen maar Josan zijn had me goed gedaan. Zodra als ik thuis was, pakte ik mijn koffer uit, waste de vieze kleding. Ik pakte dingen in huis aan die nog hoognodig gedaan moesten worden. Dingen waar ik in augustus geen energie meer voor had. Ik voelde me echt een nieuw mens en toen kwam de dip.  Waarschijnlijk heb je net zoals ik momenten in je leven waarin het allemaal even niet zo geweldig voelt. Soms hoeft daar geen eens een logische verklaring voor te zijn.  Maar je voelt je ongeïnspireerd, dingen kosten meer energie dan ze je opleveren en je bent moe. Als je niet oppast, raak je in een dip terecht. Dus tijd om op je DIP-knop te drukken.

Wat is de DIP-knop?

Maar wat is nu die DIP-knop? In de moed van imperfectie leer je dat de DIP-knop, staat voor Duidelijkheid, Inspiratie en Positieve Acties. Deze drie elementen vormen de sleutel tot het creëren van een positieve en ondersteunende omgeving voor zowel jou als moeder als voor je kinderen. Om dat te begrijpen, zal ik eerst alle letters ontleden.

Duidelijkheid

Als eerste begin in ik met de  D van Duidelijkheid. Als moeder is het belangrijk om duidelijk te zijn over je waarden, grenzen en verwachtingen. Dit betekent dat je bewust moet nadenken over wat je echt wilt bereiken in je leven. Welke  richting wil je inslaan? Het Het draait om het stellen van heldere doelen die in lijn zijn met je waarden en aspiraties. Naast het begrijpen van je eigen doelen en prioriteiten betekent dit ook dat je deze duidelijk communiceert naar je kinderen. Duidelijkheid biedt een stabiele basis waarop je kinderen kunnen vertrouwen. Wanneer ze weten wat er van hen wordt verwacht en wat belangrijk is voor het gezin, voelen ze zich veilig en geborgen. Dit bevordert een gezonde ontwikkeling en zelfvertrouwen.

Inspiratie

Slow-living-voordelen-themillenialmom

Inspiratie, de ‘I’ in DIP, is een krachtig middel om een positieve sfeer in huis te creëren. Het gaat erom jezelf te voeden met positieve gedachten, ideeën en ervaringen die je enthousiast maken voor je reis van persoonlijke groei. Als moeder ben jij vaak de inspiratiebron voor je kinderen. Laat hen zien dat het nastreven van dromen en doelen de moeite waard is. Deel je eigen passies en interesses, en moedig je kinderen aan om hun eigen unieke talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Door een inspirerende omgeving te bieden, help je je kinderen om een gezonde nieuwsgierigheid en leergierigheid te ontwikkelen, wat van onschatbare waarde is voor hun toekomstige groei. Voor mij is creativiteit bijvoorbeeld belangrijk omdat het er voor zorgt dat ik gemotiveerd blij en voldoening voel. Om die reden probeer ik dagelijks aandacht te besteden aan een stukje creativiteit. Heel lang is bloggen mijn uitlaatklep geweest. Maar zoals iedereen die mij in de afgelopen 3 jaar volgt weet, doe dat ik dat nog maar heel sporadisch. Maar ik heb er bewust voor gekozen niet te stoppen. De frequentie waarmee ik het doe, is veranderd.  Ik vind het nog steeds leuk om mooie printables te ontwerpen die lezers kunnen gebruiken. Maar ik voel me niet verplicht om dagelijks een blog online te zetten.

Positieve Acties

Ten slotte, de ‘P’ van Positieve Acties. Duidelijkheid en inspiratie vormen de brandstof voor positieve acties. Deze stap draait om het nemen van concrete stappen om je doelen te bereiken. Het gaat niet alleen om grote stappen, maar ook om kleine dagelijkse handelingen die je dichter bij je bestemming brengen. Door actie te ondernemen, maak je je voornemens werkelijkheid en geef je betekenis aan je reis. Dit betekent dat je als moeder actief bijdraagt aan het neerzetten van een positieve sfeer in huis. En gedrag voorleeft. Wees een voorbeeld van vriendelijkheid, medeleven en doorzettingsvermogen. Toon je kinderen hoe je op een constructieve manier met uitdagingen omgaat en moedig hen aan om hetzelfde te doen. Positieve acties creëren een cultuur van samenwerking en ondersteuning binnen het gezin, wat de banden versterkt en een gezonde emotionele ontwikkeling bevordert.

Ook leuk om te lezen: 9 Gezonde gewoontes voor minder stress voor mama’s

Zo pas je als moeder de DIP-knop toe

Hoe pas je deze DIP-knop toe in je dagelijks leven als moeder? Begin met het stellen van duidelijke doelen voor jezelf en voor het gezin. Communiceer deze doelen op een begrijpelijke manier naar je kinderen, zodat ze weten wat belangrijk is voor het gezin. Creëer een inspirerende omgeving door je eigen passies te volgen en je kinderen aan te moedigen om hun eigen interesses te verkennen. En vergeet niet om dagelijks positieve acties te ondernemen, of het nu gaat om een vriendelijk gebaar, een bemoedigend woord of een gezamenlijk project. Leer de liefdestaal van je kinderen.

In de opvoeding van je kinderen is de DIP-knop ook van onschatbare waarde. Gebruik duidelijkheid om grenzen te stellen en verwachtingen te communiceren. Wees een bron van inspiratie door je kinderen te laten zien dat fouten maken normaal is en dat groei en ontwikkeling een continu proces zijn. Onderneem positieve acties door je kinderen aan te moedigen, te prijzen en te ondersteunen in hun inspanningen.

Het resultaat

Door de DIP-knop bewust toe te passen in je rol als moeder, leg je een sterke basis voor de persoonlijke ontwikkeling van zowel jou als je kinderen. Je creëert een gezinscultuur waarin duidelijkheid, inspiratie en positieve acties de norm zijn. En terwijl je je kinderen begeleidt op hun reis naar volwassenheid, zul je merken dat deze principes niet alleen hun levenspad verlichten, maar ook de jouwe. Dus zit je een een dip? Druk op die DIP-knop en zie hoe je gezin bloeit in een sfeer van liefde, groei en verbondenheid.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]