Geschatte leestijd: 8 minuten
Het genre van christelijk fantasyboeken begint eindelijk volwassen te worden. Er komen steeds meer schrijver die de christelijke thematiek verwerken in fantasiewerelden die zowel tieners als (jong) volwassenen aanspreken.
Fantasyboeken zijn altijd mijn favoriete boekengenre geweest. Als kind verslond ik de boekenserie de Roodburcht van Brian Jacques en als student las ik de uitgebreide versie van the Lord of the Rings. Voordat Peter Jacskon alle delen verfilmd had, had ik het hele boek gelezen en kon ik als ware criticus commentaar geven op de onderelen die hij vergeten was. Ook de Narnia boeken mocht ik met veel plezier lezen. Maar daarmee was het genre van christelijke fantasyboeken wel bekeken. Gelukkig is er tegenwoordig veel meer keuze.
Inhoud van dit blog
- 1 Christelijke fantasyboeken
- 2 Goed alternatief voor seculiere fantasy
- 3 De beste christelijke fantasyboeken
- 3.1 A Crown of Chains – Erin Phillips
- 3.2 The Chronicles of Narnia- C.S. Lewis
- 3.3 The Dark Sea Annals – Wayne Thomas Batson
- 3.4 The Door Within serie – Wayne Thomas Batson
- 3.5 Blades of Acktar – Tricia Mingerink
- 3.6 The Winter Souls serie – Jennifer Kropf
- 3.7 DragonKeeper Chronicles -Donita K. Paul
- 3.8 The Peasant Queen – Ashton E. Darrow
- 3.9 The Ravenwood Saga – Morgan L. Busse:
- 3.10 Wishtress -Nadine Brandes
- 3.11 Dust – Kara Swanson
- 3.12 The Wonderland Trials – Sara Ella
- 3.13 A Cast of Stones – Patrick W. Carr
- 3.14 Orphan’s Song – Gillian Bronte Adams
- 3.15 Prophet -R.J. Larson
Christelijke fantasyboeken
In een wereld waarin de grenzen tussen realiteit en verbeelding vervagen, bevinden zich lezers die de spagaat kennen tussen fantasie en hun diepgewortelde christelijke geloof. De magie en toverij die vaak de hoofdrol spelen in het fantasygenre, vormen voor sommige gelovigen een struikelblok. Veel christenen hebben dan ook moeite met seculiere fantasyboeken zoals Harry Potter. Maar binnen het genre bestaat een stroming waar deze twee schijnbaar tegenstrijdige werelden harmonieus samenkomen. De christelijke fantasy auteurs C.S. Lewis en J.R.R. Tolkien bewezen het al. En daarmee hebben ze de weg vrijgemaakt voor meer schrijvers die hun lezers meenemen op een reis door werelden doordrenkt van christelijke symboliek. Waarin christelijke waarden schitteren als een helder licht.
Goed alternatief voor seculiere fantasy
Terwijl de wereld van christelijke fantasy steeds meer erkenning krijgt, groeit het besef dat dit genre een uitstekend alternatief biedt voor de seculiere fantasiewerelden die de literaire markt domineren. Het is een genre waarin avontuurlijke queestes en epische gevechten niet alleen de verbeelding prikkelen, maar ook doordrenkt zijn van diepgaande spirituele inzichten. Het is een plaats waar de overwinning van het goede over het kwade niet alleen een thema is, maar een kernwaarde die resonantie vindt met de lezers, ongeacht hun geloofsovertuiging.
Dus, tussen de magische landschappen en mythische wezens, bloeit het christelijke fantasygenre als een welkom alternatief voor diegenen die zowel avontuur als geloof zoeken tijdens hun leeservaring. In deze rijke werelden van verbeelding en geloof vinden lezers niet alleen escapisme, maar ook een bron van inspiratie en reflectie. Met onderstaande lijst dompel ik je onder in de betoverende verhalen die dit genre biedt en waarin je ontdekt hoe de kracht van het geschreven woord een brug kan slaan tussen de fantastische en de geloofwaardige aspecten van ons eigen leven.
De beste christelijke fantasyboeken
A Crown of Chains – Erin Phillips
Via Instagram stuitte ik op de Crown of Chains serie van Erin Philips. In dit boek dompelt Erin Phillips lezers onder in een wereld waarin magie en geloof hand in hand gaan. Het verhaal volgt een jonge vrouw, Kierin, terwijl ze worstelt met haar innerlijke demonen en haar goddelijke roeping om de wereld te redden. Met elementen van avontuur, opoffering en het overwinnen van duistere krachten, belichaamt dit boek de essentie van christelijke fantasy. Het boek is losjes geinspireerd op het Bijbelboek Esther
The Chronicles of Narnia- C.S. Lewis
Deze klassieke Narnia kinderboekenserie van C.S. Lewis heeft natuurlijk weinig uitleg nodig. In de boeken creëerde hij een wereld vol met magische wezens en avontuurlijke reizen, waarin spirituele lessen subtiel verweven zijn. Elk boek in de serie verkent thema’s zoals opoffering, verlossing en geloof op een manier die lezers van alle leeftijden aanspreekt. De serie begint met ‘Het neefje van de tovenaar’. En Disney verfilmde The Lion, the Witch and the Wardrobe.
The Dark Sea Annals – Wayne Thomas Batson
Deze boekenserie neemt lezers in de leeftijd van 13-17 jaar mee op een reis door de zeeën van fantasie en geloof. Batson combineert avontuurlijke zeereizen met diepe spirituele overpeinzingen. Met personages die worstelen met identiteit, moed en hun roeping, levert deze serie een gedenkwaardige leeservaring op die zowel spannend als inspirerend is. De boekenreeks heeft nu al twee titels:
- The Sword in the Stars en
- The Errant King
The Door Within serie – Wayne Thomas Batson
Heb je bovenstaande boekenreeks uitgelezen? Dan kun je je hart ophalen aan The door Within serie of The Berinfell Prophecies Serie, The Dreamtreaders en zelfs nog de Isle of Swords serie. Christelijke fantasy schrijver Wayne Thomas Batson heeft van elke boekenreeks als 3 boeken geschreven die volgens de reviews op Goodreads goed scoren. In the Door within volg je een jonge held die door een magische deur in een andere wereld terechtkomt. De serie verkent de strijd tussen goed en kwaad, en biedt lezers inzichten in de kracht van geloof en doorzettingsvermogen.
Blades of Acktar – Tricia Mingerink
De Blades of Acktar-serie volgt het verhaal van Leith Torren, een jonge man die in een wereld van corruptie en onderdrukking terechtkomt. Terwijl hij worstelt met zijn eigen duistere verleden, wordt hij geconfronteerd met keuzes die het lot van zijn natie kunnen bepalen. Het is een meeslepende serie vol avontuur, romantiek en strijd voor gerechtigheid. Geschikt voor lezers vanaf 14 jaar.
The Winter Souls serie – Jennifer Kropf
Deze serie dompelt lezers onder in een wereld waar de seizoenen worden beheerst door krachtige zielen. Het verhaal volgt verschillende personages, elk met unieke gaven, terwijl ze worstelen met hun eigen demonen en proberen de balans tussen de seizoenen te bewaren. Het is een boeiende verkenning van identiteit, kracht en opoffering. Geschikt voor lezers vanaf 16 jaar.
DragonKeeper Chronicles -Donita K. Paul
In deze serie volgen we de avonturen van Kale, een jonge vrouw met een onverwachte bestemming als drakenbewaarder. Het is een fantasierijk verhaal vol kleurrijke personages, magische wezens en een epische strijd tussen goed en kwaad. Geschikt voor lezers vanaf 12 jaar.
The Peasant Queen – Ashton E. Darrow
The Peasant Queen is een meeslepend verhaal over een jonge vrouw, Lia, die onverwacht in een positie van leiderschap wordt geplaatst. Het verkent thema’s van moed, opoffering en de zoektocht naar gerechtigheid in een wereld vol politieke intriges en gevaar. Geschikt voor lezers vanaf 15 jaar.
The Ravenwood Saga – Morgan L. Busse:
Deze serie neemt lezers mee naar een wereld waar magie wordt gezien als een vloek. Het volgt de reis van Lady Selene, die probeert te navigeren door de complexiteit van haar krachten terwijl ze betrokken raakt bij een epische strijd tussen licht en duisternis. Geschikt voor lezers vanaf 14 jaar.
Wishtress -Nadine Brandes
Wishtress speelt zich af in een wereld waar wensen de realiteit kunnen veranderen. Het verhaal volgt Elara, een wensuitvoerder, terwijl ze worstelt met de ethiek van haar werk en wordt geconfronteerd met de gevolgen van het beïnvloeden van de levens van anderen. Geschikt voor lezers vanaf 13 jaar.
Dust – Kara Swanson
Dust is een modern sprookje dat zich afspeelt in de wereld van de Vergeten Rijken, waarin een jonge vrouw, Claire, ontdekt dat haar verbeelding de sleutel is tot het redden van een magische wereld die aan het vervagen is. Geschikt voor lezers vanaf 14 jaar.
The Wonderland Trials – Sara Ella
The Wonderland Trials is een unieke hervertelling van Alice in Wonderland, waarin we de avonturen volgen van een hedendaagse Alice terwijl ze betrokken raakt bij een betoverend spel dat haar leven voorgoed zal veranderen. Geschikt voor lezers vanaf 13 jaar.
A Cast of Stones – Patrick W. Carr
A Cast of Stones begint hetepische verhaal van Errol Stone, een jonge boerenknecht met een onbekende lotsbestemming. Terwijl hij onbedoeld betrokken raakt bij een groter conflict, ontdekt Errol zijn eigen krachten en moet hij een rol spelen in het redden van zijn wereld. Geschikt voor lezers vanaf 15 jaar.
Orphan’s Song – Gillian Bronte Adams
Orphan’s Song volgt de reis van zangeres Birdie, die ontdekt dat haar zangkracht een krachtig wapen is in een eeuwenoud conflict tussen licht en duisternis. Het is een betoverende vertelling vol muziek, magie en avontuur. Geschikt voor lezers vanaf 14 jaar.
Prophet -R.J. Larson
In Prophet volgen we de avonturen van Ela Roeh, een jonge vrouw met de gave van profetie in een wereld waar goddelijke boodschappen van vitaal belang zijn. Terwijl Ela worstelt met haar eigen twijfels en de moeilijkheden van haar roeping, wordt ze geconfronteerd met een diepgaand conflict dat niet alleen haar wereld, maar ook haar eigen innerlijke wereld zal veranderen. Geschikt voor lezers vanaf 14 jaar.
Dit i mijn boekenlijst met verschillende christelijke fantasyboeken die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen en die allemaal een even unieke en boeiende leeservaring bieden aan haar lezers.
Welke christelijk fantasyboek is jouw favoriet?
Ook leuk om te lezen:
- 4 Fantasy films die je dit najaar gezien moet hebben
- Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events
- Fantastic Beasts The Crimes of Grindelwald
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
1 Comment