Family Diary Persoonlijk

Aan de automobilist die mijn dochter aanreed

19 januari 2018
Aan de bestuurder die mijn dochter aanreed-GoodGirlsCompany

Miss G werd vanochtend aangereden door een automobilist. In plaats van dat hij zijn gegevens achterliet, liet hij mijn kind achter op straat. In mijn boosheid schreef ik een brief aan de anonieme bestuurder die mijn dochter aanreed.

Aan de automobilist die mijn dochter aanreed

Het zijn van die berichten die je als ouder nooit hoopt te krijgen. Dat jouw kind is aangereden. Maar dat is precies wat ik vanochtend kreeg. En nu ik bekomen ben van de schrik, ben ik vooral boos. Boos op jou die mijn kind hulpeloos achterliet zonder contactinformatie achter te laten. Geschrokken, verdrietig en met een kapotte fiets

Mijn oudste dochter is een perfect kind. Dat zeg ik niet alleen omdat ik haar moeder ben, maar dat zeg ik omdat het zo is. Ze is een fantastische leerling die op school hoge cijfers haalt. Ze is een geweldige dochter die nooit op de voorgrond zal treden, maar zich vaak bescheiden op de achtergrond opstelt. Ze is een beetje verlegen, maar daardoor kan ze juist erg verrassend uit de hoek komen. Ze is een liefdevolle oudere zus voor haar zusjes. Ze is een trouwe vriendin voor haar vrienden. Ze is een lief kind dat niet over zich heen laat lopen maar goed weet wat ze wil. Eigenlijk is ze ook al bijna geen kind meer. En dit jaar is het laatste jaar van haar basisschool.

Loslaten

Als moeder ben ik op het punt gekomen dat ik mijn kind langzaam maar zeker meer los moet laten. De vrijheid moet geven om haar eigen fouten te maken. Om zelf die grote wereld te ontdekken. Maar ook om haar zelf naar school te laten fietsen. Ik moet leren erop te vertrouwen dat als ze naar school fietst ze weer veilig thuis komt. Natuurlijk gaat ze niet onvoorbereid. In het begin werd ze een lange periode gebracht en fietste ze veilig naast een volwassene. Ze heeft verkeerslessen gehad op school. En ze is een verstandig meisje. Vandaar dat ze nu zelf mag gaan.

Maar geen enkele voorbereiding heeft haar op vandaag kunnen voorbereiden. Op hoe je als kind omgaat met wanneer een volwassene een fout maakt en je aanrijdt. Die persoon geen sorry zegt of moeite doet het leed te herstellen, maar je overstuur, huilend en met kapotte fiets achterlaat op straat. Serieus, hoe kon je?! Dat vraag ik me af, niet alleen als haar moeder. Maar ook als persoon die zelf kind geweest is. Net als jij.

Ik ben boos

Ik ben boos. Niet omdat je mijn wonderkind aanreed. Hoe laconiek het ook klinkt: dat kan gebeuren. Ik ken het kruispunt waar het gebeurde. En dat is inderdaad een gevaarlijk stukje in Arnhem. Maar bovenal ben ik boos dat je niet hebt geprobeerd je fout recht te zetten. Je koos er voor om anoniem af te druipen zonder je gegevens achter te laten. Waarom? Omdat je bang bent dat we je verzekering voor de schade op laten draaien? Omdat je geen verantwoordelijkheid wilt nemen? Of ben je zo’n persoon die dit al vaker gedaan heeft en verwacht dat dit consequenties heeft? Wat voor een mens ben je als je een slachtoffer maakt en je daar niet verantwoordelijk voor voelt? Wat voor een volwassene ben je als je een kind aanrijdt en voor je eigen veilige hachje kiest? Uiteindelijk waren het omstanders die mijn dochter hebben opgevangen en getroost. Zich er van verzekerd hebben dat het goed met haar ging. Niet jij. Dat was het minste wat je had kunnen doen als mens. En je deed het niet. Dat neem ik je kwalijk.

Gemeente Arnhem

Tegelijkertijd ben ik ook boos op de gemeente Arnhem. Rondom de school van mijn kinderen zijn twee gevaarlijke kruispunten. Al jaren. Met wat laffe kunstingrepen en zo nu en dan een vriendelijke handhaver die Foei zegt als je te hard rijdt, wordt geprobeerd wat meer veiligheid te creëren. Maar elk kind weet dat als je zonder klaarover zomaar oversteekt dat er een vrij grote kans is dat je van de sokken gereden wordt op notabene het zebrapad. Het is mij zelfs al een paar keer bijna overkomen. Maar blijkbaar is de garantie dat kinderen veilig naar school kunnen fietsen geen sexy verkiezingsonderwerp.

Rotte bestuurscultuur

In plaats daarvan willen de idioten in de raad onder leiding van SP, Arnhem maken tot cultuurhoofdstad van het Oosten. Vandaar dat we een uit de kluiten gewassen Musis Sacrum hebben gekregen dat ver de budgetten overschreed. De mooiste bibliotheek van Nederland waar de bovenste leslokalen van de muziekschool amper van gebruikt worden. Er een miljoenen kostende art house bioscoop gaat komen waarvan we nu al op onze vingers kunnen tellen dat dit een fiasco wordt. Er een oude verdwenen beek in zijn volle glorie hersteld moest worden. Ach het mag wat kosten.

En als je dan denkt dat je als inwoner alles gehad hebt, lees je dat die pipo van de SP (hoi Gerrie Elfrink) een overdekte zorgzone voor hoeren wil. Serieus, voor hoeren wordt in Arnhem meer veiligheid en gefaciliteerd dan voor opgroeiende kinderen. Het rapport van Frissen liet er geen gras over groeien. De bestuurscultuur in Arnhem is door en door rot. Ik hoop van harte dat de wandaden van de huidige partijen (vooral SP en D66) bij de volgende verkiezen flink afgestraft worden. Dat we weer in gaan zetten op een gezond leefklimaat voor kinderen.

P.S. Gelukkig gaat het goed met Miss G. Ze heeft wat lichte verwondingen en is zich natuurlijk rot geschrokken. Haar fiets is kapot. Maar dat kunnen we wel oplossen. Hopelijk durft ze gewoon de komende tijd naar school te fietsen.
Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Bonsje Kraaij-van den Berg
  20 januari 2018 at 11:32

  Arme meid en wat een vreselijke lamlul! Ik kan gewoon niet geloven dat je doorrijd als je een mens of een dier aanrijd! Hopelijk heeft je meisje er een niet al te groot trauma van maar ik kan me haar schrik zo goed voorstellen 🙁 Gelukkig dat er wel omstanders waren die haar hebben opgevangen…sterkte

 • Reply
  MamaMinke
  20 januari 2018 at 04:12

  Wat heftig. En laf dat de bestuurder is doorgereden. Jammer dat getuigen niets konden vertellen. Misschien hangt er een camera in de buurt? Helaas ook hier een gemeente die omwonende in de wijk belangrijker vind dan veiligheid voor kinderen. Het zijn vaak ouders die haast hebben die voor problemen zorgen. Niet te geloven maar helaas realiteit. Sterkte!

 • Reply
  Rita
  20 januari 2018 at 01:04

  Prostituees hebben minder recht op veiligheid?

  • Reply
   Josan
   20 januari 2018 at 07:43

   Ik laat mij geen woorden in de mond leggen, die ik niet gezegd heb. Er staat duidelijk meer. In de hele discussie over de zorgzone komt voortdurend naar voren dat die vrouwen hier vrijwillig voor kiezen. Hypothetisch gezien zijn prostituees dus ZZP’ers. Alleen in vergelijking tot andere zzp’ers worden hun randvoorwaarden (met een door de gemeente gefinanciërde zorgzone) door de gemeente bekostigd. Denk daarbij aan werkplekken, werk gerelateerde attributen en benodigdheden, artsen en hulpverleners. En ze krijgen ook nog gratis reclame (in de vorm van media aandacht). Dat klopt van geen kanten. Normaliter heet dat oneerlijke concurrentie. Als ik zzp’er zou zijn en kies er voor om mijn werkplek in een bepaalde buurt te hebben gaat de gemeente mij ook geen A-locatie geven mocht dit zogenaamd onveilig zijn. Daar heb ik dan ook zelf voor gekozen. Om nog maar te zwijgen over reclame en de bekostiging van andere werkgerelateerde items.

   Op dit moment vind ik dat het gemeenschapsgeld niet goed besteed wordt. Megalomane cultuurprojecten en een luxe zorgzone zijn wat mij betreft niet de prioriteiten in een stad waar veel inwoners onder de armoedegrens leven.(Zelf woon ik in een van de rijkere wijken in de stad, en hebben zowel mijn man en ik allebei een goed betalende baan maar ik kijk niet de andere kant op) Of waar verschillende infrastructurele verbeteringen gemaakt moeten worden om de verkeersveiligheid te verbeteren.

 • Reply
  Marijke
  19 januari 2018 at 22:50

  Hoe laf! Sterkte voor miss G dat ze snel weer alleen op de fiets naar school durft.

 • Reply
  Linda raaijmakers
  19 januari 2018 at 18:11

  Wat heftig zeg! Jeetje wat moet ze geschrokken zijn en jij ook. Dit is toch niet de basis die we onze kinderen meegeven? Als je een fout maalt zet je dat recht hoe moeilijk ook. Heel veel beterschap en hopelijk krijgt ze het vertrouwen terug.

 • Reply
  karin izaks
  19 januari 2018 at 17:56

  pfff wat heftig! Ik hoop dat ze snel hersteld, zowel van haar verwondingen als van de schrik… Het is inderdaad een bericht wat je als ouder niet wilt krijgen. Gelukkig heeft ze een goede engelbewaarder, want de gevolgen hadden veel erger kunnen zijn…

  • Reply
   karin izaks
   19 januari 2018 at 23:01

   en hopelijk lukt het je om de dader te vinden!

 • Reply
  Marguerita
  19 januari 2018 at 16:50

  Laffe actie inderdaad, ongelooflijk wat een malloten er toch zijn in deze wereld!

 • Reply
  Anja Laemers
  19 januari 2018 at 14:08

  Schandalig! Helaas ook slechte ervaringen in Arnhem waar onze dochter naar school gaat: zij is ook al een paar keer bijna aangereden, waarvan 1x de automobiliste zelfs haar uitschold, terwijl zij gewoon op een zebrapad aan het oversteken was. Sterkte met je dochter, zal wel even duren voordat haar vertrouwen in het verkeer terug is…

 • Reply
  Marian Zw
  19 januari 2018 at 13:11

  O nee, dat wil je inderdaad niet horen zeg. Zijn er ook geen getuigen die misschien iets gezien hebben. Wat een vreselijke ervaring voor je dochter. Hopelijk stapt ze maandag toch weer op de fiets

  • Reply
   Josan
   19 januari 2018 at 13:58

   Tot nu toe hebben we nog geen gegevens kunnen achterhalen. Ik probeer het nog per Twitter. Maar ik vrees dat we genoegen moeten nemen met dat er geen gegevens zijn. En ze heeft er waarschijnlijk zelf ook niet op gelet in alle consternatie.

 • Reply
  Sylvia
  19 januari 2018 at 13:09

  Wat een laffe actie zeg! Ik ben gewoon even flabbergasted.. Gelukkig gaat het redelijk goed met je dochter en heeft ze er niks ernstigs aan overgehouden. Ik hoop dat de gemeente stappen onderneemt om het kruispunt veiliger te maken. Hele dikke knuffel voor jou en je dochter.

  • Reply
   Josan
   19 januari 2018 at 13:47

   Dank je wel Sylvia. Ik heb via via al een politiek bestuurder er over laten weten. Er moet echt iets aan dat kruispunt gedaan worden. Hopelijk ga ik dat nog mee maken voor mijn middelste dochter van school gaat.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]