Bloggen Lifestyle

Datalek | deze dingen weet Facebook van mij

6 april 2018
datalek Facebook

Facebook is de duivel. Dat weten we allemaal al jaren. Door het datalek Facebook zijn we weer allemaal met ons neus op de feiten gedrukt. Wat nu? Opzeggen, ontvrienden, gegevens wissen? Nope, er is een spreekwoord dat zegt Keep your friends close but your enemies closer…

Je kan er niet meer om heen: Facebook weet dingen. Van jou, van mij van ons allebei. Voordat dit platform mijn persoonlijke gegevens voor een appel en een ei verkoopt aan de hoogste bieder, zal ik ze even voor zijn door alvast een aantal dingen te onthullen.

Wat weet Facebook nou met zijn datalek?

Facebook weet dingen, maar wat zij waarschijnlijk niet weet, is dat in ons huishouden mijn Facebook account niet alleen door mijzelf gebruikt wordt. Nee, ik doe niet aan gezamenlijke Facebook accounts met mijn man. Maar mijn dochters mogen er (onder toeziend oog van mij) ook wel eens op kijken. Doen we ook bij Netflix en dat levert hilarische filmsuggesties op. En voor Facebook levert het hele verknipte data over mijzelf op. Van alleenstaande mannen in mijn omgeving tot gebreide dekentjes. Lachen gieren brullen hoor met de meiden als we weer een advertentie suggestie voorbij zien trekken.

Ik houd van geitjes

Althans, dat is wat Facebook denkt. Vandaar die advertenties van boeren en veevoer in de zijbalk. In werkelijkheid is het gewoon mijn dochter van 2 die elke keer als ze een geitje ziet, harder op het schermpje gaat drukken. Yep Facebook, wat had je anders gedacht? Dat ik als dokere vrouw serieus echt zoveel van geitjes hield? Jullie hebben genoeg etnografische gegevens om te weten dat die kans echt klein is.

Ik heb een sarcastische vorm van humor

Dat is het enige waar Facebook zeker van kan zijn. De Speld en andere nieuwsmedia? Regelmatig neem ik de moeite om ook daadwerkelijk het artikeltje aan te klikken. Citeer ik stukken tekst aan de oudste meiden en liggen we samen dubbel.

Ik ben geen mensenmens

In de tijd dat je ongeveer bevriend kon worden met iedereen die je maar wilde, vond Facebook het nodig om suggesties te doen voor vrienden. Vaag bekende schoolpleinouders, oud klasgenootjes aan wie je vroeger een hekel had, kennissen die je altijd probeert te ontlopen, Facebook laat weten dat hij ze in beeld heeft. En beter, dat jullie nodig vrienden moeten worden. In een perfecte wereld zou dat ook gebeuren, maar ik een wereld met een Facebook datalek negeer ik ze gewoon. En om de verwarring compleet te maken, ontvriend ik ook eens per jaar mensen. Overigens was er geen datalek voor nodig om hier achter te komen hoor. Ik heb er ook al wat blogs over geschreven.

Ik ben gestopt met Facebook

Nou ja niet letterlijk hoor. Ik zit er wel, want anders wordt het lastig om de pagina van mijn blog te beheren. Maar echt actief dingen doen op Facebook? Dat is toch zo 2010, toch? Ik zie het in mijn vriendengroep althans niet echt meer gebeuren. We zitten er meer om even bij een ander te kijken, maar actief iets posten gebeurt zelden. 8 jaar later denk ik bij het grootste deel van dat soort ‘nieuws’ meestal “Who cares?”

Welke schokkende geheimen weet Facebook van jou?

Ook leuk om te lezen;

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]