Een duidelijk schooladvies is prettig. Maar als het voor een leerlingen niet helemaal duidelijk is wat het wordt, kan je altijd nog terecht in de dakpanklas. In een dakpanklas wordt onderwijs aangeboden op twee verschillende niveaus. Het grote voordeel voor de leerling is dat zij de kans krijgt om te laten zien wat ze in haar mars heeft zonder meteen in een hokje gestopt te worden.
Mijn kind voorbereiden op de basisschool was peanuts vergeleken bij alles wat er komt kijken als je kind naar de middelbare school gaat. Op de basisschool is het gewoon een niveau. Nu kan ik er kiezen uit verschillende. Nou ja kiezen is een groot woord. Het schooladvies is toch wel enigszins sturend voor waar je kind uiteindelijk terecht komt. Een van de beste tussenoplossingen- in elk geval met de meest leuke naam- is de dakpanklas.
Inhoud van dit blog
Wat is een dakpanklas?
De meeste brugklassen zijn homogeen van aard. Leerlingen met hetzelfde leerniveau zitten bij elkaar in de klas. Zo heb je een hele klas vwo, havo of vmbo leerlingen. Je hebt schoolniveaus die smal zijn en gebaseerd op een enkel schooltype zoals het Gymnasium. Daar gaat Miss G na de zomervakantie naar toe. Als ouders wisten we van tevoren op welke eisen zij daar toegelaten zou worden. Maar ook voor vmbo-tl kan dit het geval zijn.
En naast dit alles heb je ook de dakpanklas. Een beetje vergelijkbaar met de combinatieklas van de basisschool. Alleen worden hier geen leerjaren, maar schooltypen gecombineerd. Een bekende constructie is bijvoorbeeld het vmbo-theoretisch gecombineerd met het vmbo-kader. Leerlingen kunnen in deze dakpanklas uitvinden of ze geschikter zijn voor de kaderberoepsgerichte leerweg of de theoretische leerweg. Naast resultaten kijkt men naar motivatie en manier van leren.
Dakpanklassen worden ook wel opstroomklassen genoemd. In plaatsvan uitstromen hebben leerlingen echt de kans om tegen de stroom in te zwemmen naar een hoger niveau.
Voordelen dakpanklas
De meeste middelbare scholen bieden dakpanklassen aan voor de eerste twee jaar. Daarna is vaak wel duidelijk op welk niveau een leerling zit. Beginnen in een brede brug klas heeft verschillende voordelen.
Lekker veel kansen
De meeste scholengemeenschappen die deze opstroomklassen hebben, zijn enorm erop gericht om je kind alle kansen te geven. Een fijne leeromgeving te zijn zodat je kind optimaal kan laten zien wat ze in haar mars heeft. En dat 2 jaar lang! Geweldig toch? Dus ook als je kind enigszins een laatbloeier is, heeft het optimaal de ruimte om zich te ontplooien.
Grotere kans op behalen van diploma
Zo schijnen leerlingen met een vmbo-tl-advies een grotere kans te hebben op het behalen van hun diploma als zij in een vmbo-tl/havo brugklas beginnen. In vergelijking met als zij op een categoriale vmbo-tl starten. Ook voor leerlingen met havo-advies in een havo/vwo-brugklas geldt dit.
Optrekken aan elkaar
Ook leerlingen van ouders met een laag opleidingsniveau profiteren van een dakpanklas. Ze krijgen langer de tijd voordat er een selectie gemaakt wordt en ze in een hoekje worden gedrukt. Sterker nog een dakpanklas zou voor deze leerlingen wel eens het verschil kunnen maken in een succesvolle schoolcarrière. Net zoals bij het ‘peer’-effect trekken de zwakkere leerlingen zich op aan de betere waardoor de individuele leerprestaties verbeteren.
Dus zit je kind in een vmbo-tl/havo-brugklas dan trekken de leerlingen met vmbo-tl-advies zich op aan de havo-leerlingen. En havo leerlingen trekken zich op aan vwo leerlingen in een havo/vwo-brugklas.
Nadelen dakpanklassen
Tot zover de rooskleurige kant van het verhaal. Maar naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen te benoemen. Leerlingen met een havo-advies in een vmbo-tl/havo-brugklas ondervonden geen nadelige effecten van de aanwezigheid van een vmbo leerlingen. Maar ditzelfde kan niet gezegd worden over leerlingen met een vwo-advies. Hun schoolloopbaan verloopt over het algemeen succesvoller als zij beginnen in een homogene brugklas met vwo leerlingen. Zo kunnen zijn zich optrekken aan de sterkere vwo’ers. In een dakpanklas met havo/vwo leerlingen zijn hier minder kansen voor.
Dus ik snap wel dat sommige vwo ouders hier niet om staan te springen. Ik zelf vind een homogene klas ook zijn charme hebben. Binnenkort vertel ik meer over waarom we voor Miss G voor een klassiek gymnasium kozen. Ze gaat dus niet naar een scholengemeenschap waar ze makkelijker naar een lager niveau kan uitstromen als haar leerprestaties niet voldoende blijken. We vonden het best spannend om deze gok te wagen zo zonder vangnet maar we denken dat dit het beste bij haar past.
Voorbereiden op de Middelbare School
- Middelbare school kiezen, 5 tips om het makkelijker te maken
- Voordelen van de Digitale Adaptieve Centrale Eindtoets
- Open dag Middelbare school
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
Uitgelichte afbeelding via Shutterstock
1 Comment
nicole orriens
27 februari 2018 at 11:24Hm, is een dakpanklas dan niet gewoon wat vroeger de brugklas is, maar in een nieuw jasje? Het idee vind ik goed. Het geeft kinderen wat meer tijd.