Opvoeding

Daarom is een nakomertje zo leuk!

12 april 2017
Daarom-is-een-nakomertje-zo-leuk-GoodGirlsCompany

Een nakomertje leek me niks. Voor het kind niet en voor mijzelf niet. Ik was immers al jaren uit de luiers. Waarom zou ik dat mijzelf opnieuw aandoen? Wederom slapeloze nachten, uit balans en geleefd worden door een baby? Maar nu ik af en toe heel verliefd zit te kijken naar dat kleine wezentje, moet ik het antwoord schuldig blijven. Een nakomertje is gewoon zo ontzettend leuk!

Daarom is een nakomertje zo leuk!

Je bent haar wereld

Mijn oudste dochter zit in de pre puberfase inclusief wispelturige mood swings. Als de donderwolken weer eens samenpakken en niks goed is, is het soms fijn om nog een mensje om je heen te hebben in wiens ogen je niet stuk kan. Voor haar ben ik haar hele wereld.

Opvoeding is geslaagd!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb wel eens van die fases waarin ik mij afvraag of die hele opvoeding eigenlijk wel geland is. Wat is het dan een verademing om je oudste dochter te horen en zien moederen over haar zusje met de woorden die jij ook gebruikt. Feest der herkenning. Nou ja niet hardop, je lacht stilletjes in je vuistje.

Ze leert je verwonderd te zijn

Hoe ouder je wordt, hoe meer dingen hun magie verliezen. Door een baby leer je met andere ogen kijken. Verwonderd te zijn en niet alles vanzelfsprekend te vinden. Ik vind het leuk dat ik mijn oudste dochters mij andere dingen leren dan hun zusje.

Ze is een tienermeisjes magneet

Terwijl de ouders van klasgenoten inmiddels wel een beetje zijn uitgejonkt, heeft mijn oudste dochter nog een mini-zusje. En er is zo’n fase waarin (pre) tienermeisjes smelten bij de aanblik van een mini mensje. En mijn nakomertje? Die laat het zich allemaal lekker aanleunen. Daar moet ik echt soms zo om lachen.

voordelen-nakomertje-nakomelingetje-GoodGirlsCompany

Ze heeft veel liefde voor haar zussies

Naast dat blijkt dat je overige kinderen eigenlijk gewoon stiekem een kopie van je zijn, is het ook heel leuk om ze in hun rol te zien als grote zus. Een kind dat ‘maar’ 2 jaar ouder is, is een andere grote broer of zus dan een kind dat echt veel ouder is. Ik vind het onwijs leuk om de verzorgende maar ook verantwoordelijke kant van mijn andere dochters te zien. Of ze nu een boterham smeren, samen met haar in bad gaan, of haar troosten en op tegen zich aanhouden als ze ziek is zodat ik ook even mijn handen vrij heb. Miss C is ook echt heel erg dol op haar ‘zussies’.

Ze is zo schattig *smelt*

Tuurlijk mijn andere meiden zijn ook schattig, maar die jongste doet je echt smelten. Ons allemaal. Er zit nog zoveel onschuld en kinderlijk enthousiasme bij. Haar zussen kirren bij het zien van die kleine handjes met kuiltjes en smelten als ze hun naam (verkeerd) uitspreekt.

Ze laat je babymomenten herbeleven

Met dat geheugen komt het gewoon nooit meer goed. Niet tijdens de zwangerschap en ook niet er na. Het is belachelijk hoeveel je verdringt vergeet. Gelukkig is mijn nakomertje het beste geheugensteuntje om die hele baby fase van de andere meiden weer te herbeleven.

Ze hoeft zich minder te bewijzen

Een nakomertje komt in een gezinssituatie waarin al andere kinderen aanwezig zijn. Daar moet ze mee dealen. Ze is niet de aandachttrekker zoals de eerste. Of de dondersteen zoals de tweede. Omdat ze geen concurrentie van haar leeftijd heeft waarmee ze om aandacht moet strijden, is ze rustiger. Haar zussen zijn zelfstandig of spelen samen op hun kamer. Dreumes bevindt zich op een steenworp afstand van mij. En dat is heerlijk.

Al met al is het mij onwijs mee gevallen. Ik zou mijn nakomelingetje voor geen goud hebben willen missen. Ben jij een nakomertje of twijfel je er over?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Astrid
  13 april 2017 at 09:13

  Ik heb ook een nakomertje.. Nou ja… Drie en half jaar verschil met degene daarboven. Vond ik ook maar niks dus we krijgen een vierde… Al is een kleintje thuis ook wel leuk hoor <3

 • Reply
  Simpel,met een snufje liefde.
  13 april 2017 at 06:56

  Ik ben geen nakomertje en heb er ook nooit over getwijfeld. Als ik eindelijk zwanger mag raken zit er tussen mijn tweeling en een derde bijna 9 jaar verschil. Een bewust nakomertje dus 😉 Het lijkt me heerlijk om te zien hoe onze jongens met een baby om zouden gaan.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]