Persoonlijk

Over Cultural approriation, cultural appreciation en white privilege 1

12 maart 2016
Cultural appropriation-GoodGirlsCompany

Dat Cultural appropriation momenteel een hot item is toont Beyonce’s optreden op de Superbowl, de heisa over Kim Kardashians boxer braids maar ook Robert Vuijsjes boek Kaaskoppen. Opeens worden mensen wakker geschut. Waar we dachten dat de grootste kloven gedicht waren, we multicultureel bezig zijn en iedereen inmiddels politiek correct kleurenblind, zien we steeds vaker dat er weldegelijk sprake is van ‘wij’ en ‘zij’ kampen. Voor de verschillende minderheden is dit geen eye-opener, maar menig blank persoon vraagt zich inmiddels af “Waar komt dit opeens vandaan?” Vandaag vertel ik je iets meer over mijn eigen ervaringen met identiteit, cultuur en een kleurtje hebben.

Kijk ik naar mijzelf dan ben ik nogal een vreemde eend. Je kan niet om mijn huidskleur heen. Toch heb ik een Nederlandse achternaam want ik ben geadopteerd. Ik woon in een wijk waar maar weinig mensen wonen van buitenlandse afkomst. En als ze dat wel zijn, betreft het meestal schoonmaaksters of nanny’s. En mijn kinderen gaan bewust niet naar een zwarte school.

Lang leve LinkedIn

Gepest om mijn huidskleur ben ik eigenlijk niet. Nou ja alleen in groep 1. Maar na interventie van mijn ouders was dat al snel klaar. De rest van de schoolcarrière behoorde ik tot de populaire meiden. Zoals we allemaal weten; dat brengt bepaalde privileges met zich mee. De eerste paar keren dat ik solliciteerde, zag ik de blanke gesprekspartners altijd wel even verbaasd reageren op mijn verschijning maar gelukkig heb je nu LinkedIn. Men kan nu duidelijk van tevoren zien hoe ik eruit zie.

Jij bent een Bounty

Eigenlijk leid ik een heel blank leven. Daar heb ik in het verleden best wel de nodige reacties op gehad. Vaak niet eens van blanke mensen, maar van mensen met dezelfde huidskleur als ik of donkerder. Opmerkingen als “Jij bent een Bounty. Zwart van buiten maar wit van binnen” “Waarom praat jij zo netjes Nederlands en gebruik jij van die dure woorden?!,“Waarom is jouw man blank? Val je niet op mannen die donker zijn? Of doe je het alleen voor het geld?” Het zijn er maar een paar uit de stapel aan opmerkingen die je naar je hoofd geslingerd krijgt. Inmiddels ben ik er mee gestopt om erop te reageren. Waarom zou ik? Iemand die alleen maar vrienden heeft met dezelfde huidskleur hoeft daar toch ook geen verklaring voor te geven?

Dat ik donker ben, daar bestaat geen twijfel over en ondervind ik dagelijks. Veel make-up staat mij niet omdat veel merken uitgaan van een lichtere huidtint. Ik hoef niet bij een gewone kapper naar binnen te lopen voor een knipbeurt. Producten voor mijn haar kan ik niet bij de Kruidvat kopen. Maar ik zie hoopvolle ontwikkelingen nu ook mensen met Europees haar de voordelen van Argan olie, Shea butter, olijfolie en Jojoba olie ontdekken. En Sleek, MAC, Bobbi Brown en zelfs Hema zorgen er voor dat ik mijn make up niet altijd meer bij de plaatselijke toko koop tussen de exotische groente, fruit en haarstukken.

Toch vind ik het soms best ongemakkelijk dat ik slecht te labelen ben. Zo maakte ik een blauwe maandag deel uit van een besloten Facebookgroepje voor donkere vrouwen ( Op uitnodiging uiteraard want jullie weten dat ik Facebookgroepjes meestal haat). Na een paar bijdrages van anderen ben ik vrijwillig ontsnapt. Bij sommige leden zat te veel negativiteit. Te veel slachtofferrol en hangen op voorouders en te weinig zelf sturing geven aan je toekomst. Ik had gehoopt op een stukje positieve empowerment maar was me die paar weken nog meer bewust van mijn huidskleur en het wij zij denken.

Laat mij maar gewoon mij zijn. Op mijn blog besteed ik op een manier die bij mij past aandacht aan diversiteit. Of dat nu is door mijn ervaringen als alleenstaande moeder te beschrijven. Mijn zoektocht naar donkere poppen. Kinderboeken met rolmodellen voor donkere kindjes. Mijn observatie dat ik op de camping zelden mensen met een donkere huidskleur tegen kom. Of huidverzorging voor donkere kinderen.

Daar waar ik wil, probeer ik op een positieve manier een bijdrage te leveren en het gesprek aan te gaan. In de hoop anderen te verrijken en mensen te voorzien van informatie die ze nodig hebben.

Lees het tweede deel waarin ik vertel over wat ik van cultural appropriation vind.

GoodGirlsCompany-handtekening

 

 

 

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  www.happyorganizedhome.nl
  14 maart 2016 at 09:27

  We kunnen er helaas niet omheen, hoe goed we ook ons best zullen blijven doen, we hangen tussen 2 werelden en het enige wat we kunnen doen is van beide werelden het beste te nemen. Je hebt het erg mooi beschreven…

 • Reply
  Cultural appropriation of cultural appreciation
  13 maart 2016 at 12:57

  […] schreef ik over mijn persoonlijke ervaringen. Maar ik besef dat die best gekleurd kunnen zijn. Toen ik in een koor zat, door Europa toerde en […]

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨Slaap kindje slaap✨ Overdag slaapt hij het liefst aan een stuk door. 🥰Ik heb geprobeerd dat ritme te doorbreken maar dan zit ik met een hele chagrijnige baby. Wel sliep hij toen de hele nacht door. Dus toch maar doorzetten of hem met rust laten?
.
.
.
#momlife #cutebabys #mixedandhappy #sleepwell #babyboy #baby #instacutebaby #dontgrowuptoofast #lethembelittle #mamablogger #mommyblogger #blogmama #dutchmom #haiti
 • ✨JONGENS MAMA✨ Yep jullie hadden gelijk. Een jongetje is leuk. Niet omdat ik al 3 dochters hen en het hoog tijd werd. Maar omdat dit kereltje gewoon zo super schattig, lief, vrolijk en op zijn eigen manier zichzelf is. 
.
.
.
#babyboy #babyboyclothes #cutebabies #cutebabys #babyboy💙 #mamablogger #mama #mommylife #baby #babyboy #emsearmuffs @emsforkids #mixedandhappy
 • ✨EERSTE WERKWEEK✨ Daar zit ik weer: op het sociaal domein. Nadat ik 1 jaar thuis zat. Ik kan me nog goed herinneren dat een voormalig wethouder die ik ondersteunde zei dat het verschil tussen werken en thuiszitten is dat je als je werkt, er weer onderscheid is tussen werkdagen en het weekend. Yep dat gevoel heb ik nu ook. Voor mij is het nu weekend. Lekker met baby knuffelen. Eindelijk de rest van de verhuisdozen uitpakken en Netflixxen. Mijn eerste werkweek zit erop. Ik moet mijn ritme nog een beetje vinden. Maar het is leuk en interessant.
.
.
. #ambtenaar #mama #mamablogger #girlbosses #girlboss #mama #weekend #ambtenaarzijnisoké #ambtenaarlife #sociaaldomein #haiti🇭🇹 #haiti #melaninpoppin #melaninbeauty #melanin #melaninqueen #melaninmagic #bgm #athomewithchichi #iamchichi #stayhome #stayhomestaysafe
 • ✨Eerste werkdag✨ Novan is precies 5 maanden oud en gaat vandaag voor het eerst naar de kdv. Een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het natuurlijk mijn vierde kind. Aan de andere kant, is hij ook nog zo klein 😭 Gelukkig is hij in goede handen. Dezelfde lieve leidsters die 4 jaar lang met veel liefde voor Chloé gezorgd hebben, gaan dat nu voor hem doen 💖 Vond jij het ook een dubbel gevoel toen je weer ging werken?
.
.
. .
#babyboy #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Zo daar ben ik weer! Na een hele lange tijd stilte. Een kind krijgen, verhuizen en een nieuwe baan slokten best veel van mijn tijd op. En Okay ik ben gewoon niet zo’n instagrammer. Langzaam maar zeker beginnen de verhuisdozen leeg te raken. En nu ik in een grote-mensen-huis woon, heb ik ook planten 🌱 Spannend want de laatste keer dat ik actief voor een plant zorgde en hem in leven hield is ruim 12 jaar geleden 🙈Hands up als jij ook altijd alle plantjes om zeep helpt #girlboss #pink #melaninbeauty #melaninpoppin #melaninqueen #weavehairstyles #momlife #momsofinstagram #mamablog #mamablogger #plants #plantjes #plantgirl #iamchichi #athomewithchichi #stayhome
 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist

Dit zijn wij!