Engeland Europa Travel

Cotehele, Oud Engels landgoed aan de Tamar River

1 mei 2018
Uitstapje Cotehele House aan de Tamar River

Tussen Tavistock en Callington ligt het landgoed Cotehele. Een middeleeuws landhuis in Tudor stijl. Naast het huis, kun je op het landgoed ook nog een watermolen, tuinen en de Tamar rivier zien. Een leuk uitstapje met kinderen en zelfs als je geen geld uit wilt geven, kan je genieten.

Als je in Engeland bent, besef je steeds meer dat we in Nederland amper nog echte natuur hebben. Dus natuur die daar van oorsprong was en niet kunstmatig aangelegd. Momenteel verblijven we in Tamar Valley. Een groene vallei in Cornwall met aan de oostkant het uitgestrekte Dartmoor National Park.

cotehele discovery centre

Op weg naar Cotehele

Na een autoreis van meer dan 7 uur had ik de volgende dag niet meteen allerlei activiteiten gepland. Een beetje tegen mijn natuur in, maar ik wilde mijzelf wat rust gunnen. Leuk, in theorie maar dan moet je niet met 3 kinderen in je eentje op vakantie gaan. Tegen de middag waren de kinderen de rust al zat, hadden we gezwommen en kon je van hun gezichtjes aflezen “What else?”

In ons vakantiehuisje is een grote opbergdoos met allerlei activiteiten in Devon en Cornwall. Aangezien Cotehele dichtbij ligt, besloten we dat hier ons eerste zelfstandige tripje naar toe zou gaan. Mijn moeder had me wel gewaarschuwd voor de smalle landweggetjes waar geen 2 auto’s naast elkaar kunnen rijden. Maar als je er eenmaal op zit, kan je ook niet zomaar omkeren. Dus raceten we met 95 kilometer per uur naar beneden in de hoop geen tegenliggers tegen te komen. Dat deden we wel. Een aantal zelfs. Dan zit er niks anders op dan achteruit tegen de helling omhoog te rijden. In de hoop bij een stukje weg te komen waar het breder is, zodat jullie elkaar kunnen passeren. De eerste keer zit je met zweet in je handjes, maar op den duur word je er beter in. Of vindt men het te lang duren waardoor zij naar achteren gaan en jij er met knalrood hoofd langs kan rijden… .

Cotehele-Cornwall-uitstapjes

Edgecumbe house

Cothele bestaat uit verschillende onderdelen zoals The Edgecumbe house, The Cothele Quay, tuinen en watermolen. The Edgecumbe house is een landhuis uit de middeleeuwen. Het interieur werd samengesteld tussen 1750 en 1860. De familie koos er bewust voor meubels die een nostalgische sfeer uitademen zodat ze herinneren aan lang vervlogen tijden.

Het huis is gebouwd in tudor stijl en heeft maar liefst 4 verdiepingen. De Edgecumbe familie was maar liefst 600 jaar eigenaar van het huis. Binnenin leer je van alles over hoe zij leefden, de geschiedenis en kan je je vergapen aan hun kunst- en antiek voorraad.

cotehele Quay- discovery centre

Cotehele Quay- Shamrock-GoodGirlsCompany

Cotehele Quay

Je kan naar de Cothele Quay lopen maar als je geen zin hebt om op de terugweg weer naar boven te moeten, neem je de auto. Dat deden wij ook en deze keer kwamen we geen tegenliggers tegen. De Cothele Quay is eigenlijk een soort dock. Als je geluk hebt, kan je de Shamrock zien. Deze volledige gerestaureerde boot werd in 1899 in Plymouth gemaakt. Wij hadden dat geluk niet. Maar er is een theehuis. Hier kan je terecht voor een hapje en drankje.

Ook vind je er het Discovery Centre. Een klein museum waar je van alles leert over de geschiedenis van Tamar Valley. En waarom koper, tin en arseen zo belangrijk was voor deze regio. Kinderen vinden het geweldig om stenen in het water te gooien. Beetje rond sjouwen aan de waterkant.

Cotehele Quay

Cotehele Mill-GoodGirlsCompany

Prijzen, parkeren en openingstijden

Zoals je hierboven kon lezen, kan je bij Cotehele House verschillende dingen dien. Daarom hebben de verschillende plekken ook variërende openingstijden. Het landgoed is in principe van zonsopkomst tot zonsondergang te bezoeken. Dus ook perfect als je een foto wilt van de golden hour in Tamar Valley. Echt adembenemend zoals de zon boven de vallei staat.

 • Cothele House 11:00 – 16:00
 • The Edgcumbe  10:00 – 17:00
 • Barn Restaurant 10:00 – 17:00
 • Shop, art & craft gallery, plant sales 10:00 – 17:00

Je kan op een parkeerplaats bij het landgoed je auto kwijt. Ben je een lid van de National Trust dan is dat gratis. Maar er is een parkeerautomaat aanwezig waar je met kleingeld een kaartje kan kopen en die kan scannen.

Cotehele natuurspeeltuin

Als je een kaartje koopt, kan je het huis, de tuinen en de molen bekijken. Maar als je daar geen zin in hebt: het landgoed is gratis. Maak een wandeling, loop naar de Cotehele Quay, laat de kinderen spelen in de speeltuin en strijk neer in het karakteristieke theehuis.

 • Adult                                                      £11.60
 • Child                                                      £5.80
 • Family (1 volwassene + 3 kinderen)   £29.00

Kijk voor actuele tarieven op de website

Adres

St Dominick PL12 6TA, Engeland

Ook leuk om te lezen:

Cotehele

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]