Moeder & Kind Schoolkind

Coronavirus | 10 Tips voor thuisisolatie met kinderen

14 maart 2020
Coronavirus _ 10 Tips voor thuisisolatie met kinderen

Is de school van jouw kind gesloten vanwege het Coronavirus. Vraag je je af hoe je in thuisisolatie of tijdens een lockdown je kinderen moet vermaken? Ik geef je een paar tips die je helpen om het beste te maken van je thuisisolatie met kinderen.

Enkele weken geleden, werd het Coronavirus nog minachtend een griepje 2.0 genoemd. Een beetje goed je handen wassen en het zou wel loslopen. Het was vooral de schuld van de media dat er een ware paniek hype rondom Covid-19 was. Maar zodra de eerste Nederlandse griepgevallen bekend werden en ook mensen overleden, sloeg die lacherige toon om in paniek. Met als gevolg dat een grote groep mensen als voorzorgsmaatregel extra zeep en handgel insloeg. 

Lees: Lockdown Coronavirus | 10 Activiteiten voor kinderen nu scholen dicht zijn

Inmiddels hebben supermarkten lege schappen omdat mensen massaal producten zoals toiletpapier, pastasaus, brood, groenten in blik en diepvriesproducten gehamsterd hebben. Is er een verbod op evenementen met meer dan 100 personen. En besluiten ook scholen- waaronder die van mijn dochter- dicht te gaan. Is de school van jouw kind ook gesloten en vraag je je hoe je die week(en)in thuisisolatie met je kinderen overleefd? Ik geef je een aantal tips voor een productieve dagindeling tijdens je thuisisolatie met kinderen

Tips voor thuisisolatie met kinderen

Geen paniek!

Elk voordeel heb zijn nadeel. En dit dit geval is dat ook zo. Probeer angstcultuur buiten de deur te houden. Je kinderen zijn flexibel en kunnen best omgaan met deze situatie. Als jij rustig blijft, is er een grote kans dat jouw kinderen dat ook zijn en dat de periode die jullie in thuisisolatie doorbrengen ook tot mooie dingen kunnen leiden.

Tijd en aandacht verdelen

Zit je met meerdere kinderen in thuisisolatie? Dan is het belangrijk om je aandacht te verdelen. En met elk afzonderlijk even één op één tijd te hebben. Maar voor jezelf is het ook belangrijk om momenten te hebben waarop je wel en niet bij je kinderen bent. Om me-time momenten te hebben waarop je je oplaadt. Laat ze af en toe bijvoorbeeld even alleen op hun kamer spelen. Of misschien zijn je partner en jij wel samen thuis en kunnen jullie zo afspraken maken over wie welk kind onder zijn of haar hoede neemt.

Maak een dagindeling

Natuurlijk kun je je kinderen trakteren op een eindeloze Netflix marathon. Dat is een of 2 dagen leuk, maar niet twee weken. Bovendien geeft je dat aan het einde van de dag nu ook niet bepaald het gevoel dat je ‘iets nuttigs’ gedaan hebt. Door een beetje structuur in de dag aan te brengen, geef je je kinderen ook een beetje houvast. Zij weten dan ook waar ze aan toe zijn en je voorkomt dat ze ongelimiteerd achter een beeldscherm hangen.

Houd het simpel

Je kunt de lat zo hoog leggen als je wilt, maar probeer realistisch te zijn. Ook voor ouders is het even zoeken. We zijn niet allemaal even creatief of houden niet allemaal van eindeloos knutselen. De een heeft 100% aandacht voor een kind. De ander zit met kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Of misschien heb je wel net zoals ik een newborn die tussen alle activiteiten ook nog een heel aantal keren gevoed moet worden. Is niet erg, kijk gewoon wat mogelijk is en wat er bij je past. Op dag 1 hoef je echt geen geoliede machine te zijn, sommige dingen moeten gewoon groeien. Begin met twee binnenactiviteiten in de ochtend en eventueel een leuke activiteit in de tuin in de middag.

Gebruik je omgeving

Kinderen die de hele dag stil moeten zitten op een stoel? Daar vinden we vaak wat van. Mooi dat je nu de kans hebt om het zelf anders te doen. Gebruik je huis, tuin en keuken om je kinderen iets te leren. Leer ze iets over grammen en kilo’s door te bakken. Laat ze iets over de natuur leren door goed te kijken in je tuin. Misschien zien ze wel bepaalde vogels of planten waar ze iets over leren kunnen. Uit een boek of eventueel door het op internet te Googelen.

Sluit aan bij hun belevingswereld

Klaagt jouw kind ook regelmatig dat het dingen op school moet doen die het niet leuk of interessant vindt? Dit is jouw kans om daar verandering in te brengen. Wat en waarover zou je kind graag iets willen leren? Misschien vindt ze het wel heel interessant om iets te leren over pandemieën uit het verleden.

Neem een pauze

Productief zijn is leuk, maar even de boel de boel laten is net zo belangrijk. Op school heeft je kind ook rustmomenten. Of dat nu is omdat ze van klassen verwisselen zoals op de middelbare school. Of even opruimen tussen hun taakjes zoals op de basisschool. Ze gaan niet aan een stuk door. Deze kleine pauze momentjes zijn ook thuis belangrijk. Bouw rustmomenten in je dagschema in. Zo houden jullie met zijn allen de situatie van thuisisolatie net iets langer vol.

Vraag je school om lesmateriaal

Sommige scholen stellen lesprogramma’s of online cursussen beschikbaar. Zo zorgen ze er voor dat je kinderen niet te veel achterstand oplopen tijdens de thuisisolatie. Misschien heeft de school van jouw kinderen wel tips of linkjes naar een digitale leeromgeving. Of hebben ze oefeningen en werkjes ergens online gezet. Informeer hier naar.

Lees boeken

Of je kind nu zelf kan lezen, of dat ze geniet van voorlezen: naar mijn mening kan je nooit voldoende boeken lezen. Dus dat is ook precies wat we hier in huis gaan doen. Van gezamenlijk tot individueel. Van klassiekers die je gewoon gelezen, boeken voor power meisjes en boeken die tegenwoordig helemaal hip zijn. En wanneer het moet kan het zelfs een luisterboek op de telefoon zijn. Het is ontspannend en het vergroot de woordenschat.

Maak het leuk

Wat je zaait zul je oogsten en dat geldt ook in wanneer je met je kinderen in thuisisolatie zit. Als je het op voorhand al rampzalig al negatief benadert, is er ook een kans dat het niet leuk is. Dus maak het leuk. Je hoeft niet te bewijzen dat je een betere/leukere leerkracht bent dan dat je kind nu heeft. En heb je net zoals ik geen wiskundeknobbel? Maak je dan geen zorgen over dat je ze moet leren rekenen. Doe wat je wel kan en maak het leuk. Ik kan bijvoorbeeld niet zo goed rekenen, maar kan mijn kinderen wel tafels leren met bijvoorbeeld kralen. Betrek je kinderen bij het koken van avondeten. Maak een wedstrijdje van huishoudelijke klusjes. Doe dit in teamverband.

Wat zijn jouw tips om het beste te maken van je thuisisolatie met kinderen?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

Foto via Suad Kamardeen

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]