Moeder & Kind Schoolkind Tiener

De Coronacrisis leidt wereldwijd tot toename online pesten

31 augustus 2020
onderzoek-online-pesten-corona.

De Coronacrisis zorgt er voor dat we meer tijd online doorbrengen. Dit leidde helaas ook tot een toename van online pesten. Vanaf 31 augustus roept Cartoon Network samen met presentator en DJ Fernando Halman en Stichting Stop Pesten Nu, kinderen op vriendelijk tegen elkaar te zijn.

Pesten blijft helaas een actueel onderwerp, misschien nu wel meer dan ooit. Tijdens de intelligente lockdown spendeerden kinderen en jongeren meer tijd online om onderwijs te volgen en in contact te blijven met hun vrienden en familie. Dit leidde tot een toename van online pesten. TV-zender Cartoon Network roept, samen met presentator en DJ Fernando Halman en Stichting Stop Pesten Nu, kinderen op vriendelijk tegen elkaar te zijn. Dit doen zij met een TV spot, die vanaf 31 augustus te zien is op de zender en op het YouTube-kanaal van Cartoon Network, én een speciaal platform: Buddy Network.

Buddy Network

Kinderen vinden hier informatie over pesten en tips en over hoe ze een goed maatje kunnen zijn. De favoriete Cartoon Network karakters leren de kinderen: Wees een maatje, geen pestkop!
Buddy Network wordt ondersteund door Stichting Stop Pesten Nu als deskundige partner. Dit informatie-, expertise en kenniscentrum gericht op pesten en online pesten (cyberpesten) zet zich in voor vergroting van het bewustzijn, zodat het pestgedrag van binnenuit en buitenaf wordt aangepakt.

7 Tips om online pesten tegen te gaan

online pesten

 • Gedraag je als eigen beste vriend- behandel anderen zoals jij behandeld wilt worden
 • Wes aardig en zorgzaam- veroordeel anderen niet, iedereen heeft een vriend nodig
 • Wees eerlijk en betrouwbaar
 • Wees loyaal en kom voor anderen op als ze dat nodig hebben.
 • Durf “Het spijt me” te zeggen als je een fout hebt gemaakt
 • Steun een ander als die een slechte dag heeft
 • Maak plezier met je vrienden en nodig anderen uit om ook mee te doen!

Onderzoek online pesten

Uit onderzoek naar online pesten onder kinderen van zes tot 12 jaar blijkt dat meer dan de helft van hen (57%) graag omschreven wordt als aardig. Daarnaast geeft 52% van de kinderen aan dat als anderen aardig tegen hen zijn. Dit hen zou helpen zelf ook aardiger te zijn. De antipesten campagne speelt daarop in met onder andere de maatjes code met 7 tips om een goede vriend te zijn. Op het online platform kunnen kinderen, ouders en leraren daarnaast filmpjes bekijken over vriendschap en pesten.

Fernado Halman

Presentator Fernando Halman heeft zich aan deze campagne tegen online pesten verbonden. Hij wil namelijk graag samen aan een betere wereld wil werken, een wereld zonder pesten. “Laten we beginnen bij de kern en kinderen duidelijk maken dat pesten niet kan en ze leren dat ze juist elkaars maatje moeten zijn. Laten we alle verschillen van elkaar omarmen want ik geloof dat anders zijn juist een verrijking en een kracht is. Als ambassadeur van deze campagne wil ik de boodschap uitdragen dat we ons moeten focussen op verbinden, opkomen voor elkaar en vooral veel good vibes verspreiden.”, aldus Fernado Halman.

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]