Baby Moeder & Kind Opvoeding

Is het consultatiebureau verplicht? Tips voor stoppen consultatiebureau

6 april 2017
Is het consultatiebureau verplicht

Is het consultatiebureau verplicht? Of kan je zomaar stoppen met het consultatiebureau? En zo ja, hoe pak je dat aan? Dit zijn de beste tips voor als je niet meer naar het consultatiebureau wilt gaan.

In je kraamweek maak je kennis met het consultatiebureau. Meestal is het de wijkverpleegkundige die de hielprik of gehoortest afneemt. Vanaf vlak na de geboorte tot aan het vierde levensjaar houden zij de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind in de gaten. Je zal regelmatig een bezoek brengen aan het consultatiebureau. Ook omdat zij verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM.

Redenen om te stoppen met het consultatiebureau

Een groot deel van de Nederlandse ouders gaat naar het consultatiebureau. Waarom? Het is gratis en je kan er kennis en advies krijgen bij opvoedingsvragen, twijfels, over de ontwikkeling van je kind. Meer informatie over de taken van het consultatiebureau vind je als je deze link klikt.

Maar er is ook een groep ouders die bewust niet naar het consultatiebureau gaat. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn voor stoppen met het consultatiebureau:

  • Een conflict met het consultatiebureau.
  • In het advies is weinig aandacht voor aspecten van Bewust Ouderschap (Rapley, dragen met een draagzak, co-slapen, lang voeden).
  • Het is al je zoveelste kind. Helaas biedt het consultatiebureau geen onderscheid in ouderschap voor beginners of gevorderden. Als het je tweede, derde of vierde kind is, weet je wel wat je verwachten kan. Het advies sluit daar vaak slecht bij aan en is te basic.
  • Je wilt niet meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma.
  • Een consultatiebureau is niet handelingsbevoegd. Bij elke afwijking van de norm moet je alsnog worden doorverwezen naar specialisten/deskundigen. Daarmee is het vaak een extra schakel in de keten en geen onderdeel van de oplossing.

Mijn reden voor stoppen met het consultatiebureau

Ik behoorde nooit tot de groep moeders ontevreden over consultatiebureau was. De artsen en verpleegsters die ik daar aantrof, waren eigenlijk altijd wel aardig. Totdat ik ging verhuizen… Vanaf het begin af aan botert het niet. Ik irriteer met mateloos aan die assistent die je dan verzoekt om je kind te ontkleden tot op de luier. Daarna meet ze zwijgzaam en bars het hoofd en de groei voor in het Groeiboekje. Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan enthousiasme waarmee ze dan een vervolgafspraak maakt. Serieus vrouw, ik zit er ook niet voor mijn plezier!

Eerst dacht ik dat het aan mij lag. Maar man kreeg ook geen warme gevoelens van deze vrouw. Ze  straalt uit dat ze kinderen en ook hun ouders haat. Maar goed, tandjes op elkaar. Het hele bezoek aan het consultatiebureau duurt nooit langer dan 10 minuten. Dat overleven we ook wel weer. De arts was prima en de verpleegkundige was het type dat honderduit kletst. Mooi want met zo’n derde kind straal je een hoop meer ‘Been there done that’ uit.

Het boeit me niet zo of mijn kind nu wel of niet binnen de groeicurve past. Mijn kind is uniek en volgt haar eigen lijn. En wat moet je eigenlijk voor zinnigs zeggen over al die mijlpalen en ontwikkelingen in het eerste babyjaar. Joh als je een hapje eten in de richting van je kind smijt en ze eet het op, wat boeit mij het dan of dat met een perfecte pincetgreep ging? Kortom, het waren prima maar erg korte gesprekjes. Zonde van de tijd.

Ik vind het consternatiebureau zonde van de tijd

Toen ze ook nog begonnen te schuiven met afspraken. (Nee, ik kan niet op een maandag. Dat heb ik toch gezegd?) Werd het er niet beter op. Voeg daar onderbezetting aan toe en je hebt de heisa compleet. Vaccinaties werden later gegeven doordat er geen arts was.  En omdat er een bepaald aantal maanden tussen moet zitten, waren we rond de eerste verjaardag nog niet klaar zoals bij de meeste mensen. Het gevolg was dat we tot anderhalf jaar aan het inhalen waren, afspraken verzetten en cancelen. Zo super zinloos.

Toen ze voor de zoveelste keer informeerden of ik op een dag kon waarop ik volgens mijn agenda werk, hakte ik zelf de knoop maar door. “Eigenlijk heb ik helemaal niet zoveel interesse in opdagen voor de reguliere afspraken. Ik vind dat zonde van mijn tijd omdat er niet echt niets bijzonders te melden is. Mocht er echt iets aan de hand zijn, dan neem ik eerst contact op met de huisarts en ik vermoed dat jullie het dan ook wel weten. Dus als je het niet erg vind, kom ik alleen nog opdraven voor vaccinaties…”

Is het verplicht om naar het consultatiebureau te gaan?

Het bleef even stil aan de andere kant van de lijn. Maar uiteindelijk stemden ze toe. Het was toch al weer mijn derde kind en ik heb twee keer eerder bewezen dat ik het best wel af kan. En voor iedereen die zich nu afvraagt of je stoppen kan. Ja dat kan. Een bezoek aan het consultatiebureau is niet verplicht. Toch kwam het niet bij mij op om zomaar verstek te laten gaan. Ik dacht altijd dat alleen types die later bij Jeugdzorg eindigen, het Consultatiebureau mijden. En daar herken ik mijzelf niet in.

Mijn kinderen hebben geen leer-of gedragsproblemen. Alleen met oudste dochter belandde ik in de molen van Jeugdzorg. Maar dat kwam omdat ze te licht is. Erfelijk familiekwaaltje. Nee, ze eet niet zoveel maar gek genoeg groeit ze er onwijs goed van. Na drie keer dat riedeltje gezegd te hebben, was ik er ook wel klaar mee. Ik liet me uitschrijven. Dat voelde heel recalcitrant, maar het geeft rust. Pasgeleden bedacht ik me dat we er al heel lang niet meer zijn geweest.

Voorlopig zal dit wel zo blijven. Ze roepen me waarschijnlijk pas weer op tegen de tijd dat ze die vaccinatie voor driejarigen moet hebben. Of misschien wel met de ogentest. We zullen het zien.

Tips voor stoppen consultatiebureau

Voordat je je afmeldt, is het belangrijk om er eerst goed over na te denken. Wat zijn jouw redenen om niet te gaan? Kan het probleem worden opgelost met een ander consultatiebureau binnen jouw gemeente? Misschien kan je wel van consultatiebureau overstappen. Weet je het 100% zeker? Dan kan je gewoon de knoop doorhakken.

  • Allereerst laat je weten dat je niet meer van plan bent te komen. Dit kan je mondeling bij arts of verpleegkundige doen.
  • Laat telefonisch aan CJG weten dat je niet meer komt en vraag om een schriftelijke bevestiging.

Ook leuk om te lezen:

consultatiebureau

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  • Reply
    Felicia
    5 maart 2018 at 14:35

    en zo doen wij dat nu ook met de jongste twee
    van bijna 2 jaar en 6 maanden.

  • Reply
    Felicia
    5 maart 2018 at 14:33

    wij gingen bij de oudste twee alleen voor het meten en wegen in het begin wij hadden aangegeven de vaccinaties uit te stellen tot na hun tweede verjaardag
    wat oudere niet verteld word en ik erger mij er aan en krijg tegelijkertijd pijn in mijn hart
    want wat voor ouders verzwegen word is dat zo jong geven van vaccinaties helenaal niet zo gezond is . de stoffen die in de spuiten zitten kunnen babys moeilijk af breken
    wat hersen huilen kan veroorzaken
    en allergie soorten van allergie
    ontwikkelingstoornis
    ooronstekingen vaker griep krijgen
    want het inmumsysteem van je baby krijgt een flinke opdonder van al die prikken op zo jonge leeftijd.
    super heftig het lichaampje van je baby raakt in de stress . als je kindje 2 jaar is geworden kan het makkelijker de stoffen uit de prikken afbreken vandaar ons besluit.
    onze twee oudste zijn nu inmiddels 9 en 7 en zijn zelden en nooit ziek geweest
    de oudste helemaak nooit heeft een sterke weerstand .
    we zijden ook we willen met flink wat tijd tussen de prikken ook gebeurd .
    behalve de bmr die sloegen wij over was een te heftige prik die heel stetk ontwikkelings stoornis tot gevolg kan hebben .
    dit word ouders niet gemeld en dat stoort mij echt heel erg
    gelukkig zijn wel steeds meer ouders hier van op de hoogte.

  • Reply
    Nathalie
    6 april 2017 at 14:10

    Herkenbaar… al was het hier op zich wel okay de dames zijn ook echt aardig en denken mee! Maar geen van onze meiden paste ‘binnen de lijntjes’ en altijd was er iets. Toen er echt iets bleek te zijn gaven zij aan dat er niets was… toch ging ik naar de kinderarts en in overleg met hem hebben we besloten te stoppen bij het consultatiebureau destijds. Alleen nog voor de vaccinaties, verder niet meer. Dat voelde als een opluchting destijds.

  • Reply
    Yvonne
    6 april 2017 at 10:52

    Je hebt gelijk. Waarom zou je? Inderdaad, been there done that.

  • Reply
    Marian Zw.
    6 april 2017 at 08:01

    Lijkt mijn eigen verhaal wel, ik had een prima band met de mensen op het bureau en ging ook met mn vierde kind trouw wegen en meten. Totdat ik ging verhuizen. Inderdaad de hulp pffft….ik ga ook niet meer. Inmiddels is zoonlief vier en hoef ik niet meer, en heb ook besloten dat ik met hem ook niet naar het vervolg traject van de ggd ga

  • Reply
    papazijn
    6 april 2017 at 07:54

    Hier worden we altijd heel goed geholpen en nemen ze goed de tijd voor ons. Vind het dan jammer/raar dat dat niet overal is.

  • Reply
    Marjo
    6 april 2017 at 07:29

    Hier worden er vanaf het 2de kind heel wat afspraken niet gedaan dus dat scheelt. Ik ga alleen voor de vaccinatie!

  • Reply
    misseagles
    6 april 2017 at 06:39

    Hier vergeten ze me gewoon haha. Heb zelf maar gevraagd of ik nog eens moet komen. Niet omdat ik er veel aan heb maar omdat ik die vaccinaties toch wel belangrijk vind.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]