Engeland Europa Museum Travel video en vlogs

Clovelly met kinderen, het mooiste dorpje van Engeland

7 mei 2018
Clovelly met kinderen

Clovelly met kinderen is echt een unieke ervaring. Als je dan toch een autovakantie in Engeland met kinderen maakt, mag je deze bestemming in Noord Devon echt niet missen.

Clovelly bezoekenHet fijne aan familie in Engeland is dat ze de meest mooie en unieke plekken weten te vinden. Dus verraste de man van mijn moeder ons met het mooiste juweeltje van Groot Britannië: Clovelly. Een dorpje zo uniek, dat je er voor moet betalen om binnen te mogen kijken. Maar Clovelly is echt de moeite waard om samen met je kinderen te bezoeken.

Clovelly visitors centre

Visitor Centre

Je begint  een dagje Clovelly met kinderen in het bezoekerscentrum. Hier kan je  toegangskaartjes halen, souvenirs, en wandelkaarten. Binnen in kan je een 20-minuten durende gratis film bekijken. Geen must maar je leert er alvast van alles over de ontstaansgeschiedenis van Clovelly.

Clovelly bezoekerscentrum

Door de grote ramen van het bezoekerscentrum heb je zicht op de kust van North Devon en Bideford Bay. In het restaurant kan je lekkere Engelse versnaperingen eten zoals scones, carot cake en zelfgemaakte fudge. Aan het plafond boven de trappen hangt een roeiboot.

Video Clovelly met kinderen

Clovelly bezoeken met kinderen

Clovelly met kinderen

Clovelly ligt in Zuid West Engeland in het graafschap Devon. Het dorpje is een toeristische trekpleister vanwege zijn unieke ligging. Het ligt als het ware tegen een berg aangeplakt. Als je vanaf het bezoekerscentrum over de hoofdstraat naar de kade beneden loopt is er een enorm verval in hoogte. De autovrije straat is versierd met kinderkopjes. En het is er zo stijl dat inwoners hun boodschappen en goederen vervoeren met speciale sledes. In het voormalig vissersdorpje wonen tegenwoordig niet meer dan 450 inwoners.

De karakteristieke witte huisjes zijn particulier bezit. Daardoor voelen inwoners zich ook heel erg verantwoordelijk om de unieke sfeer van het dorpje te behouden. De huisjes zijn versierd met bloemen zoals geraniums, fuchsia en de typische Engelse bluebells. En de meesten staan op de monumentenlijst. Vanaf de 13de eeuw waren er slechts 3 families aan Clovelly verbonden. En tot 1988 hoefde je alleen te betalen voor parkeren. Tegenwoordig moeten toeristen hun auto achterlaten bij het bezoekerscentrum. Tegen betaling mag je het dorpje in.

Clovelly het mooiste dorpje van Engeland

Entreeprijzen Clovelly

Volwassenen£7.25
Kinderen£4.40
Familie ( 2 volwassenen + 2 kinderen)£18.40
Jonger dan 7 jaargratis

 

Belangrijke cottages in Clovelly

Crazy Kate’s Cottage

Belangrijke cottages in Clovelly

Bij het bezoekerscentrum kan je voor £ 1 een plattegrond krijgen. Hier staan de belangrijkste bezienswaardigheden van Clovelly op. Waaronder enkele cottages. Nu zijn alle witte vissershuisjes schilderachtig mooi om te zien, maar sommigen hebben een bijzondere geschiedenis. Dat komt door hun bewoners. Neem bijvoorbeeld The fisterman’s Cottage. Hier kan je zien hoe vissers vroeger leefde. Echt heel krap als je bedenkt dat hij hele gezinnen woonden.

Oberammergau Cottage

Ook de Oberammergau Cottage herken je makkelijk. Deze is vlakbij het postkantoor, waar de straat naar rechts afbuigt. Deze heeft decoratief houtsnijwerk dat helemaal uit Beieren komt. De eigenaresse van Clovelly, Christine Hamlyn bezocht dit stadje in 1910 en bracht het vanuit Duitsland mee. Zij was sowieso een belangrijk persoon voor het dorpje en niet voor niets is en een Inn naar haar vernoemd.

Temple bar Cottage

Vlakbij het openbare toilethuisje is de Temple bar Cottage. Hier kan je onderdoor lopen. In het verleden woonde er een schoenmaker op deze strategische plek. Hij wist altijd een praatje met mensen te maken en hun zover te krijgen hun schoenen te laten oplappen.

Crazy Kate’s Cottage

Als je met je rug naar de baai staat, kijk je uit Crazy Kate’s cottage. Haar huisje heeft een fotogeniek balkonnetje. Het schijnt het oudste huisje in Clovelly te zijn. Kate’s man was een visser en vanaf de hoge ramen aan de voorkant zwaaide ze hem altijd uit. Op een noodlottige dag werd zijn bootje door de wind gegrepen en verdronk hij. Kate zag het gebeuren. Daardoor werd ze gek van verdriet. Dat bleef ze tot aan haar dood. Op een noodlottige dag trok ze haar trouwjurk aan en liep vanaf de baai de zee in. Haar dood tegemoet zodat bij haar man kon zijn.

Clovelly Donkeys

Clovelly Donkeys

Clovelly Donkeys

Als je aan Clovelly denkt, denk je ook aan ezeltjes. Deze kleine maar taaie beestjes kunnen prima over de keien lopen. Uitgerust met speciale zadeltassen vervoerden zij brandstof, eten, bouwmaterialen, post, drinken en het afval. Van de kade naar boven en weer terug. Toen het toerisme in Clovelly op gang kwam, vervoerden zijn toeristen en hun bagage. Tegenwoordig hebben de ezeltjes een rustiger bestaan. De meesten staan gezellig in een wei. Enkelen vind je er bij de stallen. Tegen betaling van £ 3 kan je een ritje maken op hun ruggen. Naar het schijnt, lopen ze in de zomer gewoon rustig door het dorp.

St. Peter's Chapel Clovelly painting

St. Peter’s Chapel

St. Peters Chapel vind je middenin Clovelly. Goed verstopt. Het gebedshuis werd in 1846 geopend. Speciaal voor mensen die niet (meer) over de gladde kinderkopjes naar de parochiekerk bovenaan het dorpje konden lopen.

St. Peter's Chapel Clovelly

Binnenin het kerkje vind je een schilderij van een Lam en heiligen. Gemaakt in 1990 door Fiona Balfour, een kunstenares uit Noord Devon.

Kingsley museum Clovelly

Binnnenin het Kingsley museum

Kingsley Museum

Ietsjes voorbij de New Inn vind je het Charles Kinsgley museum. Binnen in de cottage zie je Charles Kingsley aan zijn bureau zitten. Als kind leefde hij in Clovelly. Op de achtergrond hoor je de stem van Joss Ackland. Een acteur en inwoner van Clovelly. Hij leest een van Charles Kingsleys bekendste gedichten voor. Het verhaal van 3 vissersvrouwen die tevergeefs wachten totdat hun mannen terugkeren tijdens een zware storm. De harde realiteit van het leven in een vissersdorpje. In de overige kamers kom je meer te weten over het leven van Charles Kingsley.

The new Clovelly Sweet and Fudge Shop

Dat vonden de kinderen allemaal wat minder boeiend. Waar ze wel interesse in hadden was The new Clovelly Sweet and Fudge Shop. Hier verkopen ze ouderwetse snoepjes.

Fisherman’s Cottage Museum

Tips voor bezoeken Clovelly

Clovelly Quay

Clovelly Quay

Vanaf de kade muur heb je een prachtig uitzicht over het water. In de verte zie je Lundy Island liggen. En klein eiland dat op zo’n 25 kilometer afstand ligt. De man van mijn moeder vertelde dat je vanaf een bepaalde leeftijd niet meer op dat eiland mag wonen. Men wil voorkomen dat je vanwege gezondheidsklachten met een reddingshelikopter eraf gehaald moet worden. Bij vloed staat het water hoog tegen de kader. Bij eb liggen de boten op het stenen strand.

Lifeboat Station

Clovelly’s eerste reddingsbrigade werd na 1870 gebouwd. Tijdens een storm in dat jaar werden er vele vissersboten verwoest en verloren vele vissers hun leven. Aangezien er aan dit deel van de kust van Noord Devon weinig baaien en havens zijn, was Clovelly een geweldige uitvalsbasis. Ondanks dat was en is uitvaren gevaarlijk. Bij storm slaan metershoge golven over de ingang van de kade. Als je geluk hebt kan je de reddingsbrigade in actie zijn. Ze zijn vaak open en als bezoeker mag je dan binnenin een kijkje nemen.

De grot van Merlijn de tovenaar

In de verte zie je een waterval. Volgens de legende werd Merlijn de Tovenaar hier geboren. Je weet wel die man uit de verhalen van Koning Arthur.Land Rover services Clovelly

Land Rover service

Naar beneden lopen is altijd makkelijker dan naar boven. Heb je er geen zin in om de hele steile terugweg naar boven te lopen? Niet getreurd. Achter de Red Lion Hotel vind je de Landrover services. Het staat met bewegwijzering aangegeven. Hier staan Land Rover jeeps die je voor £ 1,50 per persoon naar boven brengen. Tot aan de Donkey stables. Vanaf daar is het nog een klein stukje totdat je weer bovenaan bij het bezoekerscentrum bent. Zeker als je Clovelly met kinderen bezoekt is het een aanrader voor als ze moe zijn.

Overnachten in Clovelly Devon

Overnachten in Clovelly met kinderen

Rondom Clovelly zijn er verschillende Bed & Breakfast waar je kan verblijven. Ook wanneer je Clovelly met kinderen bezoekt. Maar wil je het helemaal uniek maken? Dan moet je in een van de 3 slaapaccommodaties in het dorpje verblijven. In The Red Lion hotel, The New Inn en Hamlyn’s B&B kan je een kamer boeken. Helemaal in stijl.

Eten in Clovelly met kinderen

Na onze wandeling door Clovelly, hadden de kinderen trek gekregen. Beneden bij kade vind je het Red Lion Hotel. Daar kan je ook eten. In the Harbour Restaurant kan je dagelijks verse vis krijgen. Engels voedsel is wel enigszins anders dan wij gewend waren. Zo bestelde Miss B het kindermenu. Dit bestond uit Fish en chips en erwtjes. Miss G bestelde een wrap met kip. Wat ze overigens heerlijk vond. Ik bestelde nacho’s met kaas, guacamole en salsa. Bestel je een sandwich dan krijg je daar losse chipjes bij… Heel bijzonder om chips op je boterham te eten. Achter het hotel vlakbij de Land Rover services is the Snug & Harbour Bar. Vlakbij de Fisherman’s cottages vind je nog Hamlyn’s en Upalong bar

Praktische tips voor een bezoek aan Clovelly met kinderen

 • Vanaf het bezoekerscentrum kan je prima te voet naar Clovelly Quay lopen. Het is steil, maar goed te doen voor kinderen. Omdat de hoofdstraat oneffen is door de uitstekende kinderkopjes en deze bovendien trappen heeft, raad ik je af om een buggy of kinderwagen in Clovelly te gebruiken. Ondanks al hun beloftes durf ik haast wel te wedden dat er geen een merk is die hier tegen bestand is. Mocht je al beneden komen, dan moet hij ook ooit weer omhoog. En dat is een hele klim. Een draagzak is beter
 • Clovelly is heel erg steil. Trek dus goede schoenen aan. Met hakjes en slippertjes ga je er echt niet komen. Dat biedt geen enkele stevigheid op de kinderkopjes die bij regen glad kunnen zijn.
 • Tijdens ons bezoek aan Clovelly met kinderen kwamen we op de terugweg ook langs een donkey boerderij. Voor £ 3 pond per kind kan je een rondje maken, Je kan er niet pinnen dus houd wat contant geld bij de hand.

Ook leuk om te lezen:

Clovelly

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!