Met de NIPT-test kun je tijdens je zwangerschap laten onderzoeken of je baby een aangeboren chromosoomafwijking heeft. Denk aan Downsyndroom, Edwardssyndroom of Patausyndroom. Deze test is net zoals de combinatietest voor iedere zwangere vrouw beschikbaar. Waardoor je ook als christen een keuze moet maken
Inhoud van dit blog
Wat is de NIPT-test?
De NIPT-test staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Het is een bloedonderzoek die je kan laten uitvoeren vanaf 11 weken. Het is ontwikkeld om de meest voorkomende chromosoomafwijkingen, zoals trisomie 21 (Downsyndroom), trisomie 18 (Edwards syndroom) en trisomie 13 (Patau syndroom) op te sporen.
Voor het bloedonderzoek nemen ze via je arm bloed bij je af. In het bloed van de de moeder zit namelijk een klein beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van de ongeboren baby.
Kies je voor de NIPT dan doe je bovendien mee aan een studie. Via een formulier moet je toestemming geven dat onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken. Ook je verloskundige of gynaecoloog tekent dit formulier. Uiteindelijk krijg je 1 formulier mee naar huis zodat je nog eesn rustig kan nalezen wat je nu getekend hebt.
Verschil tussen NIPT-test en combinatietest
De NIPT-test is nauwkeuriger dan de combinatietest en daardoor ook betrouwbaarder. Zoals de naam al aangeeft, is de combinatietest een combinatie van meerdere testen. Het is een bloedonderzoek in combinatie met nekplooimeting van je baby in je buik. De nekplooi-meting wordt gedaan met een echo. Ook deze prenatale test berekent de kans dat je kind een van de eerder genoemde chromosoomafwijkingen heeft. De kansen worden berekend op basis van: de uitslagen van de bloedtest en nekplooimeting, in combinatie met je leeftijd en exacte duur van je zwangerschap. Zekerheid biedt het dus niet. Meestal wordt de combinatietest tussen de 9 en 14 weken zwangerschap gedaan.
NIPT vs combinatietest, vlokkentest en vruchtwaterpunctie
Voordeel van de NIPT is dat deze niet kan leiden tot een miskraam. Een nadeel is dat deze test minder betrouwbaar is dan een vruchtwaterpunctie. Bij een afwijkende uitslag wordt alsnog geadviseerd om een vlokkentest of vruchtwaterpunctie te doen. Overige verschillen tussen NIPT en combinatietest lees je hier. En in onderstaand schema zet ik ook nog eens de verschillen. (Bron 1, 2)
Schema verschillen NIPT vs combinatietest, vlokkentest en vruchtwaterpunctie
NIPT-test | Combinatietest | Vlokkentest | Vruchtwaterpunctie | |
Wanneer? | Vanaf 11 weken zwangerschap | Bloedonderzoek tussen 9 en 14 weken en nekplooimeting tussen 11 en 14 | Tussen de 11 en 14 weken zwangerschap | Rond de 15-16 weken |
Hoe? | bloedonderzoek bij zwangere | bloedonderzoek bij zwangere en nekplooimeting met echo bij baby | Met een naald wordt via de buikwand of vagina weefsel van de placenta uit de baarmoeder weggehaald om te onderzoeken | Met een naald wordt via de buikwand vruchtwater afgenomen om te onderzoeken |
Betrouwbaarheid | De NIPT is betrouwbaarder dan de combinatietest. Van alle kinderen met downsyndroom wordt met NIPT meer dan 95% gevonden | de sensitiviteit met de combinatietest is dat 85% | De betrouwbaarheid is iets minder groot dan die bij de vruchtwaterpunctie. Dat komt doordat in 1-2% van de zwangerschappen een chromosoomafwijking wordt ontdekt die mogelijk alleen in de placenta aanwezig is. | De vruchtwaterpunctie de meest betrouwbare test om een diagnose te geven. Nadeel is dat het onderzoek later in de zwangerschap plaatsvindt en het langer duurt voordat je een uitslag hebt.. |
Kans op miskraam | Geen | Geen | 0,5% | 0,3% |
Down Syndroom in Nederland
Een aantal jaren terug waren de 20-weken echo en de echo voor geslachtsbepaling nogal een ding. Maar nu die wat meer gemeengoed zijn in christelijke Nederland, is er een volgende: de NIPT-test. Deze wordt verweten dat het het aborteren van kinderen met Down wel heel gemakkelijk maakt. Waarmee we Scandinavische landen achterna gaan. Daar bestaan kinderen met Down Syndroom nagenoeg niet meer omdat aanstaande ouders bij afwijkingen voor abortus kiezen. Nu is Down Syndroom voor veel aanstaande Nederlandse ouders geen reden voor een abortus. We hebben het idee dat kinderen met Down Syndroom nog best wel een goede kwaliteit van leven hebben. Programma’s als Down met Johnny hebben ook bijgedragen aan een positieve beeldvorming.
Christen en NIPT-test
Het leven is een God-gegeven wonder waar de mens zo min mogelijk aan moet knutselen. Dus voor veel christenen is prenatale screening sowieso al een taboe. Je krijgt wat je krijgt. Perfect zoals het is en daar moet je dankbaar mee zijn. Punt uit. Genderdissapointment of voorkeur voor een bepaald geslacht is dan ook lastig bespreekbaar. In bepaalde mate kan ik me daar in vinden. Maar ervaring heeft me ook geleerd dat veel mensen (en vooral de oudere generatie) spreekt over iets wat ze niet kennen. Dat echo’s en prenatale testen in hun tijd niet beschikbaar waren, is geen reden om met de kennis van nu ze niet beschikbaar te stellen.
Wanneer je net zoals ik een genetische erfelijkheidsziekte hebt, ga je er ook anders naar kijken. Mijn ziekte heeft invloed op mijn werk-privébalans, bij elke hypotheek die ik afsluit of ik een levensverzekering krijg en op mijn kinderen. De kans dat ik het doorgeef is namelijk 25%. Ik moet het bij elke medische ingreep vermelden. Niet voor niets is het een aantal jaren geleden aan de hielprik toegevoegd. Vandaar dat ik het christelijke geneuzel bloedirritant vind. Ik kan er vaak ook weinig mee omdat mijn situatie vaak uitzonderlijker is.
Toch ben ik nooit te beroerd om het gesprek met andersdenkenden aan te gaan. Dus vroeg ik andere christelijke moeders in een besloten Facebookgroep naar hun keuze. De voors of tegens. De meesten zouden er niet voor kiezen. Maar als je vertelt dat jezelf een erfelijkheidsziekte hebt, zie je dat er weinig steekhoudende argumenten gegeven worden en je niet verder komt. Jammer.
Mijn ervaring met prenatale screening
Toen ik ruim 12 jaar geleden moeder van Grace werd, heb ik helemaal niks aan prenatale screening laten doen. Ook bij Bailey niet. Ik wilde alleen weten wat het geslacht van mijn baby was, dus reisde af naar een privékliniek voor een geslachtsbepaling met pretecho. Dat was het en ik heb daar nooit spijt van gehad. Mijn zwangerschappen zijn sowieso al heel medisch. Vandaar dat ik graag zoveel mogelijk uit de medische molen blijf.
Vier jaar geleden was pas de eerste keer dat ik eindelijk instemde met een 20-weken echo. Alles was goed, maar aan de ervaring zelf heb ik geen positieve gevoelens over. Het gedruk, tijdens de echo op mijn buik ervaarde ik als zeer onprettig. Na afloop had ik buikpijn en moest ik enorm spugen. De rest van de middag heb ik doodziek in bed gelegen. Vandaar dat ik nu ook nog niet helemaal een keuze gemaakt heb.
Waarom ik voor de NIPT-test koos
En toen kwam de NIPT. Ergens vond ik het wat onromantisch om met 8 weken zwangerschap een stapel folders in mijn handen gedrukt te krijgen. Na mijn miskraam, houd ik toch meer een slag om de arm. In mijn achterhoofd had ik zoiets van: Wie zegt dat dit kind bij de volgende afspraak nog in leven is? Zullen we eerst even chillen? Maar de volgende afspraak zou een drie kwartier durend consult worden waarna ik uiteindelijk mijn keuze moest maken. Dus met frisse tegenzin las ik de boekjes door en bekeek ik deze website. Las ik over het verschil tussen de NIPT-test en combinatietest. Bekeek ik alle relativerende procenten en hoeveel het uiteindelijk zou zeggen. Sprak ik met andere over hun keuze en wat hun argumenten waren.
Veiliger alternatief dan andere screening
Voor mij gaven de volgende redenen de doorslag: een NIPT-test kan relatief veilig. Voorheen had je de vruchtwaterpunctie of vlokkentest maar die gaven toch meer risico op een miskraam. De NIPT is simpel. Een kwestie van 2 buisjes bloed laten prikken. En bloed moet je als zwangere toch al voldoende afstaan. Twee buisjes meer of minder maakt dan toch niet meer uit.
Voorbereiden
Het kan je helpen mentaal voor te bereiden. Stel dat er iets aan de hand is, dan heb je een aantal maanden om je in te lezen. Contact te zoeken met belangenverenigingen en andere ouders van kinderen met hetzelfde. Zodat je een beter beeld kan vormen.
Nevenbevindingen
En misschien wel de belangrijkste: de nevenbevindingen. Niet alleen kan je laten onderzoeken of je kind een chromosoomafwijking heeft, ze kunnen ook onderzoeken of jij chromosoomafwijkingen hebt. Dan weet je dat ook, mocht je in de toekomst bijvoorbeeld nog gezinsuitbreiding willen. Zelf vond ik het heel waardevol omdat ik door mijn adoptie mijn hele medische geschiedenis mis. Ik kan nooit invullen wat mijn biologische ouders voor een ziektes hebben omdat ik het niet weet. Na meer dan 30 jaar is het fijn dat men enkele puzzelstukjes kan invullen. De uitslag krijg je binnen 10 werkdagen en dat is heel wat sneller dan dat ik bijvoorbeeld duidelijkheid kreeg over de hielprik. Of dat ik 3 maanden na Grace geboorte nog met een internist moest spreken over hoe erg mijn sikkelcel is.
Ik help anderen
En als laatste: Als je voor een NIPT test kiest, help je mee met de wetenschappelijke Trident-2 studie. Aangezien ik geen Moeders voor Moeders gedaan heb, vind ik dit wel een goede daad tijdens mijn zwangerschap.
Inmiddels heb ik de uitslag binnen. Er zijn geen chromosoomafwijkingen gevonden. En geen nevenbevindingen. We zullen het zien.
Wil je meer praktische tips voor je christelijke geloofsopvoeding? Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief Geloof & Kinderen.
Fotocredits: AnoukvanMarsbergen
No Comments