Christendom

7 Bijbelstudietips die je helpen vaker je Bijbel open te slaan.

22 augustus 2023
Waarom is Bijbelstudie belangrijk

Geschatte leestijd: 6 minuten

Of je nu van kinds af aan christelijk bent opgevoed of een newbie bent, het lezen van de Bijbel vraagt oefening, discipline en geduld. En als je ook maar een beetje op mij lijkt, gaat het niet vanzelf. Hieronder staan 7 Bijbelstudietips die je helpen om deze onuitputtelijke bron van inspiratie en bemoediging beter te lezen.

Eerder besprak ik waarom Bijbelstudie belangrijk is en gaf ik ook al tips om Bijbellezen gemakkelijker te maken. Vandaag geef ik je 7 Bijbelstudietips die je helpen om je Bijbel vaker open te slaan. Of in elk geval doelbewust.

7 Bijbelstudietips om elke dag je Bijbel te lezen

Kies een vertaling die bij je past

Bijbellezen-tips-themillennialmom

Mijn eerste Bijbelstudietip is om naar de vertaling te kijken. Poëtisch gezien, vind ik de Naardense Bijbelvertaling het mooist. De Rembrandt Bijbel is mijn favoriet vanwege de mooie tekeningen. De Staten vertaling snap ik, maar vind ik niet echt toegankelijk om te lezen. De herzien Statenvertaling, heb ik minder moeite mee maar gebruik ik alleen af en toe voor mezelf. Aan tafel als gezin lezen we de Bijbel in Gewone taal. Met Novan en Chloé lees is verschillende versies van de Kinderbijbel. Van de kleurrijke editie van Desmond Tutu, de visuele Prentenbijbel tot de vrolijke Babybijbel. En eerlijk? De eenvoud van de meeste Kinderbijbels raakt me vaak dieper dan de menig andere vertaling.

Voor je Bijbelstudie zijn er veel verschillende vertalingen van de Bijbel beschikbaar. Het is belangrijk om te kiezen voor een vertaling die bij je past en die je begrijpt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een moderne vertaling als de Nederlands Bijbelgenootschap of de Herziene Statenvertaling. Het is ook nuttig om verschillende vertalingen te vergelijken en te bepalen welke het beste bij je past. In de Bijbel app kun je makkelijk switchen tussen verschillende vertalingen.

Gebruik een Studiebijbel

Goede-Studiebijbel-Beginners-tieners-makkelijk

Ik heb verschillende Bijbels. Maar had nog nooit eerder een StudieBijbel. Sinds dit jaar heb ik er een gekocht.  Ik twijfelde tussen een exemplaar van Zij lacht, HSV of de roodletterbijbel van het nieuwe leven. Uiteindelijk koos ik voor de laatste variant. Door de begrijpelijke taal is hij ook makkelijk toegankelijk voor mijn tienerdochters. Een studiebijbel bevat uitleg, achtergrondinformatie en notities die je kunt gebruiken om meer te begrijpen over wat je leest.  Ben je een newbie dan is het verstandig om een Studiebijbel te gebruiken die specifiek is ontworpen voor beginners. Zo zijn er bijvoorbeeld studiebijbels die specifiek gericht zijn op het beantwoorden van vragen over het geloof of op specifieke onderwerpen, zoals genezing of vergeving.

Maak van Bijbelstudie een routine

Het is belangrijk om regelmatig te bestuderen, dus het is verstandig om een routine te maken en tijd apart te zetten om de Bijbel te lezen. Je kunt bijvoorbeeld elke dag 10-15 minuten besteden aan Bijbelstudie. Dit zal je helpen om meer te leren en te begrijpen over wat je leest.

Stel vragen

Stel jezelf vragen over wat je leest en zoek naar antwoorden. Dit zal je helpen om meer te begrijpen en te onthouden. Bijvoorbeeld: “Wat is de betekenis van dit vers?” of “Wat is de boodschap van dit hoofdstuk?” Je kunt ook commentaren gebruiken of andere hulpmiddelen om antwoorden te vinden. Met mijn oudste dochters stel ik ook vaak de vragen:

  • Wat zegt dit Bijbelgedeelte over mensen?
  • Wat zegt die Bijbelgedeelte over God?
  • Wat valt je op?
  • Zie je een parelel met een ander gedeelte uit de Bijbel?

Studeer samen met anderen

Belang-van-Bijbellezen-voor-christenen

Het is leerzaam om met anderen te studeren en ideeën uit te wisselen. Zoek naar een studiegroep of discussiepartner die je kunt uitdagen en steunen. Dit zal je helpen om meer te begrijpen en om verder te komen in je Bijbelstudie.

Gebruik hulpmiddelen

Er zijn tal van hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij je Bijbelstudie. Denk aan commentaren, naslagwerken, concordanties en online hulpbronnen. Deze hulpmiddelen kunnen je helpen om dieper in te gaan op de betekenis van bepaalde verzen, historische context te begrijpen en theologische inzichten op te doen.

Bid

Mijn beste Bijbelstudie tip is bid voordat je begint. Bidden helpt mij om mijn gedachten te focussen op God alles om mij heen te laten voor wat het is. Daarnaast is het belangrijk om te bidden om wijsheid en inzicht. Bid dat God je hart en geest zal openen voor Zijn waarheid en dat Hij je zal leiden tijdens je studie. God wil dat we Hem kennen en begrijpen, en Hij zal ons zeker helpen als we Hem daarom vragen.

In conclusie, het bestuderen van de Bijbel als beginner kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en hulpmiddelen kan het ook enorm lonend zijn. Door een vertaling te kiezen die bij je past, een studiebijbel te gebruiken, een routine te creëren, vragen te stellen, samen te werken met anderen, hulpmiddelen te gebruiken en te bidden voor begeleiding, zul je in staat zijn om een dieper begrip te krijgen van de rijke inhoud van de Bijbel. Laat je niet ontmoedigen door de complexiteit; met geduld en toewijding zul je groeien in je Bijbelstudie en een versterkte relatie met God ontwikkelen. Door deze tips te volgen, zul je een effectieve en betekenisvolle Bijbelstudie hebben. Het belangrijkste is om regelmatig te lezen en te begrijpen wat je leest, en om God om hulp te vragen. Veel succes!

Wat is jouw beste Bijbelstudietip die he graag met een andere lezer zou willen delen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]