Baby Dreumes Moeder & Kind Opvoeding Peuter Schoolkind Tiener

De invloed van het cellulair geheugen op de herinneringen van baby’s

8 januari 2019
De invloed van het cellulair geheugen op baby's

Lange tijd werd gedacht dat we onze herinneringen alleen opslaan in onze hersenen. Maar er is een theorie die beweert dat we het ook opslaan in de cellen van ons lichaam. Dat wordt cellulair geheugen genoemd. Dit kan de verklaring zijn van waarom een baby die klem gezeten heeft in het geboortekanaal vaak een hekel heeft aan kleding dat over haar hoofd getrokken moet worden.

Bij de aanschaf van mijn eerste babyuitzet werd mij verteld om een aantal overslagrompertjes te kopen. Pasgeboren baby’s zouden het namelijk niet prettig vinden als je ze kleding over hun hoofd aantrekt. Vooral niet wanneer de opening nauw is. Zo werd mij verteld. Het had iets te maken met de geboorte. Je zou haast denken dat ze hun geboorte kunnen  herinneren…

Onze herinneringen

Je gebeurtenissen kunnen herinneren is een stuk ingewikkelder dan gedacht. Zo kunnen we ons veel herinneren uit onze pubertijd. Dit wordt ook wel de reminiscentie-effect of reminiscentiehobbel genoemd. Hetzelfde geldt voor gebeurtenissen uit de afgelopen 5 jaar. Wat we recentheidseffect noemen. Miss G en miss B hebben geluk want in hun autobiografisch geheugen valt het reminiscentie-effect samen met het recentheidseffect. Maar Miss C daarentegen bevindt zich in een heel andere fase. Grote kans dat wat zij in de afgelopen 3 jaar mee gemaakt heeft, op den duur vergeten is.

Infantiele amnesie

Als mensen kunnen we ons weinig herinneren van gebeurtenissen die zich in de eerste drie levensjaren afspeelden. Een enkeling daar gelaten natuurlijk. Vaag kan ik mij namelijk nog herinneren waar mijn peuterspeelzaal was en dat we daar een liedje zongen wat ergens de tekst had “Zwaaien met je onderbroek”. De hele melodie weet ik niet meer, maar wel dat ik dit in een soort van boomhut samen met andere kinderen in een ‘bos’ zong. Echt plaatsen kan ik het niet. Wat logisch is. Het schijnt namelijk dat de herinneringen die we voor de derde verjaardag aanmaken weer vanaf onze zevende verjaardag kwijtraken. Dit komt omdat ons kinderbrein nog volop in ontwikkeling is. De deling van de cellen gaat zo snel dat onze allereerste kinderherinneringen verdwijnen. Dit fenomeen heet infantiele amnesie.

Cellulair geheugen

Cellulair geheugen wordt ook wel body memory genoemd. Met cellulair geheugen bedoelen we dat onze herinneringen ook worden opgeslagen in de cellen van ons lichaam. Dus eigenlijk dat er buiten ons brein nog een plek zou zijn waar we herinneringen kunnen bewaren. Een theorie die niet perse onomstreden is. Tot op heden heeft wetenschap nog onvoldoende bewijzen. Toch betekent dat niet dat het niet bestaat of niet kan. Zo ontdekte de Amerikaanse Neuropyscholoog Paul Pearsall dat veel harttransplantatiepatiënten eigenschappen en herinneringen overnamen van hun donor. In het Geheugen van het hart schrijft hij deze persoonlijke ervaringen op. En we weten bijvoorbeeld ook dat onze huid een ‘geheugen’ heeft. Je huidcellen onthouden hoeveel keer je verbrand bent. Ben je op jonge leeftijd vaak verbrandt? Dan veroudert je huid sneller. Maar je huidgeheugen is natuurlijk wel een beetje anders dan cellulair geheugen.

In 2004 was al bekend dat het brein geheugen achter de hand houdt in cellulaire zakjesWetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen ontdekten in 2018 de proteïne die verantwoordelijk is voor het overbrengen van het cellulair geheugen wanneer cellen zich delen. Deze ontwikkeling is belangrijk om te kunnen begrijpen hoe een cel uiteindelijk kan uitgroeien tot een heel lichaam. En ook dit onderzoek met zeeslakken laat ruimte over voor vragen en geeft weinig antwoorden.

Of je kindje zich nu (n)iets herinneren kan. Mijn ervaring is dat je gewoon naar je gevoel moet luisteren. Heb jij een lastige bevalling gehad en daarna ervaren dat je kind onrustig bleef? Wat heb jij vervolgend gedaan?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  • Reply
    Nadia
    9 januari 2019 at 14:34

    Wat interessant om te lezen! Ik denk zeker dat we onbewust meer meekrijgen dan we denken.

  • Reply
    Bianca Schrijft
    8 januari 2019 at 15:25

    Grappig om te lezen, ik vraag me meteen af of mijn man daarom een hekel heeft aan kleding met een nauwe kraag of turtleneck. Ik denk dat iedereen wel momenten kan bedenken waarop hij of zij op een automatische manier reageert, terwijl je iets voor jou idee voor het eerst voelt.

  • Reply
    Globalizious
    8 januari 2019 at 12:37

    Ik denk dat er onbewust een hoop meer gebeurt dan we misschien denken..

  • Reply
    Marieke
    8 januari 2019 at 11:41

    Wat een theorie 😉 Ik heb het gelezen, maar het komt nu even niet binnen.

  • Reply
    feliceveenman
    8 januari 2019 at 11:16

    ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit niet kan volgen…wie is miss G en wie is miss B? De Amerikaanse neuropsycholoog ? wie mag dat wel wezen? En er is huid geheugen en cellulair geheugen…sorry ik vind het nogal warrig…

  • Reply
    Irene
    8 januari 2019 at 10:46

    Interessant. Ik kan me dingen herinneren van toen ik nog geen twee jaar oud was. Van muziek tot hoe de kamer er uit zag.

  • Reply
    Nicole Orriëns
    8 januari 2019 at 10:34

    Jeetje wat een gedoe. Of het nou bestaat of niet, ik geloof dat ik dit concept gewoon even aan me voorbij laat gaan.

  • Reply
    Laura - My Out Of Office Blog
    8 januari 2019 at 10:24

    Goh, Ik denk dat je vermogen om herinneringen te maken op die leeftijd vooral naar motoriek gaat eigenlijk. We leren op die leeftijd zo-veel doen. Van rollen tot tanden poetsen en schoenen knopen. Denk dat we niet Mogen onderschatten dat dat ook op basis van herinneringen tot stand komt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]