Carnaval Feestdagen

Carnavalskleding voor rebelse meisjes

20 januari 2019
Carnavalskleding voor meisjes

Is het jou ook wel eens opgevallen dat je carnavalskleding voor vrouwen kan verdelen in twee categorieën? Onder een bepaalde leeftijd, ga je als prinses. En vanaf een bepaalde leeftijd geldt: hoe bloter hoe beter.

Echt origineel vind ik de meeste carnavalskleding voor dames niet. En ook voor meisjes is de keuze vaak beperkt tot outfits die best wel stereotype zijn. Als liefhebber van het Zomercarnaval in Rotterdam mag ik misschien over dat blote niet klagen. Want bij de Caribische versie hebben vrouwen ook niet veel om het lijf. Terwijl dit zomerfeest eind juni is, is het feest van onder de Grote Rivieren vaak nog in hartje winter. Het is dan best koud om in een weinig verhullende outfit over straat te scharrelen. Vandaar dat ik het nooit helemaal begrepen heb.

Je hebt carnaval en je hebt carnaval

Datzelfde hebben mijn dochters. In hun ogen is het toch een beetje een volksfeest dat nog weinig met zijn oorspronkelijke betekenis te maken heeft. In mijn woonplaats wordt het door een kleine groep fanatiekelingen gevierd. Dat zijn mensen die met elkaar aan lange tafels zitten en mannen met veren op hun hoofddeksel. Als we er onverwacht een paar in het wild tegenkomen, geeft dat vaak een grappige indruk. Wij zijn tot de conclusie gekomen: wat Oktoberfest is voor het najaar, is Carnaval voor het vroege voorjaar.

middeleeuwse prinses

middeleeuwse prinses Anna Boleyn

Voordelen van  rollenspel en verkleden

Maar stiekem kan ik me best voorstellen waarom het leuk is om je te verkleden. Ook als je volwassen bent. Bovendien heeft verkleden voor kinderen ook een aantal positieve voordelen:

  • helpt je kind om opgedane kennis toe te passen
  • het stimuleert en bevordert de fantasie
  • helpt je kinderen om ervaringen te verwerken. Verkleden kan een uitlaatklep zijn om met

Niet voor niets hebben de kleuterklassen op een basisschool vaak een verkleedhoek. Verkleden is een belangrijke fase in de ( mentale ) ontwikkeling van een kind. Als we ouder worde, verliezen we een beetje van deze speelse manier om onze omgeving te ervaren. Gelukkig is er door de populariteit van LARP (Live Action Role Play) meer aandacht voor het belang van rollenspel. En wordt rollenspel ook vaker ingezet voor educatieve doeleinden.

Cleopatra outfit

Cleopatra outfit carnaval

Leuke carnavalskleding voor meisjes

Tot zover de theorie. Ik ben er een groot voorstander van om je te verkleden. En (feminist als ik ben) zag ik natuurlijk een uitgesproken kans om mijn dochters outfits te laten kiezen die staan voor rebelse meisjes. Voor Miss B koos ik een outfit van Cleopatra. Een van de machtigste vrouwen van het oude Egypte. Voor Miss G koos ik een prinsessenjurk. Geen roze met allerlei tierelantijntjes, maar eentje die ene belangrijke vrouw of prinses uit de middeleeuwen had kunnen dragen zoals Anna Boleyn.

Frozen jurk voor peuters

Frozen jurk voor Carnaval

En Miss C? Die koos natuurlijk voor Elsa. De eerste Disney prinses die geen man nodig had om haar te redden. De carnavalsoutfits zijn natuurlijk fantastisch. Maar daarbij is het ook een ontzettend leuke manier om het gesprek op gang te brengen over vrouwelijke rolmodellen voor mijn dochters.

Doe jij aan carnaval? En zo ja, hoe gaat jouw kind verkleed?

 

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]