Houden jouw kinderen ook zo van buitenspelen in de zomer? Dan zijn ze met onze buitenspelletjes lekker lang zoet. Het is een mix met nostalgische buitenspelletjes uit mijn kindertijd en moderne. Leuk voor kinderen maar ook leuk om als volwassene aan mee te doen. En het zorgt gegarandeerd voor uren lang speelplezier in de zomervakantie.
Inhoud van dit blog
Buitenspelletjes voor kinderen
Stand in de mand
Stand in de mand en de bal is voor… en dan riep je de naam van degene waar de bal voor was. In mijn jeugdherinneringen zijn er heel wat zomeravonden gevuld met dit spel. De spelregels waren als volgt:
- een persoon had de bal en gooide deze de lucht in terwijl zij de naam riep van een ander kind
- word je naam geroepen? Dan ren je zo snel mogelijk naar de bal toe om hem te pakken. Heb je hem? Brul dan keihard “STOP”. Waarna alle andere kinderen stoppen met wegrennen.
- alle kinderen gaan wijdbeens staan.
- Maak die grote stappen naar voren en probeer de bal tussen iemand benen door te rollen.
- Als het lukt, is de andere kind degen die mag roepen
- Ging er door jouw benen 3x een bal? Dan ben je af.
De winnaar is degene die overblijft.
Maak een blotevoetenpad
Een blote voetenpad is een route of pad die je aflegt op je blote voeten. Hierdoor voel je de verschillende ondergronden zoals zand, steen, water en takjes goed. In Nederland zijn er verschillende blotevoetenpaden die je samen met je kinderen kan lopen. Maar je kan natuurlijk ook een blotevoetenpad maken ik je tuin! Hier vind je een leuk voorbeeld. Bij oudere kinderen kan je het nog uitdagender maken door ze het parcours geblinddoekt af te laten leggen.
Buskruit
Buskruit is eigenlijk gewoon verstoppertjes spelen met een bal. Een kind is de tikker. Zij heeft de bal. De andere kinderen mogen zich verstoppen. Ondertussen telt de tikker met haar ogen dicht tot een afgesproken getal. (We begonnen met 20 en naarmate de kinderen groter waren, schoof dit op naar 50 en 100). Vervolgens moet de tikker alle andere kinderen zoeken terwijl de bal achterblijft. Als de tikker je vindt, rent ze terug naar de bal en roep je naam. Maar als een van de gevonden kinderen eerder bij de bal is en hem wegschopt is iedereen weer vrij. Dan begint het spel weer van voor af aan. De tikker moet eerst de bal terugvinden. Heeft ze die gevonden? Dan begint ze opnieuw te tellen. Als de bal 2x is weggeschopt moet iemand anders tikker zijn.
Gooien met pittenzakjes
Nog een leuk buitenspelletjes voor in de tuin: deze bordjes waar je met een pittenzakje punten bij elkaar kan sprokkelen. Hier zie je hoe je ze maakt.
Fopbal
Laat alle kinderen in een kring staan met de handen op de rug. Eén kind staat in het midden met de bal. Zij gooit de bal steeds naar een ander kind toe. Het is de bedoeling dat deelnemers de bal vangen en teruggooien. Maar degene met de bal kan ook doen alsof zij de bal gooit. Kortom: foppen. Laat je in een reflex toch je handen zien terwijl er geen bal aankomt? Dan ben je af! Vang je de bal niet en laat je hem vallen? Ook dan ben je af. Degene die het langst overblijft, wint fopbal.
Maak je eigen hinkelpad
Natuurlijk kunnen je kinderen buiten op de tegels met stoepkrijt een hinkelpad tekenen. Maar hoe leuk is het om je eigen hinkelpad te maken. Eentje die je telkens opnieuw van vorm kan laten veranderen van vorm? Hier zie je hoe het gemaakt wordt.
Boter kaas en eieren
Heb je een oud laken over, wat tape en een aantal frisbees? Speel dan boter, kaas en eieren frisbee buiten in de tuin. Hier vind je hoe je het doet.
Lees ook: Tips om buitenspelen te stimuleren
Voetje van de Vloer
Bij voetje van de vloer is er één tikker. Deze kan de andere kinderen alleen tikken als ze op de vloer staan. Hebben ze hun voeten van de vloer, dan kunnen ze niet gepakt worden. Maar je mag maar 10 seconde op dezelfde plek zijn. Heb je en uitgebreide speeltoestel of allerlei obstakels in je tuin? Dan kan je het daar spelen, kies anders voor een speeltuin.
Elastieken
Elastieken, er in, er uit er op! Zo ging althans een versje uit mijn jeugd. Er waren heel wat versjes en dingen ik samen met mijn vriendinnetjes met elastiek deed. Geweldig vonden we het. Waarschijnlijk weet je er zelf ook nog wel een paar want die versjes hadden de neiging om in je hoofd te blijven zitten.
Blikgooien
Oude blikken kan je voor verschillende dingen gebruiken. Maak er een telefoon van door aan beide kanten van het touw een blik vast te maken. Doorboor ze en bevestig er touw aan zodat je op klossen kan rondlopen. Of verf ze in een vrolijke kleur en stapel ze op elkaar zodat je kinderen kunnen blikgooien. Het blikwerpen kan je doen met een pittenzakje of (stuiter)bal. Hier vind je 5 creatieve activiteiten om met blikken te doen.
Lummelen
Lummelen doe je met minimaal 3 personen. Bepaal van tevoren wie de lummel is. Daarna gooi je de bal over een weer terwijl de lummel in het midden staat. Deze probeert de bal te vangen. Lukt dat den is degene die de bal gooide de lummel.
Bellen blazen
Als kind kon ik uren zoet zijn met het blazen van bellen. Ik had zelfs een springtouw waarmee ik kon bellen blazen. Als ik sprong ontstonden er bellen. Hoe groter hoe beter. Wil jij ook grote bellen blazen? Dan vind je hier een recept.
Wat zij jouw favoriete buitenspelletjes om samen met je kinderen te spelen?
No Comments