Buiten spelen Spelen Zomer

11 Buitenspelletjes voor kinderen | hier kom je de zomer mee door

30 augustus 2015
11 Buitenspelletjes voor kinderen

Houden jouw kinderen ook zo van buitenspelen in de zomer? Dan zijn ze met onze buitenspelletjes lekker lang zoet. Het is een mix met nostalgische buitenspelletjes uit mijn kindertijd en moderne. Leuk voor kinderen maar ook leuk om als volwassene aan mee te doen. En het zorgt gegarandeerd voor uren lang speelplezier in de zomervakantie.

Buitenspelletjes voor kinderen

Stand in de mand

Stand in de mand en de bal is voor… en dan riep je de naam van degene waar de bal voor was. In mijn jeugdherinneringen zijn er heel wat zomeravonden gevuld met dit spel. De spelregels waren als volgt:

 • een persoon had de bal en gooide deze de lucht in terwijl zij de naam riep van een ander kind
 • word je naam geroepen? Dan ren je zo snel mogelijk naar de bal toe om hem te pakken. Heb je hem? Brul dan keihard “STOP”. Waarna alle andere kinderen stoppen met wegrennen.
 • alle kinderen gaan wijdbeens staan.
 • Maak die grote stappen naar voren en probeer de bal tussen iemand benen door te rollen.
 • Als het lukt, is de andere kind degen die mag roepen
 • Ging er door jouw benen 3x een bal? Dan ben je af.

De winnaar is degene die overblijft.

Maak een blotevoetenpad

Een blote voetenpad is een route of pad die je aflegt op je blote voeten. Hierdoor voel je de verschillende ondergronden zoals zand, steen, water en takjes goed. In Nederland zijn er verschillende blotevoetenpaden die je samen met je kinderen kan lopen. Maar je kan natuurlijk ook een blotevoetenpad maken ik je tuin! Hier vind je een leuk voorbeeld. Bij oudere kinderen kan je het nog uitdagender maken door ze het parcours geblinddoekt af te laten leggen.

Buskruit

Buskruit is eigenlijk gewoon verstoppertjes spelen met een bal. Een kind is de tikker. Zij heeft de bal. De andere kinderen mogen zich verstoppen. Ondertussen telt de tikker met haar ogen dicht tot een afgesproken getal. (We begonnen met 20 en naarmate de kinderen groter waren, schoof dit op naar 50 en 100). Vervolgens moet de tikker alle andere kinderen zoeken terwijl de bal achterblijft. Als de tikker je vindt, rent ze terug naar de bal en roep je naam. Maar als een van de gevonden kinderen eerder bij de bal is en hem  wegschopt is iedereen weer vrij. Dan begint het spel weer van voor af aan. De tikker moet eerst de bal terugvinden. Heeft ze die gevonden? Dan begint ze opnieuw te tellen. Als de bal 2x is weggeschopt moet iemand anders tikker zijn.

Lees ook: waarom buitenspelen belangrijk is voor kinderen

Gooien met pittenzakjes

buitenactiviteiten voor kinderen

Nog een leuk buitenspelletjes voor in de tuin: deze bordjes waar je met een pittenzakje punten bij elkaar kan sprokkelen. Hier zie je hoe je ze maakt.

Fopbal

Laat alle kinderen in een kring staan met de handen op de rug. Eén kind staat in het midden met de bal. Zij gooit de bal steeds naar een ander kind toe. Het is de bedoeling dat deelnemers de bal vangen en teruggooien. Maar degene met de bal kan ook doen alsof zij de bal gooit. Kortom: foppen. Laat je in een reflex toch je handen zien terwijl er geen bal aankomt? Dan ben je af! Vang je de bal niet en laat je hem vallen? Ook dan ben je af. Degene die het langst overblijft, wint fopbal.

Maak je eigen hinkelpad

maak je eigen hinkelpad

Natuurlijk kunnen je kinderen buiten op de tegels met stoepkrijt een hinkelpad tekenen. Maar hoe leuk is het om je eigen hinkelpad te maken. Eentje die je telkens opnieuw van vorm kan laten veranderen van vorm? Hier zie je hoe het gemaakt wordt.

Boter kaas en eieren

Heb je een oud laken over, wat tape en een aantal frisbees? Speel dan boter, kaas en eieren frisbee buiten in de tuin. Hier vind je hoe je het doet.

Lees ook: Tips om buitenspelen te stimuleren

Voetje van de Vloer

Bij voetje van de vloer is er één tikker. Deze kan de andere kinderen alleen tikken als ze op de vloer staan.Hebben ze hun voeten van de vloer, dan kunnen ze niet gepakt worden. Maar je mag maar 10 seconde op dezelfde plek zijn. Heb je en uitgebreide speeltoestel of allerlei obstakels in je tuin? Dan kan je het daar spelen, kies anders voor een speeltuin.

Elastieken

Elastieken, er in, er uit er op! Zo ging althand een versje uit mijn jeugd. Er waren heel wat versjes en dingen ik samen met mijn vriendinnetjes met elastiek deed. Geweldig vonden we het. Waarschijnlijk weet je er zelf ook nog wel een paar want die versjes hadden de neiging om in je hoofd te blijven zitten.

Blikgooien

buitenspelletjes voor kinderen

Oude blikken kan je voor verschillende dingen gebruiken. Maak er een telefoon van door aan beide kanten van het touw een blik vast te maken. Doorboor ze en bevestig er touw aan zodat je op klossen kan rondlopen. Of verf ze in een vrolijke kleur en stapel ze op elkaar zodat je kinderen kunnen blikgooien. Het blikwerpen kan je doen met een pittenzakje of (stuiter)bal. Hier vind je 5 creatieve activiteiten om met blikken te doen.

Lummelen

Lummelen doe je met minimaal 3 personen. Bepaal van tevoren wie de lummel is. Daarna gooi je de bal over een weer terwijl de lummel in het midden staat. Deze probeert de bal te vangen. Lukt dat den is degene die de bal gooide de lummel.

Bellen blazen

Als kind kon ik uren zoet zijn met het blazen van bellen. Ik had zelfs een springtouw waarmee ik kon bellen blazen. Als ik sprong ontstonden er bellen. Hoe groter hoe beter. Wil jij ook grote bellen blazen? Dan vind je hier een recept.

Wat zij jouw favoriete buitenspelletjes om samen met je kinderen te spelen?

buitenspelletjes voor in de zomervakantie

 

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
  • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

  Dit zijn wij!