Buiten spelen Spelen

Waarom is buitenspelen belangrijk voor kinderen?

9 augustus 2015
Waarom is buitenspelen belangrijk voor kinderen

Buitenspelen is belangrijk voor kinderen. Ze leren er veel van en het stimuleert hun motoriek. Sommige kinderen zijn echte huismussen. Terwijl anderen juist graag dagelijks buiten spelen. In de tuin, op straat of met vriendjes in de speeltuin. Hoe krijge je kind achter haar schermpje vandaan en stimuleer je buitenspelen?

Daarom is buitenspelen belangrijk voor kinderen

Springen op een trampoline, rennen, in bomen klimmen, skeeleren of een blokje om fietsen. Bewegen in de frisse lucht is goed voor kinderen. Ze gebruiken hun lichaam en daarbij ook bijna elke spier. Kinderen die dagelijks een uur buitenspelen zijn gezonder, gelukkiger en hebben een betere motoriek. Kortom: dagelijks buitenspelen heeft zowel lichamelijk als geestelijk verschillende voordelen voor kinderen. En daarom is buitenspelen belangrijk voor kinderen. Hieronder zal ik er op een aantal ingaan.

Lees ook: de leukste waterspelletjes voor kinderen

Voordelen van buitenspelen voor kinderen

Sociaal

Als je kind dagelijks buiten de tuin speelt, is er een grote kans dat het andere kinderen tegenkomt. Daardoor kan ze oefenen haar sociale vaardigheden te ontwikkelen. Samen spelen samen delen is soms moeilijk als een ander ook net op de wip wap wil in de speeltuin. Het is goed voor ze om dit soort conflicten te leren oplossen.

 • Tijdens het buitenspelen leren kinderen communiceren met leeftijdsgenootjes en onderlinge problemen op te lossen. Bovendien herkennen ze emoties van speelmaatjes beter. (bron)

Lichamelijk

 • Bij kinderen die vaker buitenspelen ontwikkelt de grove motoriek zich spelenderwijs.
 • Je kind leert beter inschatten wat haar lichaam wel kan en wat de (on) mogelijkheden van haar eigen lichaam zijn.
 • Kinderen eten en slapen beter als ze regelmatig buitenspelen. Say what?!
 • Je neemt meer vitamine D op dat in het zonlicht zit en zorgt voor een goede ontwikkeling van botten en tanden.
 • Doordat kinderen steeds meer binnen zitten en op schermpjes kijken, is het aantal kinderen dat bijziend is flink toegenomen (bron). Buitenspelen vermindert de kans op bijziendheid enorm. Reden voor het oogfonds om het buitenspelen onder kinderen te stimuleren.

Geestelijk

Van buitenspelen worden kinderen gelukkig. Kinderen die een groene omgeving wonen, zijn minder vaak zien. Blijkbaar is het goed voor ons geestelijk welzijn om met de natuur verbonden te zijn.  Het maakt in elk geval dat buitenspelen belangrijk voor kinderen is.

Lees ook: de leukste water- en zandtafels voor kinderen

Hoe lang moet een kind buitenspelen?

Om zicht te ontwikkelen tot gezonde en fitte volwassenen , moeten kinderen elke dag minimaal één uur matig intensief bewegen. En onder kinderen worden in dit geval ook dreumesen en peuters verstaan. Toch haalt maar liefst 80% van de kinderen deze Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) niet. Jaarlijks daalt het aantal kinderen dat intensief buiten speelt. Maar met onderstaande tips kan je buitenspelen en bewegen al vanaf een jonge leeftijd stimuleren

Ook als het regent of slecht weer is?

Of het nu regent, koud is of dat er een dik pak sneeuw ligt, dat zijn allemaal geen geldige smoesjes om niet buiten te spelen. Tegen de meeste weersomstandigheden kan je je kleden. Dus kunnen ze ook dan nog gewoon naar buiten gaan. Regent het? Trek je kind een regenjas, poncho en laarzen aan! Wedden dat in de plassen stampen super leuk is? Bij sneeuw trek je je kind natuurlijk handschoenen aan. En wanneer nodig snowboots, of een skipak. Mijn dochters vinden het geweldig om in de winter buiten te spelen. Heerlijk samen met andere kinderen uit de buurt sleetje rijden. Ook kan je prima een wandeling maken op dit soort dagen. Mijn ervaring is dat ze na een stevige wandeling bij koud weer lekker rozig worden en ’s avonds juist goed slapen!

Zelf buitenspelen

Jonge kinderen kunnen nog niet zonder toezicht buitenspelen. Tenzij je natuurlijk zeker weet dat je je tuin kids-proof gemaakt hebt. Maar toch: een ongeluk zit in een klein hoekje. En een dreumes, peuter of kleuter heeft nog geen besef van gevaar. Daarom houd ik op deze leeftijd toch altijd liever een oogje in het zeil. Wij hebben een tuin met een hoge schutting en ik kan door de ramen een groot deel van de tuin zien. Hierdoor kunnen ze vanaf 2 jaar zelfstandig buiten in de tuin spelen. Ik zie dit als de oefenfase. Waarin ze mogen vallen en opstaan. Spreekwoordelijk maar ook letterlijk.  Ik kijk hoeveel ze aankunnen en wat ze buiten doen. Mijn kind moet kunnen ontdekken zonder dat ik teveel verbied of het onnodig bang maak.

Lees ook: 6 makkelijke tips om buitenspelen te bevorderen

Tips buiten bewegen kinderen stimuleren

 • Geef het goede voorbeeld. Je kinderen naar buiten sturen terwijl jezelf wel voor een schermpje hangt? Er komt een tijd waarop ze dit aan de kaak stellen. Als mijn kinderen buitenspelen in de tuin, ben ik zelf vaak bezig met tuinieren in onze moestuin. Ook vind ik het leuk om met ze een blokje om te lopen. Ik loop en zij fietsen naast, voor en om mij heen.
 • Doe verschillende activiteiten buiten, zoals knutselen, hutten bouwen met dekens of houd een picknick.
 • Leer je kind een aantal buitenspelletjes spelen waarmee jij je vermaakte toen je kind was. Die van mij heb ik geleerd om croquet te spelen.
 • Kan je kind goed lopen? Laat haar dit dan zoveel mogelijk zelf doen. Neem alleen een buggy mee op de lange afstanden en laat het bij korte afstanden thuis.
 • Combineer het nuttige met het aangename. Misschien wil je kind wel achter haar poppenwagen lopen als je dan toch naar de  supermarkt gaat. Of wil het best een afstand afleggen op een loopfietsje of  driewieler.
 • Maak er een spelletje van. Mijn kinderen vinden lopen vreselijk. Behalve op het strand. Als ik er een wedstrijd van maak wie het eerst bij een bepaald punt is.
 • speelt je kind graag in de tuin? Koop dan buitenspeelgoed waarmee het zich achterhuis kan vermaken. Dat kan een trampoline zijn, maar ook minder grote en dure buitenspelletjes zijn prima.

Waarom is buitenspelen belangrijk voor kinderen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook of YouTube?

Photo by Olivia Bauso

5

Samenvatting

Reviewer: goodgirlscompany.nl
Review Date
Reviewed Item: Waarom is buiten spelen belangrijk en goed voor de ontwikkeling van kinderen?

 

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]