Spelen

Waar kan je een bruine pop kopen?

12 maart 2016
Een-bruine-pop-kopen-Een-donkere-pop-kopen-GoodGirlsCompany.jpg

Een bruine pop kopen in een Nederlandse speelgoedwinkel, is hetzelfde als zoeken naar een speld in een hooiberg. Het mag dan wel lijken alsof ze we een multiculturele samenleving zijn, maar in speelgoedwinkels zie je opvallend weinig diversiteit. Prinsessen hebben blond haar en blauwe ogen. Poppen met een bruine huidskleur zijn op 1 hand te tellen. Jammer, want er zijn heel veel kleine meisjes die op zoek zijn naar een pop die op hen lijkt. Die krullend haar heeft. Net zoals zij. Een bruine huidskleur. Net zoals zij. En die mooi is. Net zoals zij.

Vorige week publiceerde ik een lijstje met leesboeken voor donkere kindjes. Deze week geef ik je een overzicht van een aantal mooie bruine poppen.

Ik heb het idee dat het tegenwoordig moeilijker is om een bruine pop te kopen dan toen ik klein was. Als kind heb ik heel lang met poppen gespeeld. Elke verjaardag vroeg ik een nieuwe. Die kreeg ik ook. Maar de pop die een donkere huidskleur had en mooie zwarte krulletjes was mijn lievelingspop. Waarom? Die leek op mij!  Het voelde logischer om haar poppenmoeder te zijn. Niet dat ik de anderen niet lief vond, maar dat was anders. Deze pop leek op mij en ik herkende mijzelf hierin.

een donkere pop kopen-bruine pop kopen-GoodGirlsCompany

Waarom is een bruine pop belangrijk?

Vaak denken mensen dat het niet uitmaakt welke kleur een pop heeft. Kinderen zijn kleurenblind. Tot op zeker hoogte klopt dat. Maar kinderen worden zich al snel bewust van een eventuele huidskleur. En dat deze huidskleur reacties oproept.

Voordat mijn oudste dochter 4 was, had men al zo vaak aan haar gevraagd of ze uit Afrika kwam, dat ze uiteindelijk vertelde dat ze uit mijn geboorteland kwam. Ook al is ze hier nog nooit geweest en in Nederland geboren. Achteraf gezien was ze zich hier eerder bewust van dan ik gewild had. Daarmee kwamen ook de vragen. Maar naast vragen, kwam er ook de vraag naar speelgoed en boeken die haar identiteit bevestigden. Dat was het moment waarop ze heel bewust voor een bruin pop of bruine Barbie pop koos. En het mij steeds meer opviel hoe lastig het is om een pop met een zwarte huidskleur te kopen.

Poppen met een bruine huidskleur kopen

Het mooie van digitaal winkelen vind ik dat er steeds meer webshops bij komen die een ander assortiment verkopen dan de reguliere winkels. Ontdekken dat er vraag is naar bepaalde producten en deze groep gaan voorzien.

PopvanVer is gespecialiseerd in Aziatische en donker getinte poppen. Je vindt hier poppen van bekende merken zoals Carolle, Paola Reina en Gõtz.

Prik met een rietje  heeft een heel rijtje met multiculturele poppen. Van zowel Aziatische als Antiliaanse Surinaamse Afkomst.

Coloured Goodies is zelfs een van de weinige bruine poppenwinkels in Nederland. De winkel is gevestigd in Amsterdam. Super leuk om dus ook eens echt een bezoekje te brengen samen met je dochtertje. Ze zal haar ogen uitkijken

Hier kan je een zwarte pop kopen

Zo’n 9 jaar geleden had Babylonia een bruine Peppa pop. Mijn oudste dochter heeft er namelijk nog steeds 1. Inmiddels is het roze verkleurt. Maar hij is met veel liefde geknuffeld. Helaas bestaat dit exemplaar niet meer. Maar inmiddels heeft Babylonia wel een Tess en Lynn Waldorf doll. Ook leuk.

De mooie gekleurde poppen van Paolo Reina kan je nu ook op hun eigen Nederlandse website bestellen.

American Girl heeft de bruine pop Addy. An sich vind ik het hele instituut American Girl erg mooi. Dat je meiden aan de hand van verschillende poppen de geschiedenis van een land leert. En dan vanuit het perspectief van de pop.
Toen we in Londen waren, ontdekten wij My London Girl. Het idee lijkt een beetje om American Girl, maar het heeft minder met geschiedenis te maken.

Nog meer poppen met een donkere huidskleur

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan
Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
 • Reply
  Kirsten
  5 december 2020 at 10:18

  Goedemorgen Josan, ik lees deze post nu pas maar ben blij met deze zoektocht (hoewel deze ook pijnlijk is). Weet jij ook poppen/superhelden met een bruine huidskleur voor jongens? Ook die zijn natuurlijk allemaal wit…

  • Reply
   Josan
   30 december 2020 at 23:02

   Hallo Kirsten,

   Eerlijk gezegd weet ik niet van superhelden met een bruine huidskleur. Als ik iets zie, laat ik het je weten.

 • Reply
  Malu ogg
  4 oktober 2019 at 20:15

  Wat een fijne blogpost is dit! Ben hier erg blij mee omdat ik mijn meisjes ook graag bij wil brengen dat alles kan en mag.

  Nog een tip: de poppen van Ollie Ella. Buiten het feit dat er veel diversiteit is qua etniciteit zijn ze ook nog eens zonder sexe en niet zo heel extreem popperig

 • Reply
  Petra
  13 mei 2017 at 19:35

  Hallo Josan,heel toevallig vond ik gister”15 black dollmakers you should know”.Het is een blogspot,maar ik weet haar naam niet meer.Misschien interesant voor u,daar vind u ook een adress voor bruine barbie poppen,lg Petra

 • Reply
  rieke
  5 mei 2017 at 15:19

  ken je http://www.skippyflo.nl en http://www.mybrowndoll.nl ? Top sites met goede poppen EN barbie poppen
  ]

  • Reply
   Josan
   8 mei 2017 at 06:35

   My Brown doll kende ik wel. Die andere nog niet.

 • Reply
  Marloes Gesman
  29 juni 2016 at 19:44

  Hoi Josan, (als je me een spammert vindt dan graag verwijderen). Maar bij Benjamin Bengel verkopen we ook heel bewust mooie donkere poppen. Wij als webshop hebben bij onze leveranciers al niet zo veel keus. Maar we vinden het heel belangrijk ze in het assortiment te hebben. Bijvoorbeeld deze: http://www.benjaminbengel.com/poppen/1101188-babypop-calin-nama-746775254988.html. En we hebben er nog een aantal meer (sommigen zijn heel snel uitverkocht geraakt). En heb je het nieuwste verhaal van Benjamin Bengel gelezen? Benjamins beste vriend heet Avi en speelt (bewust) een prominente rol in de verhalen. http://www.benjaminbengel.com/benjamin/1102017-de-ring.html#

 • Reply
  Jeanine
  14 maart 2016 at 23:22

  Hey allemaal ik heb een leuke tip Coloured goodies Mijn tante heeft een winkel geopend in A,dam noord en dit is de aller eerste donkere poppen en cadeau winkel in nederland. het is zeker de moeite waard om langs te gaan.

 • Reply
  Whitney
  12 maart 2016 at 23:12

  Heel fijn deze adressen. Mijn meisje heeft nog geen pop, bijna jarig dus ik ga een pop shoppen. Die winkel in Amsterdam wil ik ook snel gaan bezoeken. Ik was vroeger als kind helemaal niet blij met mijn blanken poppen vond ze best eng. Ik zie het ook steeds minder in de winkels. Zo jammer is dat.

 • Reply
  HTTP://www.mamamaai.nl
  12 maart 2016 at 21:44

  Ja jammer is dat hè. Wij hebben hier een speelgoedwinkeltje wat poppen van elke nationaliteit verkoopt. Super mooi.

  • Reply
   Maai
   12 maart 2016 at 21:46

   Sorry heb het verkeerd ingevuld 🙁 je reactie velden lijken een beetje raar, of ligt dat aan mijn iPad? Er staat 2x url boven het blokje waar ik mijn naam moet invullen…

 • Reply
  Linda
  12 maart 2016 at 15:15

  Ik heb voor onze dochter bij de geboorte (bijna vier jaar geleden) gevraagd om de poppen van de Ikea. Dit wat en zachte poppen dus geschikt voor baby’s en diverse outfits en allemaal een andere etnische achtergrond. Zo leerde ze van het begin af aan al dat iedereen anders is. Oh en over blonde prinsessen met blauwe ogen, misschien is een van de prinsessia poppen iets voor je? (weet even niet haar naam)

 • Reply
  Jikke
  12 maart 2016 at 11:47

  Die mooie bruine Peppa pop heeft mijn dochter ook en is haar favoriet! Ik heb een 2e bij laten maken (witte variant gekocht en door een poppenmaakster laten vermaken tot bruin). Sinds kort heeft ze ook een Corolle pop met een kleurtje. Daar zijn we ook erg blij mee. En mijn moeder heeft voor mijn oudste (een zoon) twee bruine popjes via marktplaats gekocht. Ik ben heel blij met je blog!

  • Reply
   Josan
   12 maart 2016 at 12:30

   Graag gedaan Jikke. Die tip om hem te vermaken, moet ik inderdaad onthouden.

 • Reply
  Karen
  12 maart 2016 at 09:22

  Wat een fijne blog Josan! Ik weet nog niet welke kleur ons kindje straks heeft, maar er is natuurlijk een grote kans dat hij/zij een kleurtje heeft. Ik heb me voorgenomen dat hij/zij ongeacht zijn/haar kleur ook verschillende kleuren poppen krijgt. Net zoals ik wil dat mijn kindje naar een school gaat waar ook kindjes van verschillende achtergronden op zitten. Mijn ouders hebben me ook expres in de stad naar school gestuurd, terwijl we in een dorp woonden om die reden.

  • Reply
   Josan
   12 maart 2016 at 12:29

   Graag gedaan Karen, diversiteit is belangrijk.

 • Reply
  linda meester
  12 maart 2016 at 08:49

  Van Lalaloopsy is Mittens lichtgetint, Rubens heeft ook mooie donkere (baby)poppen en Bratz zijn er in allelei afkomsten. Handig overzicht voor mensen die deze poppen zoeken. Met drie blanke dochters kies ook ik steeds vaker voor donkere poppen om onze collectie veelzijdig te houden

  • Reply
   Josan
   12 maart 2016 at 12:28

   Dat klopt Linda, wij hebben al 2 donkere Bratz poppen. Maar toch vind ik het jammer dat ze nog geen krulhaar/kroeshaar hebben.

 • Reply
  Romy
  12 maart 2016 at 08:38

  Mij viel dit inderdaad ook al op. Ik wil voor mijn dochter graag een pop kopen met een Aziatisch uiterlijk, want het klopt wat jij zegt: als kind ga je je identificeren met je poppen. Ik zou trouwens ook zo een donkerkleurige pop voor haar kopen; op de een of andere manier trekken die mij van nature ook aan. Bedankt voor de tips!

  • Reply
   Josan
   12 maart 2016 at 12:27

   Graag gedaan Romy, het is inderdaad gewoon belangrijk dat je dochtertje zich kan identificeren met een pop die op haar lijkt. Veel van de genoemde poppenwinkels verkopen ook Aziatische poppen.

 • Reply
  Merel
  12 maart 2016 at 06:31

  Goed stuk!
  Mijn oudste dochter heeft een vader met Surinaamse achtergrond. Mijn moeder daarom heeft ooit de pop gekocht op de laatste foto, linksonder. Juist omdat ze met haar bruine huid mag zien dat het normaal is, dat niet alle baby’s blank zijn met blauwe ogen. Ikea had trouwens ook altijd een zachte bruine pop (weet niet of het nog steeds zo is?) Verder blijft het een beetje zoeken.

  • Reply
   Josan
   12 maart 2016 at 09:23

   Hallo Merel dat is aardig van je moeder. Het is inderdaad ontzettend belangrijk dat ze zien dat je er ook mag zijn wanneer je er anders uitziet. Om eerlijk te zijn vind ik die Ikea poppen niet echt mooi. Dat geldt voor blank, wit en Aziatisch.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]