Opvoeding

Moet het broodbeleg op het kdv gezonder?

6 januari 2017
Moet-het-broodbeleg-op-het-kdv-Goodgirlscompany

Steeds meet basisscholen hanteren strenge regels voor de lunchtrommel. Broodbeleg moet gezond zijn en sapjes zonder te veel suiker of soms zelfs verplicht water. Maar veel kdv’s hebben dat niet altijd. Tijdens de intake op het kinderdagverblijf kreeg ik de vraag of mijn dreumes hagelslag op haar brood mag… .

Om je maar meteen uit de droom te halen; ik ben niet het type moeder die tegen hagelslag is. Zelf ben ik er ook groot mee geworden dus mijn dochters mogen er ook wel een bammetje mee. Onze broodla bevat verschillende verpakkingen strooisel. Wel allemaal UTZ gecertificeerd. Dat dan weer wel.

broodbeleg-op-kdv-gezonder-Goodgirlscompany

Het broodbeleg van mijn dochters

Maar als ik het hier over dochters heb, heb ik het eigenlijk over mijn oudste twee. Zij smeren hun eigen brood en kiezen uit het broodbeleg dat ik koop wat ze willen eten. Het zijn niet hele grote broodeters dus ik probeer er wel voor te zorgen dat het broodbeleg iets is wat ze lusten. Niemand heeft er iets aan als ze een verantwoord bammetje hebben wat ze vervolgens niet opeten.

Die fase heb ik namelijk ook meegemaakt. Oudste dochter presteerde het de eerste 2 jaren van de basisschool te overleven op een half boterhammetje. Geen idee waar ze de energie vandaan haalde om de dag door te komen en vervolgens ook nog te groeien, maar ze deed het. In die periode heb ik heel wat broodbeleg geprobeerd. Soms ging het een tijdje goed, vaak in fases. Maar zonder duidelijke aankondiging was ze het na een tijd weer zat en kreeg ik weer halfvolle lunchtrommeltjes mee. Vandaar dat het eten op de tussenschoolse opvang vooral leuk en lekker moest zijn.

Hagelslag op de boterham

Dreumes daarentegen eet alles. Van alle kinderen heeft zij het meeste babyvet. Laat ik zo zeggen dat het ‘goed eten’ niet van mijn kant van de familie komt. Maar het is wel een verademing is om dit ook mee te maken. Blijkbaar kan het dus ook zo en is dat per kind verschillend. Juist omdat ze zo makkelijk eet, let ik bij haar heel goed op wat ze eet. Zorgen over overgewicht maak ik me niet. Die aanleg hebben ze alle drie niet. Maar ik wil wel voorkomen dat ze teveel suikers binnenkrijgen en zoetigheid de standaard is.

Ons broodbeleg is vaak hartig en dreumes krijgt uitsluitend biologisch broodbeleg. Of ze het lekker vindt? Geen idee, ze weet niet beter. Ik denk dat je iets wat je niet kent ook niet kan missen. Maar andersom is het lastiger om iets af te leren. Als je eenmaal Nutella gewend bent en dat de ultieme chocopasta smaak voor jou is, dan is het vast wennen. Ik denk dat ze vast wel eens een los verdwaald hagelslagje heeft gegeten, maar ze heeft er nog nooit een hele boterham mee gehad. Voorlopig vind ik dat ook niet nodig. Volgens mij bevat hagelslag geen essentiële voedingswaarden die ze nodig heeft om te groeien.

Broodbeleg thuis en op het kinderdagverblijf

Toen mijn oudste dochters nog op het kinderdagverblijf zaten kregen ze smeerkaas, smeerworst en ook appelstroop en andere zoetigheden als broodbeleg. Maar dat was vroeger. Met de tegenwoordige kennis en dat overgewicht onder kinderen een hot item is, zou je verwachten dat men daar het broodbeleg, snacks, sapjes en andere dingen op aan past. Maar bij mijn kinderdagverblijf is dat dus niet het geval. Alles is hetzelfde als 10 jaar geleden. De leidsters kunnen er niet zoveel aan doen. Ik vermoed dat het inkoopbeleid hoger in de organisatie wordt uitgestippeld. Ik zit er dan ook aan te denken om Miss C haar eigen broodbeleg mee te geven. Dit zullen we ook voor luierdoekjes moeten doen aangezien ze van de standaard billendoekjes met parfum uitslag krijgt. Toch blijft het voor mij wel een onderwerp waar ik binnenkort eens een balletje over wil opgooien. In het uurtarief dat ik betaal, zitten namelijk wel de kosten voor luiers, billendoekjes en eten. Ik begrijp dat biologisch broodbeleg duurder is en het daarom niet de standaard is. Maar als ik mijn spullen zelf meegeef, maken zij geen kosten. Ik vind dat deze kosten eigenlijk in aftrek moeten op de maandelijkse rekening.

Gaat jouw kind naar het kinderdagverblijf? Wat zijn jouw ervaringen? Welk broodbeleg krijgt zij daar?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

foto boterham met hagelslag via Shutterstock

foto boterham met hagelslag via Shutterstock

 • Reply
  4x Typische kinderopvang dingen - GoodGirlsCompany
  23 augustus 2017 at 20:30

  […] mij heb ik ooit wel eens verteld dat ik de luiers van op de kinderopvang niet gebruik omdat ik die slecht vind. Ze gebruiken daar Kruidvat luiers. Naast dat ze constant in die dingen […]

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  6 januari 2017 at 14:13

  Leuk onderwerp! Mijn kinderen waren thuis dus ik heb hier geen ervaring mee. Maar ik las recent dat kinderdagverblijven steeds gezonder worden, en bijvoorbeeld ook suikervrij eten gaan geven.

 • Reply
  Anouk
  6 januari 2017 at 14:01

  Bij ons op het kinderdagverblijf is alles biologisch en sinds kort zijn de boterhammen ook vervangen door een warme maaltijd, waardoor de kinderen een goede portie groente binnenkrijgen. Ik ben hier heel blij mee en wonder boven wonder eten alle kinderen hun groente zonder zeuren op.
  Vind inderdaad dat je kinderdagverblijf best wat meer met de tijd/trend mag mee gaan.

  • Reply
   Josan
   8 januari 2017 at 06:46

   Oh dat klinkt heel positief Anouk. IK vind dat ook en een stukje bewustwording lijkt me hierin okay. Als niemand ooit zegt dat het anders kan, blijft het natuurlijk zo.

 • Reply
  yvonne
  6 januari 2017 at 11:57

  Lastig… Ik snap wat je bedoeld maar weet niet of het kdv erin meegaat. Ik heb bij een kleiner kdv wel meegemaakt dat het makkelijker was om om aanpassingen te vragen in het eten omdat er niet een management van hoger bepaalde. Maar bij bijvoorbeeld kinderen met een allergie werd er ook geen prijsaanpassing gemaakt en moesten de ouders de aangepaste voeding zelf meenemen. ( alleen op de babygroep werd er wel voor aangepaste poedermelk gezorgd)
  Ook vind ik de vraag van wel of geen hagelslag ook lastig omdat jouw kind dan ook ziet dat anderen het wel krijgen en ik zou niet willen dat mijn kind een uitzondering is.. Liever dan voor niemand, eet het dan maar thuis. Ik ben er ook niet zo krampachtig in maar over het algemeen wordt er best veel gesnoept. Er zijn ook veel verjaardagen en sommige kinderen komen 5 dagen… Het blijft een lastig iets.

  • Reply
   Josan
   8 januari 2017 at 06:49

   Ja, ik vind het ook een lastig iets. Het zou inderdaad makkelijker zijn als dit het algemeen beleid was. Overigens kan ik er best heel goed mee leven als men de prijs niet aanpast. Het lijkt me dat het inkomen van de meeste medewerkers geen vetpot is. Dus ik gun men wel die 50 euro extra. Maar het gaat me ook om het signaal afgeven. Mensen doen aanzetten tot nadenken of het eventueel niet anders kan.

   • Reply
    yvonne
    17 januari 2017 at 19:57

    ja mee eens. Jammer als ze daar niet voor open staan.

 • Reply
  Jacqueline
  6 januari 2017 at 11:24

  Ik heb mijn kinderen heel lang gewoon brood met alleen boter gegeven, dus toen ze op het kdv smeerkaas en worst kregen, was het feest. Inmiddels eten ze wel van alles en het liefst chocola uiteraard.
  Op zich vond ik de keuze voor broodbeleg geen item om rekening mee te houden met de keuze van het kdv, maar die keuze kun je wel maken. Of misschien ben ik verwend met de luxe van de grote stad, maar er zijn hier genoeg kinderdagverblijven die biologisch werken of zelfs antroposofisch.

  Maar wat is nu wel gezond broodbeleg? Een boterham met smeerworst is ook niet zo geweldig gezond. Dan is een boterham met pindakaas of appelstroop niet eens zo slecht.

 • Reply
  Marieke
  6 januari 2017 at 09:48

  Bij ons op het kdv ook zoetbeleg, maar de eerste boterham moet altijd met worst zijn. En bij de tweede boterham bieden ze volgens mij eerst appelstroop aan. Snacks krijgen ze paprika, groenten en tomaat. En ook nog fruit tussendoor. Dus dat zit wel goed.

  Die discussie over kosten voor luiers/billendoekjes heb ik ook gehad. Helaas trapten ze er niet in. Hoop voor je dat het bij jullie wel lukt 😉

 • Reply
  Judith Jasper
  6 januari 2017 at 07:26

  Jouw.oudste klinkt als.die van mij. Ik ben al.blij dat ze een boterham eet.. de kleine zit op een kdv. Die krijgen boterham met biologisch beleg, suiker en zo veel mogelijk zoutvrij. Dit is dan wel pas als de ouders na 5 uur komen, dat ze even nog een broodje eten. In de ochtend krijgen ze fruit en tussen de middag warm eten. Doekjes zijn met parfum, behalve voor de allergische kindjes. Die krijgen andere doekjes of zelfs washandje met water als de ouders dat willen.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!