Denemarken Europa Natuur Travel video en vlogs

Botanische tuin Aarhus | Groene haven middenin de stad

24 augustus 2018
Botanische tuin Aarhus Groene haven middenin de stad

De Botanische tuin Aarhus ligt middenin het centrum. Pal naast het oudste openluchtmuseum ter wereld: Den Gamle By. Een bezoek aan deze groene oase is zeker de moeite waard. Kinderen zullen in Aarhus Botanical gardens hun hart ophalen aan de prachtige uitkijktoren en de tropische planten in de kas.

Een stedentrip aan Aarhus in niet compleet zonder een bezoek aan de botanische tuin. Hij is niet zo groot als de Botanisk Have in Kopenhagen. Maar hij heeft zeker zijn charme. Bovendien is het een van de talloze gratis bezienswaardigheden die deze stad in Oost Jutland rijk is. Waarmee Aarhus echte en aanrader is voor een stedentrip met (kleine) kinderen. Al was het alleen maar omdat de inwoners net zo gek zijn op fietsen als wij.

Video Aarhus Botanical gardens

In onderstaande video zie je hoe wij een bezoek aan Den Gamle By combineer met een bezoek aan de botanische tuin. De video is zo ongesteld dat hij meteen begint bij de groene oase.

Klik hier als je hem niet goed kan zien.

Botanische tuin Aarhus Den Gamle By

Uitzicht op Den Gamle By vanuit de botanische tuin

Botanische tuin Aarhus

Wat voor een weer het ook is, je kan het hele jaar terecht in Botanische tuin Aarhus. De kleine groene haven ligt in het Westen van deze charmante Deense stad. Verborgen voor de drukte vormt het een groene oasis waar je even op adem kan komen. Zelfs hartje zomer liggen mensen van de zon te genieten op het (ooit zo) groene gras. In tegenstelling tot Nederlandse stadsparken is het hier brandschoon. Geen hond die op het gras poept. Of geen eigenaar die het laat liggen. Buiten kunnen bezoekers wandelen door de tuin. Er ligt een zandpad die goed begaanbaar is. Zelfs met kinderwagen. De grenzen van deze paradijselijke tuin zijn goed afgeschermd door dikke bebossing. Je zou haast vergeten dat je in middenin een stad bent. De grote flats zie je wel, maar de drukte hoor je niet.

Botanical gardens Aarhus greenhouse

De Aarhus Botanical gardens werden in 1873 opgericht. Ooit begonnen als experiment waar planten en fruit geteeld werd. De tuin voorzag de universiteit van Aarhus van de nodige planten. Meer info vind je hier. Vandaag de dag telt het paar meer dan duizenden verschillende planten. Voorzien van hun originele naam in latijn en Deens. Het park heeft een openluchttheater, vijver en speelweide voor kinderen. Er zijn verkoelende waterstroompjes aanwezig. En op de grote grasvelden kan je gezellig picknicken met je gezin.

Bezoekerscentrum Botanische tuin Aarhus

Bezoekerscentrum Botanische tuin Aarhus

Middenin het park is een bezoekerscentrum. Je herkent het aan de grote koepel. Daar kan je niet omheen. De koepel en het gebouw werden van 2011 tot en met 2014 door een architectenbureau onder handen genomen. In totaal kostte de renovatie 65 miljoen Deense Kronen. Dit bedrag werd gefinancierd door meerdere partijen waaronder de universiteit van Aarhus. Vandaag de dag is het een mooi architectonisch paradeplaatje. Door de grote koepel valt er veel licht naar binnen. Mooi maar op een hete augustusdag ook warm. Binnenin kan je kluisjes huren om je waardevolle spullen veilig in op te bergen.

Wat je echt even moet doen is de toiletten bezoeken. Ja zelfs als je niet moet. Er is een verschoonruimte voor baby’s. Bovendien heeft elk toilethokjes zijn eigen thema. Zo is er een met een regenwoudthema. Inclusief bladeren behang, houten wasbak en tropische geluiden. Achter elke deur zie je een nieuwe verrassing.

Uitkijktoren Kas Aarhus

Plantenkas met (sub) tropische planten

In de plantenkas zien bezoekers verschillende tropische en subtropische planten uit allerlei werelddelen. Prachtige cactussen uit Afrika. Kleurige bloemen uit Azië. Je kan een app downloaden zodat je ook precies weet naar welke plant je nu kijkt. Handig! Zeker wanneer je net zoals ik geen groene vingers hebt. Ondanks de warmte buiten, merkten we toch echt verschil tussen de verschillende serres. Het klimaat in de ene serre voelt droog maar heet. Terwijl het in de andere vochtig is. Mede veroorzaakt door de verschillende sprenkelinstallaties die op voorgeprogrammeerde tijden een nevelige waterdamp in de kas en op de planten spuiten.

Aarhus Botanical gardens greenhouse

Via kleine kronkelpaadjes komen we vervolgens in een kas waar het heel warm en vochtig is. Wat het nog meer heeft? Vlinders en een houten uitkijktoren! Natuurlijk moeten de kinderen deze beklimmen. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de groene oase. Dat compenseert weer dat het hierboven zo warm is dat het zweet van mijn gezicht naar beneden druipt. Ik besluit het weer lager op te zoeken. Daar bewonderen we planten zoals de oliepalm. Deze zorgt voor wel 18 kilo olie per jaar! Maar staan ook aan de cacaoplant.

groene oase Aarhus centrum

Erg bijzonder zijn de reuzenwaterlelies. Op het bordje staat een foto van een kind dat op een blad staat. Blijkbaar is de draagkracht van deze planten zo sterk. Ik probeer het niet: er staat niet dat het mag en in het water zitten ook piranha’s. En ja ik weet dat deze roofvissen vooral aanvallen als ze zich bedreigd voelen, maar toch…ik wil het niet testen.

Adres Botanisk Have Aarhus

Midtbyen

8000 Aarhus C

Bezienswaardigheden in Oost Jutland

Botanische tuin Aarhus

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  • Botanische tuin Aarhus
4

Botanische tuin Aarhus

Reviewer Themillennialmom.nl
Review Date 2018-08-24
Reviewed Bezienswaardigheden Aarhus, botanische tuin

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]